Jak vytvořit svůj vizuální styl | SKVOT
Skvot Mag

Od umění ke značce: jak vytvořit svůj vizuální styl

Shrnutí SKVOT lekce umělce Alexeye Kondakova o tom, jak najít svou vizuální identitu a vybrat si téma pro tvorbu.

Od umění ke značce: jak vytvořit svůj vizuální styl
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

24. listopadu 2023 UMĚNÍ Článek

Obrazy Vincenta van Gogha lze snadno odlišit od obrazů Leonarda da Vinciho. A krajiny Arkhipa Kuindži se vůbec nepodobají avantgardě Kazimira Maleviče. Všichni slavní umělci a designéři mají svůj vlastní vizuální styl. Osobitý rukopis přichází se zkušenostmi a mění se s umělcem.

Alexey Kondakov ví, jak najít svůj vlastní vizuální styl. Je uměleckým ředitelem a designérem s více než 20 lety zkušeností. Jeho série koláží 2 Reality si získala tisíce sledujících a Franka Oceana. Alexey maloval potisky pro značku Hugo Boss, vytvořil sérii uměleckých děl pro značky Balmain a Allure a vytvořil obal alba Boombox.

Alexey Kondakov připravil SKVOT lekci o tom, jak pracovat s vizuálním stylem, který pomáhá stát se lepším umělcem a kde hledat témata pro kreativitu.

 

Proč je těžké začít pracovat na vizuálním stylu

Každý tvůrce je umělec. Má spoustu existenciálních otázek k sobě samému i ke společnosti. Tvůrce touží po uznání druhých, chce se stát součástí kultury a být zapamatován publikem. Než tvůrce učiní první krok, potýká se s mnoha překážkami, například:

#1 Pochybnosti o sobě samém. Kreativní lidé neustále přemítají. Mezi otázky, na které kreativec hledá odpovědi, patří: Mám v sobě něco výjimečného? Potřebuje to někdo? Podaří se mi to? Jak to je ve skutečnosti: každý tvůrce má v sobě něco výjimečného, ale tvůrců je hodně, takže na trhu panuje konkurence. Svět potřebuje kreativce, proto bys měl*a vždy ukázat svůj talent.

#2 Předsudky vůči tvůrčím profesím. Společnost tvůrčí profese nedoceňuje: jsou údajně nestabilní, lehkovážné a zbytečné. Jak to je v skutečnosti: země kulturní osobnosti potřebuje, protože ji posouvají dopředu. A kultura sama o sobě je ukazatelem toho, jak zdravá je naše společnost obecně.

Zjistit více

 

Co pomáhá stát se lepším umělcem

K rozvoji vizuální kreativity je potřeba mít čas a touhu. Je důležité zrychlit tempo, shromažďovat poznatky a udržovat věci jednoduché. Pojďme zjistit, jak to funguje:

#1 Tempo. Pracuj v pohodlném tempu, důsledně ho udržuj a postupem času úkoly ztěžuj. Zachovej si přístup k práci jako k zábavě nebo hobby, tím pádem budeš pracovat hravěji a s radostí.

#2 Vhledy. Kreativní nápady často začínají vhledem – bystrým postřehem, který je v každodenním životě obtížné zachytit. Často je vhled zvláštní myšlenkou, která se objeví v době krize. Neobjevené nápady přicházejí, když se znalosti spojí se zkušenostmi a dovednostmi. Někdy vhled přijde sám, ale častěji ho musíme hledat ve filmech, v televizi, na sociálních sítích a na stand-upech.

#3 Jednoduchost. Nemusíš hledat složitá témata. Kreativita se často rodí v jednoduchosti, jako například erotické povídky od Alphachanelling. Téma sexu je v popkultuře běžné, ale v tomto případě je podáno pomocí květinových motivů, takže je vnímáno jinak:

Erotické povídky od Alphachanelling. Zdroj: jackhanley.com

#4 Zkušenost. Při výběru tématu mluv o tom, co znáš. Publikum snadno pochopí, pokud nevíš, o čem mluvíš (co nechápeš sám). Sbírej zpětnou vazbu a ocenění – jsou to ukazatele, že tvůrce ve svém oboru roste.

Jak zkušenost ovlivňuje tvůrce

Pozadí člověka formuje jeho osobnost a ovlivňuje jeho vkus. Abychom vytvořili vlastní styl, musíme pracovat s našimi zkušenostmi. K tomu buďme pozorní (k sobě samému) a upřímní (sami k sobě).

Zkušenost může být buď kontrolovanám nebo nekontrolovaná. Kontrolovaná zkušenost je ta, kterou můžeme ovlivnit. Sem patří, jaké vzdělání získáváme, jaké pracovní zkušenosti máme a jaké kurzy dokončujeme. To vše ovlivňuje naše vnímání krásného uvnitř nás. Do toollboxu kontrolované zkušenosti patří: 

#1 Otevřenost novým věcem. Skvělé nápady přicházejí k tvůrci, když je připraven na nové poznatky a nestandardní témata. Originální myšlenky pomáhají lépe analyzovat informace a trénovat kreativní oko. Například polský designér Kamil Chapiga natočil film Kosmodernismus – o designu chemických reakcí.

