Jak vyfotit portrét | SKVOT
Skvot Mag

Jak vyfotit portrét

O osvětlení, kompozici a 10 způsobech koordinace fotografování.

Jak vyfotit portrét
card-photo

SASHA DMYTRUK

SKVOT Copywriter

28. června 2024 KREATIVITA Článek

Úspěšný portrét je víc než jen fotografie v pasu. Fotograf i focená osoba musí udělat maximum pro to, aby se snímek povedl. V úvahu je třeba vzít také hodně technických (nebo prostě vnějších) faktorů: od místa a osvětlení až po nastavení fotoaparátu.

Popíšeme základní pravidla portrétní fotografie a uvedeme deset přístupů, které ti pomohou koordinovat proces a vyhnout se fotografování podle šablon.

 

Co je důležité pro úspěšný portrét

Při práci s portrétem je nejdůležitější pochopit, proč a pro koho jej vytváříš.

Pokud děláš formální portrét (portrét přes rameno, s klasickou pózou a polohou rukou) pro album nebo dokumenty, stačí zachovat tradiční kompozici a nastavit správné osvětlení. Pokud se jedná o umělecký nebo tematický portrét pro časopis, reklamu, výstavu nebo portfolio, je možné experimentovat.

Pro dodržení všech pravidel portrétní fotografie je třeba mít na paměti pět klíčových prvků

  • #1 Místo – kde přesně fotografuješ.
  • #2 Osvětlení – jaký zdroj světla máš nebo si vybereš.
  • #3 Kompozice – co je hlavní věc v záběru.
  • #4 Technické nastavení fotoaparátu – jaká bude clona, rychlost závěrky a ISO.
  • #5 Komunikace s modelem*modelkou – pokus se vybudovat přátelský vztah.

Když budeš každému z těchto bodů věnovat náležitou pozornost, pomůže ti to kontrolovat proces a udržet si disciplínu.  

Jak vybrat místo

Je důležité předem promyslet místo fotografování, protože má vliv na pozadí portrétuosvětlení.

Pokud fotografuješ venku, nefoť portréty na kontrastním a jasně barevném pozadí, aby se nestalo středem pozornosti. Vyber si jednotné a měkké pozadí.

Dbej na to, aby portréty nebyly monotematické – nefoť všechny fotografie na stejném pozadí.

Atraktivita by však neměla být hlavním kritériem při výběru lokality. Především se zaměř na to, aby pozadí odpovídalo myšlence focení a oblečení modelky. Ať už vybereš jakékoliv místo, snaž se ho rozostřit a soustředit se na modelku.

Jak vytvořit kompozici

Portrétní fotografie se řídí stejnými pravidly kompozice jako ostatní žánry fotografie, ale najde se i pár zásad, kterým je třeba věnovat zvláštní pozornost:

#1 Pravidlo třetin. Rozděl portrét na devět čtverců (jako v piškvorkách) a dbej na to, aby se klíčové body portrétu nacházely v průsečíku dělících čar. Podle tohoto pravidla je lepší neumisťovat osobu přímo do středu portrétu.

#2 Ořez. Umožňuje určit, co bude v rámečku a co ne. Pamatuj, že portrét bys neměl*a oříznout podél linií kloubů – podél linií loktů, brady, obočí.

Portréty můžeme rozdělit do tří skupin podle jejich rámování:

  • v plné délce, pokrývající osobu v plném vzrůstu (lépe je fotografovat vsedě)
  • v pase, od pasu k hlavě
  • poprsí, od hrudníku po temeno hlavy

#3 Framing effect nebo rámování. Umisť model do přírodního nebo prostorového rámu, například do okenního otvoru nebo oblouku.

#4 Pravidlo umístění očí. Fotografuj portrét tak, aby se jedno z očí modelu nacházelo uprostřed záběru nebo podél středové linie – to vytvoří dojem, že se model dívá na diváka. U portrétů od poprsí a pasu je lepší umístit oči modelky nad střed.

Aby kompozice nebyla nudná, můžeš modelku požádat, aby pózovala a dívala se jiným směrem. Sleduj však směr pohledu – pokud se osoba dívá doleva, vyplň levou stranu záběru prostorem (pohled by neměl spočívat na okraji snímku).

Zjistit více

Jaké by mělo být osvětlení

Nejlepší (a nejjednodušší) je začít pracovat s přirozeným světlem – je měkké, rovnoměrné a nevytváří ostré kontrasty. Pokud fotíš portrét na ulici:

  • fotografuj ráno nebo večer, pak dosáhneš nejrovnoměrnějšího osvětlení.
  • nefotografuj v poledne, kdy je slunce v zenitu, protože světlo nad hlavou vytvoří hluboké stíny a velmi ostrý kontrast.

