QA v gamedev: vlastnosti, rizika a perspektivy | SKVOT
Skvot Mag

QA v gamedev: vlastnosti, rizika a perspektivy

Vše, co potřebuješ vědět z lekcí Open Talk o angličtině, umělé inteligenci a rozvoji testerů.

QA v gamedev: vlastnosti, rizika a perspektivy
card-photo

YURA SAMUSENKO


SKVOT Copywriter

21. března 2024 GAMEDEV Článek

Hraní videoher je také práce. To by mohli říct QA (quality assurance) testeři, kteří tráví hodiny hledáním chyb a nedostatků v gameplay a UI rozhraní. Zároveň ale říkají, že jejich práce není o nic méně kreativní a inspirativní než práce programátorů a designérů.

Dva odborníci z praxe, Ravil Simonichenko a William Hamilton, kteří mají 15 let zkušeností v gamedev, se podělili o své příběhy a rady. Ravil se zapojil do vývoje pokračování hry S.T.A.L.K.E.R. a William pracuje na videohře Battle Royale z kyberpunkového prostředí. Společně hovořili o důležitosti angličtiny, vývoji kariéry testera a dovednostech, které je třeba mít pro první práci v gamedev.

 

Hry na PC a konzole

Když mluvíme o mobilních hrách, máme na mysli ty, které jsou vydávány pro chytré telefony a tablety s operačními systémy iOS a Android. Většinou jsou free-to-play. Hraješ do určitého bodu a chceš si hru přizpůsobit, takže provedeš mikrotransakci za symbolický dolar. Pokud si hru stáhne milion lidí a polovina z nich utratí jeden dolar, projekt vydělá půl milionu. Takto funguje trh s mobilními hrami, který se aktivně rozvíjí a přináší peníze.

Hry na PC lze zakoupit na různých tržištích, jako je Steam, Epic Games atd., a videohry na konzole se prodávají na Microsoft Xbox, PlayStation Store a dalších platformách. Hry pro PC i konzole a mobilní hry mohou představovat rozsáhlé otevřené světy nebo MMO (Massively multiplayer online game) – hraješ hru (herní sezení) jako šachy, ale pro 50 lidí (Shatterline, Warface, Dota, CS, HotS, WoW). Takové projekty vyžadují spoustu peněz a velký počet specialistů. A mobilní hry vyžadují malý tým – v průměru 20–25 lidí, i když jsou mezi nimi silné a velké projekty (Diablo: Immortal, Genshin Impact, League of Legends). AAA (Triple-A) projekty zaměstnávají stovky vývojářů, designérů a programátorů.

Téměř všechny nejoblíbenější projekty jsou vyvíjeny na vlastních motorech. K jejich spuštění je zapotřebí mít fps a počítač s výkonným procesorem (CPU) a grafickou kartou (GPU). Mobilní hry takový výkon nepotřebují, protože obvykle nemají rozsáhlé 3D světy.

Kvalitu herních projektů výrazně ovlivňuje testování nestandardních případů použití (tzv. negativních testů), takže někdy je třeba se podívat pod každý kámen. Testování zahrnuje očekávaný výsledek a to, co máš právě teď. Pokud se tyto dvě hodnoty shodují, pak je test „zelený“ a vše je v pořádku. Pokud se rozcházejí, je potřeba najít chybu. Úkolem testera je zkontrolovat, jak by to mělo být a jak to skutečně je.

Někdy je třeba dělat spoustu opakujících se věcí. To je však hlavní motivace – tvoříš svět a děláš ho lepším. A nakonec vidíš výsledek své práce.

Angličtina v gamedev

Gamedev se liší od tradičního IT, kde je interakce s mezinárodními týmy a klienty normou. V českém prostředí gamedev – společnost může nejprve psát chyby v češtině a pak přejít na angličtinu, když se objeví anglicky mluvící lidé. Společnosti však obvykle poskytují kurzy angličtiny.

