JAK VYBRAT ZAJÍMAVÉ TÉMA COPY OBSAHU | SKVOT
Skvot Mag

Jak vybrat zajímavé téma copy obsahu

Zamyšlení nad možnostmi „copíka“, který sedí nad prázdnou stránkou.

Jak vybrat zajímavé téma copy obsahu
card-photo

Lucia Císařová

Vycházející hvězda | Účastnice kurzu

3. března 2023 COPYWRITING Článek

Poslední ze série článků od absolventů našeho kurzu Základy copywritingu přináší tipy, jak se ponořit do přemýšlení o tématu, o kterém máš psát.

 

O čem to vlastně je

Na začátek by asi bylo fajn si shrnout, o čem je copy psaní. Že se tak úplně nejedná o psaní slohovky nebo malé povídky. Vlastně se ani nejedná o fejeton nebo článek do novin. Takhle, může to být blog, může to být newsletter, ve skutečnosti je dost tenká hranice mezi tím či oním, ale podstatou copy je psát prodejní nebo marketingové texty. Případně texty, které mají podpořit prodej.

Pokud ale máme napsat nějaké kvalitní texty, musí to mít hlavu a patu a musí to téma někoho zajímat. Jak tedy na to?

Dívej se

Tak, vysvětleno bychom to měli a teď k tomu hlavnímu, tedy jak vybrat zajímavé téma. Jednou se základních lidských schopností je dívat se a pozorovat okolí. Ono to teď zní trošku divně, člověk si hned představí stalkera, co stojí za futry a kouká mu jen půlka obličeje, ale to samozřejmě k dobrému tématu není nutné.

Abys neděsil*a okolí, stačí si jen sednou někde v kavárně s dobrou kávou, případně na lavičce v parku (nebo jiném veřejném místě) a prostě jen tak být. Pij si v klídku tu kávu (nebo čaj), dýchej čerstvý vzduch a koukej na vítr v korunách stromů a na kolemjdoucí. A ono se dřív nebo později stane to, že tě to prostě trkne.

Jde to i jinak

Je dobré taky dělat různá kreativní cvičení. Protože jak víme, v kreativitě se skrývá síla. Při těchto cvičeních se jednak posiluje tato schopnost (ano, dá se to trénovat, nemusíš se s ní narodit), ale také právě přijde ten onen „záblesk“, na který naše mysl čeká.

Můžeme uvést pár příkladů, o jaké cvičení jde:

  • — Vytvoř (a napiš) si zápletku – napsání jakéhokoliv krátkého příběhu probouzí kreativitu. Může to být absolutní sci-fi, ale pointou je, že píšeš a tvoříš.
     
  • — Vyber si jakýkoliv předmět, co vidíš před sebou, a vymysli 20 způsobů, jak ho použít.
     
  • — Dopis do budoucnosti – napiš sám*sama sobě dopis, který by ti měl přijít za 15 let.
     
  • — Piš si deník. Zachycuje emoce, momentální myšlenky. Člověk si neuvědomí, kolik v sobě běžný den skrývá dobrých témat.
     
  • — Veď si zápisníky. Buď nějaký nos neustále u sebe nebo je měj strategicky rozložené po svém bytě. Protože je známo, že nápady přicházejí při běžných činnostech jako například mytí nádobí, uklízení, řízení auta (tady raději doporučujeme diktafon), no a netřeba zmiňovat, že na prkýnku se rodí nejlepší myšlenky.
     

Očima supermana

Teď samozřejmě záleží, čeho by se mělo téma týkat. Člověk se musí na svět v tu chvíli dívat tak trochu jinýma očima. Uveďme si to na příkladu.

Jedná-li se o zákazníka, který má textilní produkty a potřebuje téma z tohoto oboru, budeme se na procházející babičku, co jí kouká kapesník z kapsy, dívat jinak, než když bychom měli obor kosmetiky. Následovala by pravděpodobně úvaha o tom, zda je ten kapesník lemovaný, bavlněný nebo hedvábný. Zda ho paní využívá, nebo je to dárek, který nosí pořád u sebe. Zda jich má doma plný šuplík a používá je k různým příležitostem, nebo má doma jen tři a nové koupí, až budou ty staré už zničené. A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Jednoduše, člověk si nejdříve musí ujasnit, kdo je jeho zákazník, a na to se zaměřit. Jinak by to pozorování okolí nebo cvičení ve výsledku vypadalo stejně zmateně, jako liška v poušti.

Co potom? Je to ono?

Takže když tě to trkne, je dobré si to napsat, pak trošku rozvést a dát to na chvíli k ledu. Za den nebo dva se k tomu vrátit, znovu si to přečíst, a pokud je ten feeling pořád dobrej, tak je to přesně to, co hledáš.

 

Pokud se ti práce této juniorní copywriterky líbila, najdeš ji na LinkedIn.

#zjuniorasenioremzapártýdnů #seskvotem