6 TIPŮ PRO TVORBU ÚSPĚŠNÉHO UX | SKVOT
Skvot Mag

6 tipů pro tvorbu úspěšného UX

Rozmazli si uživatele příjemným uživatelským zážitkem.

6 tipů pro tvorbu úspěšného UX
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

26. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

User eXperience. Jak na něj, aby zážitek pro uživatele byl co nejluxusnější? Čekni dnešní tipy a zajisti, aby se uživatel tvého designu cítil jako v bavlnce. 

 

Dobrý UX design poznáš tak, že ho lidi milujou. A úspěšný UX design? Ten přináší takové výsledky, které od něho čekáš. Většinou jsou to teda peníze. Nebo úspěch… který většinou přináší peníze. A středobodem všeho je vždycky uživatel. 

Dnes se pojďme podívat na to, co to ten úspěšný UX vlastně je a jaké cesty k němu vedou.

Malé intro do UX 

Minule ti Skvot Mag přinesl článek o rozdílech mezi UX a UI designem. Pokud se ti dnes nechce hloubkově studovat, mám tu pro tebe malý souhrn. Tahle magická zkratka označuje něco, co důvěrně znáš a je to součástí tvého každodenního života. UX je totiž zkratka pro User eXperience (= uživatelská zkušenost). 

Jak se cítíš při tom, když si zalíváš ráno kafe? Drží se ti tvoje varná konvice dobře? Proud vody je tak akorát? Dokážeš vylít celý obsah konvice bez toho, aniž bys jí musel*a otáčet na všechny světové strany a poskakovat u toho jako při záchvatu? Potom UX designér při návrhu designu odvedl dobrou práci.

V dnešní době se UX netýká jenom fyzického světa, ale taky toho virtuálního. V tuhle chvíli čteš článek na webu. Jestli jsi spoko, náš designér navrhnul úspěšný design. Jestli spoko nejsi, klidně nám napiš #takovyconaseegosnese e-mail a pomoz nám tvořit lepší UX. Uživatelský průzkum je jednou z technik UX designu.

Teď už víš, co je UX. Pojďme na konkrétní tipy.

#1 Pochop lidi a získej feedback

Bez pochopení toho, co lidi chtějí, skvělý uživatelský zážitek zkrátka nevytvoříš. To je holý fakt. K tvorbě naprosto luxusního UX potřebuješ vytvořit personu. Není to úplně personifikovaná představa člověka, který bude kupovat tvůj produkt (jako to možná znáš z marketingu), ale přináší odpovědi na otázky, jak se asi bude chovat reálný uživatel.

No a tvořit personu bez pochopení reálných uživatelů? To je jako vařit a nepoužít žádné koření, sůl ani bylinky. Vypadá to možná krásně, ale ta chuť? Radši ne, díky.

Známý americký akademik Don Norman prohlásil, že když chceš navrhovat pro lidi, musíš na ně myslet v každé fázi projektu. Tenhle designový mág toho o designu ví opravdu hodně, věř mi. Tak následuj příklad zkušeného vědce v oblasti designu, použitelnosti a kognitivních vědy a pořádně se zamysli nad Frantou nebo Maruškou, kteří jednou budou skutečně užívat to, co se právě chystáš navrhnout.

„Tvorba na uživatele zaměřeného designu předpokládá spolupráci s uživateli po celou dobu projektu.“ – Donald Norman

Uživatelské průzkumy, hloubkové rozhovory, testy použitelnosti. Tohle všechno musíš umět, abys dokázal*a navrhovat opravdu usefull skvosty. Naostři své analytické schopnosti, v tomhle boji je využiješ na max. 

Každý máme sociální bublinu, kde se cítíme jako doma, protože nám tam všichni rozumí a mají podobný pohled na svět. UX designér si ale s touhle bezpečnou bublinou nevystačí. Potřebuje právě názor širokého spektra lidí, pro které designuje. 

Naučit se pracovat s daty není úplně easy. Alespoň v začátcích ti určitě dost pomůže, když tě někdo z praxe dokáže nasměrovat. Žijeme v informační době a není už takový problém získat informace. Spíš je docela těžké z té přemíry vybrat fakt relevantní info, které ti pomůže naboostovat kariéru. Naštěstí už dnes máme lepší možnosti než stovky hodin googlit a postupně se demotivovat. 

Chceš ještě víc nakouknout do reálného světa UX designéra? Mrkni na reel.

 

#2 Zjednoduš jim život

Lidi se sice chtějí bavit, ale bojovat pět minut s proklikem na další stránku… to není zábava, ale čistá pruda. 