Při fotografování za denního světla by modelka měla být ideálně otočená čelem ke slunci nebo polopřímo k němu. Dbej však na to, aby byly zachovány všechny rysy obličeje a aby nedocházelo ke zkreslení stínů. Dobré portréty jde pořídit i za zamračeného počasí – osvětlení bude měkké a poskytne plynulé stíny.

Pokud potřebuješ vytvořit portrét v běžné místnosti (ale ne ve studiu), fotografuj u okna – světlo bude rozptýlené a rovnoměrné.

Ve studiu můžeš světlo nastavit libovolným způsobem, ale drž se základních schémat. Pro portréty je nejlepším osvětlovacím schématem přední diagonální (boční) osvětlení – zdroj světla není umístěn před modelem, ale 45° vlevo nebo vpravo. Tento formát osvětlení umožňuje získat spíš trojrozměrný obličej s optimálními stíny než plochý.

Jaké zařízení je třeba použít a jak ho nastavit

K portrétování jde použít jakýkoli fotoaparát, ale digitální zrcadlovky mají více výhod (rychlost, možnost měnit optiku). Objektiv by měl být takový, aby se ohnisková vzdálenost pohybovala v rozmezí 50–80 mm (méně než 50 mm příliš roztáhne obličej).

Nastavení fotoaparátu závisí na místě, počasí a stylu fotografie. Pro portrét jsou však důležité nejméně tři prvky:

#1 Clona. Je zodpovědná za ostrost. Čím více otevřeš clonu, tím ostřejší je obličej (nebo místo, na které zaostříš) a tím rozmazanější je pozadí. Nejvhodnější clony jsou f/2 a f/4 (pro portrét jedné osoby).

#2 Rychlost závěrky. Umožňuje fotografovat v pohybu. Protože však portréty jsou obvykle statické, nastav delší čas závěrky (maximálně 1/200–1/250).

#3 ISO. To ovlivňuje, jak tmavé nebo světlé (kvalitní) budou portréty. Proto nastav co nejnižší hodnotu ISO (100–400), abys se vyhnul*a zbytečnému šumu a získal*a kvalitní portrét.

Snaž se fotografovat v manuálním režimu (poskytuje ti větší kontrolu) a nepoužívej režim sériového snímání (umožňuje pořídit několik snímků najednou). To ti pomůže naučit se, jak pořídit dobrý snímek hned napoprvé.

Číst

Jak pracovat s modelem*modelkou

Pokud nemáš před objektivem profesionální modelku, je lepší převzít koordinaci focení. Hlavní je, aby se dotyčná osoba necítila napjatě, nepříjemně nebo se nebála (pokud to není tvůj koncepční nápad).

Nebuď bez emocí – komunikuj s modelem*modelkou, pomoz jí cítit se uvolněně a v pohodě. Začni focení nezávazným rozhovorem: zeptej se, jak se modelka cítí, co ji zajímá, a řekni jí něco o sobě.

Dobrý portrétista by měl umět odhalit vnitřní svět člověka a to je možné pouze tehdy, když mezi tebou a modelem*modelkou vznikne upřímné citové pouto a důvěra.

Richard Avedon, ikona portrétní fotografie, pořádal pro modelky vyčerpávající focení. Dělal to však proto, aby dosáhl maximální lehkosti. Věřil, že autor a modelka mají „od focení různá očekávání, ale fotograf má vše pod kontrolou“.

10 tipů a triků pro portrétní fotografii

Dodržuj základní pravidla portrétní fotografie, aby ses vyhnul*a hrubým chybám. Nesnaž se však dodržovat úplně všechna doporučení – někdy ti opravdu pomohou, ale velmi často tě omezí. Aby byl tvůj portrét výjimečný, budeš muset pravidla porušit.

Díky zkušenostem pochopíš, co můžeš porušit a co ne. Tady je deset rad, které ti usnadní orientaci: 

#1 Zaměř se na oči modela*modelky. Pohled je nejdůležitější součástí portrétu. Oči nejlépe vyjadřují emoce člověka a přitahují pozornost. Bez ohledu na to, jak skvělá je kompozice nebo osvětlení, pokud jsou oči rozmazané, jde o podvrh. Jde o tak častou chybu začínajících fotografů, že například společnost Sony přidala do svých fotoaparátů automatické ostření na oči.

