Jak retušovat tak, aby to nebylo poznat | SKVOT
Skvot Mag

Jak retušovat tak, aby to nebylo poznat

Devět pravidel pro přirozené retušování fotografie.

Jak retušovat tak, aby to nebylo poznat
card-photo

SASHA DMYTRUK

SKVOT Copywriter

15. srpna 2024 FOTOGRAFIE Článek

Standardy krásy se proměnily – z modelů*modelek s lesklou pletí a nadměrnou plastikou těla se stal cringe. 

Jedním z nejdůležitějších trendů posledních let je přirozenost snímků, a tedy i přirozená retuš. Podstatou takové retuše je zneviditelnění samotného zpracování a „osvěžení“ fotografie. Přirozená retuš umožňuje zobrazit vrásky, pihy a celkově umožňuje nedokonalosti. 

Vysvětlujeme, co je to přirozená retuš a jakých devět přístupů je k dispozici pro zvýšení autenticity snímků.

 

Když je potřeba retušovat

Ve světě komerční fotografie je retušování posledním, ale zásadním příběhem. Dobrý záběr je pouze prvním krokem k dobrému obrázku. I když máš na place jen profesionály, stejně musíš neupravené snímky vylepšit. 

Obecně existují dva typy retuší:

  • #1 Základní – odstraňuje zjevné vady, opravuje kontrast, tón, zlepšuje celkovou kvalitu snímku (neplést si základní retuš s úpravou snímku, jedná se o technický proces). Základní retuš je vhodná pro fotografie ze soukromého nebo svatebního focení, pro online katalogy (když je fotografií hodně).
  • #2 Profesionální (neboli hi-end) retušování je vždy detailní a hloubkové zpracování celého snímku, které od retušéra vyžaduje pokročilé dovednosti.

Tento druh retuše je nutný pro řešení složitých problémů a zahrnuje velmi pečlivou práci s barvami, světlem a tóny. Hi-end retušování se obvykle používá v reklamě, časopisech, módních kampaních a velkých komerčních projektech.

Co retušovat a co ne

Retušování, stejně jako každý tvůrčí proces, může být subjektivní. Dva autoři mohou stejnou fotografii retušovat různými způsoby. Je na každém, aby rozhodl, co retušovat a co ne. Vždy je však třeba brát v úvahu kontext.

V případě přirozené retuše je nejdůležitější správně analyzovat snímek a poté se rozhodnout, které nedokonalosti (nebo rysy pleti, jako jsou mateřská znaménka) odstranit a které změkčit nebo ponechat. 

Při hodnocení obrázků:

  • #1 Všímej si textury, barev a světla na fotografii, ne modela*modelky.
  • #2 Přibližuj co nejméně, abys viděl*a jen ty vady, které je třeba odstranit (špína, prach, škrábance).
  • #3 Zaměř se na prvky, které vyčnívají z celkového pozadí (obvykle je třeba vyretušovat něco, co příliš přitahuje pozornost).

Pro lepší pochopení, které nedokonalosti je třeba odstranit úplně a které částečně (nebo se jich vůbec nedotýkat), rozděl tyto prvky do dvou skupin:

  • dočasné: škrábance, nečistoty, zarudnutí či nerovnoměrné opálení by měly být odstraněny
  • přirozené: pihy, vrásky, jizvy, mateřská znaménka, změkči nebo je ponechej.

Rozhodně je třeba odstranit vše, co fotografii znepříjemňuje nebo znehodnocuje – prach, špínu, akné, modřiny, zbytky jídla na zubech. 

To, co je třeba změkčit, je obtížnější. Dobře si rozmysli, zda a jak moc budeš retušovat. Protože některé drobné, ale zvláštní detaily mohou portrétu dodat autentičnost. Vše záleží na tvém uměleckém oku a vnímání.

Zjistit více

9 pravidel pro přirozenou retuš ve Photoshopu 

Při přirozené retuši platí pravidlo „méně znamená více“: čím méně zásahů, tím lepší výsledek. Snaž se to nepřehánět s počtem nástrojů a intenzitou jejich použití a dodržuj devět pravidel:

#1 Nech texturu kůže. Prvním a nejzákladnějším pravidlem je minimalizovat zpracování textury kůže. Snaž se ji vůbec neretušovat. Pro odstranění nedokonalostí použij Healing brush tool s malým rádiem nebo nástroj Stamp.

Nevyhlazuj pleť, jen ji zbav zjevných defektů – zachováš tak její přirozený vzhled.

Pokud textura kůže vyčnívá a je třeba ji změkčit, použij Clone brush tool.

#2 Zprůhledni štětec. Nástroj Brush tool je alternativou ke složitému a časově náročnému retušování pleti, protože umožňuje přidávat efekty selektivně. Pokud použiješ Brush tool s průhledností pod 50 %, uvidíš na pleti polovinu původních textur a efektů. 

