Jak udělat z průměrných fotek výstavní | SKVOT
Skvot Mag

Jak udělat z průměrných fotek výstavní

Fotografie a využití AI k její editaci.

Jak udělat z průměrných fotek výstavní
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

2. července 2024 FOTOGRAFIE Článek

Rychlá a digitální doba – to je to, co žijeme. A je jen na nás, jak se jí přizpůsobíme. AI je mnohým z nás věrnou kámoškou, na kterou se dá vždycky a za všech okolností spolehnout. Už víš, že ruku v ruce s ChatGPT můžeš vystřihnout fajn texty, že s MidJourney můžeš tvořit fajn obrázky. A pak je tady taky něco, co ti pomůže editovat fotky. 

 

Fotografie je pro nás dnes již legen-počkej si-dární formou, jak si zachovat vzpomínky. Ať už na místo, které jsme navštívili, nebo na nějakou akci, kterou jsme podnikli. Je to způsob, jak si (neustále) připomínat to, na co nechceme zapomenout. Je to způsob, jak nezapomenout.

A co bychom to byli za studenty, kdybychom si nepřipomněli trochu té historie. Tak pojďme na to. Vítej ve světě fotografie – v jejích začátcích, jejím vzestupu a v té nejaktuálnější podobě. Probereme všechno, ostatně jako vždycky.

Fotografie: Co to je a proč to je 

Fotografii můžeme vnímat jako umění nebo vědu, je totiž obojí. Je jednou z mnoha možností, jak můžeme sdělovat (a sdílet) obsah svého jednání. Technicky se jedná o proces, kdy se za využití světla tvoří trvalý obrazový záznam.

Do toho, jak funguje fotoaparát, se pouštět nebudeme, to by bylo na dlouho. Místo toho si pojem fotografie vysvětlíme etymologicky. Pojem tedy pochází z řečtiny – ze slov „fotos“ = světlo a „grafé“ = kreslení. Doslova tak fotografie znamená „kreslení světlem“, a to je krása.

Vynález fotografie datujeme někdy počátkem 19. století. První známá fotografie byla pořízena v roce 1822 ve Francii. A právě francouzská vláda o pár let později koupila patent na tzv. daguerrotypii a nechala jej k volnému užití. Daguerreotypie představuje první komplexní fotografický proces, který pro vznik fotografie využívá postříbřenou měděnou desku.

A teď už jen chronologicky pár dat:

  • — 1884: první fotografický film 
  • — 1907: počátek barevné fotografie 
  • — 1935: první inverzní film = barevná fotografie 
  • — 1981: první digitální fotoaparát 

Sice very briefly, ale i tak jsme se o fotografii něco málo dozvěděli. Historicky byla vnímána mnoha způsoby, třeba jako něco, co dokáže vidět lépe než lidské oko. Ať už ji vnímáš jakkoliv, jedna pravda zůstává – fotografie navždy změnila to, jak vnímáme svět okolo sebe a jak na něj nahlížíme.

Zjistit více

Editace fotek jako nová cesta za krásou?  

Sometimes není nad to vidět věci takové, jaké doopravdy jsou. Ale někdy si pořízené fotky přímo říkají o úpravu. A přitom někdy stačí jen malá úpravička, jen přidání světla nebo ubrání stínů, a dílo je na světě.

Dávno neplatí, že editovat fotky je fuj a out. Věříme totiž, že většina fotografů se shodne v tom, že editace fotek je přímo in. No takže proto taky na scénu přichází Photoshop. Ale jelikož je doba fakt rychlá, způsobů, jak fotky editovat, neustále přibývá. Jednou z takových cest je třeba využití AI. Jen se přiznej, beztak ji používáš taky.

