Nestyď se zeptat: jak poslat knihu do světa? | SKVOT
Skvot Mag

NESTYĎ SE ZEPTAT: JAK POSLAT KNIHU DO SVĚTA?

Chceš (si) zkusit vydat knížku? Které žánry jsou hot? A jsi typ „architekt“ nebo „zahradník“? Odpoví ti Tom Velčovský.

NESTYĎ SE ZEPTAT: JAK POSLAT KNIHU DO SVĚTA?
12. dubna 2024 INTERVIEW Článek

Na začátku potřebuješ nápad. Pak ho přeneseš na papír, i když dnes už spíš do editoru. No jo, ale co dál? Šance obstát na knižním trhu se ti zvýší, pokud se dokážeš učit od zkušenějších. Tom Velčovský by si z knížek nakladatelství Albatros, ve kterých je uvedený v tiráži, mohl vytvořit knihovničku. Některé sám napsal, u dalších se coby výtvarný redaktor staral o knihy do poslední tečky. 

Tom je zároveň lektorem skvotího kurzu Jak vydat vlastní knihu. Připrav se s jeho pomocí na svůj knižní debut a sleduj, jak tvá kniha úspěšně putuje ke čtenářům.   

 

Co je těžší – vymyslet dobrý, originální a propracovaný námět, nebo knihu dokončit?

Říká se, že jsou dva typy autorů. Architekti a zahradníci. První typ tráví více času přípravou a druhý typ hledá řešení v průběhu psaní. Já jsem spíše zahradník, takže mám více práce s finalizací projektu.

Jak se z psaní fanfiction a povídek online překlopit v někoho, kdo vydá opravdovou knihu? Co je klíčové pro to, aby se mi to povedlo?

S psaním fanfiction nemám zkušenosti. Ale autoři tohoto žánru mají k dispozici již existující fanouškovskou základnu. Ta je může podpořit na patreonu nebo formou crowdfundingu pro vlastní vydání knihy. Pokud je fanbase dostatečně silný a autor má originální námět, tak na to samozřejmě slyší i nakladatelé. Psaní fanfiction je každopádně dobré literární cvičení.

Které žánry jsou momentálně trendy a mám s nimi největší šanci na úspěch? 

Historické romány jsou v Česku dlouhodobě nejvyhledávanější, ale autofikce je momentálně nejvíce diskutovaným žánrem. Čeští čtenáři mají rádi skutečné příběhy.

Dá se na svépomocí vydané knize vydělat, pokud je to prvotina neznámého autora*autorky?

Nikdo nemá recept na bestseller, kniha vydaná svépomocí nebo skrze nakladatele má na trhu stejné překážky. Pokud autor umí knihu propagovat, má větší možnost uspět i s třeba průměrným titulem. Naopak skvěle napsaný titul bez propagace zapadne.

Zjistit více

A co poezie? Má vůbec smysl snažit se vydat básně? Koupí si je někdo?

Poezie nikdy nebyla komerčním žánrem. Úspěch se v tomto odvětví měří jinak.

Bude se kurz zabývat jen self publishingem, nebo i vydáváním přes nakladatelství?

Kurz bude komplexní. Rád bych se zaměřil na konkrétní potřeby uchazečů a navrhnul jim správnou cestu.

I když si budu chtít knížku vydat all by myself, je přeci jen někdo další, bez koho se určitě neobejdu?

Pokud dokážeš knihu sama napsat i graficky připravit, tak ji budeš muset někdy vyrobit. Jsou autoři, kteří si knihy připraví i sami knihařsky, ale je to nesmírně náročné. V dnešní době je ale možné si vydat úplně svépomocí e-knihu.

Komu bys doporučil jít cestou self publishingu?

Autorům se silnou vizí, kteří mají čas a prostředky na to si knihu vydat po svém. Nebo těm, co je neodradilo od vydání odmítnutí nakladatelstvím. 

Do čeho můžu ohledně fyzického vzhledu knihy jako autor mluvit, když vydávám přes nakladatelství?

Nakladatelé mají často svou identitu a autor se do ní musí napasovat. Pokud se u titulu předpokládá komerční úspěch, můžeš navrhnout luxusnější nebo netradiční materiály a formáty. Schválně se v knihkupectvích podívej, jak knihy vypadají a kdo je autorem.

Zjistit více

Jaká vazba knih je nejlepší pro knihu a jakou máš nejradši jako čtenář?

Pevná vazba je oblíbená, odolnější, působí luxusněji. Já jsem spíše fanoušek paperbacku, jsou lehčí, takže je můžu nosit s sebou. Ale to je jen praktické hledisko.

Čím můžu zaujmout na českém knižním trhu potenciální čtenářstvo, aby se o mé knížce vůbec vědělo? Vždyť toho vychází tolik!

Jak jsem říkal, Češi, ale nejenom Češi, mají rádi skutečné příběhy. 

Je důležité mít hodně načteno od různých vydavatelství, než se pustím do publikace? 

Myslím si, že je dobré mít povědomí o trhu. Autor by měl ale psát a číst, co ho baví.

Máš nějaké oblíbené autory? Co jsi v poslední době četl zajímavého?

Mám rád spoustu autorů. Např. Neila Gaimana, Miloše Macourka, Karla Čapka, Alana Moorea. Přiznám se, že jsem teď četl poprvé Stephena Kinga a chápu, proč je tak oblíbený. Naposledy jsem četl dvě prvotiny, Ekstasti od Jakuba Šponera a Rozložíš paměť od Marka Torčíka a obojí doporučuji.

Číst

Musím pro účast na kurzu už mít budoucí bestseller připravený v šuplíku?

Ne, nemusíš. Ale možná ho tam mít budeš po kurzu. (smích) Dělám si legraci, zaručený bestseller nemá nikdo a není to ani dobrá motivace. Měla bys psát, co nejvíce ze sebe. Být opravdová a upřímná. Jedině tak se dostaneš k lidem.

Můžu po kurzu nastoupit se svými znalostmi někam do nakladatelství, nebo si mám založit svoje vlastní?

Určitě bude snazší uspět na pohovoru. Na procesu vydávání knih se podílí spousta profesí a po kurzu budeš vědět, kterou vyhledat. Nejdůležitější je zájem o knihy. 

Zájem o knihy mají chytří Skvoteři a Skvoterky určitě, toho se nebojíme. Díky za rozhovor, Tome, a brzy na viděnou na kurzu!