DJs jako hudební a kulturní reformátoři | SKVOT
Skvot Mag

DJs jako hudební a kulturní reformátoři

Zavzpomínej s námi na nostalgické začátky a obhlídni si, kam až sahají mixážní pulty.

DJs jako hudební a kulturní reformátoři
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

3. května 2024 HUDBA Článek

DJ není jenom člověk, co točí kolečkama na gramcích. Jasně, někteří DJs jenom přehazujou tracky na parties. Ale když se bavíme o DJingu obecně, tenhle fenomén má obrovský vliv na hudební scénu a kulturu. Sdružuje kolem sebe komunitu lidí, které spojuje stejné hobby a hlavně láska! Láska k beatům. 

 

Čím to, že DJs mají takový impact na celou naši kulturu? A jak se během pár let vyvinul DJing z klasického přehrávání skladeb na taneční zábavě v zásadní kulturní fenomén? Vysvětlíme si to pěkně popořadě. Sleduj myšlenku.

Stručná historie DJingu

Asi tě nepřekvapí, že aby byl DJ, musí být gramce. Gramofon vynalezl Emile Berliner v 80. letech 19. století. Masově se rozšířil asi o 40 let později.

Ve 40. letech 20. století trendovaly americké taneční parties s jazzovými a swingovými deskami. Tehdy sis nemohl*a zamixovat, nebylo na čem. Ten, kdo se staral o mjuzik, jenom měnil desky. 

V rádiích šlo taky jenom o pouštění skladeb. Ale díky dálkovému přenosu se už tady začíná projevovat velký vliv pouštění desek na směřování hudby i její tvorbu. Když pouštíš desky, určuješ trendy! 

Posuneme se teď do 70. let. V newyorských klubech Studio 54 a Paradise Garage se začíná psát moderní historie DJingu. Mixy legendárního DJ Larryho Levana by mohly být aktuální klidně i dnes.

Víc si o zrodu DJs přečti v našem článku Historie DJingu: Jak se mixování hudby proměnilo v digi věku. 

Famous DJs jako trendsetteři 

Když budeš chtít nějaké důkazy toho, že hudba hýbe světem, nemusíš jít ani tak daleko do minulosti. Třeba taková elektronická taneční hudba (EDM) se začala formovat už v undergroundových klubech v 80. letech. To jsi nejspíš ani nebyl*a na světě nebo jsi za sebou tahal*a kačera.

Zpočátku okrajový žánr se ale postupně propracoval až na hlavní festivalové stage. Přenesli ho tam giganti jako Tiësto, Armin van Buuren nebo Skrillex. 

Prolínání EDM a mainstream popu

Začalo to sice v osmdesátkách, ale pravý boom zmixované taneční hudby hledej až v 90. letech minulého století. Tehdy začaly popové hvězdy navazovat s DJs spolupráci a vznikaly tak songy, které dobře znáš i ty. 

Dnes už ti to přijde úplně normální, když ale v roce 1998 vydala Madonna album „Ray of Light“ s výraznými elektronickými prvky, byl to docela boom. Tenhle počin stál na počátku popularizace digitálních prvků v mainstreamovém popu a může za to, že tvoje uši berou podobné beaty už jako běžnou normu.

Zlomové milénium

Čekalo se na apokalypsu spojenou s Y2K, internet se pomalu začínal dostávat mezi běžné lidi, Nokia 3310 vévodila žebříčkům popularity na trhu s mobilními telefony a spolupráce s DJs byla v mainstreamové hudbě čím dál běžnější.

Už to nebyl jenom těžký underground a kluby, ve kterých se dredatí pohodáři a metaličtí technaři svíjeli v rytmu zlomených beatů nebo house a techno setů. Popové ikony jako Britney Spears, Justin Timberlake nebo Rihanna zavedly nový standard tím, že přizvaly ke spolupráci DJe, kteří propojili melodickou popovou linku s mixy. Nebylo cesty zpět.

Dnes digitální taneční podkres najdeš skoro v každém mainstreamovém popíku. 

