Vizionáři světa: Hideo Kodžima a jeho videoherní impérium | SKVOT
Skvot Mag

Vizionáři světa: Hideo Kodžima a jeho videoherní impérium

Jak hlavní herní designér naší doby dokázal spojit film a videohry.

Vizionáři světa: Hideo Kodžima a jeho videoherní impérium
card-photo

ARTHUR ZAJONC

SKVOT Copywriter

14. října 2024 GAMEDESIGN Článek

Metal Gear, Death Stranding, filmový realismus a zaměření na storytellingu jsou věci, s nimiž je neodmyslitelně spojován japonský herní designér Hideo Kodžima. Svého času radikálně změnil herní zážitek a dodnes patří k nejuznávanějším a nejvlivnějším vývojářům v herním světě. Jak to ale dokázal? Sám herní designér říká, že jeho tělo je ze 70 % tvořeno filmy, takže se bez kinematografie neobejdeme.

Zatímco Hideo Kodžima pracuje na pokračování svého filmového hitu Death Stranding, společnost Disney+ vydala dokumentární film Hideo Kodžima: Connecting Worlds o jeho životě. Prozkoumali jsme jeho tvorbu a vysvětlili, jak se zformoval Kodžimův jedinečný styl.

 

Kodžima: začátek

Hideo se narodil v Tokiu. Jeho otec Kingo byl lékárník a rodina se kvůli otcově práci musela často stěhovat. Nakonec se rodina usadila v Ósace. 

Kodžimův otec se narodil během druhé světové války a přežil bombardování Tokia. Ačkoli nepodporoval účast Japonska ve válce (které tehdy stálo na straně nacistů), přesto litoval, že nebránil svou zem. Kingo navíc v mládí nenáviděl Američany, které považoval za nepřátele.  

„Oba moji rodiče přežili druhou světovou válku. Hodně si vytrpěli. Matka mi vyprávěla, jak musela na ulici šlapat přes mrtvá těla a jíst kousky tatami (japonská slaměná rohož na podlahu, obvykle z rýžové slámy – pozn. red.), když nebylo jídlo,“ vzpomíná Kodžima. Příběhy o válce měly silný vliv na budoucí práci herního designéra, zejména na herní vyprávění. 

Postupem času se otcův vztah k USA změnil. Zamiloval si západní kinematografii a tuto lásku předal svému synovi. Kodžimova rodina se každý večer scházela před televizí, aby se podívala na nějaký film a často o něm diskutovala. Sledovali nejrůznější filmy: evropskou kinematografii, westerny, horory atd. V mládí se budoucí herní designér dokonce pokoušel s kamarády natáčet amatérské filmy. 

Zjistit více

Po smrti otce měla Kodžimova rodina finanční problémy. Hideo snil o tom, že se stane filmovým režisérem, ale nikdo z jeho přátel ho nepodporoval (později si nenaplněný potenciál kompenzoval ve svých hrách).  

„Když vyšel Famicom (modem, který se připojuje k serveru Nintendo), okamžitě jsem si ho oblíbil. Začal jsem hrát všechny hry a stal jsem se jimi posedlý. Tehdy jsem skutečně pocítil potenciál, který se v tomto novém prostředku skrýval, a měl jsem pocit, že když nemohu chodit do kina, mohl bych se možná podívat na toto nové prostředí a uspět tam,“ řekl Kodžima ve svém veřejném projevu. 

Konami si vybral proto, že to byla jediná společnost, jejíž akcie se obchodovaly na finanční burze, což pro herního designéra znamenalo určitý status. 

Herní konzole Famicom, zdroj: JapanTimes

Konami je místem, kde se definitivně zformovala Kodžimova tvůrčí osobnost. Začínal jako asistent, postupně se vypracoval a nakonec se stal viceprezidentem společnosti Konami. 

Právě v tomto studiu vyšel Kodžimův nejprodávanější díl série Metal Gear, ačkoli pracoval i na dalších hrách. V roce 1986 například Hideo vyvinul arkádovou hru Penguin Adventure, která se stala jeho prvním projektem ve společnosti Konami. 

Následovala hra The Snatcher, která byla inspirována filmem Blade Runner. Vydal také hru Policenauts, která byla „duchovním“ (podle kritiků) pokračováním hry The Snatcher. Pod Hideovým vedením se Konami chystalo vydat také hry Lost World a Silent Hill P.T.

Záběry z videohry Silent Hill P.T. (2014)

Prvním projektem byla akční hra odehrávající se na Titaniku a vyprávěná ženskou postavou zvanou Bojovnice v masce. Konami projekt odmítlo, protože byl pro tehdejší herní systémy příliš složitý.

Silent Hill P.T. je videohra, kterou Kodžima vytvořil společně s mexickým režisérem Guillermem del Toro. Zkratka P.T. znamená playable teaser (hratelný teaser). Tato krátká hra měla být jakýmsi úvodem k dalšímu dílu Silent Hill, proto byla distribuována zdarma v obchodě PlayStation Store. 

