Sylvain Jusselme a jeho imerzivní světy: Cesta herního designéra | SKVOT
Skvot Mag

Sylvain Jusselme a jeho imerzivní světy: Cesta herního designéra

Interview s lektorem unikátního kurzu game designu pro pokročilé (English below).

Sylvain Jusselme a jeho imerzivní světy: Cesta herního designéra
17. dubna 2024 GAMEDEV Článek

Sylvain Jusselme je zkušený herní designer s bohatými zkušenostmi v tvorbě imerzivních herních zážitků. Sylvain se v herním průmyslu pohybuje přes deset let a podílel se na ikonických sériích jako Assassin's Creed a The Division. A v dnešním rozhovoru a na kurzu game designu pro pokročilé pro Skvot tě vtáhne svými insighty a zkušenostmi.

Přečti si originál rozhovoru v angličtině.

 

Jak a kdy jsi začal pracovat jako herní designér a jak ses spojil s Ubisoftem a začal pracovat na sérii Assassin's Creed + TC Division?

Svou kariéru v herním průmyslu jsem zahájil v letech 2007–2008 v malém francouzském studiu Etrange Libellules. Až v roce 2014, po několika letech práce v Číně ve společnostech Gameloft a EA, jsem nastoupil do Ubisoft Annecy a začal pracovat na hrách „Assassin's Creed Syndicate“ a „The Division“.

Které postavy nebo prvky/objekty jsi pro tyto hry navrhoval?

Ve hře Assassin's Creed Syndicate jsem navrhl prostor pro hráče, vlak a podílel se na návrhu souvisejících misí. V The Division jsem pracoval na tom, čemu jsme říkali „urban life“, a také jsem navrhoval bosse misí a gameplay pro několik DLC.

Jaký software používá společnost Ubisoft? Který software většinou používají jiné společnosti a proč?

Ubisoft použil vlastní engine Scimitar pro sérii Assassin's Creed a Snowdrop pro The Division. Tento přístup však v dnešní době není v tomto odvětví tak běžný. Nejčastěji se nyní používají Unreal Engine a Unity. Nikomu se nechce utrácet roky za výzkum a vývoj, když je na trhu levnější řešení.

Pracoval jsi v minulosti v Unreal Engine? Co si myslíš o tom, co zvládá?

Ano, v minulosti jsem měl zkušenosti s prací v Unreal Enginu. Jeho možnosti považuji za působivé a všestranné, protože nabízí robustní nástroje pro vytváření pohlcujících a vizuálně ohromujících zážitků.

Pokud navrhuješ hru, vycházíš ze skutečných map/míst, nebo si vytváříš vlastní fiktivní světy?

Při navrhování hry si užívám tvůrčí svobodu při vytváření vlastních fiktivních světů. Umožňuje to neomezené možnosti a podporuje jedinečný zážitek hráčů. Záleží však také na projektu, respektive na licenci. Málokdy máme na výběr.

Jak dlouho trvá vývoj celé hry? Je to dlouhá cesta, nebo je možné projekt dokončit do roka? Který projekt byl v případě časového úseku nejdelší a jak se ti podařilo se z toho nezbláznit? 

Záleží na projektu. V mobilním průmyslu může hra vzniknout za několik měsíců, zatímco na PC/konzolích to může trvat i několik let. Když jsem pracoval ve společnosti Remedy Entertainment, projekty byly poměrně dlouhé, a to, co nás drželo na cestě, byl fakt, že jsme věděli, že děláme úžasnou hru. Vždycky jsme se snažili, abychom se dostali do fáze, kdy se nám podaří vytvořit úžasnou hru.

Zjistit více

 

Která herní produkce / projekt ti chybí nejvíce? A byl bys nadšený, kdybys na něm mohl znovu pracovat?

Na všech hrách, které jsem vytvořil, jsem pracoval rád, takže je velmi těžké vybrat jen jednu. Když jsem pracoval v mobilním průmyslu v Číně, přišli jsme s úplně novým konceptem strategické hry, který byl bohužel zrušen. Kdybych mohl, rád bych ji dokončil.

Proč sis jako lektor vybral právě Skvot jako svůj další projekt? Jaká máš očekávání?

Skvot jsem si jako lektor vybral pro svůj další projekt kvůli jeho inovativnímu přístupu a potenciálu zapojit studenty do dynamického učení. Od projektu Skvot si velmi slibuji, že podpoří kreativitu, kritické myšlení a spolupráci mezi mými studenty a zároveň posune hranice tradičního vzdělávání.

Jaké cíle bude mít tvůj kurz? Co očekáváš, že se naši studenti naučí, a jak jim to pomůže rozvíjet jejich profesní dovednosti/kariéru?

Vyučuji kurz herního designu pro pokročilé, jehož cílem je dále rozvíjet  designérské dovednosti, stejně jako další důležité dovednosti, jako je komunikace, organizace a techniky sebezdokonalování. Po absolvování tohoto kurzu budou mít studenti veškerou potřebnou průpravu pro vyšší nebo vedoucí pozice.

Jaký software budeš při výuce používat? Bude náročný, nebo je vhodný i pro začátečníky?

Budeme používat především Unreal Engine 5 spolu s tradičním kancelářským softwarem. Tento kurz je určen pro zkušené designéry, nikoliv pro začátečníky.

Díky za rozhovor! Z našeho společného kurzu pro pokročilé game developery jsme nadšení už teď!