Skvot Mag

Proč se rappeři navzájem nenávidí

Co jsou rap beefy a jak se vyvíjely – od Roxanne Wars po Drakea a Lamara.

Proč se rappeři navzájem nenávidí
card-photo

ZHENYA TSATSENKO

SKVOT Copywriter

17. října 2024 HUDBA Článek

Není v pořádku stydět se za tloušťku, vyhrožovat, nespravedlivě obviňovat a komentovat někoho maminku. Pokud zrovna nejste v beefu. Rappeři mluví přímo a nešetří slovy, takže pokud mezi nimi dojde ke konfliktu, teplota stoupá až k extrémní úrovni.

Poslední dva měsíce byly měsíci Drakea a Kendricka Lamara – jejich hádka ovládla všechny hudební žebříčky. Během rekordních dvou týdnů vydali rappeři 8 písní o sobě navzájem. Díky nim (a také Taylor Swift, Kim Kardashian a Nicki Minaj) dokonce časopis Vogue označil rok 2024 za rok diss tracků.

Ale beefy se neobjevily až teď – tato tradice je stará více než 40 let. Článek vysvětluje, proč se rappeři rádi nenávidí a co se dělo před Drakeem a Lamarem.

 

Kdo potřebuje rap beefy

Rap beefy jsou nedílnou součástí hip-hopu. Tento žánr vzešel z ulic Bronxu, které se často musely dělit – většinou Afroameričané žili v chudobě, kriminalita byla vysoká a to vše ovlivňovalo jejich hudbu. Na pódiu se nadále dělili o ulici. Pomáhalo vše od vtipů na citlivá témata až po výhrůžky. Všichni ale chápali, že beef je show a to, co se říká na pódiu, nemusí být pravda. 

Navíc rap má svůj původ v „dozens“ neboli „tuctech“. Je to hra se slovy, která vychází z afroamerické tradice. Dva lidé se sejdou na battle/stand-up/poetry night a před publikem se navzájem urážejí – vtipkují o vzhledu, společenském postavení, rodině a inteligenci protivníka, někdy i v rýmech. Hra končí, když už jeden z účastníků nevydrží a vzdá se – o tom je moderní rap beef.

Zjistit více

Když se někdo na ulici hádá, kolemjdoucí se otočí (zastaví, natočí). Stejnou reakci vyvolává i rap beef, kterého byste si možná nevšimli, kdybyste šli kolem v klidu. Společnosti a streamovací služby už dávno pochopily komerční potenciál beefů, a tak přilévají olej do ohně, kdykoli je to možné. Například letos v březnu se v ulicích New Yorku a Los Angeles objevily transparenty s nápisy: „Hip hop je soutěžní sport“. Sponzorovaly je společnosti Spotify a RapCaviar. 

První beefy: '80s

Za první beef v historii hip hopu je považováno živé vystoupení Kool Moe Dee a Busy Bee Starski v roce 1981. Když druhý jmenovaný rapoval na pódiu Harlem World, zvykl si trollit celebrity a rozesmívat publikum. Bohužel (nebo spíše naštěstí) byl mezi jmény, která v jeho vystoupení zazněla, i tehdy populární rapper Kool Moe Dee, který seděl v publiku. Když Busy Bee skončil své vystoupení, vyšel na pódium Moe Dee a improvizoval diss track.

O tři roky později začaly Roxanne Wars. Výchozím bodem této beefu byl singl Roxanne, Roxanne, který U.T.F.O. vydali v roce 1984 – byl o dívce, která nereagovala na dvoření zpěváka. V té době procházeli U.T.F.O. temným obdobím a chystali se zrušit svá vystoupení, ale zachránila je čtrnáctiletá rapperka Roxanne Shante. 

Dívka se nabídla, že pro singl nahraje diss track s tím, že ona je ta pravá Roxanne – její song Roxanne's Revenge se stal hitem. Následně se na tomto beefu podílelo více než 30 umělců (včetně „skutečné Roxanne“) a vzniklo více než 50 tracků.

Beefy během střelby: '90s

Beef mezi Notoriousem B.I.G. a Tupacem je nejhlasitější v historii hudby 90. let. Zpočátku byli oba přátelé – vzájemně se hostili, sdíleli Hennessy a vystupovali na stejném pódiu. Ale oba kluci patřili k odlišným školám (nebo spíš pobřežím – západnímu a východnímu). A v roce 1994 byl Tupac zavražděn a rapper měl podezření, že v tom má prsty Biggie. Jejich beef byl plný obvinění z pokusu o vraždu, spiknutí a zrady. 

Z tohoto sporu nikdo nevyšel jako vítěz. V roce 1996 byl zastřelen Tupac a o rok později Biggie. Hra, show, sport – říkej tomu, jak chceš – se změnily v násilí ve skutečném světě.

Další slavný beef 90. let se odehrál mezi Ice Cubem a N.W.A. Všichni začali jako přátelé, protože vyrůstali ve stejné čtvrti. Ice Cubovi se ale nelíbilo, jak manažer Jerry Heller odčerpává ze skupiny peníze, a tak se rapper s N.W.A. rozešel – a ti na jeho rozhodnutí reagovali skladbou Real N*ggaz. Poté Ice Cube vydal diss track No Vaseline, který je označován za jedno z nejbrutálnějších v dějinách hip hopu.

Navzdory všemu se členové N.W.A. (bývalí i současní) nepohádali. V roce 2016 se Ice Cube a Dr. Dre znovu sešli na pódiu festivalu Coachella.

