Co ovlivní tvoji autorskou reputaci? | SKVOT
Skvot Mag

Co ovlivní tvoji autorskou reputaci?

Přemýšlíš, jak vydat knihu? Základem úspěchu je pečlivá příprava, nekonečná kontrola a překonání noční můry.

Co ovlivní tvoji autorskou reputaci?
card-photo

Veronika Tomášová

SKVOT copywriter

19. dubna 2024 LITERATURA Článek

Pokud tě trápí otázka, jak vydat knihu, jsi na správném místě. Připravili jsme podrobný postup a ptali jsme se přímo expertů*tek.

Minule jsme se podívali na knižní trailery jako na nejviditelnější formu propagace a ukázali jsme si, na co si dát pozor. Ve druhém článku se zaměříme na přípravu a poradíme ti, jak můžeš pozvednou kvalitu svého díla na mnohem vyšší úroveň

Pamatuj, že první kniha má dlouhodobý vliv na tvoji pověst jako autora*ky, je proto důležité, aby v ní nebyly chyby.

Zatímco grafika, redakce a korektura je většinou samozřejmostí (věříme, že máš v úmyslu obrátit se v tomto směru na odborníky*ce), podceňuje se betačtení, panují obavy ohledně tiskárny a jedno téma je stále téměř tabu.

Zeptali jsme se zkušené betačtenářky, ředitele tiskárny a spisovatelského kouče na rady pro začínající autory*ky a získali jsme odpovědi přímo pro tebe. 

#1 Vylaď text díky betačtení 

Jedním z prvních kroků, jak vydat knihu, je dokončení rukopisu. Máš s psaním spoustu práce a toužíš poslat do světa úžasný text. Literatura je tvou láskou už od dětství a chceš přispět do knižního světa kvalitním dílem.

Takže tě zajímá, jak tvoje dílo přijmou čtenáři. Taky chceš vědět, jestli projde výběrem v nakladatelství. Nebo chceš knihu vydat samonákladem, ale nemáš jistotu, jestli má vůbec smysl, aby vyšla. 

Existuje jeden způsob, který ti pomůže zjistit, jak je na tom tvůj text. Není mimo spisovatelskou komunitu příliš známý a nazývá se betačtení

Pojem betačtenář*ka pochází z angličtiny (betareader). Odkazuje na řecké písmeno beta a přeneseně na osobu, která dílo čte jako druhá (po autorovi), poskytuje objektivní zpětnou vazbu a pomáhá odhalit případné slabiny v textu. 

Autor*ka nevidí svoje dílo z pohledu čtenářů*ek, snadno přehlédne drobné nelogičnosti v ději, nebo třeba nedostatečné popisy prostředí a chabé vykreslení postav a jejich motivace. Díky betačtení získáš možnost otestovat svůj text a naučíš se pracovat s kritikou. 

Výběr bety nepodceňuj, protože ne každá zpětná vazba je užitečná. Pokud se dozvíš jen „je to dobrý“, tak ti to moc nepomůže. Tvůj problém, jak vydat knihu, aby se dobře prodávala a budila nadšení, zůstane nevyřešen. 

Zjistit více

Markéta Zaoralová se rozhodla betačtení věnovat hlouběji a na svém webu vysvětluje, kdo je betačtenář. Nabízí placené betačtení, protože text hodnotí pečlivě a pomáhá tak se zdokonalením díla: 

„Snad každý, kdo píše knihu, by ji jednou rád viděl vydanou. Ten pocit, když ji konečně po vší té dřině držíš v ruce, je nepopsatelný. Přesto se většina autorů*rek setká alespoň jednou za svou spisovatelskou dráhu s odmítnutím od nakladatelství. A zpětná vazba mnohdy žádná. V čem tedy může být chyba?

Konstruktivní kritiky, která pomůže tvoje dílo posunout na vyšší level, se dočkáš od dobrého betačtenáře. Slovo dobrý je velice důležité. Každý, kdo si tvůj rukopis přečte, může zareagovat ve stylu „dobrý“ nebo „špatný“. 

