Battle herních enginů: Unreal Engine vs. Unity | SKVOT
Skvot Mag

Battle herních enginů: Unreal Engine vs. Unity

Oba programy jsou navržené pro tvorbu games – který je v tom lepší?

Battle herních enginů: Unreal Engine vs. Unity
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

1. března 2024 GAMEDEV Článek

Chceš tvořit fantastické herní světy, ale do dnešního dne sis myslel*a, že tahle výsada patří programátorům nebo talentovaným grafikům? Tak ne, fakt nemusíš umět malovat jako da Vinci ani nemusíš znát programovací jazyk. Stačí jenom ovládnout herní engine. Dnes si můžeš vybrat, který z těch dvou nejznámějších to bude.

 

Máme tady dva silné hráče, s oběma uděláš spoustu parády. Ale pokud si chceš vybrat jenom  jednoho parťáka pro herní vývoj, po dnešku možná budeš mít jasno.

Unreal Engine: král světa 3D her

Unreal Engine od Epic Games je jeden z nejpokročilejších herních enginů. Je tady s námi už od roku 1998 a vybastlíš v něm i technicky pokročilé hry. Nemusíš umět kódit a stejně v něm vytvoříš kompletní hratelnou gamesu.

Vlastnosti a výhody Unreal Engine:

#1 Luxusní grafika

Developeři Unreal Engine adorujou pro jeho schopnost vytvářet vizuálně ohromující hry s parádním nasvícením a realistickými texturami.

#2 Blueprints

I když nejsi programátor, s blueprinty můžeš tvořit složité interakce a herní mechaniky. Najdeš tady nodes (vizuálně zobrazené bloky kódů), které můžeš pospojovat do sebe a vytvořit tak skvělé akce bez nutnosti kódovat.

Takhle s přehledem uděláš celou hru. Ale jestli tě tvorba games fakt chytne, za chvíli ti to nedá a beztak začneš fušovat i do psaného kódu.

#3 Podpora VR a AR

Unreal Engine nabízí robustní nástroje pro vývoj VR a AR appek. V dnešní době celkem fajníčko a must-have vlastnost.

#4 Velká komunita

Na jednu stranu možná konkurence. Ale když se na něčem zasekneš, můžeš se poptat ostatních. Díky velké komunitě kolem Unreal Engine najdeš na síti taky poměrně dost tutoriálů.

Ukázka exteriérů vytvořených v Unreal Engine.

Herní engine Unity: pro začátečníky značka ideál

Unity debutovalo v roce 2005 a oblíbili si ho hlavně indie vývojáři.

Vlastnosti a výhody Unity:

#1 Přístupnost

Unity je vhodné i pro úplné nooby. Má totiž velmi početnou komunitu. Proto na netu najdeš opravdu hodně návodů pro nováčky. Navíc má Unity dokonale propracovanou dokumentaci. (Tu teda oceníš spíš až na mediorním a seniorním levelu, ale to už je jiná pohádka.)

#2 Flexibilita

Ideální herní engine pro všechny platformy. Od mobilních games až po konzolové hry a dokonce i VRko. Unity dobře zvládá 2D i 3D modely.

#3 Cenová dostupnost

Můžeš si vybrat z různých licenčních modelů. Herní engine Unity je přívětivější pro indie návrháře a menší studia.

#4 Asset store

Unity má obrovský trh s assety, který ti umožní rychle najít a implementovat potřebné komponenty do každé tvojí hry.

Nástroje Unity v akci.

Který herní engine je nejlepší?

Otázka do pranice a důvod, proč to vlastně čteš. Jasnou odpověď ti ale nedáme.

Unreal Engine i Unity jsou na dost podobném levelu. Nemůžeme zodpovědně zahlásit, že jeden je top a druhý úplně lame. Co ti ale rádi poskytneme, to je srovnání. A ty si potom můžeš vybrat, kterému z enginů dáš šanci.

Programovací jazyk

Jasně, kódovat nemusíš. Ale dřív nebo později začneš. Dokonce dobrovolně. Proto bys měl*a vědět, s jakým kódem budeš mít tu čest.

Oba enginy používají objektově orientované programovací jazyky, ale je tam rozdíl. Pro Unreal Engine je to programovací jazyk C++, Unity pracuje s C# (C Sharp). C++ je složitější – to může být výhoda i nevýhoda. Když se s ním naučíš, všechny ostatní jazyky s podobnou syntaxí (třeba právě i C#) už pak budou brnkačka.

Dokumentace programu

Dokumentace Unity je o něco promakanější než dokumentace Unreal Engine. Ale jako noob na začátku stejně využiješ spíš video tutoriály, které tě povedou krok po kroku a přitom reálně uvidíš proces tvorby hry.

Pokud jde o kvalitu dokumentace a počet tutoriálů, tentokrát lehce vede Unity.

Grafika

Ultimátní battle… by to byl, kdyby oba enginy nebyly na tak vysokém levelu, že už skoro nepoznáš rozdíl mezi 3D modelem a realitou. Tady možná lehce vede UE, ale fakt jen lehce. Ještě před pár lety měl znatelný náskok, který k dnešnímu dni Unity se ctí dotahuje.

Zjistit více

 

2D vs. 3D grafika

V obou enginech můžeš dělat 3D i 2D hry. Unity je ale silnější v 2D prostředí, Unreal Engine je lepší na 3D hry.

Pluginy 

Unreal Engine má spoustu built-in fičurek, které tvoji hru vylepší. Taky si můžeš stáhnout další vylepšovátka z marketplace. Unity má ale taky svůj asset store, kde najdeš pluginy, které z tvojí hry udělají masterpiece s luxusní hratelností a plynulostí.

Všechny tyhle add-ons šetří čas a pomáhají ti dělat games i bez znalosti kódu. Jasně, mohl*a bys to všechno bastlit od první proměnné ve VS Code, ale takhle to máš instantně dobře. A jako začátečník tyhle rozšířené možnosti oceníš ještě víc.

Job v herním studiu – kariéra

Když máš přímo vyhlídnuté nějaké top studio, kde chceš pracovat, jednoduše čekni, jaký engine tam používají.

Možná je to pro tebe překvápko, ale v herních studiích používají pro tvorbu games herní enginy, všechno to nekódujou. Některá studia mají svoje vlastní enginy. I tam ti ale pomůže, když budeš ovládat alespoň Unity nebo UE. Interní systémy bývají dost podobné.

Srovnávací tabulka Unreal Engine vs. Unity

Výsledek?

Dnes tady rozhřešení nenajdeš. Útěchou ti budiž to, že v žádném případě nešlápneš vedle. Oba herní enginy jsou v základní verzi free, tak si je můžeš bezbolestně vyzkoušet.

Záleží jenom na tobě, jaké vlastnosti preferuješ. Zajdi si na YouTube a omrkni tutoriály. Co tě víc osloví, to je ti dáno.