Jednou dostal jako dárek tvůrce mikroskop. Kamil byl otevřený novým zkušenostem, a tak se začal zajímat o to, jak vypadají chemické procesy, které jsou pouhým okem neviditelné. Zachytil to na kameru – a vznikl zajímavý projekt:

 

#2 Schopnost kopírovat. Jedná se o vypůjčení technik, stylu a nápadů od jiného kreativce. Na začátku cesty je kopírování – to je ok. Ale v jakékoli fázi vydávat práci někoho jiného za vlastní je špatné. Imitace je důležitá pro utváření vlastního stylu. Pokud se ti líbila technika nebo stylistické řešení od jiného autora, neváhej si je sám vyzkoušet.

Co je nekontrolovaná zkušenost

Nekontrolovaná zkušenost zahrnuje talent a schopnost, prostředí, ve kterém člověk žije, a emocionální složky (zranění, osobní okolnosti). Práce s tímto pozadím je obtížnější než s kontrolovaným zážitkem, ale je to možné. Pojď zjistit, o co jde:

#1 Talenty a schopnosti. Každý je má, ale všichni lidé jsou zruční různými způsoby. Každý dosahuje svých vlastních cílů různými způsoby a do kreativity vstupuje s různými daty. To je v pořádku. Naše talenty a schopnosti jsou určeny fyzikálními a biochemickými vlastnostmi a také defekty. Nevýhody by nikdy neměly bránit tvůrci v pohybu směrem k cíli.

#2 Životní prostředí. Každá země má kulturní rysy, které ovlivňují její občany, zejména kreativní lidi. Patří sem způsob života, oblast, kde člověk vyrůstá, i nejbližší okolí – rodina a přátelé.

#3 Emocionální složky. To jsou osobní, rodinné a politické okolnosti, ve kterých tvůrce pracuje. Mezi emoční složky patří také trauma, zejména to, které v současnosti prožívají Ukrajinci — ruská invaze. Toto trauma ovlivňuje naši aktivitu a mění nás uvnitř i navenek.

Ze svého traumatického zážitku je možné udělat umělecký předmět. To udělala tvůrkyně Jackie Kenny. Trpí agorafobií, takže nemůže opustit svůj byt. Jackie našla způsob, jak cestovat: tvůrkyně se dívá na obrázky z „Fotek Google“ – a dělá tematické výstavy.

Výstava Jackie Kenny The Agoraphobic Traveller. Zdroj: theagoraphobictraveller.com

Typy témat pro vizuální kreativu

Témata mohou být dostupná i nedostupná pro masové publikum. Zábavní obsah má největší počet uživatelů. To není ani špatné, ani dobré, prostě to je tak je. Poté následuje pop art: uživatelů je o něco méně. Nejméně angažované je konceptuální umění. Abych pochopil*a, kde se v tomto souřadnicovém systému nacházíš, zjisti si, s jakým tématem pracuješ. Mohou být následující:

#1 Osobní. Právě prostřednictvím osobních pocitů vede tvůrce dialog s racionálním konzumentem. Osobní téma má největší vliv na formování publika. Soukromá témata souvisí s emočním stavem uživatele, protože to, co autor dělá, s ním rezonuje. 

#2 Zábavní. Tato skupina zahrnuje vše, co zvedne náladu uživatele: satirické příběhy nebo meme příběhy. Toto téma často rezonuje s tématem osobním. Kreativy na téma zábavy jsou však prezentovány grotesknějším způsobem. Takové kampaně tedy pokrývají další informační potřebu – smát se a nechat se rozptýlit.

#3 Sociální a kulturní. Jde o to, co se děje kolem tvůrce: v jakém kontextu vyrůstal a žije, v jakém kontextu žije jeho cílové publikum, jak to ovlivňuje společnost jako celek.

#4 Estetické a technické. Jde o práce, kde není jasně vyjádřená myšlenka, ale jsou dodržována pravidla designu. Proto má výsledek příjemný vzhled a přitahuje diváka. Tento styl je komerčním rysem mnoha autorů.

Při tvorbě vizuálního stylu je nejdůležitější začít. Pokud se obáváš, zda to zvládneš, můžeš rovnou otestovat, jestli to zvládneš nebo ne v praxi. Pro start nejsou ideální podmínky, takže to v žádném případě nebude jednoduché. Pokud se to však rozhodneš udělat, budeš mít alespoň výsledek.

Tvůrce musí mít odvahu prezentovat myšlenky světu. Je jasné, že je to děsivé. Abys strach překonal*a, udělej z tohoto procesu experiment nebo hru. Boj se, ale tvoř – tak funguje kreativita.