JAK BUDOVAT VZTAHY S KLIENTY | SKVOT
Skvot Mag

Jak budovat vztahy s klienty

Každý umělec srdcem i duší potřebuje klienty.

Jak budovat vztahy s klienty
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

16. prosince 2022 KREATIVITA Článek

Když jsi kreativec, umění je tvůj denní chleba, alfa a omega, ta část tvé osobnosti, bez které by ses ani nepoznala*a. Jenže žiješ v reálném světě, kde kromě radosti z tvoření potřebuješ taky důstojně žít. Zkus zaplatit svým nejnovějším obrazem v oblíbené kavárně… teda, zrovna tam by ti to možná chvilku procházelo. Ale i zdi a poličky mají své limity.

 

Proto každý umělec srdcem i duší potřebuje klienty. A to nejlépe namotivované, nadšené a věrné. Nezáleží přitom na tom, jestli jsi samostatný kreativec, nebo vedeš kreativní tým v agentuře. Na jedné straně je pokaždé umělecký počin, na té druhé stojí klient s určitou představou. A jak to tak v životě chodí, ani byznys vztahy nejedou v samoudržovacím módu. Klienta si musíš hýčkat, na vztahu s ním je třeba pracovat a budovat ho. Chceš vědět jak?

Kytka a víno nezaberou 

Nemůžeš si kupovat pozornost klientů dárky. Tudy cesta nevede. Možná byste potom opravdu měli hezký vztah, živobytí z toho ale nekouká. Budování vztahu s klientem vyžaduje strategii. Kreativci obecně sice tabulky a plány obvykle moc nemusí, rutina totiž zavání nudou, tady se ti ale trocha plánování vyplatí. Umění tě přece živí. Tak jdeme na to.

#1 Poznej své lidi

V tomhle případě klienty. Obchodní vztah je totiž taky vztah, i když trochu specifický. Nedáváte si sice dárečky a nevyměňujete komplimenty, i tak ale potřebuješ vědět, co si tví klienti přejí. A jak to zjistíš? Máš dvě možnosti. Buď si zaplatíš kurz telepatie a budeš doufat, že ten sympatický pán v batikovaném tričku, co ti ho prodal, není podvodník… 

Nebo se jich normálně zeptáš. Dnes už k tomu máš super nástroje. Dej post na Instagram, TikTok, Facebook nebo kamkoliv, kde máš vybudovanou klientskou základnu. Oslov své stávající klienty přímo nebo mailem. Jednoduše zkoumej, co se lidem líbí a co od tebe vlastně očekávají. 

#2 Dej svým klientům najevo, že jsou důležití

Každý je rád, když vidí, že je pro někoho důležitý. Naslouchej potřebám klientů. Odpovídej na dotazy a komenty, bav se, buduj love brand a snaž se co nejvíc pochopit ty, co si kupují tvé výrobky nebo služby.

#3 Sice ze sebe, ale pro ně

Tohle je důležitý bod. Jasně, každá tvoje buňka tepe v rytmu kreativity a vášně pro tvorbu. Ale ruku na srdce. Jak kreativně tvořit, když na tebe útočí nezaplacené účty? Když dobře prodáš své dílo, zajistíš si dostatek času pro další tvorbu. Zajímej se o to, co tví klienti potřebují. Oni sami třeba tak kreativní nejsou, proto potřebují tvou službu. Nalaď se na jejich potřeby a dělej to, co umíš nejlíp. Tvoř. Pro ně.

#4 Čas může být tvůj přítel

Neříkám, že jsou takoví všichni kreativci, ale některé kreativní duše mívají problém s dodržováním termínů. Múza se prostě neptá. Klient ale nemívá pro zpoždění vždy pochopení. Pokud často nestíháš, zbytečně si kazíš pověst, a když nejsi úplný flegmouš, tak se možná cítíš i provinile. Schopnost pracovat s časem je ale taky dovednost, kterou se můžeš naučit. Time management je to kouzelné slovní spojení, které by se mělo stát tvou každodenní mantrou. 

#5 Networkuj, networkuj, networkuj

Po světě chodí spousta skvělých a nadaných lidí, o kterých to bohužel nikdo neví. Navazování a udržování vztahů s ostatními je důležitá součást umělecké profese. Moderní technologie daly šanci i introvertům, tak pokud mezi ně patříš, využívej sociální sítě a další metody nepřímého kontaktu s klientem. No a pokud extrovertíš, tak tenhle bod klidně přeskoč. Nejspíš je navazování kontaktů tvou životní vášní a máš jich víc, než vůbec stíháš využít. 

Na volné noze i v agentuře

Vztahy s klienty mají svá specifika. Pokud jsi freelancer, budeš zastávat více rolí a nejspíš zažiješ kreativní i obchodní proces pěkně zblízka. Někdy se ale kreativci shlukují do větších celků. A takovým roztomilým barevným stádečkům se, milé děti, říká kreativní agentury. 

V kreativní agentuře možná tak úplně do přímého kontaktu s klientem nepřijdeš, vždy se ale zaměř na tvorbu pro klienta. Mysli na svého kreativního ředitele, který bojuje jako lev za to, aby udržel celý tým v dobré náladě a prezentoval nápady klientům tak, abys ty potom mohl*a chodit na brunch a na kávičku a na drink…

Mrkni na kurz

Tak teď už alespoň tušíš, na co se při budování vztahu s klienty zaměřit. A kdyby tě tohle téma přece jen hned nebralo, vzpomeň si na toho pána, co si v pětatřiceti uřezal kousek levého ucha a dva roky nato umřel v zapomnění. Dnes se ale jeho díla prodávají za desítky milionů dolarů. Jeho iniciály jsou VVG /jestli netušíš, za domácí úkol googli/. Kdyby slavný VVG věděl, jak budovat vztahy s klienty, mohl své obrazy začít prodávat dřív než desítky let po své smrti. On se to chudák asi neměl tehdy kde naučit. Ty naštěstí můžeš.

Nemáš zač, buddy.