Z KATEGORIE LIFE HACK – TECHNIKA POMODORO | SKVOT
Skvot Mag

Z kategorie Life Hack – technika Pomodoro

Ochutnej antiprokrastinační rajče a získej kontrolu nad svým časem.

Z kategorie Life Hack – technika Pomodoro
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

15. března 2023 TIPY Článek

Když tě úkol přijde na čtyři rajčata, víš, že svět je ještě v pořádku. Přestože to tak zatím nevypadá, dnes nebudeme vařit ani nakupovat. Objevíš tu nejjednodušší techniku, která ti změní život. 

 

„V jednoduchosti je síla,“ řekl si vysokoškolský studentík Francesco Cirillo na konci osmdesátek minulého století. Nastavil si minutku, a pak o tom napsal 130stránkovou bichli. Každopádně tahle technika potom dostala takový hype, že se uchytila. Těch pár minut, které teď věnuješ čtení, ti možná doslova změní život. Když dáš šanci technice Pomodoro.

Co je technika Pomodoro

130 stránek je fajn, když chceš prodat knihu a využít toho, žes vymyslel*a takový trhák. Technika Pomodoro je ale tak jednoduchá, že k jejímu základnímu popisu stačí pár řádků. Tady máš postup:

#1 Připrav si úkol, na kterém potřebuješ zapracovat

Bude fajn, když si předem určíš jasná kritéria, podle kterých poznáš, že máš úspěšně hotovo.

#2 Nastav časovač na 25 minut

A soustřeď se jen na ten jeden úkol. Jako časovač použiješ nejspíš mobil, ale klidně si nastav starou dobrou analogovou minutku ve tvaru rajčete (tady hledej původ názvu techniky). Nebo zapni music podkres na YT. Hledej třeba pod klíčovkama #pomodoro #study #music #25/5.

#3 Po vypršení limitu

Udělej si čárku za splněný mini cyklus a někam si krátce zapiš, cos stihl*a dokončit. 

#4 Máš 5 minut volníčko, enjoy!

Po celou tu dobu prokrastinuj. Budeš se divit, jak rychle přestávka uteče. 

#5 Po čtvrtém Pomodoru 

Gratuluju, máš za sebou kompletní Pomodoro cyklus. Odměň se volnou čtvrt až půl hodinkou.

Takhle si ilustrační obrázek k technice Pomodoro představuje AI v Canvě (www.canva.com/your-apps/text-to-image). Je tam všechno. Jakože rajče, čas, divný znaky. Try it.

Máš rád*a rajskou?

Teď totiž přichází všechna ta omáčka kolem. Když přestaneš číst a půjdeš třeba omrknout některý z našich skvělých kreativních živých online kurzů, pohoda. Techniku už znáš. Omáčkové typy s námi teď půjdou zkontrolovat důvody, proč je technika Pomodoro tak účinná, když jde o time management a focus na úkol.

Pomodoro se v něčem hodně výrazně podobá agilním technikám. S nimi se setkáš třeba v IT prostředí. Pokud ti pojem zatím nic neříká, no stress. Lehce osvětlíme. V progresivních společnostech, kde je potřeba při vývoji rychle reagovat na změny, používají agilní techniky. Třeba SCRUM. Tahle metoda je založená na principu zaměření se na jeden úkol v rámci určitého časového okýnka – sprintu. No a Pomodoro jsou takové tvoje osobní sprinty. Řídíš si agilně své vlastní mini projekty. Hashtag efektivně. 

Každé Pomodoro by mělo splňovat tři principy:

  • Rozdělení na menší kroky
    Protože když vidíš světlo na konci tunelu, jde se ti líp než v úplné tmě. Až budeš mít před sebou úkol, který zabere víc než čtyři Pomodora, rozkouskuj si ho na menší tasky.
     
  • Propojení menších úkolů
    Pak tu máme tasky, které zaberou míň než jedno Pomodoro. Takové ty drobnosti. Napsat e-mail, přichystat podklady, zalít kytky v kanclu… Spoj je do jedné pekelně efektivní pětadvacetiminutovky.
     
  • Konzistentnost
    Pomodoro je něco jako zákon. Jak ho spustíš, tak platí. Nenech se rušit při práci. Máš chuť na čokoládu? Přestávka to jistí. Během Pomodora? Zapomeň! Když tě něco vyruší, dej si rovnou pět minut pauzičku. A pak medituj nad tím, jak vyrušení pro příště eliminovat.  

 

Proč technika Pomodoro funguje?

Možná si teď říkáš, že taková blbost přece nemůže mít na tvoji produktivitu velký dopad. Vyzkoušej a uvidíš. Efektivita rajčatové techniky se ukrývá tady:

Změní se ti vnímání času

„Nestíhám, kámo,“ už neříká člověk, který zahrne Pomodoro do běžné pracovní rutiny. Když jsi zavalený*á úkoly, tak opravdu vnímáš čas jako nedostatkové zboží. Takový postoj k vnímání času ti ale bere klid. Jsi neustále ve stresu. Pomodoro tě naučí vidět čas jako sled krátkých úseků, během kterých se věnuješ dosahování konkrétních cílů. 

Krátké přestávky zlepšují fokus

Když se moc dlouho věnuješ jednomu tasku, tvoje hlava vypne. Pravidelné přestávky řízené prokrastinace ti pomůžou udržet plnou pozornost. Flákej se efektivně!

Zlepšíš svou schopnost rozhodnout se

Každý den se rozhoduješ. Jak se oblečeš, co si dáš na jídlo, jestli půjdeš na nákup, co nakoupíš… rozhoduješ o spoustě věcí v práci i v osobním životě. Možná zažíváš i decision fatigue (únavu z rozhodování). Pomodoro ti usnadní rozhodování, jestli se vrhneš na úkol, nebo budeš sledovat legrační kočičí videa. Na task máš 25 minut, na kočičky dalších 5.     

Šup šup do práce

Někdy příště ti asi naservírujeme tipy na appky, které ti s Pomodoro technikou pomůžou. I když někteří věří v sílu fyzických totemů, které ti pomůžou nastavit rutinu (myslí tím normální minutku, tužku a papír), já osobně miluju technologické vychytávky. Tak sleduj Skvot Mag a číhej. 

Prozatím si nastav časovač a za pětadvacet minut se uvidíme třeba u článku Myšlenkové mapy ti dají sílu najít řešení.