V roce 2014 ale byla hra kvůli neshodám mezi Konami a Kodžimou zrušena. A Konami dokonce odstranilo P.T. z obchodu PlayStation Store a odstranilo možnost hru znovu nainstalovat. Toto rozhodnutí bylo herní komunitou silně kritizováno.

Ale je to právě Metal Gear, kterým se musíme zabývat podrobněji. První hra ze série vyšla v roce 1987, kdy bylo Kodžimovi 24 let. Metal Gear se vyhýbal arkádovému hraní ostatních her a místo toho dával přednost kradmému postupu a vynalézavosti. Násilí bylo krajním prostředkem a pro hráče někdy zcela nevýhodné. Tím se tato hra radikálně odlišovala od ostatních. 

Kodžima také využil svou lásku k americkým akčním filmům a televizním pořadům a dodal hře Metal Gear filmovou strukturu, která ve videohrách mimo žánr fantasy a RPG téměř neexistovala. Celkově se této série prodalo asi 30 milionů kopií. Série zahrnuje 9 dílů hry a řadu spin-offů. 

Hlavní hrdina hry Metal Gear Solid Snake v různých verzích hry

Sám Kodžima prohlásil, že se při tvorbě série MGS inspiroval filmy, a dokonce zveřejnil jejich konkrétní seznam. Patří mezi ně Velký útěk (1963), Děla z Navarone (1961), Útěk z New Yorku (1981), Na sever Severozápadní linkou (1959), Planeta opic (1968), Úsvit mrtvých (1978) a různé filmy o Jamesi Bondovi. 

Kino bude Kodžiho doprovázet i v jeho dalších projektech. Aby se jeho hry více podobaly filmům, zapojí do své práce nejslavnější hollywoodské režiséry. 

Série MGS přinesla Kodžimovi nejen celosvětové uznání, ale také povýšení na pozici viceprezidenta společnosti Konami Digital Entertainment. Dobré vztahy s vydavatelskou společností ale netrvaly dlouho. 

Zjistit více

Opuštění společnosti Konami a podnikání na vlastní pěst

15. prosinec 2015 byl v game dev kalendáři dlouho označen černým fixem, protože Hideo opustil Konami. Pro mnoho lidí byla tato zpráva překvapením, protože Kodžima se za léta svého působení ve studiu stal synonymem Konami. 

Důvod odchodu nebyl nikdy vysvětlen, protože neexistuje žádná oficiální verze. Skladatel MGS tvrdil, že důvodem byl Kodžimův perfekcionismus. Dlouho se zdráhal vydávat nové hry Metal Gear a odkládal termíny, dokud si nebyl jistý, že je spokojen se všemi aspekty hry: grafikou, hudbou, zvukem. 

Kromě toho Kodžima nedostával žádné zisky ani bonusy z prodeje svých her. Ve společnosti Konami měl pevný plat. Takže zatímco korporace chtěla vydat novou sérii co nejdříve, aby se prodávala více a vydělávala více peněz, Kodžima nespěchal, protože to nemělo vliv na jeho plat.

Existuje také verze, že Konami vidělo perspektivu v mobilních hrách. V těch letech byl AppStore v rozkvětu a iPhone byl vnímán jako nová mobilní platforma. Japonské společnosti proto přešly na výrobu her pro mobilní zařízení. A dávalo to smysl. 

Na rozdíl od konzolových her, jejichž vývoj stál tolik co hollywoodský trhák (například vývoj hry MGS: Phantom Pain stál 80 milionů dolarů), stála tvorba mobilní hry několikanásobně méně a potenciálně mohla přinést stejné příjmy. 

Společnost Konami si to vyzkoušela na vlastní kůži, když vydala svůj první mobilní hit Dragon Collection, který jí v letech 2011 až 2012 pomohl zvýšit tržby o téměř 80 %. Kodžima se obával, že bude muset přejít na mobilní platformu, což se mu rozhodně nechtělo.

Po odchodu ze společnosti Konami Kodžima společně se zástupci Sony Computer Entertainment oznámil založení nezávislého studia Kojima Productions a svůj záměr vyvinout zcela novou hru pro PlayStation 4.

Kodžima začal pracovat na hře Death Stranding, která vyšla 8. listopadu 2019. Hra se lišila od všeho, co bylo možné vidět předtím. Ve hře Death Stranding se objevily postavy ztvárněné hollywoodskými herci, jako jsou Norman Reedus, Mads Mikkelsen a Lea Seydoux. 

Kromě toho se ve filmu objevili režiséři Guillermo del Toro a Nicholas Winding Refn. S klidem můžeme dodat, že Kodžima s Death Stranding vynalezl nový herní žánr, protože se nejedná o typický akční film. 

Herní designér v podstatě spojil film a videohru, ale zaměřil se na vyprávění příběhu. Postava Normana Reeduse ve hře pracuje jako kurýr, který má sjednotit poslední přeživší města v postapokalyptické Americe. V jednom z rozhovorů Kodžima uvedl, že se inspiroval izolacionistickou politikou tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa a hlasováním Velké Británie pro odchod z Evropské unie.

