Jak pracovat s efekty | SKVOT
Skvot Mag

Jak pracovat s efekty

Efekty → více možností pro kreativní vyjádření

Jak pracovat s efekty
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

23. února 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Chceš zanechat dojem? Použij efekt! Dnes zjistíš, že maska není jenom to, co si nasadíš na obličej při halloweenské párty nebo na holčičím pyžamovém večírku. Makeup vynecháme a povíme si něco o používání efektů v programech pro úpravu grafiky nebo videa.

 

Tvorba je jedna věc. Tvůj kreativní počin si zaslouží pozornost a obdiv. Ale vážně. Nemohlo by to být o něco lepší? Tyhle barvy na fotce – co takhle dodat trochu živosti? Poladit kontrast, křivky, tady by to chtělo výraznější stíny. A maličko rozostřit pozadí (muhehe, pozadí…). Možná ještě trochu vyvážit bílou. Voilà, hotovo. Dílo jak víno.

Kde najdeš efekty a jak je používat

Existuje spousta programů na úpravu vizuálních děl v elektronické podobě. Ve Skvot Magu už jsme o některých z nich psali. Můžeš mrknout na článek Nejpoužívanější aplikace pro tvorbu ilustrací a inspirovat se. Možná máš nainstalovanou nějakou vychytanou appku, která má AI algoritmy pro úpravu, a vystačíš si i s tím. Jestli ale máš trochu PRO vnitřní nastavení a chceš mít kontrolu nad tím, co se s tvou fotkou nebo grafikou děje, jdi prozkoumat efekty do skutečných grafických programů.

Efekty ti dají možnost upravit vizuál přesně tak, jak potřebuješ. Všechny profi nástroje většinou umožňují pomocí efektů vyřešit:

#1 Úpravu barev a kontrastu. Tady patří korekce barev, úprava saturace, jasu a kontrastu. Skvělých výsledků dosáhneš, když pro úpravu pomocí vrstev a masek zvolíš jen určité části obrazu.

#2 Úpravu tvarů a linií. Použij efekty rozostření a deformace nebo úpravy tvaru. Tady si vyhraješ. Hlavně úpravy tvarů a deformace můžou být fakt sranda. Kouzlo digitálu.

#3 Vytváření struktur. Efekty důležité především pro tvorbu grafiky. Můžeš mít 2D dílo, kterému díky strukturám krásně dodáš hloubku. Kdyby ses měl*a drbkat s každým ďolíkem zvlášť, strávíš nad tím mládí. Nástroje pro digitální tvorbu šetří čas.

#4 Úpravu kvality. Šum, světlá a tmavá místa, tohle jsou efekty, které vylepší celkovou kvalitu tvého uměleckého počinu.

Jak mít efekty ještě efektnější?

Možná bude za pár let AI na tak vysoké úrovni, že jí jednoduše napíšeš pár slov a ona pro tebe obrázek upraví. Zatím ale předvolené filtry běžných appek upravujou pixel nepixel všechno, co jim padne pod zdrojový kód. Zatímco ty si jako profík pracující v grafickém programu můžeš svobodně zvolit, kterých částí se bude úprava týkat. Využiješ k tomu vrstvy a masky.

Práce s vrstvami

Tohle je úplný základ, který by se měl jako zákon tesat do kamene. Když pracuješ v grafickém programu, používej vrstvy. Představ si je jako průhledné folie, které dáváš na základní obraz. Kdykoliv je můžeš odebrat (= vypnout nebo smazat). Každý program má trochu jiné ovládání, ale principy práce s vrstvami zůstávají stejné.

Zdroj: můj milovaný Mac a program Affinity Designer

 

Takže používej vrstvy a dávej bacha, ať nedopadneš takhle! (ㆆ_ㆆ)

Práce s maskami

Efekty jsou fajn, někdy je ale chceš použít třeba jenom na určitou část vrstvy. K tomu právě využiješ masky. Nebudu tě úplně zatěžovat s návodem na použití. Ten se stejně bude lišit podle toho, v jakém programu pracuješ. Důležité je ale vědět, že něco takového existuje, abys věděl*a, co googlit. Je to taková ta vyšší grafická. Pomocí masky vybereš část obrazu (konkrétní vrstvy), a potom upravuješ jen tu.

Jak jsi na tom s grafikou?

Předpokládám, že když trávíš svůj drahocenný čas čtením textu o efektech, asi máš ke grafice blízko. Nebo bys minimálně chtěl*a mít. Článek je na ultimátní návod pro práci s efekty krátký. Známe ale někoho, kdo na tyhle otázky rozhodně krátký není. Ivan Floreš ti k tématu řekne rozhodně víc. Kdyby tě zajímala pohyblivá grafika, rozhodně mrkni na landing page k jeho kurzu Motion design v praxi. S efekty pracuje i digitální ilustrace. S tou ti zase pomůže naše inspirativní lektorka Barbora Balgová. Připravila si pro tebe kurz Digitální ilustrace v praxi.

Tak ať ti to efektí. <3 A přidej se k nám, nebudeš na to sám*sama.