7 specializovaných agentur z užšího výběru Cannes | SKVOT
Skvot Mag

7 specializovaných agentur z užšího výběru Cannes

Loňský výběr nezávislých reklamních agentur — příklady, kterými se inspirovat.

7 specializovaných agentur z užšího výběru Cannes
card-photo

Zhenya Tsatsenko

SKVOT Copywriter

16. ledna 2024 MARKETING Článek

Cannes Lions 2023 přinesl sošky gigantům kreativního průmyslu. Jsou to velké síťové agentury, které všichni znají a mluví o nich. Proto jsme se rozhodli projít seznam hlavních vítězů a prozkoumat málo známé (zatím) kreativce z užších výběrů a kategorie Unawarded.

Udělali jsme výběr malých agentur, kterými se inspirovat, když už ses naučil*a nazpaměť všechny případy Ogilvy a Wieden+Kennedy. Snažili jsme se také zjistit, v čem jsou tyto agentury skvělé – a jaké přístupy můžeme integrovat do našich vlastních kampaní.

#1 One Twenty Three West 

One Twenty Three West (123w) není zrovna reklamní agentura. Je to nezávislý designérský kolektiv se sídlem ve Vancouveru a Torontu, který se dostal do užšího výběru na jednu z loňských cen v Cannes. 123w vznikla v roce 2013 v garáži jednoho ze spoluzakladatelů. Dnes pracují ve standardní kanceláři s podhledem, protože věří, že patos nepřináší big ideas, ale pouze od nich odvádí pozornost.

Společnost 123w provádí aktivace pro kanadské společnosti Plenty of Fish, Triple O's, CAA a upozorňuje na každodenní problémy, o kterých mluví jen málokdo. Například když je tvůj kalendář Google plný a ty musíš přežvýkat oběd přímo na schůzce. Nebo když se jdeš seznámit na seznamku a dostaneš dick pic.

 

Agentura se zabývá i vážnějšími tématy: dětské nemoci, rakovina prsu, bezpečnost silničního provozu. Atmosféra jejich videí přitom zůstává silná a pozitivní – 123w se nesnaží o zbytečné drama.

Vytvořili například nápady na videa o konopí a bezpečné jízdě. Nejprve ukázali scénu očima osoby pod vlivem marihuany a poté očima pozorovatele (tj. divák hned nechápe, co se na obrazovce děje).

VÝZVA: Vytvoř reklamu, jako bys natáčel*a velmi krátký film. Když má video příběh a je poutavý, je opravdu zajímavé ho sledovat. To jsou základní, ale výhodné principy vyprávění příběhů.

#2 No Fixed Address 

Společnost No Fixed Address (NFA) založil manželský pár z Kanady. Agentura má sice fyzickou adresu (její kancelář se nachází v Torontu), ale NFA nemá ráda pevné rámce a zavedené kreativní postupy, takže každý případ tvoří novým způsobem. 

V roce 2020 se No Fixed Address spojila s agenturou Mischief – ta dokonce přijala „příjmení“ nového partnera (a přejmenovala se na Mischief @ NFA). Na festivalu Cannes Lions 70 NFA získala jednu zlatou sošku a dostala se do užšího výběru pěti ocenění.

NFA nejčastěji vytváří kampaně se sociálním dopadem. Agentura měla například za úkol: povzbudit lidi, aby přispěli na rekonstrukci dětského pediatrického centra. NFA a SickKids proto postavily přesnou repliku nemocnice a pronajímaly ji na Airbnb. Ti, kdo si nemovitost pronajali, si mohli vyzkoušet, v jakých podmínkách žijí děti a lékaři.

 

Později proběhla kampaň věnovaná obchodování s lidmi. Agentura si společně s The Jensen Project pronajala letadlo a na oblohu napsala vzkazy, které zločinci často posílají obětem.