Tvá angličtina by měla být dostatečně dobrá na to, aby tě pochopili. Čím lepší je tvá angličtina v oblasti QA, tím větší je tvá schopnost komunikovat se širokou škálou odborníků. Pokud v týmu pracují lidé z Polska a Rumunska, stačí úroveň angličtiny B1–B2. Ve velkých společnostech, jako je například Ubisoft, ti však kolegové z Kanady nebo Spojených států, kteří jsou rodilými mluvčími, budou rozumět hůře. Proto si angličtinu procvičuj kdykoli a kdekoli.

A zde je několik tipů:

#1 Přepni mobilní telefon a všechna zařízení do angličtiny.

#2 Sleduj YouTube a Netflix v angličtině.

#3 Pokud je pro tebe těžké sledovat seriály v cizím jazyce, přepni na pohádky.

Jak zlepšit své dovednosti testera?

Práce testera ve gamedev není jen o hraní her. Vyžaduje to být výzkumníkem, který se dokáže ponořit do projektu a najít a analyzovat chyby. Testeři často stráví hodiny hraním jedné hry, aby identifikovali případné problémy. Ravil strávil hraním Metro Exodus 2000 hodin za jeden rok, aby našel chyby, i když hru lze dohrát za pět hodin.

Aby sis představil*a práci testera, vyber si hru pro jednoho hráče, zapni jednu z úrovní a hraj ji každý den 3–4 hodiny. A pokud to dokážeš, představ si, že je to 8 hodin denně + úkoly. Proto je třeba si uvědomit, že testování je především práce.

Jakou roli má QA v gamedev?

Není možné najít všechny chyby. Ovlivňuje je mnoho různých faktorů, od hardwaru až po myš. Ve hře Cyberpunk 2077 chyby zkazily první dojem, takže tester je důležitým spojením mezi produktem (vývojářem hry) a hráči (koncovými uživateli).

 

Tato hra měla dobrou testovací situaci. Problémy, které uživatelé našli, mohli nahlásit ve zpětném hlášení, ale společnost se přesto rozhodla produkt vydat. Uplynuly tři roky, hra se dále vyvíjí, stále se prodává, vycházejí aktualizace a opravují se chyby. O tom svědčí i ohlasy na Steamu a od vlogerů.

Proto je důležité, aby se tester k projektům vyjadřoval. Během vývoje se může stát, že na něco zapomeneš, proto je důležité o chybách ve hře konstruktivně mluvit.

Naším úkolem jako QA je předávat informace o stavu produktu k určitému datu.

Hledání první práce

Dnes je to kvůli vysoké konkurenci obtížný proces. Dříve bylo možné získat práci bez jakýchkoli kurzů – stačilo umět anglicky a znát, jak fungují trackery. Dnes pro juniory je důležité, jestli jste absolvovali kurzy, účastnili se alfa/beta testů a dostali testovací úkol. Je těžké se vůbec dostat k pohovoru.

Co je klíčové k nalezení první práce:

#1 Anglický jazyk

#2 Základní kurzy

#3 Teoretické znalosti

#4 Účast v komunitě – společnosti věnují pozornost tomu, jakým jsi týmovým hráčem.

#5 Touha se rozvíjet

Během zkušební doby se budeš setkávat se spoustou informací a žargonu o vývoji her. Pro člověka, který není z oboru IT, je to obtížné. Proto bys měl*a začít s kurzy, aby sis na práci s těmito prvky zvykl*a.

Práce v IT je neustálý běh po eskalátoru, který jede dolů, ale ty musíš jet nahoru. Musíš využívat networking a posílat svůj životopis firmám prostřednictvím svých přátel. Funguje to, ale stejně tě budou posuzovat podle tvých znalostí.

Zjistit více

 

Kariérní růst v gamedev

V gamedev existují různé kariérní cesty: od manažerských pozic až po automatizaci. Možnosti růstu závisí na individuálních dovednostech a zájmech. Rozvoj těchto dovedností a porozumění trhu může otevřít širokou škálu příležitostí.

Samoučení v oblasti kontroly kvality je možné, ale je poměrně obtížné. Potřebuješ někoho, kdo ti řekne, co ti chybí a co je třeba doplnit. Kurzy nejsou všelékem, ale jsou základem, který je potřeba mít, a důležitým řádkem ve tvém životopise. Neměl*a bys však očekávat, že ti kurzy dají všechno — čeká tě spousta samostatné práce.