Omrkni náš výběr těch nejznámějších skladeb, které už dnes můžeme považovat tak trochu za klasiku.

#1 Calvin Harris & Rihanna„We Found Love“

Song se stal globálním hitem a je jedním z největších úspěchů v kariérách obou umělců. Calvin Harris produkoval skladbu, zatímco Rihanna zpívala hlavní vokály.

#2 David Guetta ft. Sia„Titanium“

Silná náladovka, kterou produkoval David Guetta s vokály zpěvačky Siy, je považována za jednu z ikonických skladeb EDM a popu. Je to oslava vnitřní síly.

#3 Avicii ft. Aloe Blacc„Wake Me Up“ 

Avicii nás bohužel opustil už v roce 2018 ve svých 28 letech. Předtím ale stihl spojit síly s Aloe Blaccem, aby vytvořil crossover hit, který kombinuje prvky elektronické hudby, country a folku. Píseň měla celosvětový hype. Oprávněně.

#4 Zedd ft. Foxes„Clarity“

DJuje Zedd, vokály zpívá Foxes. Skladba získala slávu a ocenění, včetně Grammy za nejlepší dance nahrávku.

#5 The Chainsmokers ft. Halsey„Closer“

Tahle hitovka roku 2016 spojila duo The Chainsmokers s popovou hvězdou Halsey. Song se velmi rychle stal jedním z nejhranějších titulů po celém světě.

#6 Skrillex and Diplo Present Jack Ü ft. Justin Bieber„Where Are Ü Now“

Tahle spolupráce mezi Jack Ü (duo Skrillex a Diplo) a Justinem Bieberem přinesla nový zvuk. Mysli si o Biebrovi, co chceš, ale když jde o trendsetting, ví, co se sluší. 

#7 Kygo ft. Conrad Sewell„Firestone“

Velký hit norského DJe Kyga a zpěváka Conrada Sewella. Song je považovaný za jednu z klíčových skladeb, které definovaly žánr tropical house.

Přesah DJingu za hranice hudby do módy

Tohle není úplně překvápko. Hudba vždycky šla ruku v ruce třeba s módou, dalšími aspekty umění a celkovým životním stylem. Proto ani famous DJs nejsou jenom pouštěči desek, ale taky ti, kdo svým směřováním tvoří trendy pro širokou komunitu.

Není tady úplně jasné, co bylo dřív. Jestli umělecký trend nebo hudební styl. Když jsi ale slavný DJ, tak tě lid sleduje. A pokud se chceš nějak odlišit, je dost možné, že jen tak by the way ovlivníš spoustu dalších lidí, kteří obdivujou tvoji uměleckou tvorbu a s ní i celou tvoji osobnost.

Vzpomeň si třeba na Daft Punk, kteří se svými helmami a futuristickým oblečením inspirovali nejednoho módního návrháře. V některých svých kolekcích se na ně odkazovaly módní domy YSL, Balmain, Louis Vuitton nebo Versace.

… a ještě dál

DJing posunul i hranice technologické inovace v oblasti hudby. Díky popularitě elektronické hudby dnes máme digitální nástroje jako Ableton Live nebe Serato DJ. A taky hardwarové vybavení šlo pořádně dopředu. Vznikly dokonce brandy, které se specializujou přímo na vybavení pro DJs, třeba Pioneer DJ. 

No a nemůžeme vynechat ani společenský dopad na komunitu. DJs hrají klíčovou roli ve formování a udržování hudebních a kulturních komunit na festivalech, v klubech a dalších hudebních akcích. Společné zájmy a hodnoty podporujou pocit sounáležitosti. Hudba je prostě čistá láska! <3

Pokud se i ty rád*a družíš a toužíš po komunitě podobně naladěných lidí, máme pro tebe tip na aktuální akci. Společně s Pioneer DJ a BaSys pořádáme už 9. května 2024 od 18 hodin workshop v Holešovické šachtě, kde si můžeš naživo osahat kvalitní DJské vybavení a zbastlit si vlastní mix! Hrát tam budou DJ LU2, DJ KEWU. Tak doraz.