SketchUp: Poskládej si svůj 3D prostor | SKVOT
Skvot Mag

SketchUp: Poskládej si svůj 3D prostor

Poznej tenhle intuitivní program pro architekty, designéry, stavební inženýry i domácí kutily.

SketchUp: Poskládej si svůj 3D prostor
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

24. května 2024 DESIGN Článek

Pokud myslíš, že 3D modelování je jenom pro geeky a profi designéry, jsi vedle. I když o CAD softwarech víš asi tolik, co o chovu jednorožců, můžeš se směle vrhnout na 3D modeling. Proč? Protože SketchUp. Jednoduchý a intuitivní nástroj, který zvládne každá lama.

 

Dnes se společně mrknem SketchUpu na virtuální zoubek. Nejdřív si přečti důvody, pro které je tenhle prográmek ceněný mezi designéry i širokou art veřejností.

Co všechno SketchUp umí

#1 Ovládneš ho, i když jsi začátečník

Existujou fajn programy, které jsou perfektní, zdarma, ale trochu složitější na pochopení i ovládání. Třeba takový Blender. No a na druhé straně spektra složitosti si vesele poskakuje SketchUp. Intuitivní kámoš, se kterým najdete společnou řeč už po prvních pár hodinách od seznámení.

Zjistit více

#2 Je vážně pro každého

Takže nejenom pro architekty, stavaře a designéry. Tenhle tool má tak univerzální platnost, že v něm navrhneš všechno od nábytku přes hřiště pro psy až po složité strojní součástky nebo repliku meče z Pána prstenů.

#3 Rozpohybuješ v něm svoje modely

Animace je skvělá pro prezentaci projektů, kdy chceš ukázat funkčnost nebo dynamiku. Takové otevírající se dveře nebo stůl, který se rozkládá? Prostě impozantní. A taky very mač ízy v tomhle případě.

#4 Má velkou knihovnu zdrojů   

Jmenuje se 3D Warehouse a je to luxusní butik pro každý tvůj projekt. Tady navíc nakupuješ zdarma! Když se ti nějaký objekt líbí, jednoduše si ho sosneš do návrhu. Najdeš tu i takové skvo(s)ty jako třeba Eiffelovku nebo známé designové křeslo Eames.

#5 Můžeš v něm týmovat

SketchUp je ideální pro sdílené projekty. Můžeš s dalšími lidmi pracovat v reálném čase odkudkoliv. Stačí vám základní předplatné, wifina nebo data a už společně tvoříte. 

#6 Vyrenderuješ si fotorealistické scény

Když si nainstaluješ rozšíření (třeba V-Ray) a uděláš realistický render, málokdo pozná, že tvůj obrázek není fotka. Tenhle plugin je sice placený, ale když se potom chceš věnovat 3D modelování na profi úrovni, je fajn vědět, že si něco takového můžeš pořídit.

Tady máš třeba názornou ukázku toho, co se dá s využitím pluginu V-Ray vyrenderovat ze SketchUp návrhu.

#7 Modely můžeš exportovat do VR

Navrhnout model domu a projít se jím? Proč ne, SketchUp (v placené verzi) ti to umožní. Takže když potom svoje návrhy budeš chtít realizovat, nic tě nepřekvapí.

Co je SketchUp a proč je fajn ho umět

SketchUp je tady s námi už skoro čtvrt století. Vyvinula ho firma @Last Software v roce 2000, dnes ho ale vlastní společnost Trimble Inc. Nejčastěji v něm asi tvoří designéři a architekti. Ale často ho využívají i stavitelé, hobby tvůrci a dokonce i filmaři nebo videoherní producenti.

A proč je SketchUp tak oblíbený? Může za to především jeho intuitivní ovládání, které by zmákla snad i tvoje babča. Rychle v něm vytvoříš a upravíš jakýkoliv 3D model. Tenhle „drag and drop“ systém dobře znáš i z jiných appek. Od seznámení se s programem po první slušné návrhy tě tak dělí doslova jenom pár hodin.

Jak SketchUp funguje

V programu najdeš spoustu vychytaných fičurek, které ti umožní vykreslit téměř cokoliv v 3D prostoru. Můžeš začít u jednoduchého objektu a celkem rychle se dostat k plně vykreslené 3D scéně.

SketchUp je taky perfektní pro texturování. Zase jenom potáhneš myší texturu a přeneseš ji tam, kam potřebuješ.

SketchUp předplatné nebo free verze?

Když si doma jenom tak na koleni bastlíš svoje modýlky, nejspíš si vystačíš s free verzí. Když ale chceš nabušenou appku s exportem do různých formátů nebo možností nainstalovat vychytané pluginy, časem nejspíš sáhneš po placených profi plánech.

  • — SketchUp Free

S plánem zdarma dostaneš přístup k základním nástrojům SketchUp přímo ve webovém prohlížeči. Je ideální pro osobní projekty nebo pro začátečníky, kteří chtějí vyzkoušet 3D modelování.

  • — SketchUp Go

Tenhle plán přidává prémiové funkce k webové verzi SketchUpu a můžeš díky němu pracovat i na iPadu. Je super pro ty, co potřebujou mobilní řešení a spolupráci na projektech.

  • — SketchUp Pro

Komplexní desktopová appka, která zahrnuje všechny pokročilé nástroje pro profi modelování, dokumentaci a prezentaci projektů. Ideální pro profesionály a firmy.

  • — SketchUp Studio

Plán pro pokročilé uživatele a firmy, které vyžadují nejkomplexnější funkce, včetně integrace s doplňky V-Ray a Scan Essentials pro pokročilé modelování a vizualizace.

Pro kompletní info potom utíkej na ofiko web a zkontroluj si možnosti verzí a jejich ceny. Zatím se můžeš mrknout alespoň na naše srovnání nejčastější placené verze s free verzí.

Pac a 3D pusu

SketchUp ti nabídne prostředí, ve kterém si můžeš vyzkoušet 3D modelling. Základní verze je zadarmo a je to od poskytovatele fakt chytrý tah. Protože ti tak dá ochutnat pohodové ovládání, které některým bezplatným konkurentům schází.

Tak proč to nezkusit? Možná v sobě najdeš skrytý designérský talent, co jenom čekal na ten správný tool, který jsi právě teď objevil*a. Free verze tě bude stát nic a můžeš získat nový koníček nebo dokonce fajn kariéru. Tak ať ti to bastlí!