Školní znalosti v designu dospělých | SKVOT
Skvot Mag

ŠKOLNÍ ZNALOSTI V DESIGNU DOSPĚLÝCH

Jak kruh, spirála a gravitace pomáhají s vymýšlením designu?

ŠKOLNÍ ZNALOSTI V DESIGNU DOSPĚLÝCH
card-photo

LUSYA ZELENKO

SKVOT Copywriter

13. července 2023 DESIGN Článek

Vzdělávací systém se příliš nestará o to, aby děti zaujal. Mnohé školní „inovace“, o kterých slýcháme, pocházejí z dob dinosaurů. Děti (tedy budoucí dospělí) proto často zapomínají na školu a učí se jen to, co potřebují k přijetí na vysokou školu.

Ve skutečnosti jsou však školní znalosti zajímavé a mohou být užitečné i tam, kde pro ně (zdálo by se) není místo. Například znalosti o zvířatech a zákonech pohybu ti mohou pomoci vytvořit zajímavé vizuální prvky.

Pojďme si ukázat, jak lze školní znalosti matematiky, fyziky a biologie využít v různých formátech designu.

 

1# Matematika a design

Matematika je věda, se kterou začínáme hned v první třídě, a zdá se, že nikdy nekončí. Ovlivňuje podvědomí, protože v přírodě a ve světových mistrovských dílech je spousta vzorů. Tyto znalosti jsou tedy pro tvorbu loga, designu a sebepoznání nezbytné.

Obvykle jsou ti, kteří snadno pochopí podstatu matematiky, považováni za „techniké typy“, ale čísla mají své místo i ve světě humanitních věd. Pokud chceš, můžeš je použít i v projektech. Jeden z matematických vzorců, který si pohrává s vnímáním, se nazývá Fibonacciho posloupnost. S ní začneme.

Fibonacciho posloupnost je posloupnost čísel, v níž je každé číslo součtem dvou předchozích: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55... Zlatá spirála je vizuální znázornění těchto čísel (čtverce s oblouky). Velikosti čtverců na sebe navazují jako Fibonacciho čísla:

Ve Fibonacciho řadě je každé číslo vztaženo k předchozímu číslu koeficientem ≈1,618. Tento poměr se také nazývá dokonalý poměr nebo zlatá spirála (zlatý řez).

Úspěch zlaté spirály je snadné vysvětlit: v takovém designu je jak prázdné místo, tak objekty. Prázdný prostor dává mozku trochu odpočinku, aby se mohl soustředit na hlavní objekt. Výsledkem je estetický vzhled, který lahodí oku.

V přírodě existuje mnoho příkladů zlatého řezu: třeba mušle nebo ucho. Tyto proporce jsou doslova synonymem slova umění: Mona Lisa, chrám Parthenon v Aténách. Ukázkovým příkladem jsou loga společností Twitter a Apple, která mají jak tvary, tak proporce a volný prostor.

Loga Twitter a Apple se zlatým řezem (vlevo), spirála na athénském Parthenonu (vpravo).

Fraktály

To jsou obrazce složené ze stejných opakujících se prvků. Obrázek se skládá z mini kopií téhož obrázku. Pokud fraktál rozdělíš na části, obraz se také nezmění.

V přírodě je mnoho fraktálů: molekula DNA, včelí plástve, krystaly. Používají se také v designu – je na ně hezký pohled. Nizozemská módní návrhářka Iris van Herpen se inspiruje fraktály a vytváří šaty:

Takové návrhy lze snadno vytvořit ve 3D modelu. Nejprve vyber jádro a poté nastav parametry opakování. Zde je několik programů, které ti s tím pomohou:  

Visnos – v tomhle online softwaru pro začátečníky můžeš vytvářet fraktály, měnit jejich velikost, barvu, intenzitu a geometrii. Naučíš se chápat princip vytváření vzorů a výtvor si třeba uložíš do počítače.

UsefulJS je bezplatný online generátor fraktálů, který ti umožní tvarovat fraktál a vybrat jeho umístění a barvu.

Fr.ax je bezplatná aplikace pro iOS. Můžeš nastavit expozici, barvy, hloubku ostrosti a odraz.

Geometrické tvary jsou jazykem grafických designérů. Každý tvar vyvolává asociaci (náš mozek rád škatulkuje) a vyvolává emoce. Ti, kteří vědí, jak mohou tvary ovlivnit vnímání, vloží myšlenku do jediného symbolu (jako je například  trojúhelník Play nebo Nike swoosh).

Asi 20 % firem používá kruh ve svém logu, vytváří s ním tlačítka na webových stránkách a grafiku. Tento tvar asociuje přírodní procesy, Slunce, pohyb, je spojován se stabilitou a vyvolává empatii.

