ZAČNI SI S 3D | SKVOT
Skvot Mag

ZAČNI SI S 3D

Co studovat, chceš-li vstoupit do světa s třetím rozměrem

ZAČNI SI S 3D
card-photo

Masha Korotkevič

Autor SKVOT

17. března 2023 MOTION DESIGN Článek

3D se brzy stane novým Photoshopem – všichni designéři, zejména v digitální oblasti, ho budou muset znát a umět používat. Naučit se 3D je proto způsob, jak získat +100 bodů, které budeš na pracovním trhu potřebovat.

Vysvětlíme, proč se do 3D pustit a proč ne – a co všechno v něm můžeš dělat.

 

Jak se 3D používá v grafice

Ke 3D jsem se dostala z 2D – kreslila jsem obrázky, ale zjistila jsem, že mi chybí objem a hloubka. A jak se ukázalo, trojrozměrné obrazce fungují nejen ve statické podobě a používají se nejen pro zábavu. Řekneme si o nejznámějších oblastech, kde se 3D aktivně a úspěšně využívá.

ILUSTRACE

V online publikacích, na webových stránkách a v internetových bannerech se objevuje spousta 3D ilustrací. Značky aktivně používají tyhle vizuály v reklamě, na svých profilech na sociálních sítích, a dokonce i v televizi:

Když chceš vytvářet dobré 3D ilustrace, musíš se naučit, jak:

  • - modelovat, tj. vytvářet objekty a tvary
  • - stínovat, tj. pokrývat objekty texturami a nastavovat osvětlení scény
  •  
Zjistit více

ANIMACE

Animace se používá v kreslených postavičkách nebo originálních animovaných dílech, produktových videích a uměleckých projektech.

Klasické principy animace postav, animace od Disney jsou pro motion design velmi výhodné. Díky nim se i ten nejjednodušší záběr stane velmi cool:

Čím realističtější je objekt, tím víc se na něj chceš dívat. Proto animace postav vytváří silnější spojení s diváky:

Moje oblíbené animace jsou od autorů buck_design, Tim Krakowiak a cabeza_patata

SIMULACE

Simulace vždycky přitahují začínající 3D umělce. Když jsem poprvé kutálela míč ze schodů ve 3D, byl to pro mě převratný objev.

Zdá se, že software udělá téměř všechno za tebe: stačí nastavit nastavení a stisknout tlačítko Play a vše funguje. Ale samozřejmě je to trochu složitější – nejdřív je potřeba tenhle software dobře ovládat. Tady jsou programy, na které je třeba se zaměřit:

Cinema 4D. Má základní funkci Soft Body, pomocí které můžeš nastavit určité vlastnosti objektů – a ty se budou zmenšovat, bobtnat, srážet a napínat.

Marvelous designer. Jedná se o program pro simulaci látek a oblečení. Můžeš si v něm vytvořit oblek, dát mu vlastnosti libovolné látky a pak ho vystínovat a animovat. My v Superdesignérech jsme nedávno takový projekt dokončili:

Houdini. Program pro ty, kteří se chtějí posunout dál. Je to složitý program postavený na kódování, ale poskytuje skvělý realistický efekt. Pokud mu designér porozumí, zvládne jakýkoli 3D projekt.

SPECIÁLNÍ EFEKTY

Doporučuju ti podívat se na seriál Stranger Things, a pokud už ho máš zkouknutý, tak na záběry z natáčení třetí série. Například tento. Je tam spousta 3D, modelovaných objektů a složitých simulací, které jsou dokonale zakomponované do scén. Je to fakt hodně působivé. Dokonce i když si říkáš: „Tohle nikdy nedokážu“, stojí za to se na to podívat.

VIZUALIZACE

Porozumění 3D vizualizaci je nejužitečnější pro designéry fyzických objektů. Jedna věc je předložit klientovi náčrtek a druhá vytvořit objekt s objemy a texturou. A nezáleží na tom, jaký výrobek vytváříš – může to být kosmetika, obaly, oblečení, technologie, architektura:

3D UMĚNÍ.

Všechny tyto oblasti plus motion design se používají k vytváření uměleckých projektů:

3D se může stát skutečným uměním. Některá díla je třeba ocenit jako umělecké dílo. Můžeš si je pověsit na zeď v pokoji, chceš se na ně dívat a studovat je.

Kde začít s 3D

Každý ví, co je 3D, ale když přijde na praxi, není vždy jasné, jak k němu přistupovat. Pro začátečníky i experty, kteří se rozhodli zvládnout nový obor, bude užitečné postupovat podle těchto kroků:

#1 VYBER SI SOFTWARE

Vše záleží na tom, co chceš ve 3D dělat. Pro modelování je vhodný program ZBrush, pro simulaci látek zase Marvelous designer.

