JAK ZAUJMOUT ČTENÁŘE A UŽ HO NEPUSTIT | SKVOT
Skvot Mag

Jak zaujmout čtenáře a už ho nepustit

Už víš, že copywriting není copyright, super, tak si přečti, co píšeme o psaní.

Jak zaujmout čtenáře a už ho nepustit
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

14. prosince 2022 COPYWRITING Článek

Dělat copy vlastně není taková sranda, jak jsme si všichni představovali. Je to práce hlavou, za kterou stojí propracovaná taktika a roky dřiny a odpírání. No to jsou zas vtipy, že. Trochu pravdy v tom ale je – dělat copy je dřina, jen ne taková, že do pěti let odpadneš a už nebudeš. Aspoň doufejme. 

 

Tak a teď vážně – jak psát copy, které zaujme čtenáře? Jak psát copy, které je prostě skvělé? A jak psát copy, díky kterému mezi tebou a čtenářem vznikne nějaký vztah, ideálně zákazník – prodejce? Posbírali jsme si ty neužitější rady a rádi se o ně s tebou podělíme. 

Co je copywriting 

Bez definice copywritingu se nehneme, takže jen tak pro sichr. Copywriting je činnost, jejíž výsledkem je tvorba reklamních a marketingových textů, které vznikají za účelem podpory prodeje výrobků a služeb. Copywriter tedy vymýšlí a píše propagační texty, mimo to ale píše články na blogy (jak můžeš vidět), textuje landing pages, tvoří e-maily. Day in life copywritera je vždycky jiný, každý píšeš něco jiného a právě tahle diverzita je neodmyslitelnou součástí práce copywritera. 

Jak na skvělé copy 

Tipů a rad, jak napsat perfektní copy, které prodává, najdeš na internetu tisíce, všechny se ale víceméně shodují. Naučit se psát poutavé a prodávající texty tudíž není mission impossible, je to o cviku, přístupu a o probuzení tvojí kreativity. Hahah, říkáš si, já ale kreativní nejsem. Opravdu? Tady tě přesvědčíme o opaku. 

A teď už s chutí na skvělé tipy pro skvělé copy výplody. 

Základem všeho je srozumitelnost 

Trocha osobního okénka: studovala jsem žurnalistika a jestli mi jedna rada utkvěla v hlavě, zní takhle: „Vždycky piš tak, jako když sedíš s kámošem na pivě a v klidu se bavíte.” A v tom to je. Tvoje texty musí být jasné, zřetelné a pochopitelné. Když mluvíš se svou mamkou, taky nepoužíváš komplikované termíny a archaismy. Piš přirozeně, netlač sebe ani svůj text do rovin, kterým nerozumíš. Používáš-li termíny, nastuduj si, o čem mluvíš a piš tak, že problematiku pochopíš jak ty, tak tvůj čtenář. Základem všeho je tedy kvalitní rešerše. Dalším důležitým POZOR také zůstává, že musíš vždycky myslet na to, pro koho píšeš, kdo je tvůj čtenář. Tady je to často složitější, někdy budeš muset zaujmout jak babičky, tak mladé rozjívené teenagery, ale nic není nemožné. 

Členění textu 

Vždycky, vždycky, vždycky čleň texty na menší úseky. No jen si to představ – bavilo by tě číst texty, které by byly napsané třeba jako bakalářky a diplomky? Asi ne. Takže pravidlo zní jasně, tvoř odstavce, nezapomínej na podtitulky, používej klíčová slova a to opravdu důležité můžeš zvýraznit pomocí tučného písma. 

Tvůj text by měl mít čtyři základní části: 

  • — Titulek / nadpis 
  • — Perex = úvod článku
  • — Tělo textu 
  • — Obrázky, infografiku 

 

Je to právě titulek, který upoutá pozornost čtenáře. Vymyslet clickbaitový titulek jako bulvár se možná nepodaří vždycky, ale snaha je klíčem úspěchu. Titulek by měl být úderný, jasný a jednoduše schopný zachytit čtenářovo oko. Perex musí na titulek navazovat, je jakýmsi volným pokračováním příběhu a ani tady by neměla chybět údernost a snaha si čtenáře získat a přimět ho si článek přečíst. Tělo článku pak tvoří samotný text (skvělý jako tento, mrk mrk) a právě v této části je důležité článek členit a dávkovat. V tělu by neměla chybět přidaná hodnota, čtenář se musí něco dozvědět. Zbytečně texty neprotahuj, (už po sté) piš srozumitelně, nezapomínej na cílovku. Vyprávěj poutavý příběh, snaž se poučit, poradit, nezapomínej ani na CTA. Tedy popis „tlačítka“, které vyzve čtenáře k akci.

Získej plodné copy-info na bezplatném webináři s Petrou Rybkovou – více informací

Závěrem 

Tvým cílem jako copywritera je napsat poutavý a srozumitelný text, který prodává (a nebo poučuje). Co pro to musíš udělat, už asi víš, ale pojďme si to radši ještě shrnout: 

  • — Udělej si kvalitní rešerši a rozmysli si, jak má text vypadat.
  • — Piš srozumitelně, jako když si povídáš s kamarády, ale mysli na svou cílovku.
  • — Každý text naformátuj, rozděl ho do menších odstavců. 
  • — Vymysli co nejpoutavější titulek, buď jako bulvár (tohle, že se stalo… what?!!) 
  • — Sem tam na čtenáře trochu přitlač, ať si uvědomí, že mu možná teče do bot. 
  • — Buď originální a čtivý*á. 

 

Psát opravdu skvělé copy se můžeš naučit na našem kurzu copywritingu s Petrou Rybkovou. Zjistíš, že je toho mnohem víc. Zakladatelka akademie Ostrá tužka a autorka knihy Silná slova tě totiž o copywritingu naučí i to, o čem se ti nesnilo.