Kostýmy for the win: Jak získat sošku slávy | SKVOT
Skvot Mag

Kostýmy for the win: Jak získat sošku slávy

Vítězové Českého lva v kategorii Nejlepší kostýmy.

Kostýmy for the win: Jak získat sošku slávy
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

8. července 2024 DESIGN Článek

Kostýmní design – docela zajímavé téma, nemyslíš? Pro nás určitě, a to nejen proto, že zanedlouho startujeme kurz právě na tohle téma. Zajímavý je i z toho pohledu, že dotváří / a vlastně tvoří vizuální stránku celého projektu. Je to právě kostýmní design, který nás dokáže přenést do dané doby a pomůže nám nacítit časoprostor, ve kterém se příběh (ať už filmový, seriálový či divadelní) odehrává.

 

Bez kostýmů by to dneska už asi ani nešlo, nebo šlo? To je otázka, na kterou je dost těžké odpovědět. Ale spíš nešlo. Jen si představ svůj oblíbený film / seriál bez, třeba, dobových kostýmů. Divná představa, no ne? Tak vidíš, tady máme důkaz, že kostýmní design hraje nejen v kinematografii prim. Pojďme se společně podívat na to, co vlastně kostýmní design a proč vlastně je.

Zjistit více

Začátek příběhu: Co je kostýmní design 

Klíčový prvek pro různá performativní umění? Tak určitě. Klíčový prvek pro v umělecké tvorbě divadelních, filmových a seriálových produkcích? Stoprocentně. Kostýmní design je téměř všude – v reklamě, ve videoklipech, v tanci, v kultuře obecně… všude. Ale co to vlastně ten kostýmní design je?

Jedná se o umění, a stejně tak řemeslo, tvorby oděvů (= kostýmů) pro herce v divadle, filmu, televizi a dalších performativních uměních. Výrazně přispívá k celkovému dojmu z představení a k hlubšímu pochopení postav a příběhu. Kostýmní designér*ka navrhuje oblečení, které herci nosí během představení, a to s ohledem na historickou přesnost, charakterizaci postav, estetiku představení a praktičnost kostýmů.

Vznik kostýmů pro dané představení sestává z několika kroků:

1. Výzkum a analýza: Aby kostýmní designér*ka lépe pochopil*a zadání, a lépe se dokázal*a do tématu vcítit, musí analyzovat postavy a taky období, ve kterém se příběh odehrává. Takže to znamená studium historických oděvů, sociálních norem a životního stylu.

2. Kreativní návrh: Designéři pak následně tvoří skici a návrhy kostýmů, které odpovídají vizuálnímu stylu produkce a charakterům daných postav. Vybírají se látky, barvy, styly – to všechno pak ve výsledku podtrhuje vlastnosti postav a taky náladu celé scény. 

3. Výroba: Máš návrh a pak šiješ. Teda jako kostýmní designér tvoříš právě ten návrh, vybíráš materiály a celý kostým tvoříš na míru hercům.

4. Zkoušky: Designers spolupracují s režiséry, scénografy a herci, aby zajistili, že kostýmy fungují správně na jevišti nebo před kamerou. To zahrnuje zkoušky kostýmů, úpravy a finální přizpůsobování.

Už víme, že je pro film i divadlo kostýmní design důležitý, a ofc jsme to tak nějak věděli vždycky, ale možná ještě nevíme, proč je tak moc důležitý. Tak se na to pojďme podívat trochu víc zblízka.

Kostýmní design nám dává možnost se mnohem lépe a do větší hloubky vcítit do doby, ve které se příběh odehrává. Stejně tak nám dává možnost lépe pochopit postavy. Kostýmy nás můžou inspirovat, můžou ovlivnit náš šatník i naši módní preferenci. Co třeba taková Emily in Paris? Ta to určitě dokázala (aplaus).

Zdroj: pagesix.com 

Tohle je list of importance kostýmního designu: 

  • Charakterizace: díky dobrým kostýmům jako diváci lépe porozumíme postavám, máme v rukou něco, díky čemu dokážeme detekovat, kdo daná postava je – oblečení může vyjadřovat věk, sociální postavení, profesi, osobnost a emoce postav.
  • Estetika a atmoška: vizuální styl a estetizace produkce nesmí chybět. Kostýmy tvoří atmosféru a náladu scény, ať už jde o elegantní ples, ponuré podsvětí nebo futuristický svět.
  • Podpora hereckého výkonu: správně navržené kostýmy mohou hercům pomáhají lépe se vcítit do svých rolí. A když jsi dostatečně v roli, podáváš lepší výkony. Easy business.
  • Jednotnost a vizuální kontinuita: kostýmy musí být v souladu se scénografií, osvětlením a dalšími vizuálními prvky, aby produkce působila jednotně a profesionálně.

