Logic pro: Tvoje cesta k vlastním beatům | SKVOT
Skvot Mag

Logic Pro: tvoje cesta k vlastním beatům

Plus příběh o tom, jak vizionářský brand Apple se softwarem Logic Pro změnil svět hudební produkce.

Logic Pro: tvoje cesta k vlastním beatům
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

4. července 2024 HUDBA Článek

Možná bys pod tímhle názvem čekal*a spíš appku na procvičování mozkovny. Logic Pro od Apple ale změnil svět DJingu a hudební produkce. Je to totiž program, ve kterém zbastlíš hudbu na profi úrovni, i když jsi totální začátečník. V App Store má appka age rating 4+, tak to s ní stopro zvládneš i ty.

 

Co je Logic Pro?

Je to software pro hudební produkci, ve kterém můžeš tvořit, nahrávat, mixovat i produkovat mjůzik na profi úrovni. Stačí ti k tomu Mac nebo iPad, stáhneš si appku z App Store, nainstaluješ a jedeš.

Teda jedeš, když si to zaplatíš. Ale ta cena vážně není tak vysoká, když si uvědomíš, co všechno za ni dostaneš. Navíc Apple nabízí velkorysý 90denní trial. To už je slušná doba, během které můžeš program testovat a rozhodnout se, jestli ti to za ty peníze stojí.

Během zkušebního bezplatného období můžeš zkoušet, experimentovat a tvořit bez jakýchkoliv omezení. Takže software poznáš opravdu deep a nebudeš kupovat žádného zajíce v pytli.

Interface programu Logic Pro

Interface programu Logic Pro. Zdroj: www.apple.com

Apple a DJing: hudba v tvojí režii

Apple není jenom o iPhonech a MacBoocích, Apple je životní styl! Brand se dlouhodobě zaměřuje i na tvorbu hudby – ať už je to GarageBand pro newbies nebo program Logic Pro pro ještě více muziky za trochu peněz. Mrkni, co ti vytuněná appka nabídne za cenu kolem 200 dolarů:

#1 Profesionální nástroje

Logic Pro je vybavený tunou profesionálních nástrojů, od synťáků po bicí. Najdeš tu všechno, co potřebuješ. A nezáleží na tom, jestli děláš techno, hip-hop, nebo klasiku.

Program přichází s obrovskou knihovnou nástrojů, efektů a zvuků, které by tě normálně stály kupu peněz, kdybys je kupoval*a zvlášť. Tady všechno máš v jednom úhledně zabaleném softwarovém balíčku.

#2 Live Loops

Chceš kralovat DJingu? S Live Loops můžeš tvořit a přehrávat hudební smyčky v reálném čase. Mixuj like a boss a tvoje sety budou legendární. S fyzickýma deskama je to sice větší sranda, ale tady to máš zase víc easy.

#3 Smart Tempo

Už žádné starosti s tempem. Funkce Smart Tempo se postará o to, aby všechny tvoje stopy ladily do rytmu.

#4 Alchemy

S tímhle syntezátorem můžeš tvořit zvuky, o kterých se ti ani nesnilo.

#5 Flex Time a Flex Pitch

Trochu ti ujelo nahrávání? Žádný problém. S Flex Time upravíš časování a s Flex Pitch ladění. Tvoje vokály budou vždycky eňo ňuňo.

#6 Pravidelné aktualizace

Apple pravidelně vydává aktualizace, které přinášejí nové funkce, vylepšení a opravují chyby. Máš tak jistotu, že software bude vždycky aktuální a dostaneš se ke všem novinkám.

#7 Integrace s dalšími Apple produkty

Pokud používáš další Apple zařízení (třeba iPad nebo iPhone) budeš nadšený*á, jak skvěle všechno funguje dohromady. Můžeš třeba ovládat Logic Pro přes iPad nebo importovat projekty z GarageBandu.

#8 Žádné další skryté poplatky

Zaplatíš jednou a máš všechno. Žádné měsíční poplatky, žádné mikrotransakce uvnitř appky. Je to fajn a je to fér. To my rádi, že?

