Klapka. Video copywriting poprvé! | SKVOT
Skvot Mag

Klapka. Video copywriting poprvé!

Vezmi video, okořeň to špetkou staré dobré scenáristiky a vyždímej esenci sdělení.

Klapka. Video copywriting poprvé!
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

18. dubna 2023 COPYWRITING Článek

Myslíš, že všichni tví oblíbení video tvůrci (youtubeři a hvězdy sociálních sítí) natáčejí videa zpatra? Ve skutečnosti ti nejlepší tvůrci mají perfektně nastavenou strategii a videa s pečlivě připravenými skripty jsou její součástí. Dobře, občas se sice objeví nějaký shopaholicbizár a tam asi skripty nehrozí (pokud je nepíše třeba Kazma). Většina tvůrců hodnotného obsahu ale postupuje strategicky.

Copywriting není jen o psaní článků nebo popisků. Může se stát i podkladem pro mluvené slovo. Třeba právě při přípravě skriptů k videu. Copywriter nemá kouzelné pero a Zlatou rybku, která mu kryje záda. Stačí mu textový editor, (alespoň basic) talent pro storytelling a trocha kreativity. Jestli ti z výčtu chybí (nebo občas pokulhává) jenom ta kreativita, mrkni na základní tool kit pro tvůrčí psaní. Popojedem.

Video skripty jako zbraně v souboji o publikum

Protože co chceme, když jsme copywriter? Chceme mír. Jasně. Ale hlavně chceme zaujmout potenciální zákazníky. Vždycky. Každé písmenko, které naťukáš do klávesnice, vede k hlavnímu cíli. Získat (a zasloužit si) pozornost zákazníků. Google i sociální sítě tenhle formát milujou. S marketingovým videem tě sice věčná sláva a promenáda po červeném koberci mezi světovými celebritami v Cannes nečeká. Ale díky skvělému skriptu třeba tvůj klient prodá pár milionů svých inovativních kuchyňských chňapek. A to už člověka zahřeje na copywriterském srdíčku. A taky to vypadá dost dobře v sívíčku, co si budem.

4 hlavní části video skriptu

Osnova. Tu tě učili už na základce. Princip je stejný, ale obsah bude trochu jiný, než když jsi měl*a v šestce napsat slohovku o tom, jak bylo na prázdninách u babi.

#1 Háček

Prostě si je zaháčkuj. Ulov si pozornost sledujících na sociálních sítích. Čeká tě velká výzva, konkurenčního obsahu je fakt hodně. Potřebuješ chutnou návnadu.

Je to začátek videa, kde dáváš lidem vědět, o čem video bude. Je to něco jako tvorba titulku – háček musí být tak krátký a chytlavý, jak jen to je možné. Máš jenom pár sekund (přinejlepším) k upoutání pozornosti. Konkurence je obrovská a dělí tě od ní jen jeden klik myši nebo nepatrný pohyb prstu. 

Ve zkratce. Dej hned ten hlavní point celého videa do první věty. Aby lidi věděli, proč se jim vyplatí koukat dál. Čas je dnes cenná komodita, tak jím neplýtvejme.

Zjistit více

 

#2 Intro

Tady představíš člověka, firmu, produkt. Zkrátka klienta nebo to, co on si přeje zpropagovat. Tohle je optional fáze. Nepoužiješ ji pro cílové publikum, které klienta velmi dobře zná. Ale použiješ ho tam, kde cílíš na nové publikum. Jde o skvělou příležitost přirozeně zviditelnit brand, tak toho využij. 

#3 Sdělení

Pro tohle si lidi přišli. Obsah videa, který ideálně nese nějakou hodnotu. Jinak si ho lidi nepustí (ani dál nesdílí), ledaže by to dostali za trest nebo příkazem. Hodnotný obsah, který popisuje produkt, službu, přináší návod, zábavu, poučení, zkrátka něco nového a přínosného. Takové by mělo být tvé copy sdělení.

#4 CTA 

Call to action – výzvu k akci dávej do celého videa. „Kup si, přijď, objednej, klikni“. Když chceš budovat komunitu, může to být klidně i výzva k zapojení: „Líbí se ti video? Dej lajk a nezapomeň na koment.“ Dobré je se i diváků na něco zeptat. „Co si myslíte o barvě prototypu téhle vychytané hi-tech chňapky vol. 2?“ Sledující se ti víc zapojí, když mají na co odpovídat.

Finální CTA přichází na konci. Říkáš v ní lidem, co mají udělat jako další krok. Tohle si vytesej někam do mozkové kůry. Bez CTA není copy. Když jsi copywriter, jsi něco jako rodič, který říká svým dětem, co mají dělat. „Až skončí pohádka, umyjte si zuby a běžte spinkat.“ „Milé děti, tohle je call to action. A vy pěkně po tomhle videu půjdete nakoupit merch nebo se přihlásíte do mentoringu. Rychle, než autoplay spustí další video a vaši pozornost ukradne kompilace srandovních pádů kočiček.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skvot Czech (@skvot_czech)

Co říkáš na naše video? CTA máme v popisku. 

Pár tipů na závěr

Cílovka, cílovka, cílovka. Je to hlavní zásada marketingu. I když tvůj klient třeba nebude koncept target audience vůbec chápat a řekne ti, že video je „pro všechny“ (to je btw fakt častá definice od klienta), ty musíš vědět, pro koho píšeš

Objev jejich bolest. Jak poetické, hmmmm. Když má obsah videa přinést hodnotu, musí nabízet nějaké řešení. Řešení problému. Tohle najdeš v každé marketingové příručce. Vlastně lidem dáváš naději na lepší život. Morální stránka věci vyřešena, poděkuješ mi později.

Skript si po sobě přečti nahlas. Nakonec tahle technická. Je to výborný hack, jak zjistit, které věty drhnou, a které jsou fajn. Já si třeba čtu nahlas před finální úpravou všechny texty. U skriptu pro video je to potom naprosto nezbytná součást procesu.

Tak ať ti to točí!