Historie DJingu: Jak se mixování hudby proměnilo v digi věku | SKVOT
Skvot Mag

Historie DJingu: Jak se mixování hudby proměnilo v digi věku

Proměna tohohle umění od gramofonů pro moderní DJ systémy.

Historie DJingu: Jak se mixování hudby proměnilo v digi věku
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

7. května 2024 HUDBA Článek

DJové, ach ti DJové, jak moc ovlivnili hudební průmysl. Samozřejmě jedině v dobrém, aby bylo jasno. DJové jsou lidi, kteří rozumí hudbě a kteří vědí, jak ostatním dělat radost. Skrze svou vlastní hudbu. Ale o tomhle to teď nebude. Tentokrát se podíváme na historii DJingu jako oboru a budeme zjišťovat, jak se mixování hudby proměnilo během let. 

 

DJing jako obor je relativně mladá záležitost, i když vlastně tolik ne. Jaká je ale jeho historie a která klíčová jména za jeho vznikem stojí? A pak – jak DJing ovlivňuje současnou hudbu? Pojďme to spolu rozlousknout. 

Význam DJs v hudbě a taky kultuře 

Abychom si dobře rozuměli, je potřeba na začátek aspoň trošku definovat, co vlastně DJing je. Takže – diskžokejing je umění manipulace a mixování hudby pro živé publikum. Termín diskžokejing, DJing, chceš-li, poprvé zazněl někdy v roce 1935, kdy americký komentátor popisoval rozhlasového moderátora, který „jezdil“ na gramofonových deskách.

Jak šel čas, termín DJ byl stále více a více spojován s lidmi, kteří na veřejných akcích a v klubech přehrávali a mixovali hudbu. Naživo. Dnes už všichni víme, kdo je DJ a není pro nás žádným překvapením, že ho živí mixování hudby. Basic knowledge. 

Pro hudební scénu jsou DJs velkým přínosem. Dost často ovlivňují jak noční život, tak taky hudební průmysl itself. DJing je a vždycky bude samostatnou hudební formou, která dává umělcům možnost se hudebně vyjádřit. Díky schopnosti mixovat různé skladby do nových aranžmá, DJové často přispívají k evoluci hudebních stylů a formují kulturní identity. 

A teď už pojďme na trochu té historie. 

Historie DJingu: Od vzniku až po současnost (letem světem) 

Už víme, že termín diskžokejing se poprvé objevuje v roce 1935. Tyhle rané formy – které měly k DJingu, jak ho známe dnes, hodně daleko – se zaměřovaly na výběr a přehrávání hudby pro posluchače, a to bez použití jakýchkoliv mixovacích technik.

– Rise of the klubová scéna 

Padesátky znamenaly vzestup klubové scény. V téhle době se DJs se svou hudbou přesouvají z rozhlasových stanic do barů a taky (ofc) do nočních klubů. A tehdy se to stalo – tehdy DJs začínají hrát důležitou roli v taneční hudbě (která je teď možná nejdůležitější?). Postupně na scénu přichází i začátky mixování skladeb, s jediným cílem – a sice: udržet taneční parket v tanci. 

Zdroj: wave.rozhlas.cz

– Technologický pokrok & inovace 

Barvami protkaná 60. léta nepřinesla jen hippie komunitu, ale pro hudbu významný technologický pokrok: vylepšené gramofony a hlavně první mixážní pulty. Vznikají jména jako Francis Grasso, který začíná používat beatmatching. A ruka byla v rukávě. Díky synchronizaci tempa dvou skladeb pro plynulý přechod je lidem hudba blíž. Stává se pro ně zajímavější a to mění celkový zážitek z (především) taneční hudby. 

