Budování brandu v gastronomii made easy | SKVOT
Skvot Mag

Budování brandu v gastronomii made easy

Gastro brandy, kterým se dařilo, daří a nejspíš i dařit bude.

Budování brandu v gastronomii made easy
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

9. července 2024 MARKETING & BRAND Článek

Jídlo, jídlo, ach to jídlo. Požitek, bez kterého nedokážeme (a taky nemůžeme) fungovat. Na čem ale vlastně stojí gastronomie a jak v gastro oblasti funguje brand? Dřív možná nebylo necessary brand v gastru budovat, doba se ale mění a dnes – jak víme – to potřebné je až až. Pojďme se společně podívat na úspěšné gastro brandy, které tuhle challenge pochopily a od kterých bychom se mohli učit.

 

Ne, ne, gastronomie není jen o tom uvařit a nakrmit. Gastronomie je zážitek – je to něco krásného, ač někdy možná na první pohled easy. Ale určitě to víš sám*sama moc dobře, uvařit vynikající svíčkovou není jen tak. Takže když takovou dobrotu uvaříš fakt skvěle, je potřeba dát o tom vědět světu. Stejně tak – pokud chceš jako být jako gastro brand vidět, jednoduše musíš pracovat na tom, abys jako gastro brand vidět byl. Jak ale, toť otázka.

Brand management ve (delší) zkratce 

Abychom mohli tohle téma doopravdy otevřít, potřebujeme nejprv pochopit, co je vlastně brand management. Takže first things first –

Brand management (česky: řízení značky) je komplexní proces, který zahrnuje plánování, rozvoj, implementaci a kontrolu strategií zaměřených na budování brandu. Cílem je vytvořit silnou, konzistentní a rozpoznatelnou značku, která zaujme a udrží si svoje fans, čímž zvýší svoji hodnotu na trhu.

Mít a budovat brand je nad míru důležité, a to z mnoha ohledů:

  • — odlišení od konkurence & rozlišitelnost;
  • — emocionální pouto a následná loajalita zákazníků;  
  • — vyšší hodnota značky; 
  • — větší přitažlivost & snazší reklama; 
  • — zajištění kontinuity a růstu. 

Jak vidíš, budovat brand se fakt vyplatí. Pojďme se teď ještě podívat na klíčové prvky brand managementu. Není jich moc, proto budování brandu není tak těžká disciplína, jen je to běh na dlouhou trať. 

#1 Brand identity

Identita značky říká a nastavuje, kdo značka je, co představuje a jak a čím se liší (chce lišit) od konkurence. Zahrnuje všechny vizuální a komunikační prvky, které definují a reprezentují značku, takže věci jako – logo, barevná paleta, typografie, slogan a celkový design. 

#2 Brand image

Obraz značky cílí na to, jak bude značka známá v myslích svých spotřebitelů / zákazníků. Spadají sem veškeré asociace a emoce, které máme se značkou spojené. A co je teda cílem? Vytvořit pozitivní a konzistentní obraz brandu, který rezonuje s cílovou skupinou.

#3 Brand positioning

Proces, kterým se značka odlišuje od konkurence a zaujímá jedinečnou pozici na trhu. A když je tohle umístění efektivní, komunikuje jedinečné výhody a hodnoty, které oslovují cílové zákazníky.

#4 Brand equity

Brand equity reprezentuje celkovou hodnotu značky. Tedy to, jak je brand vnímán napříč trhem a mezi spotřebiteli. Česky tenhle termín můžeme označit jako „celkovou hodnotu značky“. Možná tě překvapí, že se dá měřit – často se měří na základě loajality zákazníků, povědomí o značce, kvality vnímání a asociací se značkou. 

Možná by bylo fér definovat si, v čem přesně se liší klasický / obecný brand od gastro brandu. Jak už víme, brand management je v dnešní době důležitý naprosto pro všechny značky. Dalo by se říct, že kdo nebuduje brand, prohrává. Avšak brand management v gastronomickém sektoru má hned několik specifických rysů a výzev. 

