7 reklam natočených Davidem Fincherem | SKVOT
Skvot Mag

7 reklam natočených Davidem Fincherem

Jak režisér filmu Klub rváčů zdokonalil svůj styl díky spolupráci se společnostmi Nike, Adidas, Gap a Heineken.

7 reklam natočených Davidem Fincherem
card-photo

YURA SAMUSENKO


SKVOT Copywriter

26. srpna 2024 VIDEO A FILM Článek

David Fincher je jedním z filmařů, kteří ve svých filmech kritizují konzumní kulturu, ale zároveň nezapomínají na product placement v záběru. Nejvíce si ho pamatujeme jako kronikáře thrillerů o sériových vrazích, ale začínal jako tvůrce hudebních videoklipů a režisér reklam. 

Ve Fincherově filmu The Killer, který najdeš na Netflixu, zabírá reklama taky dost času, a proto si jí můžeš všimnout. Celkově je to dobrý důvod připomenout si Fincherova nezapomenutelná reklamní videa. K nim přidáváme několik historických souvislostí a rad, jak si ve světě reklamy udržet dobrou pověst.

 

American Cancer Association – kouřící embryo

Informace o reklamě: Dítě kouří cigaretu v děloze. Ženský hlas v pozadí se ptá: „Dali byste cigaretu svému nenarozenému dítěti? Ano. Pokaždé, když během těhotenství kouříte. Těhotné matky, prosím, nekuřte“. Následuje tmavá obrazovka a titulek: Americká asociace pro boj proti rakovině.

Trocha souvislostí: 1985 – rok, kdy Fincher pracuje ve studiu ILM, které se zabývá filmovými vizuálními efekty. Aby prorazil ve filmovém průmyslu jako režisér, vymyslí se svými kolegy koncept této sociální reklamy, která ho rozesměje. Americká asociace pro boj proti rakovině náhle souhlasí a dá jim 7–8 tisíc dolarů (částka se v různých rozhovorech liší). 

V době zveřejnění zakázaly dvě televizní stanice, CBS a NBC, vysílání reklamy – důvodem bylo neestetické zobrazení plodu. Trik skupiny z ILM byl úspěšný, protože zákaz rozšířil Fincherovu slávu coby tvůrce podivných videí.

Rok po zveřejnění reklamy Fincher spolu se čtyřmi producenty a režiséry založil společnost Propaganda Films. Do doby, než ji v roce 2002 převzala jiná společnost, Mandolin Entertainment, se zabývala filmovou produkcí a hudebními videoklipy. Spolupracovala s tak různorodými režiséry, jako jsou David Lynch, Zack Snyder, Michel Gondry a Gore Verbinski. 

Závěr: Fincher snil o tom, že půjde ve šlépějích Ridleyho Scotta, který deset let šel od reklamy k filmu. David to zvládl ještě rychleji – za rok. A právě díky svým zásadám a neústupnosti v tvůrčích rozhodnutích dostal možnost režírovat trojku série Vetřelec hned v rámci svého debutu.

AT&T – To budeš!

Informace o reklamě: Série 30sekundových videí, která ukazují budoucnost díky společnosti AT&T. Tato videa nabízejí možnost sledovat jakýkoli film ve stejnou minutu, kdy ho chceš, online kurzy (ano, pro devadesátá léta je to stále revoluce) a vidět své dítě prostřednictvím hovoru v telefonní budce (zdravíme Facetime). 

Trocha souvislostí: David Fincher je jedním z největších advokátů technologií budoucnosti, a tak není divu, že ve svých reklamách předpověděl mnoho inovací. V roce 1993 byl požádán, aby natočil sérii krátkých příběhů, které by ukázaly progresivitu společnosti AT&T. A příběh byl založen na představě budoucnosti. Tato reklama rezonuje dodnes – v roce 2018 o ní byl natočen krátký dokumentární film. Mimochodem, sám Fincher se v něm příliš neprojevuje. 

