Přehled brand-new technologií a vybavení používaných DJi | SKVOT
Skvot Mag

Přehled brand-new technologií a vybavení používaných DJi

Softwary, kontrolery, efektové jednotky… a všechno další, s čím DJ pracuje.

Přehled brand-new technologií a vybavení používaných DJi
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

21. května 2024 HUDBA Článek

Tohle je tvoje ultimátní seznámení se se softwary, se kterými pracují profesionální DJs. Využívají je dnes a denně a bez nich už si nedokážou představit ani jednu jedinou show. Ještě aby taky ne, když bez nich by vlastně ani nepřipravili set, kterým se na show chtějí pochlubit. Let’s investigate a bit – a zjistěme, co všechno vlastně spadá do dýdžejova vybavení.

 

DJ hardware jsme si poměrně dost představili v článku Život DJe a jeho nádobíčko: Značka úspěch, tentokrát nás bude zajímat zejména DJ software. Co to vlastně je? A které rozdíly mezi software x hardware pro DJs najdeme?

DJ software pod mikroskopem

First things first. Řekli jsme si vůbec, jak a v čem se liší DJ hardware a DJ software? No pokud ne, teď je ten správný čas:

  • — DJ software = počítačový program, který dýdžejům umožňuje mixovat hudbu a manipulovat s audio soubory na dané digitální platformě. Má hned několik různých funkcí, DJs s ním můžou lépe organizovat svoji práci. 
  • — DJ hardware = fyzická zařízení, se kterými DJ pracuje. Do téhle kategorie patří všechny hmatatelné věcičky jako třeba mixážní pulty. Díky němu mají DJs nad svými produkty ruční kontrolu.

Takže abychom to konečně rozlouskli >>> tohle jsou hlavní rozdíly mezi DJ hardwarem & softwarem:

  • Integrace x samostatnost: zatímco DJ software pro svůj běh potřebuje počítač, DJ hardware může fungovat i samostatně. 
  • Flexibilita x touchy touchy: ačkoliv software poskytuje flexibilitu díky dnešním digitálním vymoženostem, někdy není od věci si na hudbu doslova sáhnout. DJ hardware je vhodný pro všechny DJs, kteří se hudby rádi dotýkají.

Právě díky této dynamice mají DJs na výběr hned několik možností, ze kterých volí svoje go-to nástroje. Vybírat budou 100% podle toho, co od nástrojů očekávají a potřebují, takže podle toho, aby všechno do puntíku odpovídalo jejich stylu a potřebám živých shows.

Když jsme si teď (konečně) stanovili rozdíly a (konečně) pochopili, v čem se hardware a software liší, můžeme se na DJ softwary podívat více zblízka. Hledali jsme a hledali a našli ty nejpoužívanější, v DJ komunitě hodně oblíbené. Tak tady jsou:

Virtual DJ

Pokud startuješ svou dýdžejskou kariréru, vsadit můžeš třeba právě na Virtual DJ. Ten je totiž známý svým user-friendly přístupem. Navíc je vysoce kompatibilní s širokým výběrem hardwarových zařízení. Podporuje různé formáty včetně různých, populárních, audio formátů a videí. Díky jeho funkci sandbox mode si mix můžeš otestovat před živým přehráním a dokonce v něm můžeš i mixovat video soubory a vizuální efekty.

Rekordbox DJ

Software z dílny Pioneer DJ, který je designován pro přímou integraci s jejich DJ kontrolery a CDJs. Standard v klubech, který je ideální pro ty umělce, kteří dávají přednost pre-prepared setům a jsou fandy pokročilých analýz skladeb. Ty totiž dokážou detekovat beaty, klíče a fráze, díky čemuž je příprava setů mnohem mnohem detailnější. Mezi další klíčové funkce patří lightning mode, který automaticky synchronizuje vizuální efekty s hudbou. 

Zdroj: pirate.com

Serato DJ Pro

Mezi profi DJs je tenhle software vážně oblíbený, a to hlavně díky své stabilnosti a intuitivnímu uživatelskému rozhraní. Podporuje široký rozsah hardwaru, DJům dává možnost vybrat si z mnoha kontrolerů a mixpultů.

Serato DJ Pro má plug’n’play podporu pro široký rozsah DJ kontrolerů a mixpultů. Smyčkování a cueing umožňuje tvorbu smyček na požadovaných místech skladby a taky nastavení cue bodů pro rychlé spouštění. Mimo to v něm najdeš široký výběr zvukových efektů, které zvyšují kreativitu mixu a nakonec – funkce Smart Crates dokáže skladby řadit podle vlastních kritérií DJe.