„Prezident Trump teď staví zeď. Je tu Brexit, kdy se Velká Británie snaží vystoupit z EU, a mám pocit, že na světě je spousta zdí a že jsou lidé, kteří myslí jen na sebe. Ve hře Death Stranding používáme mosty, které představují spojení – existují možnosti, jak je použít nebo rozbít. Jde o to, aby se lidé zamysleli nad významem spojení,“ řekl Kodžima pro BBC.

Vzhledem ke své neobvyklé a undergroundové povaze se Death Stranding po svém vydání dočkal smíšených recenzí:

„Není to hra, kterou by bylo snadné si užít. Je extrémně pomalá, zejména v prvních částech, které se většinou skládají z doručování balíků na ohromující vzdálenosti.“ – Andrew Webster, The Verge.

„Death Stranding je simulátor chůze v pravém slova smyslu,“ říká Russ Frushtik.

„Po dohrání jsem byl zmatený a dychtivý najít další hráče, kteří ji hráli, abych si nejen poskládal chybějící kousky, ale také se podělil o své zkušenosti.“ – Kelif Adams, The Hollywood Reporter

Nicméně 10 milionů prodaných kopií hry mluví samo za sebe. Podle Kodžimy to stačí na to, aby se projekt zaplatil a přinesl peníze na vývoj další hry.

Zjistit více

Život po Death Stranding

Vzhledem k popularitě Death Stranding bylo snadné předvídat pokračování. V květnu 2022 byl herec Norman Reedus prvním, kdo pokračování v rozhovoru potvrdil. Později bylo pokračování potvrzeno i oficiálně, hra dostala podtitul On the Beach a má vyjít v roce 2025. Kromě hollywoodských herců, kteří hráli v prvním díle, se nových rolí ujali Elle Fanning, Shioli Kutsuna a režiséři George Miller a Fatih Akin.

Pokračování Death Stranding ale není jediným projektem, na kterém Kodžima v současnosti pracuje. Na konci roku 2023 představil japonský herní designér teaser hry s názvem OD (název je zkratkou slova Overdose). V ní si zahrají Sophia Lillis, Hunter Schafer a Udo Kier. O obsahu hry je toho známo jen málo, ale očekává se, že půjde o horor. Kodžima na vývoji spolupracuje se slavným hollywoodským režisérem Jordanem Peelem. Ten ale není jediným známým jménem, které se na vývoji OD podílí, takže bychom se měli dočkat překvapení. Hru vydá společnost Xbox Game Studios. 

Hideo si také stihl zahrát ve dvou projektech svého přítele, režiséra Nicholase Windinga Refna: v sérii Too Old to Die Young (2019) a v Kodaňském kovboji (2023).

Kodžimova láska k filmu a touha natočit vlastní film se nevytratila. Už v listopadu 2019 se podělil o zprávu, že jeho společnost Kojima Productions začne v budoucnu natáčet filmy. Věří, že filmy, televizní pořady a hry budou v budoucnu díky streamovací technologii soupeřit ve stejném prostoru, což povede ke vzniku nových formátů. V prosinci 2023 Kodžima a A24 oznámili, že se spojili, aby vytvořili hranou adaptaci hry Death Stranding.

„Společnost A24 se zrodila asi před 10 lety, její působení v oboru je jedinečné, je jako žádná jiná. Filmy, které ukazují světu, jsou vysoce kvalitní a inovativní. Existuje spousta ‚filmových adaptací her‘, ale to, co vytváříme my, není jen přímý překlad hry. Vlastně doufáme, že našimi diváky budou nejen fanoušci hry, ale i všichni, kdo mají rádi film. Vytváříme vesmír Death Stranding,“ řekl ambiciózně Kodžima po zveřejnění zprávy o spolupráci s A24.

Číst

Jedinou velkou nevýhodou Kodžimy je, že i když má respekt a přístup k nejslavnějším lidem na světě, stále komunikuje s Rusy. Například v prosinci 2023 zveřejnil fotografii s ruským filmařem Timurem Bekmambetovem, která jako by naznačovala jejich spolupráci. 

Ještě předtím, v roce 2021, Hideo uvedl, že v jednom z gameplay videí pro Death Stranding použil píseň skupiny Biting Elbows, jejímž lídrem je ruský režisér Ilya Naishuller. Na podzim roku 2023 také sám Naishuller zveřejnil fotografii, na které pózuje s Kodžimou (a je nepravděpodobné, že by byla zveřejněna bez vědomí herního designéra). 

Je tu ale také závan přízračné naděje v podobě No War. Tímto příspěvkem na Twitteru v březnu 2022 designér hry oznámil svůj postoj. Je ironické, jak Hideo používá heslo ruských liberálů, aby odsoudil válku na Ukrajině, a zároveň podporuje Rusy, kteří jsou zodpovědní za akce, jež ruská armáda v současnosti podniká na území Ukrajiny. 

Překvapivě se to prolíná s osudem jeho otce Kinga, který byl také proti druhé světové válce, ale podporoval japonský nacismus.