Design musí být intuitivní a pro uživatele jednoduchý. Dostat se rychle k pointu věci. To chceme. A někdy taky nechceme, když jde například o hru. Ale tam složitost a hádanky musí být součástí záměru. Nikdo si nepřeje přehlídnout button, protože je umístěný naprosto neintuitivně, a potom marně dumat, kde asi udělal chybu, když se nemůže pohnout z místa. 

Občas nemusí být na první pohled jasné, jak se co používá. Důležité ale je, že to ví náš uživatel. Mrkni na video. Tady se myslelo v prvé řadě na uživatele a na to, aby design pracoval primárně pro něj.

Konkrétní doporučení – když chceš tvořit intuitivní design, drž se zažitých vzorců. Dodržuj zásady barevnosti, zůstaň v jednoduchosti, tvoř konzistentně. 

Přistupuj k designování jako k sestavení té nejvíc cool kapely. I sebevětší rebélie potřebuje vyváženost, rytmus a harmonii. Jinak to bude jenom změť nesmyslných zvuků bez pointy. Nejtvrdší metaloví hoši taky musí vzájemně ladit, jinak se to nedá poslouchat. Stejně tak i neotřelý nebo inovativní design musí následovat určitá pravidla.

#3 Zrychli design

Konvičku na čaj nezrychlíš, webovky ale ano. Doba se zrychluje a všichni jsme tak trochu netrpěliví. Když nejlíp do 3 vteřin nenajdeme na stránce to, co očekáváme, odcházíme. 

Menší obrázky ve vhodných formátech, zmenšené soubory (a jen ty, co jsou opravdu třebné), optimalizace kódu. To jsou body, nad kterými se můžeš zamyslet. Každá setina vteřiny tady hraje svou velkou životní roli. Tak to nepodceň.

Jen tak btw tady pro tebe mám "41 Free Graphic Design Resources Recommended by the Design Community". Můžeš mrknout, třeba je tam něco, co ti ulehčí tvůj designérský život.

Zjistit více

 

#4 Buď responzivní a mysli na disabled people

Jasně, úplný základ. Ale pro jistotu to sem dáme. Dnes je v kurzu navrhovat „mobile first“. Jednoduše proto, že naše digitální světy se z velké části přesunuly z obrazovek monitorů do zadních kapes u kalhot. Většina lidí už na web přichází primárně z telefonu. Proto je mnohem jednodušší designovat digitální produkty primárně pro menší screeny. 

Taky se řiď standardy WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) a mysli na všechny ty uživatele se zdravotním postižením, kterým jsi právě teď o něco zpříjemnil*a život. Stojí to za to.

Photo by Domenico Loia on Unsplash

#5 Sys-te-ma-tic-ky prosím

Protože vizuální hierarchie je must-have každého digitálního UX. Uživatel by měl vědět, na jaké prvky se zaměřit. Barva, kontrast, měřítko, seskupení prvků. Tohle všechno musíš zvážit, když přemýšlíš nad tím, jak tvé UX bude působit na někoho, kdo s ním má tu čest poprvé v životě.

Každý člověk je sice jiný, ale lidský mozek nás všech funguje podobně. (Proto jsme i podobně oblbnutelní.) Když pochopíš principy vizuální hierarchie, dokážeš vytvořit intuitivní UX pro všechny.

#6 Testuj a vylepšuj

Proč? Protože to může být lepší. Předem se omlouvám všem bojovníkům s imposter syndromem, ale když jde o UX, je fajn ho vylepšovat i po uvedení do provozu. Ber to tak, že teprve po vypuštění na trh má tvůj produkt šanci dokázat, že je pro lidi ten nej. A ty máš zase konečně šanci zjistit, jestli je tvůj design opravdu tak funkční, jak jsi doufal*a. 

Je to proces. A jenom ti, co nepoleví v téhle fázi, můžou uspět. Dostaneš cenný feedback a konečně víš, co vylepšit. Vrhni se na A/B testování a zjišťuj, co funguje nejlíp, sleduj trendy a osvědčené postupy a prostě přijmi iterativní povahu UX designu. Uleví se ti, když nebudeš bojovat s něčím, co je dané. 

Zapni svůj analytický mozek a na základě feedbacku od reálných uživatelů a získaných dat identifikuj oblasti, které jsou tak trochu „eww“ a udělej z nich „wow“.

Kreativitě zdar 

Jsi teď bohatší o pár informací a můžeš se směle vrhnout na nějaký nový fajn design. Jestli máš chuť chvíli prokrastinovat na netu, dej si ještě článek na antiprokrastinační techniku.

Ať se ti v práci daří. ♥

PS: Pokud máš kreativní zásek nebo uvažuješ o naboostování kariéry v kreativním průmyslu, mrkni i na naše akuální kurzy. Třeba si tam něco najdeš.