Jak pracovat se skicami | SKVOT
Skvot Mag

Jak pracovat se skicami

Co jsou skici a jaké jsou klíčové principy jejich tvorby.

Jak pracovat se skicami
card-photo

ALONA LOGVINOVA

SKVOT Copywriter

30. září 2024 DESIGN Článek

Ať už jsi grafický designér, ilustrátor nebo jen člověk, kterého zajímá kreslení, skicování je pro tvůj rozvoj nezbytné. Skicování pomáhá nejen vyjádřit vlastní nápady, ale také vytvořit základ pro experimenty.

Podíváme se na to, co je to skica obecně, jaké materiály jsou potřeba pro práci s ní a jak se ji naučit používat.

 

Co je to skica a k čemu slouží?

Skici jsou rychlé, hrubé nebo volné náčrty, které umělci vytváří, aby zachytili nápad, kompozici, formu nebo náladu.

Skici lze provádět různými technikami a materiály – tužkou, tuší, inkoustem, fixy, barvami. Skici mohou mít různé tvary a styly – od realistických po abstraktní, od černobílých po barevné, od detailních po obecnější.

Umělci je obvykle používají jako přípravnou fázi pro vytvoření složitějších děl, jako je malba, socha nebo grafický plakát. Umožňují rychle vyjádřit své nápady a uchovat myšlenky na papíře, než začneš dílo realizovat. Například Leonardo da Vinci vytvářel skici pro svá díla, aby našel nejlepší kompozici a pózy postav.

V sedmnáctém století se skici staly samostatnější uměleckou formou, mimo jiné díky grafice. Umělci té doby používali skici ke studiu struktury, světla a stínu na různých objektech a také k přípravě na malování portrétů a krajin. V 19. století se skici staly hlavním prostředkem pro zprostředkování dojmů a emocí. Dnes technologie usnadňují a urychlují vytváření skic, například pomocí tabletů.

Zjistit více

Jaké nástroje jsou potřeba pro skici

Na začátku práce se skicami potřebuješ základní sadu materiálů a nástrojů. Při výběru nástrojů pro skicování zvaž několik faktorů: materiál, kvalitu, velikost, formát a osobní preference.

Skicáky mohou být vyrobeny z různých materiálů – papíru, lepenky, látky nebo kůže. Například pro kreslení tužkou je nejlepší skicák z kvalitního papíru, který zajistí, že barvy nebudou prosvítat. Papír s texturou může kresbě dodat specifické efekty. Pokud pracuješ s fixy nebo barvami, je nejlepší zvolit skicák s hladkým povrchem, který nedovolí barvám prosakovat.

Velikost skicáku může být od kapesního až po velkoformátový. Výběr závisí na tvých potřebách a způsobu používání. Velký formát je například vhodnější pro plánování kompozice a menší pro rychlé náčrty.

Věnuj pozornost tvaru skicáku a rozvržení stránek. Můžeš si pořídit skicák s tvrdými deskami, abys mohl*a skicovat na klíně nebo na židli. 

Moleskine je dobrou volbou pro dražší segment, zatímco Talens Art Creation je docela vhodný pro začátečníky.

Práce se skicákem je pohodlná – umožňuje shromažďovat práci na jednom místě a je to také dobrý prostor pro experimentování. Je snadné ho nosit s sebou a skicovat nápady, jakmile tě napadnou.

Ke skicování se využívají různé nástroje – tužky, fixy, barvy, grafitové tyčinky. Pro kreslení detailů můžeme použít tužky různé tvrdosti, pro stínování měkké tužky nebo uhelné tyčinky. Měkké tužky se hodí také pro obecné skicování bez velkého množství detailů. Pro rychlé náčrty můžeš použít černé fixy. Vyzkoušej si několik základních cvičení pro práci s linkami, aby sis s nástroji lépe porozuměl*a.

Číst

Jak skicovat pro začátečníky

Skici jsou rychlé náčrty, proto se snaž zobrazit celkový obraz: zaměř se na velikost, umístění a stíny. Co nejméně namáhej ruku a netlač na tužku – čáry by měly být měkké a hladké.

#1 Kresli z ramene. Uvolněním paže získáš hladké a energické linie, které budou mít i různou tloušťku. To dodá náčrtu zajímavost a dynamiku. Můžeš také použít tužky s různou tučností, aby byly linie světlejší nebo tmavší.

#2 Omez čas strávený kreslením náčrtů. Použij pravidlo 2 minut – každé skice věnuj jen tolik času, kolik plánuješ. Tímto způsobem se naučíš soustředit na to hlavní. Připrav si určité množství papíru a proveď několik skic.

#3 Kresli to, co vidíš, ne to, co si pamatuješ. Pokud kreslíš ze života, podívej se na objekt novým způsobem, abys viděl*a jeho individuální vlastnosti, a nepřipisuj mu ty, které už znáš. Tímhle způsobem můžou i ty nejjednodušší věci odhalit něco nového.

Například víš, že jablko je kulaté a má oválné, špičaté listy. Když se ale podíváš na konkrétní jablko, zjistíš, že není dokonale kulaté, ale má určité křivky, stejně jako listy, které jsou nerovnoměrně tvarované se specifickými žilkami.

#4 Vyhni se rozmazávání. Pokud chceš mít čistou práci, můžeš tužku omylem nebo úmyslně rozmazat, což může zničit celý výsledek. Aby k tomu nedošlo, polož si pod ruku, kterou kreslíš, kousek papíru.

Zjistit více

#5 Cvič se v kreslení jednoduchých geometrických tvarů. Skicování není v tomto ohledu výjimkou – stále se musíš učit myslet v tvarech. Nejprve se zahřej kreslením kruhů, trojúhelníků, čtverců a čar.

Při pohledu na siluetu zhodnoť tvary, ze kterých se skládá. Pokus se je rozdělit na ty, kterým nejlépe rozumíš. Tento přístup ti také pomůže bojovat s perfekcionismem, protože hlavním úkolem je zprostředkovat tvary, jejich dynamiku a přibližné proporce.

#6 Řekni „ne“ perfekcionismu. Kresli si náčrty a dělej chyby. Není možné udělat všechno hned dokonale, zejména pokud jde o počáteční kresbu. Má to být první návrh, který ti umožní experimentovat a vyjádřit se. Drž se výše uvedených pravidel a dovol si odpočívat.

Skicování je zajímavý a originální formát kresby založený na rychlosti a dynamice. Abys ji zvládl*a, musíš se naučit uvolnit, myslet jednoduše a snažit se reprodukovat to, co vidíš. Tak se naučíš vytvářet kvalitní skici pro další práci – nebo plnohodnotné ilustrace.