JAK MŮŽEŠ ZAČÍT VYDĚLÁVAT PENÍZE ILUSTRACÍ? | SKVOT
Skvot Mag

Jak můžeš začít vydělávat peníze ilustrací?

Ilustrátorka pro Netflix, Disney a Marvel mluví o tom, jak začít vydělávat peníze.

Jak můžeš začít vydělávat peníze ilustrací?
card-photo

LIZA SHUMSKAYA

Ilustrátorka

3. května 2024 TIPY Článek

Zdá se, že k tomu, aby byl člověk na trhu s ilustracemi komerčně úspěšný, musí být prostě velmi talentovaný. Tajemství úspěchu je však v něčem jiném: ani velký talent nic nepřinese, pokud si ho nikdo nevšimne.

 

Ilustrátorka Lisa Shumska, která napsala náš sloupek o začátcích v ilustraci, pracovala pro Netflix, Disney, Marvel a Adweek. Ve svém druhém sloupku radí, jak se může ilustrátor spojit s celosvětovým trhem a získat tak první „tučné“ honoráře. 

Kde se předvést?

Existuje jedno jednoduché pravidlo: abys byl*a vidět, musíš se prezentovat.

Rozhodni se, které platformy jsou pro tvou specializaci vhodné a vytyč si cílovou skupinu. Někteří lidé jsou efektivnější na ArtStation, jiní na Pinterestu nebo Behance.

„Pracuji s filmovými ilustracemi – a na zahraničním trhu jsou pro mě nejproduktivnější platformy Twitter a (o něco méně) Instagram. Kolegové, potenciální zákazníci a všichni ostatní, kteří jsou s oborem spojeni, jsou tam nejčastěji. Používám také LinkedIn – pokud tam totiž máte profil, jste bezesporu největší ‚odborník‘.“

Je důležité být aktivní na stránkách, které jsou pro tebe klíčové. Měly by být vedeny jako osobní blog – tedy: zobrazovat proces tvorby, náčrty, hotové verze, práci kolegů, které máš jako inspiraci, komentovat, reagovat na komentáře – a sdílet svůj život.

Na tom, jak aktivní na svých platformách budeš, závisí, jak rychle se staneš součástí komunity ve svém oboru.

Co z toho komunita získá

Podívejme se, proč bys měl*a vstoupit do komunity a snažit se o to, aby ses v ní uchytil*a:

#1 Aktivní vytváření sítí

Seznámíš se s lidmi, kteří již pracují (nebo se snaží pracovat) ve zvoleném oboru. Můžeš si s nimi vyměňovat zkušenosti, diskutovat o společných problémech a sdílet úspěchy.

Mluv o různých tématech, rozšiřuj své znalosti, seznam se a poznej kulturní rozdíly v různých zemích. To vše ti v budoucnu pomůže při práci s klienty.

#2 Zpětná vazba od zkušených lidí

Možnost získat pomoc od profesionálů s vyšší kvalifikací je velmi důležitá. A tito lidé se obvykle rádi podělí o své zkušenosti.

Neboj se požádat o zpětnou vazbu ke své práci nebo položit otázku, i když se ti zdá směšná nebo nedává smysl.

Zjistit více

#3 Síť kontaktů (online networking)

V komunitě jsou lidé, kteří mají mnoho společných zájmů, takže tam určitě najdeš přátele (a případně i potenciální partnery – #love) z celého světa.

Čím víc komentářů dáš, zejména k práci ostatních, tím více komentářů dostaneš zpět – a oslovíš tak širší publikum, což výrazně rozšíří okruh tvých kontaktů (mezi nimiž mohou být i potenciální zákazníci).

Jak vycházet se zákazníky

Chceš-li se rozvíjet konkrétně z obchodního hlediska, neboj se nejprve napsat potenciálním klientům – nabídni jim své nápady – svou vizi.

Nováčci jsou často nervózní při komunikaci s prvními klienty, protože se bojí, že je ztratí. Paradoxem však je, že strach ze ztráty zákazníků je nejčastěji vede k jejich odchodu. Zákazníci se dostanou do stresu – a nakonec se rozhodnou práci vůbec nezahájit. Proto je velmi důležité nestresovat se.

Aby komunikace probíhala dobře, je třeba vybudovat jasnou komunikaci s klienty:

#1 Mějte s klientem společnou vizi konečného výsledku 

Pokud chceš dělat jednu věc a klient se soustředí na jinou, vaše spolupráce se mu nebude líbit – bez ohledu na to, jak je zajímavá. Promluv si tedy o všem: o cílech, stylu, rozměrech, referencích (a antireferencích) a o tom, kde chce práci použít. Čím úplnější bude výsledek, tím kvalitnější bude.

#2 Pokládej mnoho upřesňujících otázek

To, že se věnuješ spoustě detailů, tě jako interpreta nijak neznehodnocuje – naopak, ukazuje tě to jako profesionála, kterému na všem záleží.