Zjistit více

Dnes je AT&T průmyslovým gigantem, který vlastní značky HBO, Warner Bros. a CNN a mobilního operátora Verizon. NYPost trefně zažertoval, že společnost vlastní všechno kromě tvojí duše. Zajímavější však je, že po této reklamě Fincher s AT&T ani s jejími pobočkami nikdy nespolupracoval.

Závěr: V dokumentu o této reklamě jsou podrobně rozebrány zadání a koncepce, které režisér dostal. A zde se úspěšně snoubí očekávání a Fincherův perfekcionismus. Dílo dokončil podle zadání, ale zároveň si zachoval svůj neo-noirový styl v dystopické budoucnosti.

Adidas – mechanické nohy

Informace o reklamě: Nohy robota s novými botami Adidas napodobují pohyby basketbalisty. Ve finále zlomí nohy jinému robotovi, který tenisky nenosí. A na obrazovce se objeví slogan More power to you. 

Trocha souvislostí: Po roce 1990 vstoupil Fincher do pohodlné éry digitálního filmu. Už žádné kotouče filmu a dlouhé čekání na výměnu asistentů kamery. Po úspěchu Klubu rváčů se už ani nemusel předvádět, ale v roce 2010 vydával téměř každý rok několik propagačních videí.

Zejména v roce 2003, kdy vyšla reklama na Nike, spolupracoval také s jejich hlavním konkurentem adidas. Zatímco však u Adidas šlo o působivé video o síle pohybu s kombinací vizuálních efektů a realismu, u Nike to byla ukázka moderních možností imitace lidského těla. 

Závěr: David se v této reklamě projevil jako skutečný mistr vizuálních efektů. Uplatnily se zde zkušenosti z práce v ILM, která vytvořila krásu pro všechny díly Hvězdných válek. Nezapomínej proto na své profesní kořeny – mohou se ti hodit, když potřebuješ technologicky správně vyprávět příběh.

Coca-Cola – Coke Classic. Skutečné archetypy.

Informace o reklamě: Zatímco David Arquette (Vřískot) hraje na automatech, jeho žena Courtney Cox (Přátelé) mu nabídne kolu. Místo toho na ni nasype spoustu ledu a minimum nalije. Zatímco on si toho nevšimne, ona mu ji položí na stůl. Nápis: „Pravá láska“.

Trocha souvislostí: V roce 2003 měl Fincher dlouhou pauzu mezi vydáním filmu Úkryt a vydáním Zodiaca. Ve stejném roce také vydal reklamy pro Nike a Adidas. Za zdůraznění však stojí něco jiného – Fincher se opět nevyhýbá spolupráci s konkurencí (v roce 1991 spolupracoval s Pepsi). 

Tentokrát se režisér nesoustředí na technologie, ale na lidské vztahy a ironizuje skutečnou dvojici Arquetteových. Později se podobná zápletka objeví i ve filmu Zmizelá, natočeném podle stejnojmenného románu Gillian Flynn. Nepřehlédnutelné jemnosti a výsměch se stanou jedním z motivů thrilleru o páru na pokraji rozvodu. Mimochodem, Cox a Arquette se rozešli, ale ne kvůli této reklamě.

Závěr: V reklamě funguje jednoduchost, ironie a samozřejmě hvězdná camea. Přestože Fincher proslul jako režisér napínavých thrillerů, dokáže se od této image občas odpoutat a zavtipkovat. Podívej se na filmy Sociální síť a Klub rváčů.

Heineken – běh pro pivo

Informace o reklamě: Brad Pitt čte scénář, podívá se do ledničky a zjistí, že mu došlo pivo Heineken. Vydá se do obchodu, následován stovkami novinářů, kteří se ho snaží natočit. Pittův klid a chaotičnost novinářů jim nahrávají, takže jen ti první dostanou to, co chtějí – pivo. 

Trocha souvislostí: Snad nejznámější Fincherova reklama. Natočil ji v roce 2005, kdy snímky Sedm a Klub rváčů jasně ukázaly, že Pitt je hlavním hercem režisérovy filmografie, a Podivuhodný případ Benjamina Buttona ještě musel počkat. 

