Literatura 2024: Trendy čeští autoři a autorky | SKVOT
Skvot Mag

Literatura 2024: Trendy čeští autoři a autorky

Co všechno si můžeš přečíst v českém knižním rybníčku.

Literatura 2024: Trendy čeští autoři a autorky
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

26. září 2024 TIPY Článek

Čtení je sexy. Odpoledne strávené v parku s knihou is the new black. Nebo moře, pláž, lokální ovoce, sůl ve vlasech a kniha. Uuuh, you can feel the chills. Ať už čteš, co čteš, ať už se po večerech oddáváš true crime, čteš červenou knihovnu nebo seberozvojové knihy… když čteš, jsi sexy. Pojďme si teď společně rozšířit obzory o české knižní bestsellery.

 

Ono se to řekne – napsat knihu, pfff, to je brnkačka. Až na to, že není ani trochu. Napsat knihu je dlouhý proces, který chce hodně síly, odhodlání a možná i odříkání. Jsou autoři, kteří svůj masterpiece psali celý svůj život. Jsou autoři, kteří nové tituly produkují pomalu každý měsíc. Jsou autoři, kteří nikdy nedostali takový fame, jaký si doopravdy zasloužili.

My se zaměříme na české autory a autorky, kteří teď trendují, nebo kteří si za svou dosavadní práci zaslouží místo v hall of fame (and the world's gonna know your name).

Letem světem písmem: Co je literatura a proč je tak moc precious 

Literatura, one big precious thing, je od nepaměti neodmyslitelnou součástí lidské kultury a historie. Jejím cílem, stejně tak jako rolí, je dát prostor uměleckým vyjádřením jednotlivců, myšlenkovým proudům, náladám a společenským otázkám dané doby. Co si vybavíš, když se řekne literatura? Beztak knihy. Co ale konkrétně za knihy? To už máme každý jinak.

Slova mají schopnost ovlivňovat náš náhled na svět a taky nás inspirovat k zamyšlení. Nad otázkami světa, vlastní existence a možná jen bytí celkově. I když – ne všechny knihy samozřejmě takovouhle sílu mají. Nad čím se chceš zamýšlet, když čteš Twilight, 50 shades nebo třeba knížku o životě Harryho Stylese či Taylor Swift. No offense. Ale ani česká literatura není výjimkou – najdeš tady naprosto skvostné a unikátní díla unikátních autorů, ale pak taky ne příliš kvalitní literaturu, která se moc nepovedla.

Detailní odpověď na otázku, proč je literatura tak moc precious, si musíme najít každý sám. Protože tu svoji ti nemůže nikdo (na)diktovat. Každopádně, to, co ti nadiktovat můžeme i my, je něco málo o formování moderní české literatury. Vzniká v posledních desetiletích, ve svých textech reaguje na nejen na domácí společenské změny, ale taky na vlivy globalizace, technologického pokroku a mezinárodní literární scény.

Česká literatura in a nutshell 

Ne, ne, nebudeme si tady teď říkat celou historii české literatury. Jednak proto, že jsme se ji všichni pilně učili ve škole, druhak proto, že bychom tady byli pěkně dlouho. Zaměříme se prostě a jenom na moderní literaturu, ale to už ti asi bylo jasné.

Moderní česká literatura se začala formovat s pádem komunismu, kdy přišly zásadní společenské a kulturní změny. Právě tahle změna představuje novou éru literatury – té, která se odklonila od přísně cenzurovaného a ideologicky řízeného prostředí komunistického Československa a otevřela se širšímu spektru témat a literárních postupů.

Pod hlavičku moderní literatura spadá poměrně velké spektrum žánrů, such as realistická próza, expertimentální texty, poezie, detektivka a podobně. Mezi typické rysy současné tvorby patří:

  • — tematické zpracování osobní svobody, vztahů, 
  • — historické paměti, 
  • — reakce na společenské změny a globalizaci.

Moderní česká literatura stále více reflektuje otázky identity, jak národní, tak individuální, a nevyhýbá se ani kontroverzním nebo společensky palčivým tématům. Její vývoj odráží proměnu společnosti a přináší nové literární přístupy i témata, která jsou čím dál více globálního charakteru.