VÝZVA: Udržuj rovnováhu mezi obchodem a společenským posláním. To je důležité pro všechny, ale především pro střední a velké agentury. Ty již disponují určitými zdroji a sférou vlivu, takže mohou vyvolat změny ve společnosti (i když jen lokální).

Takto pracuje NFA. Agentura vytvořila desítky sociálních kampaní, ale v jejím portfoliu jsou i „nesociální“ reklamy: na alkohol, realitní kanceláře, pizzerie atd.

#3 And Us Agency 

And Us Agency je nezávislá kreativní agentura, která se dostala do užšího výběru 20 ocenění a loni získala tři sošky Cannes Lions. Je jednou z nejuznávanějších agentur na Blízkém východě a v roce 2018 ji založil Fadi Yais, první kreativní ředitel v regionu.

Společnost And Us se na produkty dívá z toho nejméně zřejmého úhlu. Když vytvářeli kampaň pro streamovací službu Anghami, nezaměřovali se na zvuky, ale na ty, kteří je neslyší. 

Agentura navrhla zařízení, které umožňuje lidem se sluchovým postižením vnímat hudbu prostřednictvím vibrací.

 

Dalším případem je spolupráce společnosti And Us se sítí restaurací Hardee's. Agentura rozhodla, že mluvit o jídle a zároveň propagovat jídlo není příliš efektivní (zejména při komunikaci se zákazníky generace Z, kteří od reklamy očekávají více). And Us proto proměnila hamburger na rádiový signál, který byl vyslán do vesmíru – a také vytvořila řadu oblečení inspirovanou značkou Hardee's.

VÝZVA: Propoj marketing a technologie. Poskytuj kreativcům přístup k novým, experimentálním formátům. Agentury například v kampaních zřídka využívají elektrotechniku a vesmírné technologie. Společnost And Us to však udělala – a dala tak svým případům vyniknout mezi tisíci jiných.

Zjistit více

 

#4 Joan Creative 

Společnost Joan Creative založily Jamie Robinson a Lisa Clooney v roce 2016. Jsou to známé kreativkyně, které dříve pracovaly pro velké agentury: Saatchi and Saatchi, Wieden+Kennedy New York a Ogilvy. Byly také zařazeny do 40 Under od Ad age a dalších významných seznamů. V Joan Creative přistupují ke každé kampani jako k novinářskému pátrání a snaží se pochopit skutečné bolesti a motivace lidí. Loni se agentura dostala do užšího výběru v Cannes.

Tým agentury hledá drobné postřehy a na jejich základě pak vytváří kampaně. Znají ten trapný pocit, když se fotíte s bleskem a všichni se na vás otáčejí. Nebo když si omylem vezmete cizí jídlo z lednice v kanceláři. Kdybychom měli videa Joan Creative popsat jedním slovem, bylo by to slovo pravdivé.

 

VÝZVA: Zaměř se na problémy, které skutečně existují, a požádej cílovou skupinu o ověření svých hypotéz. Kampaně, které jsou vytvářeny s ohledem na publikum, vzbuzují pocit důvěrnosti – poznáš v nich sebe sama. Je skvělé, když lidé sledují tvoji reklamu a říkají si: „Jak to věděli?“

#5 ANTI 

Tato parta začínala v 80. letech jako pětičlenná punková kapela a skončila jako kreativní agentura. Dnes má ANTI kanceláře v Oslu a Hamaru a pracuje převážně s norskými klienty. Mimochodem, ANTI nedělá jen reklamu. Nahrávají také podcasty, navrhují webové stránky, vytvářejí televizní seriály a dokumentární filmy. Do užšího výběru v Cannes se agentura nedostala, ale v roce 2014 uspěla na festivalu Grand Prix.

ANTI jsou univerzální tvůrci, kteří pracují s různými tématy a měřítky: od krátkých videí pro obchod s potravinami až po velké umělecké výstavy. Agentura ráda přemýšlí o budoucnosti a dělá spekulativní design – jednou navrhla pizzu z roku 2050 společně s výzkumným festivalem Forskningsdagene.

