Emoční roller coaster: Svez se na vlně filmové atmošky | SKVOT
Skvot Mag

Emoční roller coaster: Svez se na vlně filmové atmošky

Sedíš si doma v teplíčku a jedeš na spirále emocí – takhle mocné filmy jsou.

Emoční roller coaster: Svez se na vlně filmové atmošky
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

22. února 2024 VIDEO A FILM Článek

Koukáš na barevnou placku, ale tvůj mozek šlape na plné obrátky a tvoje tělo začíná vyrábět látky, které vyvolávají pocity. Mozek zkrátka reaguje stejně na film i na skutečnost – proto si můžeš dopřát celou škálu emocí. Když teda filmaři a režiséři přesně vědí, co dělají. Dnes společně omrknem filmy, které způsobily výlev emocí v redakci Skvot Magu.

 

Film ti umožní zažívat pocity v neobvyklých situacích. Proto hltáš každou jejich vteřinu a užíváš si proud neurotransmiterů bombardujících tvoje nervové spoje. Tak co dnes máme na emočním menu?

Radost

Název filmu: La La Land
Rok vydání: 2016
Režie: Damien Chazelle
Scénář: Damien Chazelle
Herci: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt a další

Proč v nás vyvolává tuhle emoci:

La La Land je óda na sny, lásku, Hollywood… a nechybí ani dávka zhrzenosti a náraz na tvrdou realitu. Ve filmu vidíš jasné a živé barvy, které ti způsobují nevyhnutelné výlevy radosti (je to fyziologie, s tím nemůžeš bojovat).

Hudba tě nutí vibovat a sledovat taneční kreace herců je prostě slast. Ta sehranost a to, jak do sebe všechny pohyby skvěle zapadají. Přiznej se. Je to pro tebe vysoce satisfying, ani nevíš proč.

Přidej k tomu luxusně zvládnutou kameru a dlouhé taneční sekvence točené na jeden záběr a je ti jasné, proč si tenhle biják vysloužil pár Oscarů (jednoho dokonce za režii). A taky 91 % na tomatometeru.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Smutek

Název filmu: Zrodila se hvězda
Rok vydání: 2018
Režie: Bradley Cooper
Scénář: Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters, původní scénář – Moss Hart, John Gregory Dunne, Joan Didion, Frank Pierson
Herci: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Rafi Gavron, Anthony Ramos a další

Proč v nás vyvolává tuhle emoci:

Zdařilý remake klasického příběhu o vzestupech a pádech ve světě showbizu tě vezme na výlet plný snů, lásky a nadějí, ale pak tě bez varování mrskne do propasti osobních tragédií.

Bradley Cooper a Lady Gaga tě vtáhnou do příběhu svého bouřlivého vztahu. Užívej si nostalgickou chvilku s příjemným vědomím toho, že až tenhle příběh skončí, odejdeš si žít svůj pohodový život. Emoční smutkovou katarzi si můžeš odžít skrz film.

Kamera a hudba pomáhají podpořit chmurné pocity. Hlavně v klíčových scénách, které zobrazují osobní boje a tragédii. Možná si to ani neuvědomuješ, ale když ti při určitých záběrech do ucha hrajou tklivé tóny a kamera míří hercům do obličeje proklatě zblízka, je to útok na emoční centra v mozku, která se pod touhle propracovanou souhrou režie a kamery rozblikají jak světýlka na vánočním stromečku.

 

Strach

Název filmu: Tiché místo
Rok vydání: 2018
Režie: John Krasinski
Scénář: John Krasinski, Scott Beck, Bryan Woods
Herci: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Cade Woodward, Leon Russom a další

Proč v nás vyvolává tuhle emoci:

U předchozích filmů tě na vlně pocitů držela hudba, tady si tě pěkně povozí hrobové ticho. Každý šelest totiž hlavní protagonisty filmu může poslat do věčných lovišť. Občas se přistihneš, jak tě děj filmu tak pohltil, že pro jistotu skoro nedýcháš.

Místo klasických hororových džampskérů tady sázejí na vytvoření napjaté atmošky, silný vizuální narativ a hluboké emoční pouto mezi postavami, které toho sice moc nenamluví, o to víc ale hrajou. K tomu jim pomáhá scénář a samozřejmě geniální režie. Ponuré postapokalyptické interiéry a spousta věcí, které můžou vydávat zvuk – už jenom ta představa tě děsí.

Moderní svět tichu moc nepřeje. Tak si pusť tenhle filmový počin a zjisti, že ticho dokáže být i pěkně děsuplné. (Možná proto ti do ucha pořád hraje nějaká mjuzik, co.) Když se budeš chtít bát ještě víc, pusť si dvojku z roku 2020. A chystá se na tebe i snímek Tiché místo 3 (Tiché místo: Den první), který přijde do českých kin už 27. června 2024.

