Copywriting na sociální sítě: 6 tipů s chutnou omáčkou | SKVOT
Skvot Mag

Copywriting na sociální sítě: 6 tipů s chutnou omáčkou

Instagram, Facebook, TikTok, Twitter. Jak s nimi mluvit?

Copywriting na sociální sítě: 6 tipů s chutnou omáčkou
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

4. dubna 2023 COPYWRITING Článek

Je copywriting a je copywriting. Je bota a je bota. Jestli si myslíš, že copywriting na web a na socials se neliší, tak si přesedni – asi si (bohužel) sedíš na vedení. Není to tak, že by šlo o úplně jinou vědu, ale jisté rozdíly tam jsou. No doubts.  

 

Copywriting je jedna z nejvíce důležitých disciplín na poli online marketingu, což my všichni dobře víme. Bez dobrého copywritera není dobrý text. Bez dobrého textu není dobrý prodej. Bez dobrého prodeje nejsou dobré peníze. Bez dobrých peněz není dobrá firma. A takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. 

Co je copywriting už nejspíš dávno víš. Je to činnost / práce, jejímž cílem je tvorba poutavých a zajímavých textů, které prodávají. Samozřejmě to není jen o tom, že přijdeš k počítači a do pěti minut ze sebe vyplivneš text. Je to proces. Jak psát texty, které prodávají a které mají hlavu a patu, se dozvíš na kurzu Základy copywritingu. Petra Rybková, zakladatelka akademie Ostrá tužka, tě naučí nad tvými texty přemýšlet trochu jinak. Optikou zkušeného marketéra copywritera. 

Cílovka je number one 

A jsme zase u toho. Cílovka, cílovka, cílovka. Když neznáš svou cílovku, znáš a máš jen polovinu informací. Znát produkt je fajn, ale znát cílovku je základ. Když totiž znáš skupinu, kterou máš oslovit, víš, jak mluvit. Říkáme to pořád dokola – s maminku na mateřské budeš mluvit jinak než na 17letého floutka s roztrhanými džínami. No prostě budeš. Každého totiž zaujme něco jiného, na každého platí něco jiného. 

Jak se adaptovat na jazyk cílové skupiny? Stačí dostatečný průzkum. That’s all. Ale neboj, firmy často moc dobře vědí, na koho cílí, což je dobře pro tebe, protože to znamená, že firmy dobře znají svou cílovou skupinu. Ale dost už o ní. Jednou provždy naposledy: když neznáš svou cílovou skupinu, neznáš nic. Tečka. 

Zjistit více

 

We are all different 

Stejně tak, jako jsou lidé specifičtí, jsou specifické i sociální sítě. Každá sociální síť komunikuje a funguje trochu jinak. Jinak tedy budeš mluvit na Facebooku a jinak na LinkedInu. To není žádné překvapení, nebo je? Třeba tenhle článek by na LinkedIn úplně nebyl. Ale co naděláš. 

Jedním z hlavních ukazatelů toho, jak lidé se značkou komunikují, je jejich zapojení. Cílem je tvořit příspěvky, které co nejvíce zapojí zákazníky / čtenáře / uživatele. Tvým úkolem je všechny zapojit. Čím větší zapojení uživatelů, tím lepší pozice pro firmu. Firemní profil se tak dostane do algoritmu a když se poštěstí, bude to generovat více a více followers. A o to přeci jde! 

Ale zpátky k věci. Každá sociální síť opravdu komunikuje jinak, proto je důležité dát si pozor, abys jazyk chytil*a. Nezapomínej, že chceš oslovit hlavně svou cílovou skupinu. 

Řekni mi, how it’s done 

I když jsme si řekli, že každá síť má nějakou danou komunikaci, trochu si teď budeme protiřečit. Heheh. Faktem zůstává, že Instagram a LinkedIn se liší, stejně tak jako Facebook a TikTok. Dalším faktem ale zůstává, že existuje hned několik rad, které můžeš aplikovat, ať už píšeš copy na jakoukoli sociální síť.

Takže – je jasné, že musíš zaujmout, je jasné, že tvoje texty musí být originální a šťavnaté, je jasné, že o kopírování jedné šablony to není. A jak zní naše základní tipy a triky? 

— Piš jasně, stručně, přehledně 

Ne, v příspěvcích na sociální sítě není potřeba zbytečná omáčka. Tu můžeš využít třeba při psaní blogových článků (wink wink), ale na sociálních sítích je důležité být stručný*á. V dnešním světě není na dlouhé příspěvky čas a místo, čím kratší a údernější, tím lepší. 

— Pracuj v souladu s myšlenkou značky 

Nezapomínej, že píšeš pro značku. Že píšeš, aby značka něco splnila nebo dokázala. Takže nepoužívej nic, co do teď použito nebylo. Chápeš. Netykej, když všude jinde vykáš. Musíš si držet to stejné. Musíš zůstat konzistentní. 

— Ptej se a zapojuj 

Pokud chceš, aby čtenáře tvůj obsah zaujal a aby ocenili hodnotu, kterou se snažíš přinášet, vyzvi je, aby se zapojili do procesu objevování řešení. Nebo je prostě jen vyzvi k nějaké akci. Třeba: „Dejte nám vědět, jak vám náš nový rohlík chutná.” Budeš se divit, co to udělá. A nebo taky neudělá. Nikdy nevíš, lidi jsou záhada. 

— Pracuj s emocemi, ale nerozplakávej je 

Tady bude stačit příklad. Znáš ten pocit, který máš, když ráno vstáváš a sluníčko svítí, v kuchyni voní káva a ty díky tomu víš, že bude skvělý den? Tak přesně tuhle práci s emocemi máme na mysli. 

— Hashtagy 

Zejména pro instagram jsou hashtagy stěžejní. Ale to my instagrameři dobře víme. I když hashtagům jako #like4like nebo #ootd dávno odzvonilo. 

— To hlavní dej na začátek

Co sděluješ? Co prodáváš? Co je cílem a smyslem tohohle příspěvku? Odpovědi musí zaznít na začátku, nikdy ne na konci. Pamatuj, že dnešní člověk je často tvor nečtivý. 

Teď je řada na tobě 

No. Návod máš a teď je na tobě, jak (a jestli vůbec) se do toho pustíš. Ale protože jsme k tobě vždycky ultra friendly, ani dneska neodejdeš s prázdnou. Základem dobrého copy je samozřejmě dobré téma. Jak vybrat to správné, se dozvíš tady.