Traktor Pro

Native Instruments’ Traktor Pro je oblíbený zejména svými pokročilými funkcemi pro DJing i remixing, proto suitne dýdžejům, kteří ve své práci milují experimentování, stejně jako inovativnost. To ale není všechno, proč je tenhle software mezi těmi top.

Díky funkcím stem decks můžou DJs hrát a mixovat samostatné zvukové stopy, jako jsou vokály, basy, melodie i rytmus. A třeba remix decks dokážou hrát a mixovat až 64 samplů nebo smyček.

A protože jak my, tak DJs, všichni do jednoho držíme krok s dobou – a chceme zůstat trendy – musíme se seznámit i s těmi nejnovějšími DJ softwary pro rok 2024. Jsou inovativní, jsou moderní, jsou fresh (a ne jak trash).

Engine DJ 

Podle The DJ Revolution je tohle software, který je optimalizován pro hardware značky Denon, a který nabízí robustní možnosti správy a přípravy skladeb, stejně jako integraci s cloudovými službami a streamingem hudby přes WiFi. Engine DJ je oblíbený pro svou robustnost a integrované funkce pro live streaming​.

djay Pro

Software od Algoriddim je známý pro svou vysokou kvalitu zvuku a hladký provoz na Apple zařízeních. Web Digital DJ Tips taky říká, že djay Pro nabízí skvělé, až vynikající,  zvukové stopy. Podle všeho je oblíbený pro svou intuitivní integraci s hardwarem a taky rychlé operace​.

Všechny softwary do jednoho pokrývají široké spektrum potřeb všech dýdžejů, a to od začátečníků, které teprve experimentují s tím, co všechno vlastně DJing nabízí, tak i pro profíky, kteří se v oboru pohybují třeba i desítky let. Komplexnost i specializace se samozřejmě mění napříč celým trhem, ale jsme si jisti, že si doopravdy vybere každý. A že každý najde to, co hledá.

Hrají technologie, hrají – a jak

Už dávno víme, že pro DJe jsou technologie stěžejní a že je pro svou práci potřebují. Nemusíme se donekonečna opakovat v tom, že držet krok s trendy je prostě go-to. Díky technologiím DJs dokážou zlepšit jak svoje výkony, tak i svoje kreativní vyjádření.

Tohle všechno je pro moderního DJe tak trochu must-have:

#1 MIDI kontrolery

Kontrolery DJům dávají možnost ovládat software a hardware prostřednictvím fyzických buttonů, padů, faderů a jog wheelů. Pro live performance jsou vlastně dost zásadní – a to proto, že DJs tak mají fyzickou, hmatatelnou kontrolu nad mixem, takže vlastně nad celou hudební tvorbou.

#2 Samplery & sekvencery

Sampler = elektronický hudební nástroj, který pracuje se zvukovými vzorky. Díky němu diskžokej může zachytávat a přehrávat zvukové vzorky in real time. 

Sequencer = elektronický nástroj, se kterým můžeš tvořit a vysílat sekvence povelů. S nimi pak můžeš řídit zvukové generátory a tvořit rytmické, melodické a harmonické smyčky, úseky nebo celé skladby.

Se samplery, které zachycují hudbu right here right now, a se sequencery, které tvoří opakování rytmických sekvencí a vzorů, mají DJs ideální vybavení ke tvorbě beatů a dalších doprovodných stop.

#3 Efektové procesory

Efektové procesory DJům umožňují už během setů přidávat, upravovat a modifikovat efekty. Mezi ty nejvíce běžné efekty patří echo, reverb, flanger a distortion. Všechny z nich mají moc zvýšit dynamiku a zajímavost zvuku. Práce s nimi z běžného songu může udělat totál pecku.

#4 Syntezátory

Tradičně možná součástí DJ vybavení nejsou, používané ale jsou. A to zejména pro tvorbu originálních melodií a zvukových textur, které DJs můžou integrovat do svých setů.

Syntezátor = elektronický hudební nástroj, který skrze syntézu tvoří výsledný zvuk. Obecně jde teda o generování jednotlivých složek hudby a jejich následného skládání. 

#5 Audio rozhraní

Kvalita zvuku patří k jedněm z nejdůležitějších proměnných v oblasti DJingu. Je to um, je to kreativita, je to hudební sluch, je to talent – a je to kvalita zvuku. Pro kvalitní zvukový výstup a taky nahrávání je zásadní mít kvalitní audio rozhraní. Analogové signály převádí na digitální, a právě díky tomu je kvalita zvuku zajištěna.

#6 Vizuální software & VJing nástroje

DJing už dneska není jen o hudbě, ale taky o celkovém zážitku, a to i vizuálním. Ať chceme nebo ne, DJing je jak audio, tak i vizuální umění. Vizuální show, které často naprosto dokonale kopírují atmosféru hudby, nádherně dokreslují celý zážitek. A možná právě proto nás DJing tak moc baví.

