NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ MOTION DESIGNER? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá Motion Designer?

Rozhovor s expertem na motion design ze společnosti MOTIONHOUSE.

Nestyď se zeptat: Co dělá Motion Designer?
31. ledna 2023 Článek

Jak bys ty sám popsal motion design někomu, kdo o něm nic neví?

Motion design je relativně nový obor a stále se setkávám s různými definicemi, co to vlastně je. Já osobně preferuji prostou definici slov “motion” a “design” – tedy design pohybu. To slovo design je podle mě velmi důležité, protože jasně ukazuje, že se nejedná o pohyb samoúčelný, nýbrž promyšlený a významotvorný. V praxi to vypadá tak, že motion design využívá principy animace, filmové řeči, grafického designu, typografie a ilustrace k tvorbě audiovizuálních děl s přesahem do kinetického umění.

Ivan Floreš a motion design. Prozradíš nám, kdy a jak tahle story začala?

K motion designu jsem se dostal postupnými kroky. Na začátku to byl můj první digitální fotoaparát (Canon c-120 na 4 tužkové baterie a se 128 MB paměťovou kartou), poté videokamera, asi dvouroční epizoda s 3D Studio Max. Po této epizodě jsem se zamiloval do kinofilmové fotografie. Po nezdárném pokusu o studium fotografie ve Zlíně jsem šel studovat do Brna Teorii interaktivních médií. Obor mně dal dobrý základ v úvahách o umění, ale i tvorbě samotné. Nicméně už během studia jsem věděl, že přeci jen chci díla sám vytvářet. V tu dobu na scénu přišly poloprofesionální zrcadlovky, které byly cenově dostupné a umožňovaly natáčení videosekvencí s filmovým lookem. Tehdy mě moje okolí vnímalo jako „ten týpek s kamerou“ a přišly i první zakázky. Byly to zakázky spíše ze známosti, takže nebyly nějak extra placené. Výhodou ale bylo, že jsem měl volnou ruku. Uvědomil jsem si, že mě více baví si vytvářet vlastní svět, než organizovat natáčení s lidmi. A už to bylo, poté jsem objevil After Effects a začalo velké přátelství. K dnešnímu dni už 10leté. 

A když už jsme u té (love)story… Miluješ svou práci?

Ano. Nejvíce mě baví ty neurčité hranice. I když se věnuji hlavně vektorové 2D animaci, tak jsem nadšen, když se vyskytne možnost ateliérového natáčení, stop motion, VFX, scriptování nebo práce na VR aplikaci.

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Kdybych měl popsat ten nejběžnější den, tak po ranním cvičení a dobré snídaní dorazím do studia, zapnu PC, naleji si čaj a jdu tvořit. Končím běžně kolem páté hodiny odpoledne. Během dne mám samozřejmě krátké přestávky, včetně pauzy na oběd. Takhle jednoduché to mám. To však funguje, když už znám svou jasnou roli v projektech. Pokud rozjíždíme něco nového, jsou tam samozřejmně meetingy s lidmi, se kterými spolupracuji. Na nich si rozdělíme role, případně domluvíme dodatečné cally s klientem ohledně kreativy. 

Kde všude motion designer najde uplatnění? 

Kdybych to chtěl zobecnit, tak asi v těch oborech, kde technicky figuruje pohyblivý obraz. A když se nad tím zamyslím, tak je to snad všude. Od různých forem reklamy, televizní a filmové tvorby, divadelních produkcí, interaktivních expozic v muzeích, webových prezentací, herního průmyslu, mobilních aplikací až po informační tabule všech typů. Pohyblivý obraz nás zkrátka obklopuje ze všech stran a ten obsah někdo tvořit musí. 

Když se zaměříme na tvou tvorbu, máš nějaký oblíbený formát, který tě baví víc než ostatní? A proč?

Baví mě hlavně pestrost, takže jsem rád, že můžu pracovat na různých formátech, ať už je to televizní reklama nebo explainer video. Co však vyčnívá je tvorba dynamických šablon pro platformu Motionlab. Jedná se o skriptování pomocí Javascriptu v prostředí After Effects. Řekl bych, že u tohoto typu práce se u mě probouzí moje programátorské já. Anebo to jsou pouze endorfiny vyplavující se po napsání funkčního kódu.

V čem tvoříš, když tvoříš?

Primárně je to software Adobe After Effects a následně je to Adobe Premiere, kde všechny projekty finalizuji. Vlastně by se dalo říct, že na denní bázi si vystačím s Adobe rodinou. Zároveň se však neustále vzdělávám, takže pro rozšíření obzorů se učím v Cinema 4D a v Blenderu. 

Na který svůj umělecký počin jsi nejvíc hrdý?

Těch je více a jediného favorita nemám. Takže bych zde rád zmínil video Sokol František Pecháček, kde jsem spolupracoval na scénáři, spoty pro moji oblíbenou cyklistickou značku Isadore a také televizní spoty pro sexshop Růžový slon. Všechny tyto projekty vznikly v rámci spolupráce se studiem Motionhouse a jsem rád, že jsem na nich mohl spolupracovat. 

Co miluješ na práci s klienty a co bys nejradši úplně vypustil?

Že bych na tom něco miloval asi úplně říct nedokážu. Drtivá většina mé tvorby vzniká v rámci studia Motionhouse, kde máme vlastní projektový management, a tím pádem pro mě veškerá práce s klienty odpadá a já se můžu plně soustředit na svoji kreativní činnost. 

Vím, že taky učíš. Co tě na tom nejvíc baví?

Vzhledem k tomu, že jsem samouk, tak vím, jak je těžké se něčemu novému naučit. Jedna věc je umět nástroj a druhá věc jsou letité zkušenosti, které si člověk vybuduje právě až časem. Proto jsem rád, že můžu někomu pomoci alespoň v té technické stránce a naučit ho pracovat s nástroji. Proto jsem využil možnost učit motion design na SŠUD v Brně. Zároveň jsem během učení zjistil, že se tím vzdělávám i já sám.

Kdybys měl superpower změnit ve svém oboru jednu věc, co by to bylo?

Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Možná proto, že jakákoliv superschopnost by – alespoň pro mě – snížila hodnotu nabytých zkušeností. Pokud bych ale měl přece jen najít něco, co bych rád změnil, tak je to asi obecné vnímání veřejnosti toho, co jako motion designéři děláme. I když díky silné komunitě člověk může nabýt dojmu, že je tento obor všeobecně známý, mimo ni tomu tak rozhodně není. Tím se stává naše práce mnohdy nedoceněná.

A nakonec nejdůležitější otázka. Proč Skvot?

Skvot znám teprve krátce, ale jeví se jako moderní a funkční platforma pro online vzdělávání v současných kreativních oborech. I když jsem teprve na začátku, mám z toho dobrý pocit.