Blender 3D: jak začít a 4 důvody, proč vytrvat | SKVOT
Skvot Mag

Blender 3D: jak začít a 4 důvody, proč vytrvat

Jak (si) vybudovat dobře fungující vztah ty + 3D.

Blender 3D: jak začít a 4 důvody, proč vytrvat
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

21. června 2023 MOTION DESIGN Článek

Blender, otevřený a hlavně svobodný software pro tvorbu trojrozměrné grafiky, pomocí kterého můžeš tvořit animované a další vizuální efekty. Blender je aplikace, která se velmi často používá k tvorbě animovaných filmů či videoher. 

 

Tak pěkně znovu a pomalu. Dnešním tématem je Blender. Ano, ten software Blender, po kterém sahají i ty největší společnosti zabývající se například animovanými filmy. Že nevěříš?  Jen věř. V Blender 3D byl například vytvořen i Spider-Man 2. Yes, Tobey Maguire in the making. 

Samozřejmě to ale není jediný známý film, který v tomto programu vznikl, je jich mnohem víc, ale nebudeme jejich vyjmenováváním ztrácet čas. Blender má navíc svou vlastní produkci a produkuje své vlastní filmy, vytvořené, no hádej kde asi, v Blenderu. Bingo! Mezi takové filmy patří například I Lost My Body. Dalším známým výtvorem je pak třeba i futuristické sci-fi Next Gen. 

Co je Blender? 

Blender je otevřený software, který bsahuje několik volně použitelných nástrojů pro tvorbu 3D grafiky a animací. K tomu nabízí taky sadu funkcí, díky kterým budeš moct své 3D návrhy modelovat, tvořit jejich kompozice či sledovat a upravovat jejich pohyb. 

Blender vznikl za pomoci programovacího jazyka Python. Při tvoření návrhu v aplikaci software automaticky generuje a ukládá ekvivalentní kód jazyka Python, díky čemuž můžeš své návrhy dokončit v aplikaci a kódy integrovat do jiných programovacích prostředí nebo softwaru. 

Blender je program, který ti umožňuje se pořádně vyřádit. Splní ti totiž, co ti na očích vidí. A abys byl*a schopna z něj vytěžit opravdu maximum, zúčastni se našeho online kurzu Blender: 3D animování v praxi pod vedením Martina Mašíka. 

Na kurzu se během 14 lekcí naučíš prakticky a efektivně využívat Blender a tvořit skvělá 3D animovaná díla. Vypiluješ si své 3D skills k dokonalosti a budeš vědět, co je rotace, symetrie, sculpting i render. 

Proč animovat a modelovat v Blender 3D? 

Funkce, kterými se Blender může (po)chlubit, jsou všestranné a komplexní. Aplikace je tak užitečná hned v několika tvůrčích oblastech. Možná bychom si ještě mohli zdůraznit, že Blender je for free a je s otevřeným zdrojovým kódem. Můžeš si ho tedy přizpůsobit a upravit podle svých potřeb. 

Základní otázka ale zůstává – proč vlastně používat Blender a ne jiné programy? Odpovědět nám může Martin Mašík, 3D generalist / Motion designer ve společnosti Saatchi & Saatchi, ale také lektor našeho kurzu. 

V jakých konkurenčních programech jsi pracoval? A je Blender nejlepší – proč?

„Dříve jsem začínal s programy jako Maya a Cinema4D, ale k Blenderu mám asi nejsilnější vztah. Nelze říct, že je Blender nejlepší, ale rozhodně není nejhorší. Obsahuje širokou škálu nástrojů, které vám umožňují vytvářet modely, simulace, animace a další. Jsem zastáncem názoru, že výsledek závisí na člověku, který s programem pracuje, a ne na použitém softwaru.“ 

Stačí Blender na všechno, nebo je na pokročilejší grafiku potřeba jiný / lepší program? 

„Blender zahrnuje celou pipeline: modelování, texturování, animace, tracking, sculpting a další. To je velká výhoda, že máme vše v jednom programu. Nicméně na pokročilejší simulace se používá Houdini a na kompozici Nuke. Tyto programy se například využívají ve filmovém průmyslu.“ 

Je Blender vhodný i pro lidi, kteří o grafice nevědí vůbec nic?

„Blender je vhodný pro všechny, ať už nikdy předtím nepracovali s grafickým programem nebo jsou zkušení grafici. Jak jsem již řekl, všechno chce čas a úsilí.“

Zjistit více

 

Proč to zkusit a nevzdávat se

Kdybychom měli výhody Blenderu vypsat do několika bodů, vypadalo by to asi nějak takhle: 

  • — Kvalitní funkce – Blender disponuje řadou pokročilých technologií modelování, texturování, osvětlení a animace, zvládá širokou škálu úloh a umožňuje vytvářet opravdu hodně detailní a realistické 3D modely. Juhů. 
  • — Tutoriálky – k tomu, aby ses stal*a Blender masterem, ti stačí málo. Existuje totiž poměrně velké množství zdrojů, díky kterým se s programem naučíš pracovat. 
  • — Python – Blender používá jazyk Python, skrze který můžeš skriptovat. Pomocí skriptů si můžeš automatizovat opakující se úlohy, duplikovat modely nebo vytvářet vlastní nástroje.
  • — Modelování – modelování nedestruktivní. Takové modelování ti umožňuje měnit modely v jakékoli fázi, aniž by se trvale změnila základní geometrie. To procesu modelování dodává flexibilitu a svobodu.

Jak s Blender(em) začít? 

Je to tak, začít používat Blender není jen tak. Může se to tak sice zdát, ale opak je pravdou. 

Sad but true – Blender je typ programu, ke kterému potřebuješ výukové programy, které ti jako začátečníkovi pomohou. 

Ať už chceš Blender na cokoli, musíš se s ním nejprve seznámit, to je jasné. Je to běh na dlouhou trať a navíc tady začínáš budovat vztah mezi tebou a tvým toolem. A co víš, třeba to bude vztah for eternity. Jak s programem ale začít? 

Najdi si adekvátní výukové programy a materiály, spousta jich je na YouTube, které tě naučí pracovat s rozhraním. Existuje ale taky spousta dalších nastavení, které je třeba před prvním spuštěním programu znát. Kanál Blender YouTube je skvělým místem, kde začít. Najdeš zde praktické návody, které jsou velmi podrobné a vždy budou aktualizovány na nejnovější verzi. 

Návod má ale i Martin Mašík. 

Jak začít s Blender 3D a co je dobré znát před tím, než začneme?

„Výhodou je zajímat se o CGI (Computer-generated imagery). Osobně jsem se hodně zajímal o 3D a vždy mě zajímalo, jak se takové věci dělají a jaký je proces. A tady přichází na řadu nejdůležitější věc – vášeň a nevzdávat se po pár nezdarech nebo kvůli zdánlivé obtížnosti. Přiznávám, že to není jednoduché, ale určitě se to dá naučit.“

A jedna otázka od cesty na konec. Co nejvíc cool jsi v Blenderu vytvořil? 

„Nevím, zda nejvíc cool, ale rozhodně nejnáročnější byla CGI veverka. Díky tomu, že Blender měl vše, co jsem potřeboval, jsem nemusel sáhnout po jiném programu.“

Díky za odpovědi a naviděnou na kurzu!