#2 Fotografuj z různých stran a úhlů. V portrétní fotografii platí pravidlo, že fotoaparát by měl být ve stejné úrovni jako oči modela*modelky (při fotografování portrétu a obličeje). Toto pravidlo je možné porušit, pokud chceš pořídit nestandardní fotografii. Zkus fotografovat z různých úhlů a v různých vzdálenostech od modelu: 

  • — pohybuj se na různých místech a zjisti, pod jakým úhlem je výsledek nejlepší.
  • — postav se na židli a pořiď portrét shora, ale požádej modelku, aby se dívala do fotoaparátu.
  • — spusť fotoaparát k podlaze a fotografuj pod nízkým úhlem, ale pamatuj, že tento úhel osobu opticky zvětšuje

#3 Experimentuj s rychlostí závěrky. Obvykle se vyhýbej příliš vysokým rychlostem závěrky a snaž se ji nenastavovat vyšší než 1/200, aby nedošlo k rozmazání. Ne vždy však budeš fotografovat statické portréty – někdy bude model běhat, skákat, plavat v moři. V takovém případě rychlost závěrky zvyš. Delší čas závěrky má jednu výhodu: eliminuje drobné nedokonalosti pleti, takže získáš čistý snímek.

#4 Otevři clonu. Široce otevřená clona (f1,8–1,4) rozostří pozadí a portrét bude působivější. Tento přístup pomáhá soustředit se na tvář modelu a oddělit ji od pozadí. Čím dále je model od pozadí, tím silnější je rozostření.

Při fotografování jedné tváře je velmi důležité přesně zaostřit – průměr zorného pole je při této cloně velmi malý (zaostřené budou pouze oči). Pokud fotografuješ skupinový portrét, nastav clonu v rozmezí f/5,6 až f/8.

#5 Přemýšlej o barevném schématu. Portrét je úspěšný, pokud má harmonickou kombinaci barev. Uspořádej je tak, aby nevytvářely silné kontrasty, ale naopak se vzájemně doplňovaly. Nezapomeň však, že barva ovlivňuje i kompozici a neměla by na sebe strhávat pozornost.

Světlé oblečení nejčastěji kazí portrét – proto se před focením dohodni s modelem*modelkou, jakou barvu bude mít na sobě. Nebo si vyžádej moodboard a promyslete si barevné schéma snímku.

#6 Fotografuj bez pózování. Na inscenovaných fotografiích není nic špatného, ale pokud se model*ka cítí ztuhle, nech ji uvolnit se a být sama sebou. Nebo ji požádej, aby se vyfotil*a doma nebo v práci. Když se osoba chová přirozeně, můžeš zachytit výjimečný záběr. Pro takové záběry můžeš použít silnější objektiv (70–200 mm), který se trochu oddálí a přiblíží.

#7 Zvol měkké osvětlení namísto ostrého. Měkké (rozptýlené) světlo pomáhá zakrýt nedokonalosti pleti a vytváří rovnoměrné, klidné stíny. Pro získání rozptýleného světla fotografuj za zamračeného dne, pozdě v noci nebo z okna.

Zároveň se snaž vyhnout silnému světlu (přímému slunečnímu záření), protože je obtížněji kontrolovatelné. Tvrdé světlo vytváří extrémní hodnoty jasu, ztěžuje nastavení expozice a zvýrazňuje nedokonalosti pleti.

#8 Porušuj pravidla kompozice. Někdy můžeš kompozici porušit, ale jen pokud to přinese zajímavý výsledek. Například můžeš porušit pravidlo třetin a umístit modelku do středu snímku pro dosažení dokonalé symetrie – v takovém případě bude portrét působivější.

#9 Přepni na monochromatický režim. Když je obtížné nastavit vyvážení bílé, fotografuj černobíle. Výhodou černobílého portrétu je, že pozornost není rozptylována barvami, ale okamžitě se soustředí na to hlavní – na výraz a rysy tváře modelu.

Někteří lidé fotografují v normálním režimu a do monochromatického režimu je převedou až při následném zpracování. Lepší je však nastavit styl na černobílý hned, aby byl výsledek vidět už při zpracování.

#10 Fotografuj ve formátu RAW. Výhodou formátu RAW je, že umožňuje opravit technické aspekty snímku (kontrast, barvy, tonalitu), aniž by došlo k narušení původního souboru. Kvalita RAW navíc umožňuje pečlivější práci s portrétem při následném zpracování.

Ve zkratce

Portrétní fotografie mohou být obecně formální nebo umělecké. Aby se proces portrétního fotografování neproměnil v noční můru pro tebe i modelku, měj na paměti:

  • #1 Místo. Vyber místo, které nebude kontrastovat s modelem*modelkou.
  • #2 Osvětlení. Nejlepší je fotografovat při měkkém a rovnoměrném světle.
  • #3 Kompozice. Postav modela*modelku tak, aby nic neodvádělo pozornost od čtení fotografie a kompozičním středem byla osoba.
  • #4 Nastavení vybavení. Nejdůležitějšími parametry jsou clona, rychlost závěrky a ISO.

Nesnaž se dodržovat všechna pravidla, protože „je to tak správné“. Někdy můžeš pravidla porušit, abys dosáhl*a netradičního výsledku – ale pouze v případě, že cíle nemůžeš dosáhnout jiným způsobem.