Knižní trailer: Přínos, nebo mýtus? | SKVOT
Skvot Mag

Knižní trailer: Přínos, nebo mýtus?

Vyrážíme za cílem, jak vydat knihu. Začínáme motivací a zábavou.

Knižní trailer: Přínos, nebo mýtus?
card-photo

Veronika Tomášová

SKVOT copywriter

17. dubna 2024 LITERATURA Článek

Máš svůj první román rozepsaný, nosíš teprve nápad v hlavě, nebo už hotový text odpočívá v šuplíku a čeká na svou příležitost? Možná je pro tebe představa, jak vydat knihu, zatím jen velmi mlhavá.

Cesta k vydání vlastní knihy je začínajícími autory*kami často považována za náročnou výpravu plnou úskalí a překážek. Mnozí se ztratí v labyrintu nejistot, jak zvládnou své literární dílo dostat mezi čtenářskou veřejnost.

Taky ti nedá spát otázka: „Jak vydat knihu?“ Naštěstí je dnes spousta věcí snazší a dostupnější. Máme pro tebe dobrou zprávu. Nemusíš hned vytvořit kultovní nakladatelství, stačí jen zorganizovat a zvládnout pár věcí. V dnešní době se dá problém, jak vydat knihu, vyřešit mnohem snáze než dřív.

 

Mysli na motivaci

Nejprve je třeba knihu dopsat, což nemusí být tak jednoduché, jak se na začátku zdá. Když opadne počáteční nadšení, hodí se první pomoc v podobě dobré motivace. Dopsání knihy totiž vyžaduje vytrvalost.

Začínajícím autorům*kám se doporučuje, aby si představili hotovou knihu. Můžeš si dokonce navrhnout vlastní obálku, která bude tvým majákem ve chvílích, kdy tvůrčí plamen kreativity začne slábnout. Pohled na krásný obal tě bude povzbuzovat při psaní a motivovat k dokončení díla.

Netrap se pořád otázkou, jak vydat knihu, a dopřej si dostatek motivace. Hlavní je, že tě psaní baví.

Zjistit více

 

„Natoč“ si trailer

Dalším zábavným prvkem, který si v dnešní době můžeš vyzkoušet hned, je knižní trailer. Rozhodli jsme se začít s tímto tématem, přestože je překvapivě kontroverzní.

Ve spisovatelských skupinách na sociálních sítích se s oblibou řeší otázka, jestli knižní trailery fungují, nebo jestli se jim čtenáři*ky raději vyhýbají. Přestože jejich vliv na prodej knih není úplně jasný, jsou oblíbeným nástrojem k získávání pozornosti a k představení nové knihy čtenářskému publiku.

Video musí samozřejmě nějak vypadat. Ale zatímco dříve znamenalo natočení knižního traileru velkou časovou a finanční investici, časy se mění a poutavé video si zvládnou autoři a autorky vytvořit sami.

Znáš klíč k úspěšnému videu?

Videa mají mnoho výhod: mohou zanechat silný dojem, dají se snadno sdílet a dobře se šíří. Splňují podmínku rychlého a snadno konzumovatelného obsahu.

Úspěch knižního traileru závisí na originalitě, schopnosti přitáhnout a udržet pozornost potenciálních čtenářů*ek a umění přesvědčit, že kniha stojí za přečtení. Správný trailer zachytí podstatu knihy, aniž by prozradil příliš mnoho z děje.

Vyprávěj příběh jinak

Dej si pozor na skutečnost, že literatura používá jiné způsoby vyjádření. Video vyžaduje odlišný přístup, aby vtáhlo sledující do děje, vzbudilo v nich ty správné emoce a neunudilo je k smrti.

Teď se podíváme na jeden nepovedený případ. Následující trailer získal cenu za „Nejhorší knižní trailer“ roku 2011 a mluvilo se o něm tak moc, že si téměř vydobyl kultovní status.