Jak Apple změnil svět DJingu a hudební produkce?

Když Apple představil v roce 2001 svůj iPod, byla to doslova revoluce na poli hudební produkce. Empétrojkové přehrávače tady s námi byly sice už od devadesátek, ale neměly takový hype. Když přišel iPod s iTunes pro správu a nákup hudby, výrazně to lidem ulehčilo stahování a organizaci skladeb.

Najednou každý mohl nosit stovky songů v jedné kapse. Byl to obrovský game changer, protože DJs najednou měli celou svoji hudební knihovnu vždycky po ruce. A nejenom ti. S iPodem mohl mít každý svůj osobní soundtrack pořád u sebe.

Dnes to bereme jako samozřejmost. Stačí ti smartphone a data a máš po ruce úplně všechny songy světa. Tehdy to ale bylo opravdu přelomové řešení.

Zjistit více

GarageBand: produkce hudby pro každého

S příchodem GarageBandu v roce 2004 Apple posunul hranice hudební tvorby na novou úroveň. GarageBand udělal z hudební produkce hobby, které může začít dělat každý, a to bez ohledu na předchozí zkušenosti.

Byl to obrovský krok směrem k demokratizaci hudební tvorby. GarageBand byl v té době fenomén, o kterém mluvili snad úplně všichni! Jednoduchý, intuitivní a přístupný – ideální pro začátečníky, kteří se toužili najít ve vlastní tvorbě.

Dal totiž lidem:

#1 Smart Instruments

GarageBand představil chytré nástroje, které usnadnily tvorbu hudby i těm, kteří neměli muzikální vzdělání. Stačilo pár kliknutí a tvůj track byl hotový.

#2 Virtual Drummer

Funkce, která umožnila mít virtuálního bubeníka, který se přizpůsobí skladbám a dodá jim rytmus a dynamiku.

#3 Mobilní verze

GarageBand pro iOS umožnil tvořit hudbu kdekoliv a kdykoliv. Stačilo mít iPhone nebo iPad a mohl*a jsi začít skládat beaty, které tvoje ucho chtělo slyšet.

Představení Logic Pro (2002)

Zatímco GarageBand představuje skvělou volbu pro amatéry a začátečníky, Logic Pro (původně Logic Audio z roku 1993) je od začátku prezentován jako profesionální nástroj pro hudební produkci. Společnost Apple ho získala akvizicí společnosti Emagic v roce 2002. Přinesl pokročilé nástroje a funkce navržené speciálně pro profesionální hudebníky a producenty.

Logic Pro zkrátka dopravil profi nástroje k rukám běžných smrtelníků, kteří to s hudbou myslí vážně. Už nepotřebuješ drahé studio nebo složité vybavení. Stačí ti Mac a Logic Pro a můžeš tvořit hudbu na světové úrovni.

Oba softwary teď tvoří pevnou součást ekosystému Apple a umožňují tvořit a produkovat hudbu lidem všech úrovní dovedností.

Integrace s ekosystémem Apple

Jednou z největších výhod práce s Applem je jeho ekosystém. Všechna zařízení a software od Apple jsou navržena tak, aby spolu hladce spolupracovala. Můžeš začít projekt na Macu, pokračovat na iPadu a dokončit ho na iPhonu, aniž bys ztratil*a jediný krok. Tahle bezproblémová integrace ti umožňuje být kreativní kdekoliv a kdykoliv.

Hudba pro lidi, lidem

Jak vidíš, Apple opravdu změnil svět DJingu a hudební produkce. Díky iPodu, GarageBandu a Logic Pro udělal z hudební produkce něco, co je dostupné pro každého, bez ohledu na předchozí zkušenosti nebo stav bankovního konta. Zadarmo to sice není, ale finanční náročnost se rozhodně nedá srovnávat třeba s vybavením nahrávacího studia.

Apple zkrátka nabídl nástroje a možnosti, které každému umožní tvořit hudbu na světové úrovni. Vezmi svůj Mac, stáhni Logic Pro a začni bastlit ty největší bangery. Možná se jednou tvoje tracky objeví na největších hudebních akcích světa. Držíme palce!