Zjistit více

Málem bychom ještě zapomněli na podstatnou část – na ocenění přeci. V naší české kotlině najdete hned několik událostí, literárních cen i festivalů, které si vytyčily cíl – a sice: podporovat rozvoj a povědomí o moderní české literatuře.

Mezi nejvýznamnější ocenění se jednoznačně řadí Magnesia Litera, která každoročně oceňuje nejlepší české knihy v různých kategoriích, včetně prózy, poezie nebo publicistiky. Dalším významným oceněním je pak Cena Jiřího Ortena, udělovaná mladým autorům do třiceti let. No a z oblasti literárních festivalů můžeme zmínit třeba Svět knihy, který do Prahy rok co rok přivádí české i zahraniční autory.

Pojďme se teď na českou literaturu podívat taky z pohledu žánrů, jejich zastoupení je opravdu velké. Od dramatu až po magický realismus. Vliv mají samozřejmě i zahraniční trendy a globalizace. Pronikají sem témata jako migrace, klimatická krize, ale i témata genderu, sexuality a rovnosti. Vlivem globalizace je domácí literatura obohacena o témata, která hýbou světem. Stejně tak nám to ale rozšiřuje rozhled a obzory.

A teď k těm žánrům. Současná česká literatura se vyznačuje značnou žánrovou pestrostí (tou souvisí právě s globalizací a taky aktuálními událostmi světa). Celosvětové proudy jako postmodernismus, minimalismus či magický realismus autoři přizpůsobují českému prostředí. Místo tady ale vzniká i pro žánry jako detektivky, sci-fi, fantasy nebo literatura faktu. Ačkoliv romány jsou jednoduše stálice, stále víc a víc se tady otevírá prostor i pro jinačí žánry.

Úspěšní moderní autoři a autorky: Czech edition

Česká literární scéna za poslední dekádu vyprodukovala opravdu velmi velmi kvalitní autory – a taky díla. My jsme pár takových autorů a autorek vybrali a pokusíme se ti je představit (a možná tě nalákat). Protože díla, která vznikla z jejich hlav a per, nejsou jen taková díla – jsou to literární skvosty.

Okej, tak pojďme na to:

— Petra Dvořáková 

Do povědomí čtenářské společnosti se dostala skrze svoje psychologicky laděné romány – ty se často řeší témata mezilidských vztahů, složitostí rodinných vazeb či morálních dilemat. Knihou, kterou tvoří všechny tyhle tři roviny, je třeba Chirurg. Petru ale možná znáš jako autorku knih Vrány a Dědina.

— Markéta Lukášková 

I Markéta Lukášková patří ke známým českých autorkám. Začínala jako autorka humorných knih a taky románů pro mladší generaci. V jejích knihách jako Losos v kaluži a Panda v nesnázích najdeš originální příběhy s nadhledem, ironií a tématy, která svou aktuálností a možná taky vtipem oslovují široké spektrum čtenářů.

— Jiří Hájíček

Držitel ocenění Magnesia Litera a výrazný autor současné české literatury. Jeho díla se nejčastěji věnují venkovské tematice a pak taky reflexi české společnosti. Za jeho nejznámější knihy můžeme považovat Selský baroko nebo třeba Dešťová hůl (za kterou získal Magnesia Litera). V jeho knihách se taky často objevuje téma kolektivní viny či důležitých životních rozhodnutí.

— Kateřina Tučková 

Potřebujeme představovat tuhle autorku? Možná jen trochu, viď? Takže – Kateřina Tučková je jednou z nejvýraznějších osobností české literární scény. Ačkoliv vydala jen tři knihy, velmi dobře se zapsala do povědomí čtenářů a veřejnosti. Proslavila se svými historickými romány, které kombinují pečlivě zpracovaný kontext s emotivními příběhy.

Napsala romány: Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a Bílá voda. Svými romány přináší hluboký pohled na složité otázky české historie a ženské zkušenosti. Její schopnost propojit minulost s osobními příběhy činí její dílo jedinečným a ceněným nejen v českém, ale i mezinárodním kontextu. Za svoje knihy získala mnoho ocenění, mimo jiné i Magnesia Litera.