Zdroj: ČSFD

Láska

Název filmu: Amélie z Montmartru
Rok vydání: 2021
Režie: Jean-Pierre Jeunet
Scénář: Guillaume Laurant, Jean-Pierre Jeunet
Herci: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Jamel Debbouze, Clotilde Mollet, Isabelle Nanty, Dominique Pinon a další

Proč v nás vyvolává tuhle emoci:

Ikonická romantická komedie tě přenese do světa Amélie Poulain, zasněné číšnice, která se rozhodne měnit životy lidí kolem sebe k lepšímu, ale přitom zapomíná na sebe. Nebo vlastně nezapomíná, jenom se v tom hledání lásky tak trochu plácá.

Filmy o lásce obecně nejsou pro analytické povahy a tady by praktik možná i zaplakal. Amélie je totiž tak zasněná, že hledá složitosti (převážně) tam, kde vůbec nejsou.

Připrav se na kouzelný narativ, nádhernou vizuální stylizaci, roztomilé efekty a emotivní hudbu. Opět perfektní hra s barevností a detailní záběry kamery na postavy a zachycení jejich emocí. Tohle rozkošné kombíčko tě hodí do romantického rozpoložení.

Doporučujeme hlavně pro případ, že doma romantiku nenacházíš. S tímhle emočním nákladem se usměješ na svého umaštěného Pepana i po tom, co proválel další víkend na sedačce. (Nebo ho vyhodíš z bytu a začneš si po vzoru Amélie hledat nějakou nedosažitelnou, zidealizovanou životní lásku – protože příklady táhnou.)

Zdroj: wuwm.com

Údiv

Název filmu: Interstellar
Rok vydání: 2014
Režie: Christopher Nolan
Scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Herci: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Mackenzie Foy, Wes Bentley a další

Zjistit více

 

Proč v nás vyvolává tuhle emoci:

Vydáš se na cestu skrz časoprostor a zamotá se ti z toho hlava. Od začátku do konce budeš napnutý*á jako špageta. Christopher Nolan tě donutí opustit i tu poslední jistotu a ty se začneš plácat v nereálnu, na vlně cobykdybysmu.

Spoj propracované, realistické vizuální efekty se základy teoretické fyziky a dostaneš univerzum, které je tak ohromující, že si budeš připadat jako malinký drobek v nekonečném vesmíru. Hudbu vytvořil Hans Zimmer, který beztak není z téhle planety, takže tvůj nadpozemský zážitek bude dokonalý.

Mistrná režie, schopnost srozumitelně vyprávět složitý příběh a skvělé zpracování všech částí filmu tě donutí přijmout fakt, že nic nemusí být, jak se zdá. Poslechni si main theme od Hanse a nasosni alespoň esenci pocitu.

 

Hněv

Název filmu: Klub rváčů
Rok vydání: 1999
Režie: David Fincher
Scénář: Jim Uhls (předlohu napsal Chuck Palahniuk)
Herci: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Jared Leto, Zach Grenier a další

Proč v nás vyvolává tuhle emoci:

Kultovní snímek se nám ve Skvot Magu už objevil, je to zkrátka legenda, která má na ČSFD luxusních 88 % a na prohnilých rajčatech velmi slušných 79 %. Nekompromisní až brutální pohled na moderní manhood a snaha o zaplnění vnitřní prázdnoty, která pramení z povrchního životního stylu bez vědomí hlubšího smyslu života, do nás pumpují emoce už čtvrt století.

Hlavní postavy vyjadřují svůj hněv a frustraci z každodenního zevlování opravdu svérázně. Tady není místo pro bábovky. Hlavní hrdina se dostane do špatné společnosti a začne měnit své chování, aby nakonec zjistil, že na hlavního záporáka se v tomhle případě nedá tak jednoduše ukázat prstem.

Film je tmavý a syrový, způsob, jakým byl natočený, kulisy i postprodukce ještě zvýrazňují téma hněvu a odporu proti společenským standardům. Úplně z něho čiší pocit prázdnoty, izolace, nepochopení a touhy po uznání a osobní katarzi. Jako by říkal: „Jen si bouchni. Sice ti chvíli bude líp, ale nakonec se stejně utopíš ve svém vlastním bahně, kámo.“

Zdroj: The Guardian

Dojels*dojelas do cíle

Až se příště zase vydáš někam na obrazovkovou plochodráhu, nezapomeň si přibalit pohodlný polštář a kapesníčky. Ty se hodí vždycky, ať už s nima utíráš slzu dojetí nebo kapku krve z rozraženého rtu.

A teď už si něco zapni, ať se tvoje mozkové emoční receptory můžou zase jednou divoce rozblikat. Přesně pro tohle si totiž chodíme do kina a na všechny ty Netflixy a ejdžbíoučka. Pro emoce.