Pokud tě zajímá vše dohromady, nauč se Cinema 4D. Všem doporučuji začít s ním, protože v něm můžeš modelovat, simulovat, deformovat objekty, pokrývat je texturami a stínovat. Je lepší než 3ds Max jednoduše proto, že je velmi populární, neustále aktualizovaný a má přívětivé rozhraní.

Blender je software zdarma. Je ideální pro vyzkoušení 3D.

Nyní k hardwarovým požadavkům. Pokud váš počítač zvládne Photoshop, zvládne i Cinema 4D. A pak se podívejte na požadavky na software a zaměřte se na ně.

#2 NAJDI SI MENTORA

Když jsem začínala ve 3D, bylo to někdy bolestivé a matoucí. Hodně jsem googlila a hledala na fórech, kontaktovala různé lidi.

Většinu zkušeností jsem získala ve studiu. A dnes si uvědomuji, že je velmi důležité najít si svého mentora, jít s ním stejným směrem a nenechat se rozptylovat hledáním informací.

Mentor ti poskytne zpětnou vazbu. Například řekne, že polygony trčí ven nebo že světlo není správně nastavené. Já sáma jsem rok a půl špatně nastavovala ohniskovou vzdálenost kamery a teprve pak jsem se dozvěděla, že to nikdo z 3D komunity nedělá.

#3 DÍVEJ SE NA TUTORIÁLY

Na YouTube je spousta tutoriálů o skvělých věcech, ale neřeknou TI, jak dělat jednoduché věci (jako je přidání nebo odebrání objektu ve scéně). Je ale důležité to vědět, zejména pokud děláš práci na zakázku.

Proto ti doporučuji začít s nudným základním kurzem. Základ ti pomůže pracovat rychle. Věci, které v tutoriálech vypadají cool (já jim říkám experimentální), bys měla dělat také – ale v kombinaci se základem. A neopakuj jen pohyby, ale snaž se pochopit, proč máš zapnout ten a vypnout onen parametr.

Nejlepší je zkusit vylepšit to, co už umíš. Například víš, jak se dělají parádní vzory, a včera jsi viděl*a, jak vymodelovat balónek, který se vyfukuje. Dej tyto vzory na balón a budeš mít svůj vlastní jedinečný přístup.

#4 VYTVOŘ SI PORTFOLIO

Až zvládneš základy, udělej projekt pro místní značku nebo studio, třeba i zadarmo. Tato zkušenost přinese víc než půlroční sledování výukových programů.

Budeš aktivnější v režimu termínů a profesionálního nepohodlí. Sledování tutoriálů ti uvolní, ale tady, ať chceš nebo ne, musíš na to přijít a udělat to dobře.

#5 MAKEJ KAŽDÝ DEN

Když se začneš učit nový software, neměly by být žádné dlouhé pauzy – můžeš zapomenout vše, co jsi se naučil*a. Je lepší pracovat 20 minut každý den než 2 hodiny jednou týdně.

#6 UČ SE OD TĚCH NEJLEPŠÍCH

Zde je několik studií, na která ti doporučuji se zaměřit: ZEITGUISED, PITCH STUDIOS, COLORS AND THE KIDS, Vincent Schwenk, SERVICES GÉNÉRAUX, SUCUK & BRATWURST, STUDIO AMOS FRICKE, ManvsMachine, FANTASTIC!, BUILDERS CLUB.

Když se díváš na něco skvělého, tak se k nim chceš přiblížit.

Důležité je pořizovat si screenshoty svých oblíbených děl a ukládat si je – je užitečné poučit se ze zkušeností předních studií a zjistit, jak to dělali oni.

#7 MĚJ PŘEHLED

Opakuj, co se líbílo, ale dělej to správně. Nemám ráda, když se nápady kradou. Lepší je projekt předělat s využitím svých dovedností a přístupu.

Existuje skvělý trik: zkombinovat styly dvou umělců, které máš rád*a. Vem si například tvar od jednoho a texturu od druhého.

Nevěnuj se jen 3D. Nejlépe se daří, když děláš to, co tě baví. Proto je důležité sbírat a uchovávat vše, co se ti líbí: předměty denní potřeby, přírodu, současné umění. Na mé nástěnce nálad může být porcelán, plíseň, rostliny i Julia Roberts – všechno mi dává podnět k přemýšlení.

Rozvíjej svůj vkus. Pro profesní růst ve 3D není nutné mít umělecké vzdělání, ale potřebuješ vkus.

Když studia hledají zaměstnance, dívají se nejprve na kompozici, barvy a na to, zda styl odpovídá směru studia nebo požadavku klienta. Existují specialisté, kteří dělají technicky jednoduché věci, ale velmi dobře. Těch si všimnou jako prvních.

Je tedy třeba porozumět kompozici, vyvinout si pro ni oko. Pro designéra je důležité dělat dobře statiku– technicky se můžeš zlepšovat pořád.