Jak na newsletter? Kreativně přeci | SKVOT
Skvot Mag

Jak na newsletter? Kreativně přeci

Newsletter jako prostor, kde se můžeš vyřádit

Jak na newsletter? Kreativně přeci
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

3. dubna 2023 COPYWRITING Článek

Jak napsat newsletter, který bude skvělé čtivo a přitom bude nabitý informacemi? Jak tvořit, aby se informace dostaly tam, kam se dostat mají? A jakou roli hrají barvičky? 

 

Copywriting. Sranda všech srand. A taky newsletter. Newsletter jako jeden z hlavních prvků e-mailového marketingu. Newsletter firmy rozesílají v rámci hromadného mailu, ale to samozřejmě moc dobře víš. Každý z nás někdy v životě dostal newsletter. Někteří z nás jich dostávají i několik denně. 

Chceš číst to, co píšeš? 

Newsletter má předat informaci. Cílem není pobavit, cílem je informovat. Délka newsletteru se tak může lišit, podle toho, kolik informací musíš sdělit a předat. A samozřejmě, samozřejmě záleží i na tom, pro koho a za koho píšeš. Už jsme zase u té cílovky. Jaké překvapení. 

Takže se na to pojďme podívat. Když píšeš newsletter, líbí se ti výsledek? Pokud ano, good job. Pokud ne, je třeba si k tomu opět sednout a trochu potrápit mozeček. Aby byl newsletter čtivý, musíš být jednoduše (také) kreativní. V dnešní době nás přeci jen takové strohé informace neberou. Sure, v krátkosti je síla, ale čím kreativnější budeš, tím lepší. A základem je co? Základem je chytlavý předmět e-mailu. Bez toho to nejde. 

Zajímá to někoho? 

Zjisti, co na tvou cílovku funguje. Zjisti, co a proč je zajímá. Zjisti, jaké jsou jejich problémy, a pomocí newsletteru nabídni řešení. Dávej odpovědi tam, kde jsou otázky. Buď jako Mysterio, vytvoř alternativní realitu, kde nejsou problémy. A hlavně pracuj s tone of voice značky. Nezapomínej na to, že při newsletteru musíš pracovat jak s tonalitou značky, tak s předáním informací a hlavně s kreativitou. No a nedůležitou roli nemá ani call to action. Protože CTA je vlastně ta druhá hlavní věc, proč newslettery tvořit. 

Takže – předat informace a vyzvat k akci. Newsletter starter pack. 

Uvnitř musí být… 

Už jsme si řekli, že hlavním tahákem, aby si lidičky tvůj newsletter přečetli, je catchy předmět e-mailu. Hádat se o tom spolu nebudeme, protože není důvod. Odpověď totiž zní: zase máte pravdu. Máme no, my víme. Jde o to, jak to napíšeš. Jinak zní ahoj a jinak zní nazdárek. Takhle přemýšlej. Takhle uvažuj. 

Dalším bodem je chytlavá grafika. To, jak newsletter vypadá, hodně ovlivňuje to, jestli bude čtený nebo ne. A v neposlední řadě jde samozřejmě o obsah. O obsahu to přece je. Hlavní informace dej vždycky na začátek, vedlejší srandy jsou opravdu vedlejší. I v těle newsletterů se vyplatí zlaté pravidlo stručně a jasně. Otázkou zůstává délka e-mailu, hlavně tedy to, kolik máš prostoru. Ale friendly advice zní, v krátkosti je síla. V krátkém textu totiž můžeš sdělit tolik informací, kolik je třeba a zároveň čtenáře neunavíš a neztratíš

Při psaní newsletterů svádíš neustálý boj s potenciálním a budoucím čtenářem. Něco, co může přijít dobré tobě, nemusí přijít dobré ostatním, tak to je. A to je život. Snažíš se čtenáře chytit, předat mu informace a, jak už taky víš, přimět ho k nějaké akci. Akcí se může myslet cokoliv. Aby se zaregistroval na tvůj nový web, aby si koupil tvůj nový produkt, aby se zúčastnil promo akce. Cokoliv. A když to dobře napíšeš, máš vyhráno. 

Snaž se být osobní. A to i v případě, že vykáš. Je vykání a vykání. Používej humor, ale zase s mírou. Piš strukturovaně. Dej informacím potřebný řád. Používej kratší a jasné věty, důležité informaci zvýrazni. Co v newsletterech funguje, jsou čísla nebo třeba různé tipy a triky

Čím víc, tím líp 

Čím víc kreativní budeš, tím víc originální budeš. Čím víc budeš originální, tím čtenější tvoje newslettery budou. Tady prostě opravdu platí čím víc, tím líp. Čím víc lepší budeš, tím účinnější newslettery budou. Jasně. 

Nauč se psát skvělé copy pro newslettery, ale i pro webovky nebo pro prodejní slogany. Zúčastni se našeho kurzu Základy copywritingu a získej návod, jak psát texty, které prodávají vždy a všude. Petra Rybková, zakladatelka akademie Ostrá tužka, se s tebou podělí o svoje know-how a naučí tě, jak v sobě zažehnout kreativního ducha.