Hlavní rozdíly mezi obecným brand managementem a brand managementem v gastro sektoru vznikají ze samé povahy odvětví gastronomie. Pro ni je naprosto klíčová celková zákaznická zkušenost, kvalita jídla a atmosféra podniku. Gastro obecně se více zaměřuje na smyslové zážitky a osobní vztahy se zákazníky, což vyžaduje specifické strategie a přístupy.

A teď už k tomu samotnému gastru, jo? 

Zjistit více

Budování brandu v gastro sektoru

Budovat brand v gastronomii určitě není stejné, jako budovat brand třeba ve stavebnictví. Každá tahle situace má svoje specifické aspekty, příležitosti i výzvy. A abychom si tenhle management v gastronomii přiblížili as much as possible, pojďme se teď podívat na všechny klíčové prvky: 

— Brand identity 

Co by sem asi tak mohlo patřit? Je to název, je to logo, je to atmoška s restaurací / barem / podnikem spojená. Název i logo musí být dobře zapamatovatelné, protože – ač divné možná může být – všichni vybíráme očima. Když podnik dobře vypadá, a tudíž i dobře působí, půjdeme tak spíš, než když má restauračka dobré menu, ale interiér působí jako z minulého století. 

Takže nesmíme zapomenout na vizuální identitu. Ta je v gastru jednoduše klíčová. Zahrnuje design interiéru restaurace, jídelní lístek, obalové materiály, logo a celkovou estetiku. Celkově musí odrážet koncept, styl a identitu restaurace. Součástí je pak i atmosféra vnitrnu restaurace – takže: osvětlení, hudbu, uspořádání prostoru a celkový dojem, který jako zákazníci získáme při návštěvě.

— Lokalita & prostředí

Umístění restaurace hraje velkou roli v jejím successu. Dobrá lokalita přitahuje a působí dobře,  což zvyšuje povědomí o značce. A pak prostředí itself: estetika a pohodlí prostoru, kde zákazníci papkají (a tráví svůj volný čas), jsou pro celkový dojem zásadní. Počítáme sem všechno od nábytku až po dekorace. 

— Zákaznická zkušenost 

Gastro podniky navštěvujeme s jedním jediným účelem – a sice: dobře se najíst & napít. Takže mít dobrou nabídku, která je moderní, konzistentní a něčím speciální, je víc než priorita. No a pak je tady personál – no řekni, baví tě chodit někam, kde je obsluha protivná a nepříjemná? Asi ne, asi v takovém podniku nechceš strávit víc času, než je třeba, a často odejdeš bez dýška. 

Pozitivní zážitek z podniku samozřejmě umocňuje obsluha. Když je servis profi, příjemný a jednoduše legen-počkej si-dární, vrátíš se. Protože tvůj zážitek je mňam. Roli hraje taky to, zda ceny odpovídají kvalitě a velikosti pokrmu. 

— Personalizace & inovace 

Bezlepková, veganská, vegetariánská jídla… to všechno je dnes už must-have. Možnost jídlo zákazníkovi přizpůsobit, a tím tak zvýšit jeho pozitivní pocit z celého gastro-zážitku, by u restaurací měla figurovat ve vrchních příčkách strategie. Fajn taky je jít jako gastro podnik s dobou – měnit jídla, ale i nápoje třeba na základě ročních období (protože nikdo nemá chuť na guláš, když je venku 35 stupňů). 

Dneska taky frčí lokálnost. Nemysli na nesmysly, zákazníky tohle fakt zajímá. Používání lokálních a sezónních surovin může zvýšit atraktivitu restaurace a přitáhnout zákazníky, které baví čerstvost a podpora místních farmářů. A pokud cílíš na eko-lidi, mysli taky na udržitelnost a minimalizaci odpadu. Umět třeba z masa využít ale úplně všechno podnikům přidává na cti.