Zjistit více

#3 Odmítnutí

Neboj se říct „Ne, nechci a nebudu pokračovat!“ klientovi, s nímž máte radikálně odlišné představy o konečném výsledku. Netrap sebe ani klienta – i když spolu teď něco podniknete, je nepravděpodobné, že by se vrátil. 

„Ve své kariéře jsem musela z různých důvodů odmítnout potenciálně lukrativní projekty, pokud byly v rozporu s mými zásadami. Jednou po mně například klient chtěl, abych vytvořila reprodukce prací jiného umělce, které se objevily v televizním seriálu The Office. Ale žádná odměna mě nedonutí kopírovat práci někoho jiného.“

#4 Diskutuj o financích

Abys předešel*předešla nedorozuměním, prober rozpočet projektu ještě před jeho zahájením. Pokud si nejsi klientem jistý*jistá (například jsi s ním ještě nespolupracoval*a), je vhodné vzít si zálohu ve výši 30 nebo 50 %. To ti dodá další motivaci.

Důrazně doporučuji nepracovat zadarmo – i když je to tvá první zakázka. Demotivuje tě to jako umělce a nepřináší ti to žádný komerční rozvoj. Chtít po někom něco zadarmo je jako jít do supermarketu a vzít si něco jen tak for fun. Absurdní, že? 

Jistě, zpočátku budeš pracovat s malými rozpočty (později ti budou připadat směšné), ale každá práce musí za něco stát. Zvýšením profesionální laťky zvýšíš své honoráře. Pokud se ti projekt opravdu líbí, ale klient nemá moc peněz, naúčtuj si symbolický poplatek.

„Moje první komerční ilustrace mi vynesla 100 eur – tehdy mi to přišlo velmi štědré. Nyní dostávám až 2300 eur za plakát k propagačnímu filmu na sociálních sítích. Výše odměny závisí také na tom, jak přesně bude tvá práce použita – v podstatě dostaneš odměnu za prodej svého duševního vlastnictví. Pokud chce klient odkoupit práva v plné výši, je poplatek mnohem vyšší. To je třeba projednat hned na začátku.“

Jak pracovat se zahraničními klienty

Trh s ilustracemi v Česku bohužel není tak rozvinutý, jak bychom si přáli. Pokud chceš co nejrychleji zpeněžit své dovednosti, musíš se zaměřit na zahraniční publikum.

Zde je několik tipů, které ti pomohou navázat kontakt s klientem na globálním trhu:

#1 Pravidelně doplňuj své portfolio. Je důležité ukázat, že aktivně pracuješ a vytváříš nějaké relevantní věci.

#2 Pravidelně komunikuj anglicky – udržuj sociální sítě, vytvářej popisy svých ilustrací a case studies. Je důležité, aby potenciální klienti pochopili, že s tebou mohou najít (doslova) společnou řeč.

#3 Prozkoumej specifika jiných trhů – komunikuj s kolegy z různých zemí, poznej detaily a jemnosti práce na jejich národním trhu – v jejich oboru.

#4 Získej reference. Velké společnosti nespolupracují s náhodnými lidmi. Aby ses dostal*a do jejich hledáčku, potřebuješ silné reference – nebo zkušenosti se spoluprací s lidmi či agenty, kteří s danou společností již obchodovali. Proto je tak důležitá známost a dobrá pověst.

Číst

#5 Vybuduj si spoustu vedlejších dovedností. Pro komerční využití tvé práce je důležité, abys měl*a kromě stylu alespoň minimální experience jako blogger, marketér, prodejce a účetní.

#6 Pracuj prostřednictvím agentury. Pro většinu kreativců je mluvení o financích a organizaci samostatným stresorem. Existují však ilustrační agentury, které mohou zprostředkovat komunikaci mezi tebou a klientem – čili převzít část komunikace.

Práce v tomto formátu ti umožní zaměřit se na kreativitu. K větším projektům samozřejmě vede cesta přes agenturu.

Existuje mnoho agentur, které se specializují na různé oblasti – sport, módu, film a další. Mohou tě zastupovat na trhu nebo s tebou spolupracovat. „Takto pracuji se svou agenturou PosterPosse. Na trhu jsou však i další hráči v oblasti intertainmentu – GlassEye, Bond a Rhubarb.“

#7 Zapoj se do soutěží. Když se přihlásíš do soutěže (a dostaneš se do užšího výběru, nebo dokonce vyhraješ nějakou cenu), šance, že se dostaneš k velkým společnostem, se výrazně zvýší. Kromě toho získáš nejen slávu, ale také budeš mít možnost rozšířit své portfolio, nebo dokonce získat finanční výhru. Tyto úspěchy jsou dobrou motivací pro rozvoj.