Vyzkoušej několik cvičení pro začátečníky:

  • — Vyber si svou oblíbenou hru, třeba i bezplatnou, a procvič si v ní hledání a nalézání chyb.
  • Podívej se na produkt, který jsi vzal k testování, a rozděl jej na dílčí funkce. Například hratelnost bude samostatnou částí, uživatelské rozhraní bude druhou složkou a back-end bude třetí (i když k němu budeš mít sotva přístup). A začni pro ně psát testy. 
  • Vytvoř plány testů, naplánuj čas na jejich provedení. A vyhraď si na tuto činnost hodinu denně.
  • Zaškrtni v playmarketu, abys dostal*a hru do betatestu. Můžeš na nich najít spoustu chyb a dlouho trénovat.

Pro ty, kteří hledají své první zaměstnání v oblasti vývoje her, je důležité zaměřit se na rozvoj znalostí anglického jazyka a základní znalosti testování. Zaměstnavatelé často hledají kandidáty, kteří absolvovali odborné kurzy a mají zkušenosti s alfa a beta testováním.

Použití umělé inteligence při testování

Jedná se o pokročilý Google. Můžeš vytvářet dotazy a získávat na ně odpovědi, ale u ChatGPT musíš být velmi opatrný, protože není jisté, že odpovědi na tvé dotazy jsou správné. Umělá inteligence může věci dokonce zhoršit. Můžeš jí svěřit rutinní úkoly, ale musíš ji sledovat. Proto se vyplatí porozumět tématu, na které UI pokládáš otázky.

Je to stroj a každý stroj potřebuje tester. Umělá inteligence se obvykle používá ke generování jmen a u NPC se používá k nastavení chování, tras atd. I to je však třeba testovat.

Neboj se, že by tě umělá inteligence připravila o práci testera. Ve vývoji her se to pravděpodobně nestane. Ale automatizace (napsání kódu v určitém programovacím jazyce, který místo člověka kontroluje „rutinní test“) prostě ušetří tisíce hodin, takže stačí nastoupit do tohoto vlaku a naučit se s ní pracovat.

Kolik vydělává QA?

V oblasti gamedev bude platový limit nižší než ten, který si můžeš vydělat na webu. Například webové stránky pro banku přinesou zákazníkům více peněz, takže rozpočty a platy jsou v této oblasti obvykle vyšší.

V oblasti vývoje her závisí tvůj plat na firmě a podmínkách. Existuje mýtus, že testeři vydělávají méně než designéři, programátoři atd. Není to úplně pravda, protože plat závisí také na tvém vývoji a cílech.

Networking slibuje plat 3000 dolarů po třech měsících práce. To také není pravda. Především si je potřeba uvědomit, že se jedná o trh práce a že prodáváš své dovednosti a znalosti. Čím více toho umíš, tím více dostaneš.

Práce juniora je pro každou společnost zpočátku vždy ztrátová. Než junior začne pracovat na úrovni svých kolegů, musí se seznámit se všemi informacemi.

Proč bys se měl*a pustit do gamedev?

Testování je o kreativitě, protože je třeba najít řešení, jak narušit funkčnost. Hráči jsou různí a mohou ve hře dělat cokoli.

Hry mají telemetrii, která shromažďuje informace o hráčích — ve kterých fázích a úrovních tráví hodně času. Například Metro Exodus lze dokončit za 5 hodin, ale vyskytl se případ, kdy se jeden hráč zasekl na 18. Tuto informaci přinesli testeři tvůrcům hry, kteří přidali několik prvků, aby zvýraznili zlatý průchod (cestu, která vede hráče po trase, kterou zamýšlel tvůrce hry). Tyto kreativní momenty vyústily v nové prvky ve videohře.

Vývojáři mají zájem na tom, aby si hráči jejich hry užívali. A tester přímo ovlivňuje tvůrčí rozhodnutí ve hře. Proto tato práce nabízí odměnu v podobě možnosti vytvořit něco jedinečného a vzrušujícího a zároveň pracovat s podobně smýšlejícími lidmi. Koneckonců každý úspěch ve vývoji her začíná prvním krokem — touhou učit se a rozvíjet.