A co budování gastro brandu skrze online a offline marketing – jde to vůbec? Ale kdeže, samozřejmě jde. A dost pravděpodobně podobně jako u jiných brandů: 

  • — Sociální média: jako u všech ostatních brandů platí, že kdo je online přítomen, ten je vidět. Aktivní a konzistentní přítomnost na sociálních médiích je v dnešní době klíčová, to už víme. Sdílení fotografií jídel, akcí a interakce se zákazníky = tvůj starter pack. 
  • — Webové stránky: profesionální a uživatelsky přívětivé webovky s informacemi o menu, rezervacích a kontaktních údajích nesmí chybět. Jak jinak uspokojit ty z nás, co chtějí vědět, kam jdou, před tím, než tam jdou? 
  • — Recenze a hodnocení: monitoring a reagování na recenze na platformách jako TripAdvisor, Yelp nebo Google Reviews může výrazně ovlivnit a boostnout pověst značky.
  • — Eventy + akce: spešl akce, jako jsou tematické večery, ochutnávky nebo workshopy? Oh yes. Právě touhle taktikou si může značka přilákat nové zákazníky a udržet stávající. 

Úspěšné gastro brandy skvotíma očima 

Možná u nás ve Skvotu nejsme žádní gastro profíci a možná jen rádi jíme. Možná se necháme nalákat na reklamu a možná prostě fakt jen rádi jíme. Tak či tak, vybrali jsme ty v našich očích nejlepší gastro značky, o kterých určitě ještě uslyšíš. 

Ambiente

Potřebuje tohle vůbec komentář? Síť restaurací Ambiente je jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších gastro značek v Česku. Pod touhle hlavičkou najdeš různé koncepty restaurací, jako jsou Lokál, Brasileiro, Pizza Nuova, Café Savoy, Eska, Dva Kohouti, Pasta Fresca, Bufet nebo Cukrárna Myšák. 

Všechny dohromady spojuje stejný pohled na gastronomii. Ačkoliv má každý podnik svoji vlastní unikátní atmosféru, všechny sdílejí stejnou filozofii a standardy. Všechny do jednoho kladou důraz na kvalitu a autentické chutě. 

Jídlovice

Naše oblíbená Jídelna – a to nejen proto, že ji máme od kanclu doslova co by kamenem dohodil. Koncept, který stojí na kvalitním a fakt mňam jídle. Jídelna, kde si vybereš téměř vždycky, a když si vybereš, královsky se najíš. 

Long Story Short

Olomoucký skvost, který se nachází v pevnosti někde mezi náměstími a hlavním nádražím. Bistro, hostel, pekárna a kavárna v jednom? To je Long Story Short. Zajímavý – truly hipster – design a celý vibe místa tě ovládne tak, že se sem budeš chtít vracet. Originální pokrmy v hlavní roli se sezónními a lokálními surovinami? Už jen třešnička na dortu. 

Nakrm, Fat Fuck

Brněnská značka Nakrm má pod sebou hned dva zajímavé podniky: Būcheck a dezertína. Burgery, ale i káva a dobrý koláč? Tak tak. Jejich úspěchu přidává specializace na moderní street food, jméno, které zní a je známé, a taky důraz na kvalitu masa. 

A pokud máš radši chuť na pořádný smash burger, tak doporučujeme jedině Fat Fuck. To jsou burgery, na které budeš ještě dlouho vzpomínat. A dost možná už ti žádné jiné chutnat nebudou. 

— Je libo něco sladkého? Angelato, Ollies

Protože zmrzlina je láska, nesmíme opomenout rodinou manufakturu Angelato. Ti denně vyrábí zmrzky řemeslným (takže poctivým) způsobem – a na chuti je to opravdu znát. „Čerstvost, pestrost, kreativita a hlavně kvalita“, jejich heslo, kterého se při každé nové zmrzlinové várce drží. 

