NESTYĎ SE ZEPTAT: JAK NAVRHOVAT KOSTÝMY PRO UMĚLCE? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak navrhovat kostýmy pro umělce?

Profesionální designérka kostýmů Beáta Kuraj: „Jsem současně i filmový architekt, takže ke své práci přistupuji komplexněji a beru scénu a kostýmy jako celek.“

Nestyď se zeptat: Jak navrhovat kostýmy pro umělce?
18. června 2024 DESIGN Článek

Kostýmy od Beáty Kuraj můžeš vidět v reklamách, videoklipech i ve filmech. Už brzy třeba ve snímku Viktora Tauše Amerikánka, kde spolupracovala s Janem Kadlecem. Naše lektorka Designování kostýmů od A do Z se navíc věnuje i scénografii a dalším uměleckým oborům. Pokud se chceš posunout v kostýmním výtvarnictví, Beáta je tu pro tebe.

Přečti si, s jakými profesemi budeš spolupracovat, pochop rozdíly mezi filmovými a divadelními kostýmy a poznej struggles, které tuhle profesi provázejí, ať víš, do čeho jdeš.

 

Co tě inspirovalo k tomu stát se kostýmní výtvarnicí?

V podstatě to byla náhoda. Móda a filmy jsou mi velmi blízké už od dětství. Na vysoké škole jsem začala pořádat módní přehlídky, výstavy s pracemi módních návrhářů a stylingové soutěže. Všichni věděli o mém zájmu. Dokonce i na vysoké škole (architektura) mi profesoři říkali, proč raději nedělám módní návrhářství. Věděla jsem, že to není úplně to, co bych si představovala.

Jednoho dne mě na základě mého řekněme hobby oslovila kamarádka s nabídkou, jestli nevím o někom, kdo by jim šel pomoci do kostymérny na filmu, a já jí řekla, že přijdu. Neměla jsem ani ponětí o kostýmním návrhářství nebo kostýmní tvorbě, ale bavilo mě to natolik, že jsem si řekla, že tohle je práce, kterou chci. Hlavní kostymérka, dnes moje kamarádka, mi pomáhala s mými prvními pracemi a dál jsem rozhazovala sítě sama a v podstatě házím dodnes.

V čem je rozdíl mezi kostýmním designem pro film a divadlo?

Divadelní kostýmy dávají prostor pro větší kreativitu. Napomáhá tomu nejen rozmanitější interpretace divadelních her, ale v některých případech i propojení se scénografií samotnou. Ale všechno má své pro a proti. U divadelních kostýmů musíme počítat s jejich mnohostranným využitím, a když máme tanečníky, musí bez problémů předvést nacvičenou choreografii.

Naopak při natáčení můžeme spoustu věcí předstírat. Používáme nositelnější a realističtější oděvy v závislosti na období nebo žánru filmu. Pokud jde o výtvarně zpracovaný film, můžeme si dovolit i kreativnější řešení nebo vizuální efekty, kde je míra kreativity neomezená. Důležitým faktorem je taky výběr materiálů, struktur a textur, ale více vám řeknu ve svém kurzu.

Jak přistupuješ k analýze scénáře a výběru kostýmů pro postavy?

Už při prvním čtení scénáře si často v hlavě vizualizuji první nápady, vždy si vše automaticky zapíšu a podtrhnu v textu. Poté analyzuji hlavní a vedlejší postavy a připravím moodboard, který konzultuji s režisérem. Jsem současně i filmový architekt, takže ke své práci přistupuji komplexněji a beru scénu a kostýmy jako celek.

Po všech konzultacích dolaďuji detaily na základě jednotlivých postav, případně období, společenského postavení a dalších směrodatných prvků. Pokud mám problém s nějakou postavou, mám ve zvyku ji personifikovat. Osobně mám ráda autenticitu.

Zjistit více

Když chceš někde prezentovat svoje portfolio a dosavadní práci, jak to probíhá?

Nejjednodušší a nejlínější způsob je pověsit své portfolio na Instagram. Nejlínější říkám i proto, že jsem se zatím ani já nedokázala dokopat k lepší prezentaci. (smích) Ale teď už vážně. Sociální sítě jsou k tomu rozhodně ideální, často je to první místo, kde klient vidí, kdo jste a co děláte.

Ideální je samozřejmě i vlastní web, ale když se dostanete do kolotoče práce, často nemáte čas nahrávat nová díla. Ideální je taky mít menší portfolio s těmi nejlepšími pracemi, které můžete případně poslat klientům. Zároveň ho jde zavěsit na řadu portálů, které se tím zabývají. Pokud pracujete ve filmovém průmyslu, je dobré se o svůj profil na IMDb starat.

Jaký byl tvůj nejnáročnější projekt a proč?

Každý projekt je náročný v něčem jiném. Někde je složitá příprava, někde samotná práce na place a někde obojí. (smích) Pro mě to byla určitě práce na filmu Viktora Tauše Amerikánka, který bude mít premiéru letos v září. Už z trailerů je vidět, že se jedná o umělecky zajímavý projekt. Už při natáčení prvního dílu jsme se smáli, že je to takové organické dílo, což v praxi znamenalo, že se hodněkrát během krátké doby změnilo hodně kostýmů a muselo se to řešit.