Kariéra založená na beefech: '00s

V roce 2000 se začaly objevovat první streamovací služby a online platformy, což umožnilo snát a rychleji provádět beefy. Do historie tohoto desetiletí se zapsalo mnoho rapových konfliktů – mezi Lil B a Joeym Bada$$em, Eminemem a Nickem Cannonem, Gucci Manem a Young Jeezym – ale nejznámější byly mezi Nasem a JAY-Z. Neobešlo se to bez homofobních a misogynních výroků, obvinění z krádeže stylu a nevěry. 

Tehdy Nas nahrál legendární diss track Ether – později ho začali interpretovat další umělci a sloveso ether se začalo používat pro označení rappera, který v beefu dominuje svému soupeři.

Konflikt byl tak intenzivní, že JAY-Z matka dokonce zavolala do rádia Hot 97 a požádala svého syna, aby se Nasovi a jeho rodině omluvil. Nakonec se rappeři usmířili a vydali několik společných tracků.

Existují rappeři, kteří se s každým hádají, někdy bezdůvodně. Patří mezi ně i 50 Cent, který svou kariéru doslova postavil na konfliktech s jinými umělci. Nejdřív se navážel do Ja Rule (a dokonce koupil 200 lístků na jeho vystoupení, aby hala vypadala poloprázdná). Pak tu byli The Game, Jadakiss, Fat Joe, Cam'ron a další. 

Drake vs. Kendrick Lamar: beef, který jsme sledovali v roce 2024

Svět sledoval tento beef jako Zendaya tenisový zápas ve filmu Rivalové. Konflikt mezi Kendrickem Lamarem a Drakem (který má ve své biografii desítky solidních beefů) vypukl v dubnu až květnu 2024. Začalo to ale mnohem dřív – v roce 2013 trackem Control. Zpočátku šlo o lehký a přátelský beef na udržení formy, ale v březnu 2024 Lamar a několik dalších rapperů vydali skladbu We Don't Trust You (a později We Still Don't Trust You), která útočila na Drakea – rapper ji označil za souboj dvacítky proti jednomu. 

J. J. Cole se Drakea zastal, ale rychle změnil názor a ze hry odstoupil. Nakonec Drake zůstal sám a Lamar získal podporu Futurea, The Weeknd, ASAP Rockyho a několika dalších umělců. Za necelý měsíc vydaly tyto strany 10 diss tracků. Mezi nimi i Taylor Made Freestyle, v němž Drake s pomocí AI vzkřísil Tupaca. 

Zjistit více

Později musel být track na žádost dědiců zesnulého rappera odstraněn, přestože interpreti ve svých vystoupeních opakovaně používali Tupacovu podobu a hlas. Například v roce 2012 Dr. Dre a Snoop Dogg předvedli na festivalu Coachella Tupacův hologram v plné délce.

Celkově se tento beef příliš neliší od velkých rapových válek posledních desetiletí – stejné výhrůžky, stejné zesměšňování, stejné pomluvy. Kendrick Lamar obvinil Drakea z misogynie, obchodování se sexem, pedofilie, kulturního přivlastňování a vyzrazení obchodního tajemství. Označil ho také za „ne dost černého“ na to, aby byl považován za součást rapové kultury – Drake je totiž míšenec a dětství strávil v bohaté oblasti Toronta. 

„Ne, nejsi kolega,“ řekl Lamar, „jsi zasranej kolonizátor!“. Lamar nebyl první, kdo vyslovil podobné myšlenky. Už v roce 2018 nahrál rapper Pusha T skladbu The Story of Adidon, na jejímž obalu byl Drake s černou tváří, což vyvolalo vlnu pobouření a diskuzí.

Drake se mezitím pustil do Lamarovy rodiny. V písni Family Matters obvinil rappera z domácího násilí a nevěry a v Heart Part 6 prohlásil, že Lamar není skutečným otcem svého dítěte. Kendrick reagoval podobně – nahrál track Meet the Grahams, v němž zanechal vzkaz všem Drakeovým příbuzným včetně jeho dětí. Někdo by mohl říct, že je to přehnané, ale „top ten“ rap beefů se zakladá na urážkách směrovaných na rodinu soupeře.

Číst

Reakce publika učinila tento konflikt historickým. Když Lamar vydal diss track Euphoria, webové stránky Genius se zhroutily – tolik lidí chtělo pochopit, co rapper svými texty myslel. A rapperův track Not Like Us se v době svého vydání stal nejposlouchanějším trackem na světě. Jak Drake, tak Kendrick Lamar se v posledních týdnech opakovaně dostali do první desítky žebříčku Billboard Hot 100. Například track Like That měl 270 milionů přehrání, a to jen na Spotify.

Závěrečnou fází beefem mezi Drakem a Kendrickem Lamarem, v němž zvítězil druhý jmenovaný, byla deska Not Like Us. Na obalu singlu je vyobrazena satelitní fotografie Drakeova domu s červenou značkou, kterou se obvykle označují domy sexuálních delikventů. O několik dní později se před Drakeovými okny ozvala střelba, když ozbrojený muž napadl člena ochranky a vážně ho zranil. 

Střelba pravděpodobně ukončí spor mezi oběma rappery. Přinejmenším ho vyvedla z aktivní fáze – rappeři už dva týdny nevydali nové skladby. Poslední slovo měl Drake a Heart Part 6 – po jeho vydání rapper uvedl, že spor pozastavuje kvůli osobním záležitostem. Interpreti si mezitím vybírají strany, hudební kritici analyzují významy, příčiny a důsledky hlavního beefu roku 2024 a fanoušci generují memy na základě Drakeových a Lamarových skladeb.