Pokud nástroj nezprůhledníš nebo zvýšíš průhlednost výrazně nad 50 %, může to vést k efektu „tmelu“ a přirozené rysy se ztratí. 

#3 Vyhni se frekvenčnímu rozkladu. Nástroj Frequency separation ve Photoshopu umožňuje „rozložit“ texturu obrazu a barevný tón do dvou vrstev (nejčastěji při práci s kůží) a pracovat s každou vrstvou zvlášť.

Pokud chceš dosáhnout přirozeného vzhledu, není vhodné tuto metodu používat k retušování pleti obličeje. Frekvenční rozklad zničí mikrokontrast na pleti a vytvoří falešný vzhled. 

#4 Nepřeháněj to s Dodge & Burn. Jedná se o retušovací techniku, která ztmavuje některé oblasti pleti a zesvětluje jiné. Dodge & Burn umožňuje vytvořit dokonalé stíny a světla. Tento nástroj je vhodný pro přirozenou retuš, protože umožňuje pracovat na každém milimetru pleti, měnit stíny podle potřeby, aniž by byla ovlivněna textura.

Když se rozhodneš pro Dodge & Burn, nepřeháněj to: 

  • příliš nezmenšuj měřítko fotografie (optimální je pracovat s měřítkem 100 %), 
  • nevěnuj téhle technice moc času (snaž se ji dělat maximálně 20–25 minut)

#5 Méně retušuj oči a duhovku. Retušování barevné části oka by nemělo být patrné. Pokud ji příliš zesvětlíš nebo příliš nasytíš, bude vypadat nerealisticky a panenkovsky. Zdůrazni její barvu, ale minimálně.

Vyvaruj se také přílišné retuše pleti kolem očí – tato oblast je velmi důležitá pro přirozený efekt. Maximálně tuto oblast mírně zesvětli a odstraň nežádoucí hrubé vrásky nebo záhyby v líčení.

#6 Omez na minimum Liquify. Rovnání nosu modela*modelky nebo změna tvaru obličeje či plastiky těla nejsou ok. Přirozené tvary by měly zůstat takové, jaké jsou – zejména pokud retušuješ snímek pro hi-end.

Použij funkci Liquify pouze v krajních případech – k přidání objemu nebo změně tvaru malých prvků (například nehtů). 

#7 Funkci Color Grading použij pouze v případě, že je kvalita fotografie špatná. Nástroj Color Grading (sloužící ke korekci nebo doladění barev) používej pouze v případě, že je kvalita originálu špatná. Pokud je tvůj originál kvalitní, pravděpodobně nebudeš potřebovat použít korekci barev.

  • Správně uprav fotografii už na začátku, abys nemusel*a na konci upravovat barvy a tón.
  • Snaž se, aby barva pleti byla přirozenější a jasnější (to je jeden z klíčových bodů pro přirozený vzhled pleti).
Číst

#8 Nech stíny a světla. Nech na pleti stíny, světlé body a světlejší oblasti. Vyhlazení nebo odstranění každého malého stínu či rozjasňovače (zejména pokud na sebe příliš upozorňují) může způsobit, že pleť bude vypadat příliš plasticky, téměř dvojrozměrně. 

V ideálním případě by tyto okamžiky měl fotograf zachytit během fotografování. Pokud to není v pořádku, odstraň odlesky, které jsou velmi nápadné, a zbytek nech tak, jak je. 

#9 Nech nedokonalosti. Nesnaž se odstranit všechny nedokonalosti vzhledu – lidé v reálném životě nevypadají jako figuríny. Nedotýkej se tenkých kapilár na bělmu, malých vrásek kolem očí nebo znaménka na bradě – pro přirozenější efekt je nech.

Totéž platí pro pihy. Jedná se o důležitý aspekt přirozeného portrétu, a pokud je model*ka má, nech mu*jí je. Jedná se o trend, který zdůrazní individualitu snímku.

Ve zkratce

Přirozená retuš by měla být neviditelná a pouze „osvěžit“ vzhled modela*modelky. Pro pochopení toho, co retušovat a co ne, rozděl všechny prvky vzhledu na dočasné a přirozené (dočasné prvky odstraň, přirozené prvky retušuj minimálně nebo se jich nedotýkej).

Hlavním pravidlem přirozené retuše je „méně znamená více“. Pokud chceš zjistit, jak daleko ses dostal*a, častěji zvětšuj a porovnávej výsledek s originálem. Pro dosažení maximálního přirozeného efektu: 

  • #1 Strukturu pleti příliš neretušuj.
  • #2 Zachovej přirozenou barvu pleti.
  • #3 Nepřeháněj to s retušováním očí a kůže pod očima.
  • #4 Většinu nedokonalostí nech.