Pojďme si ale k samotné editaci fotek říct něco víc. Pro definici nemusíme daleko: fotoeditace je proces manipulace, úpravy a jiného vyhezkávání fotek za účelem získání nějakého požadovaného výsledku. Ne, nemluvíme o retuši, mluvíme o grafické úpravě – o takové úpravě, která prokreslí barvy fotky a která fotce jednoduše dodá šmrnc.

Fotoeditace ti pomůže zvýšit vizuální přitažlivost snímků, ale taky vytvořit jednotný vizuální styl, odstranit nežádoucí prvky nebo rušivé prvky a nakonec opravit problémy s expozicí a vyvážením barev.

Editace fotek s pomocníčkem: AI vstupuje na scénu 

Teď, kdy jsou počítače a telefony naši častější společníci než lidé, je důležité držet krok a neusnout na vavřínech. To opakujeme pořád a dokola. Takže právě proto a z toho důvodu ti tady překládáme výběr několika AI tools, se kterými fotky upravíš jedna báseň.

Některé budou zdarma, některé ne, ale společné mají to, že ti s fotkami prostě a jednoduše pomůžou. Samy najdou chybičky a samy je opraví, upraví, doladí a vyladí. Tohle jsou tooly, které nechceš minout – tohle jsou tooly, o kterých chceš vědět.

Ačkoliv se sice může zdát, že AI je dokonalá, opak je pravdou. AI totiž není člověk a jen člověk je dokonalý? To možná ne, ale snad chápeš, kam tím míříme. Míříme tam, že i používání AI k editaci fotek má svoje plusy a minusy.

Let’s go na samotné fotoeditory: 

#1 Adobe Photoshop 

Adobe Photoshop asi ani nemusíme představovat. Je to snad nejznámější program na úpravu fotek vůbec a používají ho skoro všichni. Dost možná proto, že patří mezi nejlepší AI fotoeditory. S ním prakticky nesáhneš vedle – bude pro tebe spolehlivým společníkem a kolegou.

#2 Canva 

Canva, oblíbený nástroj napříč grafickým světem, funguje ale taky i jako celkem dost fajnový online editor fotografií. Tady můžeš svoje fotky automaticky vylepšovat (bez pro verze, jupí) a upravovat jejich barvy a jas. Pomocí štětce můžeš určit, jakou část fotky / obrázku chceš změnit či vylepšit.

#3 Lensa 

S Lensa můžeš provádět úžasné úpravy fotografií přímo v telefonu. Nabízí funkce jako rozmazání a odstranění pozadí, dokáže doladit detaily a přidat rámečky k fotografiím. Navíc si tady můžeš pohrát s různými fotografickými efekty, měnit kontrast, expozici, sytost a doostřovat fotky.

Číst

#4 Pixlr 

Bezplatný nástroj pro úpravu fotografií má všechny základní funkce, které od špičkového editoru fotografií očekáváš. Mezi ně řadíme samozřejmě odstranění backgroundu, přidání filtrů a efektů, ale taky animace a tvorbu koláží.

Pixlr nabízí i placenou verzi – přes ni se dostaneš k tisícům překryvů fotografií, dalším prostředkům, samolepkám, výukovým programům a některým exkluzivním nástrojům pro úpravy.

#5 LunaPic

V LunaPic, jednoduchém online nástroji pro úpravu fotografií s AI, stačí nahrát fotku, vybrat umělecký efekt a počkat, až tvoje kámoška AI udělá práci za tebe. Kromě toho taky samozřejmě umí upravovat úrovně světla a přidávat spoustu různých filtrů, uměleckých a dalších efektů. A mimoto, pozor, umí tvořit i videoanimace a GIFíky.

#6 Luminar Neo 

Luminar Neo je jednoduchý editor obrázků, se kterým se skamarádíš prakticky ihned. Je user-friendly, je powered by AI, tudíž je rychlý jako Flash. Úpravy provádí automaticky, takže super fotky získáš bez velké námahy. Vizuály zostří, světlo upraví, pozadí ti klidně odstraní. Je na něj spoleh.