 

Kampaně ANTI mají navíc mnoho skandinávských specifik. Agentura například hovoří o ochraně práv dětí, ale pouze v souvislosti s digitálním soukromím: Norsko patří k nejbezpečnějším zemím, takže zde téměř nedochází k případům fyzického násilí. ANTI také poukazuje na zimy, které jsou kvůli klimatu mnohonásobně drsnější než v USA.

VÝZVA: Jdi na to jednoduše – tam, kde je to potřeba. Ne každá kampaň je vhodná k tomu, aby ukázovat svůj plný kreativní potenciál. Například ANTI vytvořila rozpočtově jednoduché reklamy pro prodejny potravin Coop Prix a pomohla řetězci překonat krizi, protože dělala přesně to, co společnost v danou chvíli potřebovala (a ne to, co by si přáli tvůrci).

#6 Cloudfactory 

Cloudfactory je nezávislá kreativní agentura se sídlem v Amsterdamu. Cloudfactory funguje již 11 let a vytvořila kampaně pro významné značky, jako jsou KFC, Heineken, Adidas, Booking a další. V roce 2023 se agentura dostala do užšího výběru dvou ocenění.

Hlavním cílem agentury je aktivizovat lidi a provokovat je (v zájmu změny, ne pouhé provokace). Cloudfactory často pracuje s ošemetnými tématy a nebojí se kritiky.

Například vytvořila kampaň parodující drahou řadu „obnošených“ bot značky Balenciaga. Agentura uvedla na trh podobnou kolekci, přičemž boty byly skutečně obnošené – patřily bezdomovcům. Cloudfactory tak zahájila diskuzi o sociální nerovnosti a využila čerstvou novinku ze světa módy.

 

VÝZVA: Když jsou v záběru skuteční zaměstnanci společnosti, cítíš k firmě silnější vztah. Tímto způsobem pracovala společnost Cloudfactory s mnoha klienty – požádala týmy značky, aby hrály ve videích, podělily se o své příběhy atd. Například v roce 2021 vytvořila agentura video založené na obsahu natočeném zaměstnanci společnosti Booking. Od té doby žádné jiné video značky nezískalo tolik zhlédnutí.

#7 Lucky Generals 

Lucky Generals je agentura s kancelářemi v Londýně a New Yorku, již už 10 let vedou tři přátelé. Jsou to zkušení lidé – před založením vlastního podniku pracovali jako ředitelé velké marketingové společnosti MCBD, kterou později převzala ještě větší marketingová společnost. I loni se Lucky Generals zúčastnili festivalu v Cannes, ale jejich práce nebyly zařazeny do užšího výběru. Agentura má však tři bronzové sošky, které získala v letech 2018 a 2017.

Ve společnosti Lucky Generals se reklamy objevují pravidelně. Ukazují co nejvíce různých, skutečných a vtipných lidí ve vtipných situacích. Například když řekneš něco nevhodného před rodiči svého partnera – nebo když běžíš na běžícím pásu se zkřiveným obličejem.

Lucky Generals si udržuje fanouškovskou základnu i při práci s vážnými tématy (a lidmi). Společně s agenturou Speakers for Schools přesvědčila známé osobnosti, aby své profily na Linkedin navrhly tak, jako by jim bylo znovu 17. A to doslova: nahrály své fotky z mládí a v životopisech popsaly své první pracovní zkušenosti. Z novinářů, redaktorů a podnikatelů se tak stali recepční, číšníci a uklízeči. To vše s cílem podpořit absolventy škol při hledání práce.

VÝZVA: Komedie je nejtěžší filmový žánr, ale dělat vtipné reklamy je ještě těžší. Takže se neboj být vtipný*á – lidé oceňují kampaně s (dobrým) humorem. Videa Lucky Generals často připomínají spíše sitcom než reklamu. Mají příběh, objemné postavy – a dokonce i přímé odkazy na filmy (například na Black Mirror).