Kruh navozuje pocit bezpečí a předvídatelnosti, proto se často používá v automobilovém průmyslu (BMW) a ve vědě (NASA). Tento tvar symbolizuje také komunikační kruh, proto ho najdeš na logu Coca-Coly a Pepsi. 

Oblé tvary jsou spojovány také s ženskostí, takže kruh využívají i společnosti vyrábějící kosmetiku (Nivea) a oblečení (Chanel).

2# Biologie a design

V souvislosti s inovacemi se stále objevují nové otázky – a příroda na spoustu z nich zná odpovědi (je stará miliardy let, měla čas na to přijít).

Architekti, technologové a designéři už dlouho vytvářejí robotické šelmy a vlaky, které vypadají jako zobák ledňáčka. Jde o biomimikry: přístup založený na poznávání přírody a využívání jejích darů.

Existují speciální organizace a týmy, které pomáhají pochopit přírodní zákony. Například Institut biomimikry a online projekt Ask nature představují biologickou literaturu, bioplánování a biostrategie. Od vědců – teorie, od tvůrců – zelený design.

Pokud jde o přístupy biomimikry, dělí se na tři směry:

Kopírování ekosystému. Napodobení celého systému je velmi obtížné, a proto se to dělá jen zřídka. Určitě jsi ale znáš ty nebo někdo z tvých známých jeden z běžných typů kopírování ekosystémů: akvária. 

Návrháři akvárií (aquascapers) stylizují podvodní svět a snaží se sladit rostliny a ryby tak, aby spolu vycházely a vzájemně se nežraly.

Kopírování procesů. Lotos má jednu superschopnost – odolnost vůči vodě. Je to proto, že okvětní lístky jsou drsné a mají v sobě voskovitou hmotu. Na stejném principu vědci vytvořili tmel. Můžeš jím postříkat vše od nářadí až po auta a neublíží mu ani déšť.

Kopírování přírodních tvarů. Nohy gekonů jsou potaženy mikrovlákny a vylučují lepkavou látku. Ještěrky s nimi mohou běhat po stropě a zvedat věci čtyřikrát těžší než ony samy. Na základě těchto poznatků vědci vytvořili biorobota, který také šplhá po stěnách a dokáže zvedat supertěžké stroje.

Zjistit více

 

3# Fyzika a design

Bez exaktních věd nelze stavět mosty a domy: všechny se prostě zřítí. Tyto znalosti však pomáhají vývojářům her a motion designérům. Fyzikální pravidla mohou učinit pohyby postav zajímavějšími a vylepšit celé projekty i jejich prvky. Pokud se naučíš správně používat fyziku, objeví se wow efekt.

Gravitační síla. Gravitace je síla, která k sobě přitahuje dvě tělesa. Určuje, jak se objekt pohybuje. Umísti těžiště objektu do středu hmotnosti, aby byl vyvážený, jinak budou pohyby postavy působit podivně.

Pokud změníš jeden z fyzických ukazatelů, můžeš pro hráče vytvořit nový zážitek. Vývojáři hry Super Mario záměrně porušili fyzikální zákony, aby hra vypadala jinak než obvykle. Podařilo se jim to: Mario skáče příliš vysoko a padá nerealisticky pomalu. Jinak by nebylo možné projít první úrovní. Pak se ve 2D hře objevil dvojitý skok. Nová výška znamenala více endorfinů u hráčů.

Atomový design. V oblasti webdesignu existuje ještě jeden přístup, který se zabývá fyzikou. Základním principem je rozdělení celku na části. Grafické prvky přirovnává k atomům (menší) a molekulám (větší). Od toho se odvíjí animace objektů. Větší budou méně pohyblivé a menší lze rychle posouvat. 

Ve skutečném světě je vše z materiálu, ale virtuální svět je jiný. Projektant s tímto přístupem si tedy musí klást následující otázky:

Z jakého materiálu by byl tento prvek vyroben, kdyby byl skutečný?

Jak by to zlepšilo UX?

Rychlost pohybu. Tato metoda je vhodná pro návrháře UX/UI, kteří pracují s pohybem v rozhraních. Ve skutečném světě se obraz nemění náhle jako při slideshow – to je třeba zohlednit při změně snímků v rozhraní. Najdi rovnováhu v rychlosti, aby se obraz nevlekl jako želva a nebyl příliš rychlý.

Stránky pro plošný prodej by měly být schopny tuto zásadu využít, protože to ovlivní prodeje. Podobná taktika byla použita v Home.Unit.City, inovačním městě typu Silicon Valley v Kyjevě, kde má být práce co nejblíž domovu.