Jestli nemáš nervy na zhlédnutí celého videa, proleť jen ukázku textu. Vytvoříš si celkem dobrou představu o tom, co je špatně. Video je příliš dlouhé a pouze opakuje děj knihy bez sebemenší invence:

„Byl jednou jeden agent FBI. Jmenoval se John Corey. Ženatý byl s agentkou. Jmenovala se Kate Mayfield. Byli součástí ATTF, protiteroristické skupiny. Corey je drzý, arogantní, vtipný chlap. Pak jednoho dne další agent, Harry Muller, byl vyslán na misi špehovat bohatého, vlivného ropného magnáta. Nikdy se nevrátil…“  (a uplynula teprve minuta a půl videa). 

Tenhle trailer není dobrou motivací, když uvažuješ o tom, jak vydat knihu.  

Inspiruj se

Chceš si spravit náladu povedeným videem? Tady jsou 3 různé příklady z loňského článku 10 nejlepších knižních trailerů. Dokazují, že skvělý trailer dokáže přeměnit knižní příběh v napínavý vizuální zážitek.

Videa ukazují rozmanité přístupy k tvorbě knižních trailerů a každé z nich vzbuzuje odlišné emoce.

První příklad se zaměřuje na rodinné vztahy a výzvy dospívání. Vzbuzuje pocity nostalgie a radosti, což odpovídá žánru. Being Baxters je pátým dílem dětské série o rodině Baxterových od Karen Kingsley.

Je zajímavé sledovat rozdílná zachycení knižních sérií. Zatímco trailer na knihu od Karen Kingsley působí spíše jako připomenutí toho, o čem série je a nezmiňuje podrobnosti, v případě Glass Sword: Kneel or Bleed od Victorie Aveyard sází video na vybudování napětí a tajemné atmosféry. Spoustu otázek tk nechává nezodpovězených.

Třetí video trvá pouhých 15 sekund a obsahuje jenom 6 slov: „Dva vrazi, dva motivy, jeden cíl.“ Rychlý a napínavý trailer na knihu Jamese Pattersona přitahuje pozornost, zvyšuje adrenalin a vzbuzuje potřebu zjistit víc.

Jak vidíš, každé video používá odlišný vizuální a vypravěčský styl k předání emocí a nalákání čtenářů*ek. Pamatuj, že trendem jsou krátká videa. Mysli na emoce, stručnost a probuď zvědavost. Nezapomínej, že video není literatura.

Využij AI

Jak můžeš zvládnout tvorbu vlastního traileru? Taky máme příklad.

Právě píšu můj první fantasy román a Josef Šorm pro mě vytvořil video. Kniha je ve fázi zrodu a postupně budu sdílet proces psaní a vydávání samonákladem na svém LinkedIn profilu. Mrkni na video, jsem autorkou textu, obrázky vznikly v NightCafe.

Přemýšlíš, jak vydat knihu? 

Knižní trailer je také jednou z mnoha možností propagace a může být krásnou závěrečnou tečkou celého snažení. Ale co všechno předchází samotnému vydání knihy? Je čas, abychom společně prošli jednotlivé kroky podrobněji.

Cítíš odhodlání a chuť zjistit, jak vydat knihu? Zapomeň na strach z neznámého a vydej se na cestu plnou objevů a širokých možností. Pojďme se podívat, co je dobré udělat, pokud nechceš, aby tvoje dílo skončilo zapomenuté v šuplíku, ale dočkalo se jednou knižního regálu.

Nejde jen o redakci, grafiku a korekturu. Potřebuješ proniknout hlouběji do základů marketingu, budování brandu a samotného prodeje. Tvoje kniha si zaslouží nadšené čtenáře*ky.

Proces přípravy a vydání knihy není složitý, vyžaduje však dobře promyšlený plán a pečlivou přípravu. Důležité je začít s některými kroky propagace ještě před samotným vyřešením problému, jak vydat knihu. Co potřebuješ vědět?

Ponoříme se do fascinujícího světa knižního marketingu a prodeje a odkryjeme, co všechno vydání vlastní knihy obnáší. Příště si ukážeme, jak spisovatelé*ky vnímají marketing a co ovlivní tvoji autorskou reputaci. Hledání odpovědí na otázku, jak vydat knihu, je dobrodružství.