— Jakuba Katalpa

Jakuba Katalpa se proslavila románem Němci, epickou rodinnou ságou zabývající se česko-německými vztahy v průběhu 20. století. Pro její díla je typická specifická a ojedinělá práce s jazykem, ve své tvorbě se zabývá otázkami identity, paměti a historie. Knižním debutem byla možná kontroverzní kniha Je hlína k snědku?, následoval Zuzanin dech, který pojednává o osudech žen v těžkých historických obdobích.

— Alena Mornštajnová 

Jedno z nejvýznamnější jmen současné literatury. Alena Mornštajnová je bezpochyb jednou z nejčtenějších aktuálních autorek. Její romány rozebírají témata mezilidských vztahů, řeší vnitřní problémky postav. Jejím debutem byl román Hana, její poslední knihou je pak román Les v domě. Ve svých knihách tak často rozebírá heavy témata a vlastně se s nimi vůbec nemaže.

Je držitelkou několika ocenění, mezi nimi třeba Magnesia Litera či Cena knihovníků SKIP.

— Petra Soukupová

Petra Soukupová je známá svými psychologickými romány, ve kterých často naráží na téma rodinných vztahů. Do povědomí čtenářstva se dostala díky svým románům Pod sněhem a Věci, na které nastal čas.

— Jakub Stanjura 

Jakub Stanjura zatím napsal jen jednu knihu, ale ta aspoň opravdu zamávala naší společností. Tématem knihy Srpny je gaslighting, ale taky láska a další osobní trápení. Pokud chceš, aby ti při čtení knihy běhal mráz po zádech, je tohle vlastně dost dobrá volba. 

— Marek Torčík

Marek Torčík debutoval v minulém roce románem Rozložíš paměť. Kniha dostala velké oblibě a o tom, že se opravdu povedla, tě přesvědčí hned dvě ocenění: Magnesia Litera (Luxor Litera) & Cena Jiřího Ortena (Kniha roku).

Marek Torčík je autor, o kterém ještě určitě uslyšíme. Právě teď si totiž začíná dláždit svoji cestu mezi spisovatelské špičky.

— Bianca Bellová

Spisovatelka Bianca Bellová  se stala známou díky svému románu Jezero, za který získala prestižní cenu Magnesia Litera a Evropskou cenu za literaturu. Jedná se o dystopický příběh s prvky magického realismu, který zkoumá vztah člověka k přírodě a vlastní identitě.

Za ústřední téma jejích knih bychom tak mohli označit prozkoumávání lidské osamělosti a hledání smyslu v těžkých podmínkách. To se totiž objevuje v dalších dílech jako Mona.

— Veronika Opatřilová 

Spisovatelka a překladatelka ze švédštiny, která taky často píše – fejetony, povídky a hlavně romány. Specificky young-adult ekofikci a queer romány. Ve svých knihách zpracovává mimo jiné téma křehkosti lidí s menšinovou sexuální orientací. Do tohohle světa se můžeš ponořit v jejích třech knihách: Ostrov žije, Počkej na moře a Píseň L.

— Marek Epstein

Scenárista, spisovatel a dramaturg, který stojí za velkou řádkou úspěšných filmů. Mimoto ale píše i knížky, taky úspěšné. Pro uvedení – z jeho pera vznikly scénáře pro filmy jako Václav, Signál, Osmy nebo taky třeba Šarlatán. Z jeho knižní tvorby musíme upozornit na díla jako Země, Nerez nebo Dravec.

End of the story 

Napsat dobrý příběh je náročná disciplína. Ale jak vidíš, dá se to, protože všem, které jsme jmenovali, se to povedlo. Chce to udělat dostatečnou rešerši, chce to mít nápad, chce to umět psát. A to stačí. A pokud se chceš naučit, ale spíš se dozvědět o možnostech vydání vlastní knihy, naskoč do našeho kurzu.

Rozhodně jsme tady nevyjmenovali všechny hvězdy současné české literatury, ale snažili jsme. Truly. Jestli se totiž chceš pustit do čtení domácí literatury a začít podporovat české spisovatele, teď je ten správný čas. Podzim, čtení čas.

A abys neřekl*a, dáme ti ještě tip na dvě nakladatelství, která vydávají top české knihy: Host, Paseka. Nemáš zač.

A žili šťastně až do smrti.