Ostravská rodinná cukrárna a bistro Ollies dělá dost možná ty nejlepší makronky, které kdy ochutnáš. Mají tradiční receptury, ruční výrobu a hlavně kvalitní ingredience. V jejich nabídce najdeš různá kokinka a když jednou ochutnáš, vrátíš se. 

— Když chceš dobrý chleba: Zrno Zrnko

Řemeslná pekárna zaměřená na výrobu kvalitního pečiva z tradičních a ekologických surovin, která je známá svou vášní pro řemeslné pečení a důrazem na udržitelnost. Zároveň je pekárna se silným a autentickým příběhem, který lidi táhne a který je jim sympatický. Útulné a přátelské prostředí, workshopy pečení, handmade řemeslné pečení – díky tomu všemu Zrno Zrnko prosperuje. 

— Prasím, prasíš, prasíme: Faency Fries

Faency Fries je úspěšná česká gastro značka díky svému zaměření na kvalitu, jednoduchost a specializaci na jeden produkt – hranolky. S důrazem na čerstvost, širokou nabídku dipů a silnou brand identity dokázala tato značka získat a udržet si loajální zákazníky. Dalším důvodem úspěchu jsou samosebou i kvalitní suroviny: čerstvé brambory a kvalitní olej. 

Jednoduše hranolky, které jsou mňam. Sáhneš po nich vždycky, když nemáš čas a hledáš efektivní a rychlý servis. Úspěchu přidává i atraktivní vizuální styl poboček a foodtrucků, ale i jejich přítomnost na velkém množství festivalů a dalších eventů. 

— Když dobrou kávu, tak Pikola

Šumperská kavárna, která se zaměřuje jak na kvalitní kávu, tak na její profesionální příprav. Na náš seznam úspěšných gastro brandů patří with no doubt. Nabízí totiž výběrovou, přímo jimi praženou, kávu, kterou si můžeš vychutnat společně s mňam dezerty. Baristé v Pikola jsou dobře vyškolení a zkušení, což zajišťuje konzistentně vysokou kvalitu kávy.

Začínala s lokální pověstí, teď už si jejich kávu můžeš dát i ve vybraných pražských kavárnách. Pikola se aktivně zapojuje do kavárenské komunity, pravidelně aktualizuje svou nabídku a navíc pořádá workshopy a akce s kávou spojené. 

— Místo, kde vegani mají hody: Forky’s

Forky's je česká síť restaurací zaměřená na veganskou kuchyni a zdravé stravování. V jejich menu najdeš širokou škálu pokrmů od burgerů, salátů, a wrapů až po speciality jako vegan sushi a poké bowls. Brand se soustředí na ekologickou udržitelnost a zdravý životní styl. 

Díky dobré vizuální identitě je značka velmi dobře rozpoznatelná a velmi těžce zaměnitelná. Díky svému zaměření na kvalitní veganskou kuchyni, ekologickou udržitelnost a moderní design je tak právem na našem seznamu. 

A teď možná ta nejpalčivější otázka: Jak na poli gastronomie vyniknout?

Aby brand v gastronomickém sektoru vynikl, musí se odlišit od konkurence a vytvořit silné, zapamatovatelné spojení se zákazníky. K tomu potřebuje splnit několik aspektů a hlavně mít dobrý (neprůstřelný) plán. Tak jen tak v bodech, jo: 

  • — unikátní koncept + exkluzivní nabídka; 
  • — kvalita >>> kvantita; 
  • — lokální a čerstvé suroviny a menu plné inovací; 
  • — osobní přístup, profesionální a přátelský personál; 
  • — silná vizuální identita; 
  • — online přítomnost, která je vidět: socials, webovky; 
  • — vytvoření zážitku, protože zážitek je nade vše; 
  • — udržitelnost a etika. To je must have.