Ten opravdu dobrý betačtenář ti ale dá více. Sleduje čtivost textu, jak příběh působí na emoce, zda jsou postavy uvěřitelné, nebo zda nejsou v ději žádné trhliny. Zhodnotí dílo jako celek, ale neunikne mu ani žádný detail.“

Každý z vyjmenovaných bodů by vydal na samostatný článek. Postavám a „cestě hrdiny“ jsme se podívali na zoubek v článku Jak vytvořit silnou postavu. Mrkni a inspiruj se. 

#2 Tiskárna tě nekousne

Spolupráce s tiskárnou je na první pohled jasná, pokud řešíš otázku, jak vydat knihu. V případě první knihy však může být obestřena tajemstvím a zbytečnými obavami. Vzali jsem si proto na pomoc Daniela Zabka, ředitele tiskárny Printo. Jak popisuje proces, který tě čeká?

„Většina tiskáren od vás bude požadovat tzv. tisková data, čili tisková PDF.
 Je důležité, aby data obsahovala objekty (fotky, loga, schémata, grafy) s minimálním rozlišením 200 PPI a více.
 Také je nutné, aby v nich byly zakomponovány všechny použité fonty. 


Myslete na tzv. spadávku, která je nutná, pokud grafika sahá až k hranicím ořezu. Pak je nutné, aby daný objekt, např. fotografie pokračovala o další 3 mm za tuto hranici ořezu.
 

Dejte si rovněž pozor na barvy. Pokud budete tisknout plnobarevně, nemůžete mít v datech RGB objekty. Pokud chcete použít CMYK tisk, nemůžete mít v datech dodatečné Pantone barvy. 
Pamatujte, že černé texty by měly být pouze v černém plátu (K), nikoliv v celém CMYKu – to tiskařům ztěžuje soutisk.


Jakmile data pošlete do tiskárny, vyžadujte, aby tiskárna provedla kontrolu dat, tzn. prověřila vše výše zmíněné a v případě datových nedostatků vám poskytla zpětnou vazbu, jak to máte napravit.
 Jestli chcete mít naprostou jistotu, že vaše kniha bude vytištěna přesně tak, jak se jeví ve vašich datech, vyžádejte si ke kontrole zripované soubory (TIFF)

Díky těmto souborů si můžete zkontrolovat, zda při procesu ripování, tzn. přípravy dat do samotného tisku nedošlo k vypadnutí některých objektů, zda fonty vypadají, tak jak mají, apod. Zripované soubory (TIFF) jsou data, která se posílají na kovolisty, takže to, co na nich vidíte, je to, co vyleze v tisku z tiskových strojů.

Pokud vám velmi záleží na vzhledu obálky, či nějaké jiné stránky, neváhejte tiskárnu požádat o možnost osobní účasti při rozjezdu dotyčných stran.

Podobně si můžete vyžádat svou účast při dílčích knihařských úkonech, např. při termoražbě obálky, abyste viděli, zda je vše, jak jste si představovali. 
Pokud vaší tiskárně důvěřujete, vězte, že svoji práci udělá co nejlépe a vaše účast při výrobě není nutná.

Jakmile je vaše kniha hotová, každá správná tiskárna vám zajistí přepravu do knižních velkoobchodů, či jiných míst. Neočekávejte, že za vás budou řešit prodej, či distribuci koncovým čtenářům. 
Kusovou rozesílku knih je lepší řešit se specializovanými společnostmi.“


Zdá se ti cesta k vydání knihy příliš složitá? Nezoufej, je tady řešení – najdi si grafika*grafičku, který*á vyřídí komunikaci s tiskárnou za tebe. Dá text tvé knihy do sazby a rozumí požadavkům tiskárny, takže s ní všechny zmíněné záležitosti zvládne vyřešit. 

Zapamatuj si hlavně jednu věc – zkontroluj si znovu celý text v sazbě, než ho pošleš do tiskárny. Mysli na fakt, že kontrola je naprosto zásadní aktivita na tvojí misi „jak vydat knihu“. Vyplatí se kontrolovat všechno, nejlépe několikrát.

#3 Jak vydat knihu, když ti marketing nedá spát?

Text máš vymazlený, chyby vychytané a chystáš se na okamžik, kdy budeš svoji knihu držet v ruce. Ve skutečnosti přichází čas na zjištění, jaké 3 největší chyby dělají autoři a autorky při vydání první knihy. Otázka zní: Jak vydat knihu, aby se prodávala? 

