Tipy pro tvorbu jednoduchého designu | SKVOT
Skvot Mag

Tipy pro tvorbu jednoduchého designu

Nezoufej, i jednoduchý design webu je pořád design

Tipy pro tvorbu jednoduchého designu
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

10. března 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Web design je vlastně obor, jehož cílem je řešit návrh uživatelského rozhraní a vzhledu webových stránek, ale také aplikací. Úplně easy design si můžeš udělat i ty v teple domova s notebookem na klíně. Někteří z nás se to dokonce učili někde na střední v rámci hodin výpočetní techniky. A někteří se to zase naučí sami doma, protože si jdou za svým snem. Ale co když nastane situace, že to vůbec neumíš a design není tvůj sen?

 

Existuje návod, jak si udělat jednoduchý design doma od stolu. Samozřejmě, že ano. A my se o něj s tebou velmi rádi podělíme. Jako vždycky.

Web design je nepostradatelnou fází tvorby nového webu, udává totiž směr a bez dobrého designového plánu se nehneš z místa. Když totiž přijde člověk na novou stránku, první, čeho si všimne, je samozřejmě to, jak stránka / web vypadá. Nikdo z nás nečte jako první text. Barvičky jsou totiž oku přitažlivější a dokáží tak člověka zaujmout, nebo ho naopak zklamat, což vede k tomu, žew web ztratil jednoho svého pozorovatele a podnik / firma / ty ztratili potenciálního zákazníka.

Zkrátka a dobře, na designu webu opravdu záleží. Jasně, chápeme tě. Na začátku své kariéry nebo když rozjíždíš svůj nový projekt, nemáš finanční prostředky na zaplacení někoho, kdo ti webovky udělá. Jasně. Vždycky můžeš zkusit známé, přátele, přátele přátel, chápeš. Ale znovu: ne vždy je to možné a situace je přívětivá. Pak nezbývá nic jiného, než si web udělat sám/sama. Design bude sice jednodušší, ale i to se počítá. A navíc, jsi na začátku své cesty. Ať už projektové nebo designové.

Na co je třeba myslet

Yes, všechno má svá pravidla. A u webdesignu tomu není jinak. Existují jakási normalizovaná pravidla nebo možná spíše doporučení, kterých je fajn se držet. Ať už budeš dělat jakoukoliv grafiku, mysli na:

  • — přístupnost a použitelnost
  • — informační strukturu
  • — smysluplnost použitých prvků
  • — dodržování typografických a stylistických norem
  •  

Svou grafikou také musíš budit důvěryhodnost, tady je přímá úměrnost naprosto logická: když bude web působit důvěryhodně, bude mít mnoho návštěvníků a tím tedy mnoho potenciálních zákazníků či klientů. Informace na stránce tedy strukturuj rozumně a logicky.

Snaž se o to, aby byl tvůj web atraktivní a aby hodně prodával. Dej si pozor na gramatické chyby a stylistiku. Obsah je velmi důležitou součástí, s ním se totiž může a má ztotožnit cílová skupina.

Takže jednoduše:

  • — mysli na češtinu, věty skládej a tvoř dobře, texty si nech zkontrolovat
  • — před samotnou tvorbou si předběžný design načrtni na papír a pak se podle něj řiď
  • — informace skládej do logických celků, moc textu škodí, lepší je vyjádřit se jasně a přesně
  • — design udělej atraktivní a trendy
  •  

Aplikace a programy, které přijdou vhod

Ve dvou se to lépe táhne. A tvojí dvojkou budou tyhle vymazlené online aplikace, ve kterých vytvoříš jednoduché, ale přesto kouzelné grafiky.

  Canva

Canva je program, které využívají jak profesionálové, tak úplní začátečníci. Je user-friendly a intuitivní. S Canvou získáš zdarma stovky fotek, obrázků, fontů a designů. Vytoužený design tak získáš velmi snadno a rychle.

  PicMonkey

S tímhle nástrojem můžeš upravovat fotky, tvořit koláže a do obrázků vkládat texty a grafické prvky. Můžeš si koupit i předplatné programu, čímž si otevřeš dveře k dalším filtrům a fontům.

  Logoboy

Logoboy se ti skvěle hodí! Za symbolický peníz si zde můžeš vytvořit bezvadné logo, které ti bude kdejaká firma závidět. Vybrat si barvu, font a typ loga ti zabere jen chvilku. Svoje vlastní logo si pak můžeš vyexportovat a dále upravovat podle potřeby.

Přečíst si u nás můžeš i o dalších skvělých aplikacích a programech, které jsou user-friendly a grafika v nich a s nimi je jednoduchá a opravdu povedená.

Nauč se design

Patová situace. Rozjíždíš projekt, ale nemůžeš si dovolit grafika. Rozhodneš se udělat si design vlastníma rukama. Chvíli strávíš učením se (s programem), ale pak se do toho dostaneš a jde ti to. Design se ti opravdu povede. Takže se chceš posouvat. A dělat to pořádně.

A s tím ti můžeme pomoct – kurz grafického designu se už na Skvotu chystá, tak nás sleduj.