Taky hodně kostýmů bylo technicky složitých, ale nakonec to byla jízda. Rozhodně nesmím zapomenout na film Na západní frontě klid, kde jsem sice nebyla v úzkém týmu, ale velmi jeho členy obdivuji za to, jak se s tím vyrovnali. Ale začít pracovat v 00:30 tím, že oblékáte komparzisty do těžké německé a francouzské uniformy a vrátíte se domů ve 22:00 poté, co jste celý den stáli po kolena v blátě, venku fouká vítr a prší, to je taky tak trochu Survivor.

Do jaké míry se musí kostýmní výtvarníci orientovat v historii, aby navrhli správné kostýmy do dobových filmů a her?

Znalost a orientace v historických souvislostech je podle mého názoru důležitá v každém kreativním i zásadně nekreativním odvětví. Mnoho současných módních značek taky převzalo prvky z různých historických období. Pokud to není něčí silná stránka, myslím, že nejdůležitější je vědět, kde má umělec hledat potřebné informace, z čeho vycházet. Udělejte si průzkum.

Pokud na to máte rozpočet, nejlepším řešením je spolupracovat s lidmi, kteří se specializují na různé historické typy oděvů. Mám například známé, kteří jsou odborníky na uniformy, slovanský folklór nebo subkultury.

Jaké nástroje a software používáš nejčastěji při tvorbě kostýmů?

Ve fázi návrhu jsem dlouho kreslila ručně na papír. Miluji kombinaci akvarelových pastelek a designérských fixů. Teď jsem přešla na iPad, kde mám samozřejmě Procreate, a na postavy používám i Fashion Draw, zrychluje mi to práci. V současné době si začínám hrát s Midjourney a pak vše včeně skic hodím do programů Adobe, kde dělám úpravy a prezentaci.

Pokud jde o skutečné provedení, co se týče stylingu a jednodušších kostýmů – většinu z nich zkouším na sobě a svých kamarádkách. Spoustu věcí už mám v oku, vím, komu co sedne, a jen se snažím přizpůsobit představě klienta. U složitějších projektů vždy spolupracuji s odbornými profesemi.

Na čem se dá a nedá šetřit, když je omezený rozpočet?

Pro mě je nejdůležitější, a to třikrát zdůrazňuji, nešetřit na lidské práci. Není nic horšího, než když s sebou nemáte kvalitní tým a bohužel za to musíte zaplatit. Co se týče oblečení, vždy se s ním dá nějak „obchodovat“.

Číst

Který projekt, na kterém jsi pracovala, je ti nejbližší?

V hlavě mi stále rezonuje Amerikánka. I když to bylo docela náročné, umělecky se mi projekt moc líbil a na premiéru se moc těším. Výtvarníkem byl Jan Kadlec, kterému jsem dělala asistentku a zároveň jsem byla hlavní kostymérka.

Řekla bych, že všechny projekty jsou spíš o lidech. Na Amerikánce jsme byli skvělý tým a i v těch nejtěžších chvílích jsme si ze sebe uměli udělat legraci. V projektu hrálo spoustu malých a mladých hereček a herců a byli úžasní. Momentálně se těším na projekt, který připravuji.

Jak se připravuješ na práci na místě natáčení?

Můj tým a já se snažíme, aby všechny věci byly hotové den předem, ale pokud začínáme ten den, přijdu s částí svého týmu na plac mezi prvními, kde všechny věci rozložíme a rozmístíme podle toho, jak jsme je den předtím zabalili. Vše znovu zkontrolujeme. Vyžehlíme, co je potřeba, a nachystáme si na plac placovku a potřebné doplňky.

S kým vším ze štábu spolupracuješ? Schvaluje kostýmy třeba režisér?

U kostýmů má finální slovo vždy režisér, u reklam je to klient. V některých projektech to jde taky přes production designera, který zodpovídá za kostýmního výtvarníka. V České republice to není příliš rozšířené, ale u velkých zahraničních projektů je to běžné.

Dál nechybí ani spolupráce s asistentem režie, který má natáčení na starosti a je režisérovou pravou rukou. S kameramanem řešíme například i různé testy materiálů a barev, pokud je to potřeba. Jinak klasicky spolupracujeme s produkcí, která organizačně zastřešuje výrobní složku.

Můžeš popsat svůj kreativní proces od zadání po realizaci?

Vše samozřejmě záleží na složitosti projektu a na tom, jak si sednete s režisérem a jeho nápadem. Nejlépe vám to mohu popsat na konkrétním příkladu. V současné době připravuji svůj celovečerní debut mladé režisérky Barbory Kočičkové s názvem Tony má plán. Celý projekt má velmi příjemnou atmosféru.

V tomto případě nám v kreativní tvorbě nejvíce pomohl společný brainstorming s dalšími kreativními složkami. Původní nápady posunul na úplně jinou úroveň. V současné době koncepčně dolaďuji hlavní postavy a po schválení se chystám najít nějaké oblečení a část nechat přešít. Vzhledem k tomu, že pro projekt dělám i set a kostýmní složka samotného projektu není tak náročná, vše na place si řídím sama.

Díky za rozhovor! Těšíme se, že tvoji práci uvidíme na plátně nebo na obrazovce a taky se těšíme na výsledky absolventstva kurzu.