Nestyď se zeptat: Jak uspět v moderní architektuře
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak uspět v moderní architektuře

„Dobré nástroje dělají dobrou práci a stejně je to s ArchiCADem, ale člověk se nesmí stát obětí programu,“ varuje v rozhovoru pro Skvot MAG Ondřej Vápeník.

Nestyď se zeptat: Jak uspět v moderní architektuře
9. srpna 2024 INTERVIEW Článek

Architekti, stavební projektanti a další profese od stavebnického fochu se bez kvalitních PC programů dnes už neobejdou. Asi by ti neprošlo narýsovat si návrh ručně a pak s ním sebevědomě vyrazit za klientem. Standard už je trochu jinde.   

Ondřej Vápeník na Skvotu povede sedmitýdenní kurz ArchiCAD, kde s tebou bude sdílet svoje know-how podobně, jako to dělá i na Fakultě architektury ČVUT. Než se zakoumáš do principů modelování a procesu vytváření a správy digitálního modelu stavby (BIM), pojď trochu poznat svého budoucího lektora v dnešním rozhovoru. 

 

Ahoj Ondřeji, můžeš nám na začátek říct, jak ses dostal k architektuře a co tě na ní nejvíc baví?

Asi mě k ní přivedli rodiče, kteří mi pomohli při rozhodování, kam dál po gymnáziu. Zvláště pak táta, který absolvoval Fakultu stavební ČVUT a stavařinu dělá celý život. Baví mě to, protože je to různorodá činnost a práce se zajímavými lidmi z různých oborů.

Na Fakultě architektury ČVUT učíš počítačové navrhování a pozemní stavitelství. Mohl bys nám popsat svůj typický den? Stíháš skloubit učení s prací na projektech?

Ráno třikrát odložím budík, pak jdu přebalit… (smích) Na fakultě jsem pravidelně dvakrát týdně a je to pro mě zodpovědná, ale zároveň zábavná činnost. 

Práce s mladými lidmi mě nabíjí a dodává mi energii na to, abych se mohl věnovat své hlavní profesi, která je trochu více stresová a časově náročná. Neumím si představit, že bych se naplno věnoval pouze projektování a navrhování.

Náhledy návrhů ateliéru Mnohostěn

 

Během práce pro studio BLACK N' ARCH jsi měl na starosti implementaci BIM strategie. Co to obnášelo?

Nastavit workflow našeho týmu tak, abychom splnili předmět plnění smlouvy, hodně suše řečeno. Nebylo to ale jen o ArchiCADu, protože jsme projekt odevzdávali v takové kvalitě, aby to měl objednatel dostupné ve své BIM prohlížečce. Takže tam bylo zapojeno i spoustu jiného softwaru. Ale v interním týmu to byla odpovědnost za procesy a postupy právě v ArchiCADu.

Cyberdog, na kterém jsi pracoval ve studiu BLACK N' ARCH, vyhrál soutěž Best of Reality. Jaký to byl pocit? Znáš se osobně s Davidem Černým, který za projektem stojí?

Ano, s Davidem se znám, spolupráce s ním byla nesmírná zábava a sranda a rozhodně na to rád vzpomínám. Cena patřila celému ateliéru, takže pocit to byl skupinově slavnostní.

Zjistit více

Na jakém projektu ve svém ateliéru Mnohostěn momentálně pracuješ? Můžeš nám o tom něco prozradit?

Samozřejmě, je toho více a jsou to rozdílně velké projekty. Na začátku roku to byla nějaká posudková činnost na stavbě technické stavby střešních plášťů, teď řeším drobnou stavbu u řeky Lužnice, která má statut kulturní památky, a dlouhodobě řeším projekt rekonstrukce sádek zde v Táboře.

Tvůj ateliér stojí za krmítkem Berry, oceněným Českou společností ornitologickou. Baví tě i tyhle pro architekta možná trochu netradiční realizace? 

Ano, moc. Ateliér máme s mojí ženou, která je průmyslová designérka a ze začátku byla naše práce dost oddělená. Ale jak se vzájemně učíme, tak už se zásadně prolíná, a myslím si, že oba dva můžeme zastoupit i tu druhou profesi. 

Stále platí, že architekturu dělám víc já a produkt víc Markéta, ale třeba u zadání projektů a všech schůzek jsme vždy spolu.

Dokončuješ Ph.D. studium na Fakultě architektury ČVUT. Na jaké téma děláš disertačku? 

Provětrávané pláště a BIM. Analyzuji vnitřní mikroklimatické podmínky v mezeře, které budou aplikovatelné na jakýkoliv objekt zpracovaný BIM metodou. Zároveň by díky tomu mohlo dojít k optimalizaci tepelně-energetického návrhu.

Super, takže se držíš tématu. (smích) Když jsme u toho studia, ty učíš ArchiCAD jinak. Jak to děláš, že se studenti naučí ovládat program, ale netrápí se u toho?

Snažím se jim sdělit, že pokud budou návrhy zpracovávat ve 3D, je mnoho způsobů, jak svou práci prezentovat a prodat ji. Pokud jste zaseklí ve 2D máte trochu omezené možnosti. 

Náhledy návrhů ateliéru Mnohostěn

 

Máš nějaké doporučení nebo tip pro začínající architekty? Na co by se měli ve svojí kariéře zaměřit?

Nesoustředit se jen na krásu a drahé pěkné materiály, ale i na technické a technologické aspekty návrhu, které budou brzy převládat. 

Co tě vedlo k tomu, že ses stal lektorem kurzu ArchiCAD na Skvotu? Je něco, co bys chtěl studenstvu určitě předat?

Předávání know-how mě asi baví… Věřím, že to bude obdobné jako na Fakultě architektury. Chtěl bych určitě předat to, že dobré nástroje dělají dobrou práci a stejně je to s ArchiCADem, ale člověk se nesmí stát obětí programu.

Číst

Jaké jsou podle tebe největší výhody a nevýhody práce s ArchiCADem? Co bys vzkázal těm, kteří váhají, jestli dát programu šanci?

Je to poměrně drahý soft, nicméně komplexnost, provázanost a příjemný UI je odpovídající přidaná hodnota za vložené finance.

Jak se díváš na současné trendy v architektuře? Je něco, co tě inspiruje nebo naopak štve?

Snažím se fungovat jako v západních zemích, kde se neodděluje svět architektury a stavařiny. U nás je nepředstavitelné sloučit tyto dva světy. Jeden bude vždy házet bahno na tu druhou stranu a naopak. 

Takže sním o tom, že jednoho dne bude i u nás civil engineering a bude to spíše o spolupráci než konkurenci. Jinak mě ještě dost trápí legislativa a státní správa, ale to by se sem asi nevešlo.

Práce architekta je kreativní. Máš nějaký hack na udržení kreativity? 

Sport, rodina, work-life balance. Práce se nesmí přehánět, nemá nožičky, nikam neuteče. (smích)

Jaké to je vést vlastní architektonické studio s manželkou? Zvládáte spolu být doma i v práci?

Při studiu na VŠ jsem si říkal, že to bych určitě nechtěl, že to musí být strašně náročné. Teď si to neumím představit jinak… snad to tak bude nadále. (smích)

Držíme palce, aby to tak určitě bylo. A díky, že sis našel čas na rozhovor!