NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ APLIKACE PRO TVORBU ILUSTRACÍ | SKVOT
Skvot Mag

Nejpoužívanější aplikace pro tvorbu ilustrací

Poctivá ruční práce je pořád v kurzu, ale digitální ilustrace má své výhody.

Nejpoužívanější aplikace pro tvorbu ilustrací
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

22. prosince 2022 UMĚNÍ Článek

Vítej 21. století, budiž pochváleny tvé digitální vychytávky. Poctivá ruční práce je pořád v kurzu, ale digitální ilustrace má své výhody. Dnes přinášíme přehled nejpoužívanějších aplikací pro tvorbu ilustrací, aby sis měl*a o zimních večerech s čím hrát. 

 

Na grafických tabletech dnes vznikají opravdové skvosty. Digitální ilustrace ti dovolí se k dílu vracet i po měsících nebo letech a vylepšovat, ladit, dokreslovat, kazit a znovu opravovat. Možnosti máš skoro neomezené, navíc si můžeš vybrat ze spousty appek a jejich použití kombinovat. Tebe a tvou kreativitu tak čeká obrovský playground. Těš se!

Rastr nebo vektor?

Záleží, co komu sedne. Většinou asi budeš mít zkušenost s rastrem – bitmapou. Vybarvuješ jednotlivé pixely a je to bližší reálnému světu. Pokud si v aplikaci nepřiblížíš mřížku úplně na maximum, tak vlastně ani nevíš, že tam nějaké malé čtverečky jsou. Vektorová grafika je potom trochu jiná. Pracuješ s matematicky definovanými křivkami, které ale za tebe naštěstí přepočítává grafický program. 

Aplikace pro rastrovou ilustraci

#1 Adobe Photoshop CC

Pokud jsi už někdy o digitální ilustraci slyšel*a, naše první místo tě asi nepřekvapí. Photoshop je vůbec nejrozšířenější profi nástroj pro tvorbu digitálních ilustrací. Umělci po celém světě s ním upravujou fotky a malujou už víc než tři desetiletí, takže je jasné, že tahle appka je jednoduše top. 

Jako většina moderních aplikací i Photoshop se vydal cestou předplatného. Proto si ho můžeš za pár stovek měsíčně bez obav vyzkoušet. Zdá se ti to moc? Přijde na to… Když se ilustrací živíš, tohle je celkem zanedbatelný náklad. A když se tím zatím neživíš? Párkrát si odpusť Starbucks a předplatné máš v kapse. Nebo mrkni na naše další alternativy.

#2 Corel Painter

Tahle appka je narozdíl od Photoshopu navržená přímo pro digitální ilustraci a je to na ní znát. Dost zajímavé jsou třeba možnosti využití efektů pro akvarel a obecně ty jejich štětce dost dobře imitují klasickou práci se štětcem na plátně. Pokud chceš realisticky vypadající malbu, jdi do toho. Předtím zkoukni třeba nějaký ten tutoriál, ať vidíš, co všechno Corel Painter umí.

#3 Krita

Schovej kreditku, Krita je ve free zone. Je to open source program, proto si můžeš čmárat podle libosti od rána do večera a nebude tě to stát ani korunu. Boží, co? Framework je podobný jako u Photoshopu, takže pokud už máš zkušenost od Adobe, s Kritou se skámošíš velice rychle.

#BONUSOVKA Procreate

Tady sice uspěješ jenom s iPadem od Apple, ale Procreate prostě nesmí v našem výčtu chybět. V téhle appce tvoří spousta umělců. Stojí doslova pár kaček a výsledky jsou ohromující. Čeká na tebe velký výběr štětců a spousta vychytávek. Samozřejmě i tady můžeš tvořit ve vrstvách, vracet se zpátky v krocích a mazat. Pokud jsi aktivní na sociálních sítích, určitě oceníš i možnost zachytit časosběrné video z tvorby ilustrace. Vypadá to efektně.

Aplikace pro vektorovou ilustraci

#1 Adobe Illustrator

Illustrator od Adobe je klasika. Když se rozhlídneš kolem sebe, skoro určitě uvidíš něco, na čem Illustrator zanechal svou stopu. Obaly, krabičky, loga, cedulky, bannery, etikety, grafika všude, kam se podíváš. Většina profi ilustrátorů totiž tvoří svá díla právě v tomhle programu od Adobe. 

#2 Affinity Designer

Společnost Serif šlape se svou appkou Illustratoru na paty. Možná nemá tak vychytané fíčury, ale zato Adobe s přehledem rozcupuje, pokud jde o cenu. Plnou verzi pořídíš za ekvivalent několika měsíčních předplatných u Adobe a zůstane ti napořád!

Na Affinity přecházejí i někteří profíci, kterým přestal vyhovovat plán předplatného u Adobe. Kdo ví, třeba se díky tomu jednou Serif stane mezi ilustrátory a grafiky jedničkou.

#3 Inkscape

Zástupce free verze za vektorovou ilustraci. Inkscape je open source software, takže jeho instalaci i používání máš úplně zadara. Klidně tuhle low cost možnost využij a nauč se alespoň základy vektorové grafiky. Tutoriálů je plný YT.

Správné vybavení je základ

Ať už si vybereš jakoukoliv appku, když chceš tvořit ilustraci, potřebuješ vybavení. Grafický tablet a grafické pero jsou must have každého umělce, který to s digitální ilustrací myslí vážně. Vektor sice ještě snese myš, bitmapovou malbu už ale se ctí nenaklikáš. 

A jestli už tohle všechno máš, možná se ti bude hodit náš online kurz Digitální ilustrace v praxi s Barborou Balgovou. Vytvoř něco originálního a odliš se.