Zatím jsme jen lehce přešlapovali kolem tématu, do kterého se mnohým píšícím moc nechce. Psaní pěkně v klidu a v ústraní je jedna věc, ale propagace na sociálních sítích, prodej a marketing je něco úplně jiného. Jsi vidět! 

Jenže, jak vydat knihu, když máš strach z marketingu? Krok ven z tvé komfortní zóny je přesně ten okamžik, kdy se můžeš obrátit na spisovatelského kouče. Josef Šorm se po 12 letech práce v nakladatelství (čtyři roky jako editor a osm jako zástupce ředitele) rozhodl změnit profesní dráhu. Stal se spisovatelským koučem, aby mohl lidem ještě lépe pomáhat s vydáním knihy. 

Jako spisovatelský kouč podporuje autory*ky při psaní knihy, spisovatelském záseku a také, když je přepadnou obavy, že se kniha nebude prodávat:

„Troufám si říci, že pro většinu spisovatelů a spisovatelek je slovo marketing noční můrou. Psaní je introvertní, často izolovaná aktivita a marketing nás táhne do pravého opaku. Navíc nám hrozí, že čím více se otevíráme, tím více uslyšíme kritiku a nepříjemné hodnocení. 

Trik spočívá v tom o něm přestat uvažovat jako o nutném zlu, ale jako o součásti tvůrčího procesu. Naše dílo se nám přeci líbí a toužíme jej sdílet s ostatními. Proč jej tedy nesdílet již rovnou během psaní? Internet je plný reklamy a nabídek a rozhodně nebudete žádní exoti, když i ty se připojíš se svou propagací. Protože koneckonců chceš, aby tě lidé četli a aby je tvoje tvorba bavila. Bez toho, že vyjdeš na veřejnost, se to jen tak nepodaří.

Klíčové je si najít takový způsob, který je pro tebe udržitelný. Jeden post na sociální sítě tě nezachrání. Zkoušej, která sociální síť s tebou ladí nejlépe, co tě baví sdílet, odkud máš největší odezvu. Propojuj se s ostatními autory a nevnímej je, jako konkurenci. Pokud někdo natrefí na dobrou krimi a bude ho bavit, bude si chtít přečíst další. 

Dodej si odvahu a začni oslovovat nakladatele. Je fajn si hned na začátku říci, že statisticky ti přijde na začátku více odmítnutí. Ono to ale nevadí, pokud se kvůli tomu nenecháš lapit do záseku. Stačí ti totiž jeden jediný, kterého tvoje dílo osloví. 

Práce s marketingem a oslovováním nakladatelů často vyžaduje výstup z tvojí komfortní zóny. Potřebuješ si nastavit nové metody, nové hranice. Pokud zjistíš, že se ti toto stále nedaří, je dobré si vzít k sobě spisovatelského kouče, který ti pomůže s tím, abys přesně k tomu získal ty správné nástroje. 

Důležité je nevzdávat se a věřit v sebe i v kvalitu své tvorby. Neustálá práce, učení a vytrvalé marketingové aktivity nám nakonec pomohou na cestě k dosažení tvůrčích a literárních snů. 

Cesta k publikování knihy může být dlouhá, ale nemusí být náročná. S vytrvalostí a správným přístupem se ti podaří tvých cílů dosáhnout.“

Ještě není konec …

Uklidnili jsme tvoje pocuchané nervy? Doufáme, že ano, protože zatím s tématem, jak vydat knihu, rozhodně nekončíme. Literatura lidi zajímá a dobrých knih není nikdy dost. Věnuj své knize náležitou pozornost a lidi ji budou číst rádi.

Nezapomeň, že na tvé knižní prvotině záleží opravdu hodně. Kontroluj všechno, co se dá, a vezmi si na pomoc betačtenáře*ky.

Přečti si pokračování 3 největší chyby při vydání knihy a podívej se na živý online kurz Jak vydat vlastní knihu, který jsme pro tebe připravili společně s Tomem Velčovským. Tom je autor knih pro děti a mládež a redaktor pro zahraniční trhy v Albatros Media. V kurzu ti představí současný knižní trh, provede tě právními úskalími spojenými s vydáním knihy a poradí s distribučními kanály a možnostmi propagace. 

Naučíš se všechno, co potřebuješ k tomu, aby tvoje dílo mohlo spatřit světlo knižního světa.