Design thinking pro lepší ux | SKVOT
Skvot Mag

Design Thinking pro lepší UX: Cesta ke skvělým uživatelským zážitkům

Revoluční přístup ke zkvalitnění uživatelské zkušenosti? Zkus designové myšlení.

Design Thinking pro lepší UX: Cesta ke skvělým uživatelským zážitkům
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

10. srpna 2023 DESIGN Článek

Víš, jak zlepšit uživatelskou zkušenost pomocí designového myšlení? Představ si, že se těmto zásadám můžeš plně oddat a otevřít si dveře k novým možnostem. Když se ponoříš do světa uživatelů a jejich potřeb, můžeš se stát tvůrcem produkčních zázraků. 

 

V dnešní digitální éře je uživatelská zkušenost klíčovým faktorem pro úspěch produktů a služeb. Uživatelé očekávají snadnou a intuitivní interakci s technologií, a pokud jejich potřeby nejsou uspokojeny, snadno se obrátí na konkurenci. 

Designové myšlení je přístup, který může pomoci zlepšit uživatelskou zkušenost a zajistit, aby produkty a služby byly přizpůsobeny potřebám uživatelů. 

Zapomeň tedy na zbytečné klikání a zjednoduš uživatelské rozhraní. Ať už jsi designér, vývojář nebo manažer, tato přístupná metoda designového myšlení ti umožní vytvářet produkty a služby, které uživatele odpálí do vesmíru. Jsi připraven*a zasáhnout svět uživatelských zkušeností? Tak pojď na to!

Stačí vyzkoušet tyto jednoduché, ale účinné kroky: porozuměj uživatelům, vytvoř si jejich přesné persony, prototypuj a testuj své nápady s nimi.

Design thinking a jeho 5 fází

Vytvořit něco nového je vždy poměrně nesnadný úkol a kreativec se s tím musí nějak popasovat. Třeba máš i ty něco, co ti pomáhá v lepším tvoření, ale firma FLOWii popsala geniálních 5 fází, kterými si musí projít každý kreativec:

  • Empatie – musíš se vcítit se do zákazníka a jeho potřeb.
  • Definování problému – jasné stanovení toho, co chceš řešit.
  • Generování nápadů – kreativní brainstorming a hledání nových přístupů.
  • Prototypování – vytvoření funkčních modelů nebo služeb.
  • Testování a získávání zpětné vazby – ověření, zda tvoje řešení skutečně funguje a splňuje očekávání zákazníka.
  •  

Design thinking používají třeba i populární a vysoce ziskové společnosti jako Apple, Microsoft, Toyota, Nike a mnoho dalších, kteří začlenily designové myšlení do svých strategií návrhu a vývoje produktů. 

Porozumění uživatelům

Prvním krokem ke zlepšení uživatelské zkušenosti je porozumět uživatelům a jejich potřebám. Vůbec se toho neboj a zkus se jim přiblížit, oni tě nekousnou. Designové myšlení klade důraz na empatii a uživatelský výzkum. Je důležité se vžít do role uživatele a pochopit, jaké jsou jeho cíle, výzvy a preference. 

Musíš prozkoumat jejich způsob používání produktu nebo služby, abys získal*a hlubší porozumění. Chtěj vědět, proč si ten produkt kupují a co s ním vlastně dělají.

Zjistit více

 

Vytvoření uživatelských person 

Na základě poznatků z uživatelského výzkumu můžeš vytvořit uživatelské persony, které reprezentují různé typy uživatelů. Každý jsme nějaký a je fajn si ty lidičky trochu odlišit. Persony pomáhají týmu lépe pochopit potřeby uživatelů a při tvorbě produktu se zaměřovat na konkrétní skupiny uživatelů. 

Nebudeš třeba veganovi nabízet stejk, ne? To by bylo jednak neslušné a druhak bys byl úplně out. Tak se trochu jdi kamarádit s uživateli a lépe je poznej:

  • — Kdo jsou?
  • — Co dělají?
  • — Proč kupují tenhle nebo tamten produkt?
  •  

A tak dále a tak dále. To bys tu mohl*a být až do zítra s těma otázkama. Už teď si ale můžeš určit, jestli znáš odpovědi na tyhle tři.

Odpověděl*a jsi ANO: Gratuluju ti! Znáš svoje uživatelské prostředí jako svoje boty.

Odpověděl*a jsi NE: Čti dál ↓ potřebuješ to jako sůl!