Pro DJe, kteří chtějí integrovat vizuální prvek do svých performancí, existují software a nástroje pro VJing, ty pak vizuály synchronizují s hudbou. A poutavý audiovizuální zážitek je na světě.

Víme, že pro DJe je technologie důležitá a stěžejní. Ne vždycky to tak bylo, ale doba letí a čas s ní. Je potřeba se přizpůsobovat, posouvat se a vyvíjet se. Inovativnost je cesta kupředu.

Číst

Inovativnost: Cesta, jak držet krok s trendy 

Nové technologie, inovace, nové možnosti, nové cesty. Vývoj. Se všemi novinkami je v závěsu taky nový způsob, jak hudbu tvořit a jak k ní obecně přistupovat. Všechny tyhle novinky do jedné znamenají pro DJing cestu, jak rozšířit způsoby tvorby hudby, práce na ní a její prezentace.

Co vlastně teď v oblasti, které vládnou DJs, trenduje? A proč mají tyhle trendy potenciál DJ scénu zásadně změnit?

#1 Používání virtuální reality (VR) pro DJing

Virtuální realita už není blízká budoucnost, je to (každodenní) realita. A právě proto je potřeba ji využívat a neusnout na vavřínech. V DJ světě nabízí zcela nové prostředí pro vystoupení a nové možnosti pro interakci s publikem. Díky VR headsetům se DJs společně s jejich fans můžou transportovat do úplně jiných, virtuálně vytvořených prostředí. Do jiné dimenze hudby.

Hudební festivaly, ale i některé dance clubs s VR začínají pomalu experimentovat. Experimenty v podobě unikátních, poutavých, hudbou protkaných zážitků rozhodně nejsou na škodu a jen dokazují, co všechno je v dnešní době possible. Třeba platforma Tribe XR dává DJs možnost mixovat hudbu v plně virtuálním DJ boothu – divákům to přináší pocit, že jsou součástí show, i když jsou fyzicky jinde.

#2 Vývoj cloudových technologií

Cloudové technologie radikálně mění způsob, jak DJs spravují a distribuují svoje hudební počiny. Díky bohu za internet, no opravdu. Snadná synchronizace, sdílení setlistů a playlistů. To všechno je už klasika. Služby jako Beatport LINK, SoundCloud Go+, a rekordbox CloudDirectPlay jsou přímo nabombené širokým výběrem skladeb, do kterých se naši umělci můžou s chutí pustit. A to často bez potřeby stahování.

Služby samozřejmě mají nástroje pro správu hudby, které dýdžejům pomáhají vytvářet a upravovat playlisty na základě různých kritérií, jako je třeba tempo, klíč nebo žánr.

Technologie jsou přátelé. Nejenže zjednodušují logistiku s DJingem spojenou, ale taky rozšiřují kreativní možnosti, které jsou DJům k dispozici. Integrace VR a cloudových technologií posouvá DJing do nové dimenze a mění to, jak hudba vnímáme a dokonce i to, jak ji DJs, a potažmo celá hudební scéna, prezentují. 

Proč vlastně DJing 

Pojďme se teď na konci téhle, skoro, série věnované DJingu zamyslet nad tím, proč nás vlastně DJing tak táhne a co na něm je. Je to kulturní vliv, je to technologický pokrok, který s DJingem přichází, je to společenská role a je to umělecká forma.

DJing je fenomén, there’s no doubt, má významný dopad na hudební kulturu a zábavní průmysl po celém světě obecně. Ovlivnil to, jakou hudbu posloucháme a proč ji posloucháme. Možná ovlivnil i to, že máme rádi parties, a jaké parties vůbec. DJing prostě je zásadní součástí moderní hudební kultury.

Legitimní umělecká forma jako žádná jiná. Forma, kde DJs využívají své technické dovednosti a kreativitu k manipulaci a transformaci hudby v reálném čase. Ale taky k posunu starých žánrů a ke tvorbě nových. Je to umění, které vyžaduje hluboké porozumění hudební teorii, rytmu a dynamice skladeb. Je to umění, díky kterému zažíváme jedinečné hudební zážitky. 

Ne, DJing rozhodně není jen o přehrávání hudby – a teď je jedno, jestli je to tvoje vlastní hudba, nebo hudba, kterou fakt jen pouštíš – mnohem více o vytváření zážitků, propojování lidí, inovacích v hudbě a technologii, a o kulturním obohacení. Je o překračování hranic a sjednocování. Sjednocování hudebních stylů, kultur a světa.