Nástroje pro kreativní psaní: must-have každého psavce | SKVOT
Skvot Mag

Nástroje pro kreativní psaní: must-have každého psavce

21. století nabízí víc než papír a tužku – tak si pro to pojď!

Nástroje pro kreativní psaní: must-have každého psavce
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

12. dubna 2023 COPYWRITING Článek

Možná se mezi vámi najdou i čistě analogoví jedinci, vytrvalí obhájci starého dobrého sešitu. Musím ale říct, že osobně neznám žádného člověka, který by dobrovolně sázel delší texty na papír. Poznámky, diář, bullet journal nebo deníček. Ok. Ale že by někdo s propiskou v ruce tvořil romány? Nope, neznám.

 

Nástroje pro psaní nejspíš využíváš i ty. Windowsovské dokumenty, balíčky open office nebo Pages na Macu. Běžné textové editory zná každý. Co ale použít pro kreativní psaní? A čím se vůbec kreativní psaní liší od psaní nekreativního?

Nejdřív si udělejme jasno v pojmech

Co je kreativní psaní? Kreativní (nebo taky tvůrčí) psaní je forma uměleckého vyjádření. To proto, že při něm používáš svou představivost a hraješ si se slovy. Jsi při něm originální – nebo by ses o to alespoň měl*a snažit. A taky chceš ve čtenářích vyvolat emoce a pocity. Patří sem různé literární žánry. Třeba beletrie, drama, poezie, scenáristika nebo tvůrčí literatura faktu (memoáry a osobní eseje). Pro srovnání – na druhé straně literární barikády stojí technické, akademické nebo publicistické psaní.

Slyšela jsem dobře? Objednal si tady někdo tvůrčí blok?

„Jasně, jeden tvůrčí blok s sebou. Dám si ho doma.“ A taky, že dáš. Protože každý kreativec tyhle záseky důvěrně zná. Neobjednáš, ale dostaneš. S dvojitou porcí frustrace navíc. Dobrou chuť.

Tvůrčí blok je mentální zásek, který ti brání v kreativní práci. Sedíš, koukáš do zdi a nápady nepřicházejí. K originalitě máš asi tak daleko jako čínská adidaska a chce se ti akorát zalézt do nory a tam si číst. Nebo vyrazit na párty a vytančit si mozek. Podle toho, jestli jsi introvert, nebo extrovert. Proč se to děje? Stres, vyhoření, pochybnosti o sobě samém, perfekcionismus nebo vnější tlaky jako termíny nebo očekávání… to je fuk. Důležitější je odpověď na otázku – jak z toho ven? A tu mám.

Tvůj tool kit pro tvůrčí psaní

→→→ 3 appky pro kreativní psaní + deskovka

#1 ZenPen

Jednoduchost, minimalismus, webovka, která ti v režimu celé obrazovky poskytne prostor pro nerušené psaní.

Můžeš ukládat ve 3 formátech. Čistý text, HTML nebo markdown. Pokaždé se ti stáhne soubor *.txt. Zajímavá je i možnost nastavit si požadovaný počet slov. V pravé části obrazovky se ti zobrazí barevný stoupající proužek. Když dosáhne vrcholu a zezelená, máš splněno, juchůůů.

Co mě trochu děsí, je nemožnost ukládat si práci na cloud. Appka ale nejspíš využívá local storage, díky kterému si prohlížeč pamatuje obsah i po tom, co zavřeš záložku. A dokonce i okno! To všechno bez nutnosti přihlášení. Jen bych na to teda úplně nespoléhala u delších textů. Ať pak nepláčeš, radši si to zálohuj.

Co je na tomhle nástroji kreativní? Vlastně jen to, že tě nebude rušit žádné vyskakovací okno, zbytečně složité rozhraní aplikace ani nutnost formátovat texty.

#2 Bubbl.us

Když píšeš, bude se ti hodit myšlenková mapa. Tady si vytvoříš online až 3 mapy v rámci bezplatného členství. Zaznamenej si dějovou linku příběhu nebo důležité pointy marketingového briefu, ze kterého při psaní textu vyjdeš. Myšlenkovou mapu využiješ pro jakýkoliv projekt a tvé kreativitě jenom prospěje.

#3 Bibisco

Kniha? Sen každého pisatele. Když už vládneš silou slova, co takhle napsat knihu? Možná už máš někde v digitálním složko-šuplíku schovaný námět na román. S jeho tvorbou ti pomůže free appka Bibisco. Se softwarem dostaneš jednoduchý editor, možnost tvořit myšlenkové mapy k příběhu, fiktivní interview s postavami a další nástroje. Podporuje 14 jazyků a čeština je mezi nimi!

#4 Story Cubes

A nakonec tip na storytelling deskovku. Podpoř svou představivost, vrhni kostky a dej si kreativní příběhovou gymnastiku. Nejsi zrovna analog typ a digitál ti sedí víc? Hoď si virtuálními kostkami na tomhle odkazu. Příběhové kostky pro rozvoj tvůrčího myšlení x krát jinak.

Vlastní tvorba nebo tvůrčí copy?

K vlastní knize občas vede dloooooooouhá cesta. Spousta kreativních pisatelů najde svou (třeba dočasnou) obživu v copywritingu. Pokud tě psaní baví a uvažuješ, jak využít svou vášeň, kouzlit se slovy, profesně se tím zdokonalovat a ještě za to dostat zaplaceno, mám pro tebe tip na kurz. Copywriting pěkně od základů se skvělou a trpělivou lektorkou Petrou Rybkovou.

Zjistit více