Prototypování a testování 

Designové myšlení klade důraz na iterativní proces. Namísto dlouhého vývoje produktu je lepší prostě vyrobit prototyp a rovnou ho testovat s uživateli. Není čas ztrácet čas, ne? Prototypování umožňuje rychlou zpětnou vazbu a umožňuje identifikovat a vyřešit potenciální problémy dříve v procesu vývoje.

Zjednodušení uživatelského rozhraní 

Jasná a jednoduchá uživatelská rozhraní jsou klíčová pro pozitivní uživatelskou zkušenost. Nechceš, aby se ti lidi v tom zamotali a měli z toho guláš, takže:

  • — Minimalistický design a snadno použitelné navigační prvky zlepšují interakci uživatele s produktem.
  • — Zjednoduš procesy a sniž počet kliknutí, které musí uživatel absolvovat k dosažení svého cíle.
  • — Méně kliknutí a rychlejší navigace výrazně zlepší uživatelskou zkušenost.
  •  

Musí to být easy peasy, protože dnešní uspěchaná doba není vůbec přizpůsobená něčemu, co se bude tvářit jako rubikova kostka.

Přizpůsobení obsahu 

Uživatelé mají různé preference a potřeby. Designové myšlení klade důraz na personalizaci obsahu, aby se uživatelé cítili vážení a získali přesně to, co potřebují. Takže pokud jsou tvoje cílovka rockeři, vyvaruj se asi radši kytkám a udělej to pořádně tmavý. 

Sleduj jejich uživatelské chování a přizpůsobuj tomu svůj obsah, doporučení a nabídky podle individuálních preferencí. Musíš je mít načtený jak knihu.

Kontinuální zlepšování 

Designové myšlení je proces, který nikdy nekončí. Tak se připrav na pořádnou jízdu, protože když produkt nebo služba vstoupí na trh, je důležité monitorovat zpětnou vazbu uživatelů a neustále se učit a zlepšovat. Musíš myslet na to, že oči uživatelů jsou brána do světa shoppingu a to, co už mají okoukané, nechtějí. 

Takže:

Sleduj metriky uživatelské zkušenosti → reaguj na ně → prováděj důležité úpravy a inovace → NIKDY! Ale fakt nikdy se nezastavuj.

Multidisciplinární spolupráce 

Designové myšlení vyžaduje týmovou spolupráci různých odborníků, jako jsou designéři, vývojáři, marketingoví specialisté a uživatelská zkušenost. Víc hlav totiž víc ví a zároveň i vymyslí. 

Zajisti tedy, aby byla komunikace mezi těmito týmy otevřená a efektivní. Společné cíle a spolupráce přispívají k vytvoření integrovaného a koherentního produktu.

Odkoukej to od profíka

Chceš si nechat poradit? Chill, známe odborníka z praxe, který ti s tím hravě pomůže. Náš lektor na online živý kurz Produkt design s tebou projde 15 lekcí i s praktickými úkoly a feedbackem. 

Na kurzu provedeš uživatelské testování a analýzy → poznatky poté zahrneš do návrhu → a vytvoříš vlastní prototyp digitálního produktu ve Figmě.

Bude to procházka růžovým sadem protože náš lektor Michal Matyščák ti se vším rád pomůže a poradí. Takže vítáme každého, kdo je:

  • — Grafický designér
  • — UI nebo webový designér
  • — Produktový designér
  •  

Nebo vlastně kdokoliv, kdo se bude chtít zapojit. Podmínky jsou vyložené na stole a je jen na tobě, jestli se vydáš na tuhle cestu plnou zkušeností.

Nechť designové myšlení posiluje tvůj kreativní způsob myšlení a stává se tvým spolehlivým průvodcem k dokonalé uživatelské zkušenosti. Budiž tím, kdo rozumí uživatelům a přináší inovativní řešení, která je nadchnou.

A proč?

Buď odhodlaný*á neustále se zlepšovat a upravovat svůj produkt nebo službu podle zpětné vazby uživatelů. Až tvoje snaha a péče povedou k vytvoření pozitivního dojmu, získáš jejich loajalitu a úspěch. Designové myšlení je klíčem k tomu, abys překonal*a očekávání uživatelů a stvořil*a něco opravdu mimořádného. 

Tedy vykroč a dobuď svět uživatelské zkušenosti pomocí designového myšlení!