A aby to bylo všechno fér, musíme věnovat prostor i otázce, co všechno vlastně kostýmní designéři na své day-to-day cestě za úspěchem řeší. Ne, není to jen to, jak vytvořit tu nejlepší sukni a ne, není to je o tom, jak zařídit, aby kostýmy byly supr čupr. Je to mnohem víc. 

Pracovní agenda costume designers s sebou nese širokou škálu odpovědností. Jejich práce totiž musí být efektivní a precizní zároveň, a to, že je detail-oriented, snad ani nemusíme zmiňovat. Tak jen tak namátkou, jo – mluvíme tady o odpovědnostech od analýzy přes návrh a spolupráci až po dokumentaci a kreativitu. 

Do odpovědností costume designera patří ale i správa finančních prostředků a časová logistika, stejně tak jako evidence o daných kostýmech. Z vizuální stránky je pak důležité držet kontinuitu jak celého počinu, tak jednotlivých scén. A pak sem samozřejmě spadá inovace a originalita. Tvořit unikátní a inovativní kostýmy, které jsou definicí nezapomenutelného vizuálního zážitku, je to, o čem to dost možná celé je. 

Výběr Českých lvů: 2019–2023 winners

Jak ještě lépe si kostýmní design představit než ukázkami těch kostýmů, které zvítězily a získaly prestižní sošku Český lev? We think so, lepší možnost není. Pro naše účely jsme vybrali vítěze z posledních pěti ročníků. Tak okay let’s gooo. 

— 2019: Nabarvené ptáče 

Tříhodinový film, kde v celé stopáži zazní snad jen dvě věty. To je Nabarvené ptáče Václava Marhoula – film na motivy knihy Jerzyho Kosiński. Tady hrály kostýmy velmi důležitou roli, celý příběh totiž dokonale dokreslují. Helena Rovná odvedla opravdu dobrou práci, z kostýmů na nás totiž doslova dýchá atmosféra filmu – a jsou to právě kostýmy, které suplují mluvenou řeč.

Zdroj: csfd.cz

— 2020: Krajina ve stínu 

Krajina ve stínu je temný, heavy film Bohdana Slámy, který se zabývá problematikou poválečného odsunu. Příběh není jednoduchý, celým filmem se prolíná jakási temnota – a to, že je černobílý, na jeho dikci ještě přidává. Zuzana Bambušek Krejzková svým kostýmním uměním doplnila to, díky čemu film dává smysl. 

Možná jsou to maličkosti, možná jsou to velikosti, ale jedno je jisté – že Krajina ve stínu získala tuhle sošku oprávněně.

Zdroj: hradec.rozhlas.cz

— 2021: Božena 

Možná nejznámější česká spisovatelka a poněkud kontroverzní postava v jednom. A minisérie na její počest byla svým způsobem taky kontroverzní, ačkoliv asi jen tak, jak byla sama Božena. Nás ale nezajímá příběh, nás zajímají kostýmy. Držitelkou Českého lva se za rok 2021 stala Katarína Štrbová Bieliková. A není divu, kostýmy působily opravdu dobovým dojmem a celý příběh krásně dokreslily.

Zdroj: blesk.cz

— 2022: Il Boemo 

Příběh o nejslavnějším českém umělci 18. století s Vojtěchem Dykem v hlavní roli byl jednoznačně silným favoritem. Historický film z české produkce v italštině? Oh please. A k tomu kostýmy a celková výprava – ty v nás opravdu probudily pocit toho, že se nacházíme v italských městech v 18. století. 

Za kostýmy stojí Andrea Cavalletto, který odvedl opravdu precizní práci. Od paruk přes boty až po večerní róby.

Zdroj: dafilms.cz

— 2023: Volha 

Že Českého lva v kategorii Nejlepší kostýmy získá seriál, jsme možná ještě neviděli. Ale u seriálu Volha není divu. Vladimíře Pachl Fimínové se opravdu povedlo přenést nás zpátky do sedmdesátek, ve kterých se příběh odehrává. Ať už budeme oceňovat účesy, džíny nebo celkovou kostýmní vizáž… tohle se fakt povedlo.

Zdroj: ceskatelevize.cz 

This is the end 

Jak vidíš, kostýmní design je nedílnou součástí filmového, seriálového, divadelního a možná i hudebního průmyslu. Je to vizuální stránka, která nesmí být opomíjená. Protože právě kostýmy jsou to, jak film (seriál, you name it) vypadá a působí. 

Teď se můžeš na svět začít dívat trochu jinak – optikou kostýmního designu a možná uvidíš něco, co jsi doteď neviděl*a. To my nevíme, že jo. Ale co víme, je to, že i ty se můžeš začít věnovat tvorbě obleků pro filmové trháky. Naskoč do našeho online kurzu a získej know-how, se kterým dost možná taky vyhraješ svoji vlastní sošku slávy.