Zjistit více

Samotná reklama zaujme svými nenápadnými vizuálními efekty. New York obecně panoramata a běžící novináři jsou plně animované 3D modely. Pouze Pitt, pivo a prodavač jsou skuteční. A novinář Bob, který je nakreslen pro pobavení.

Závěr: Temný obraz zachycený červenou kamerou se stane ve filmografii Davidovým poznávacím znamením. Nejdůležitější je však dynamika, která je udržována po celou dobu minutu a půl dlouhého videa. Fincher ukazuje, že šikovný střih někdy vyřeší téměř polovinu problémů.

Calvin Klein — DownTown 

Informace o reklamě: Rooney Mara (Carol, Ona) hraje herečku a modelku, která chodí metrem, fotí se u sanfranciského mostu, poskytuje rozhovory a vůbec žije život svých snů. Na posledním snímku je nová kolekce parfémů Calvin Klein DownTown.

Trocha souvislostí: Pokud sis myslel*a, že tato reklama vypadá jako kampaň Calvina Kleina a zároveň jako promo k filmu Muži, kteří nenávidí ženy, měl*a jsi pravdu. Fincher skutečně nabídl Rooney hlavní roli a pro soundtrack použil píseň od Yeah Yeah Yeahs. Jejich zpěvačka Karen O také nahrála skladbu pro Davidův film. 

Nápad na reklamu vzešel z režisérovy touhy pracovat s černobílými barvami. Na základě práce scénografky Anastasie White (Až vyjde měsíc, Pan Robot) se Fincher pokusil dosáhnout efektu akcidenčních filmů z východního Německa.

Art Direction pro reklamu Calvin Klein (Anastasia White)

Závěr: Fincher později použil černobílé vizuály v životopisném filmu Mank. Místo toho ponechal reklamě jedinečné tempo, které se podobá spíše tempu Larse von Triera v Antikristovi.

Gap – Oblékej se normálně (série)

Informace o reklamě: Muž spěchá po schodech za ženou, která předstírá, že na něj čeká. Už je skoro u ní – a my vidíme, jak jeho košile letí po schodech dolů spolu s nápisem: „Simple dress for you to complicate“.

Trocha souvislostí: Fincher opět pracuje s černobílým obrazem a obratně ovládá pohyby kamery, které sledují pohyby herců. Podle očekávání byl film natočen rychle – za jednu noc –, ale štáb musel absolvovat četné dotáčky. Nakonec by to nebyl Fincher, kdyby na vyčerpaného běžce nepoužil 50–60 záběrů.

Jedná se o jednu ze čtyř sérií reklam GAP, které mají rozbít dojem, že značka vyrábí oblečení pro „normální lidi“. Zároveň je to také poslední série reklam, kterou David v poslední době natočil. Od natáčení pro GAP ho zcela pohltila práce na seriálu Mindhunter a celovečerních filmech pro Netflix. 

Závěr: To není pro Finchera, který ve svých filmech využívá spoustu „příběhového obsahu“, typické. Pozornost věnovaná detailům však umožní, aby reklama při každém zhlédnutí odhalila něco nového. Například košile v závěrečném záběru patří muži, nikoli ženě.

Bonus: test kamery RED One M-X

Informace o reklamě: Leonardo DiCaprio škrtá sirkou, aby si zapálil doutník. Kamera zabírá herce, jak mu oheň osvětluje tvář. Ve tmě něco zahlédne a sirka zhasne. 

Trocha souvislostí: Tohle není propagační video, ale spíše služba, o kterou požádala společnost RED. Fincher používá jejich kamery už více než 20 let, a tak ho požádali, aby natočil test nového produktu. 

Stalo se to během natáčení filmu The Social Network v Bostonu. DiCaprio se ve městě nacházel i při natáčení filmu Prokletý ostrov, a tak s „rolí“ souhlasil. Mimochodem, ve filmu The Social Network je vidět záběr na část místnosti, kde Leo sedí. Je však třeba být velmi pozorný.

Závěr: Kdo by si pomyslel, že jedinou spoluprací Lea a Davida bude kamerový test? Vydejte se za dobrodružstvím – někdy mohou být takováto testovací videa sama o sobě vypovídajícími filmy beze slov.