Hip-hop a s ním spojený scratching 

Jaká kultura se zrodila v 70. letech v americkém New Yorku? No přeci hip-hopová! A co to znamená pro DJing? Zcela nový rozměr. Boom. S hip-hopem se na světlo světa dostala taky technika zvaná scratching, která se pro něj stala základním prvkem. DJs se toho hned chytili, taky mají pod čepicí, a gramofony začínají používat jak pro přehrávání hudby, tak i k téhle technice. 

– Nástup digitalizace 

Všichni víme, že devadesátky byly divoké. A tahle divokost přispěla i DJingu. Odstartovala totiž digitální revoluci, která pokračuje dodnes a asi se ani nezastaví. V rané fázi téhle revoluce vznikají první počítačové softwary a taky digitální kontrolery, které dýdžejům dávají mnohem větší kreativitu a flexibilitu. Možnosti mixování a produkce urychlily i fakt, že teď mohou DJs s hudbou manipulovat v digitální formě. 

Nowadays: Globální fenomén 

Není tajemstvím, že dnes je DJing globálním fenoménem, který ovlivňuje nejen hudební scénu, ale i módu, technologie a noční život po celém světě. DJs jako Tiësto, Calvin Harris, Kygo a David Guetta jsou dnes světovými hvězdami. Jejich (music) work ovlivňuje hudbu, kterou posloucháme, ale taky způsob, jakým ji posloucháme. 

A to bychom nebyli my, abychom si nejmenovali klíčová jména, které dnešní DJing utvářely. Je to totiž zajímavá a hlavně inovativní oblast, kde se může uplatnit každý (podle sebe). 

Kool Herc – „Otec hip-hopu“

Ve své tvorbě začal vyčleňovat instrumentální části nahrávky, které zdůrazňovaly rytmus bicích – „break“ – a přecházet z jednoho breaku do druhého. Jeho breakbeatový DJing s využitím funkových bubenických sól vytvořil základ hiphopové hudby. A navíc – jeho výzvy tanečníkům se staly základem pro vznik synkopického, rytmicky mluveného doprovodu, který dnes známe jako rap. 

Grandmaster Flash – rozvinul techniku mixování a scratchování

Tvůrce dýdžejské techniky Quick Mix Theory, která slouží breakdancerům i rapperům k prodlužování bicích breaků, a to pomocí duplicitních kopií vinylů. Právě tahle technika stála u zrodu cuttingu a scratchingu, a rapperům slouží k prodloužení beatů, do kterých můžou jet bomby (guess who’s back).  

Larry Levan – ovlivnil vývoj dance a house hudby

Přes 10 let působil v NY’s nočním klubu Paradise Garage, který je označován za prototyp moderního tanečního klubu. Jeho sety byly pohlazením po duši, označovány byly jako „Saturday Mass“ (sobotní mše). Do dance music zavedl novou estetiku, experimentoval s bicími automaty a syntezátory, čímž uvedl elektronický post-disco zvuk. A to předznamenalo nástup house music. 

Frankie Knuckles – „Kmotr house hudby“

Tenhle americký DJ a hudební producent sehrál důležitou roli při rozvoji a popularizaci house music, která vznikla v 80. letech v Chicagu. V rámci své tvorby začal Knuckles experimentovat s remaky skladeb, prodlužoval intra a breaky a přidával nové beaty, aby staré oblíbené skladby omladil. Technika přetváření disco skladeb a experimentování s remixy se postupně etablovala ve vlastní žánr – a tak vznikla house music. Knuckles ji označil za „pomstu diskotéky“. 

Tiësto – „Kmotr EDM“

Tiësta ti určitě představovat nemusíme. Je jedním z prvních DJs, kteří si vydobyli globální uznání. EDM scéna ho považuje za jednoho z průkopníků žánru trance, klíčové součásti širšího spektra EDM. Scénu významně ovlivnil svými inovativními a emotivními tracky.

Tiësto hrál klíčovou roli v popularizaci EDM na globální úrovni, a to nejen svou hudbou, ale i shows na velkých hudebních festivalech a v klubech po celém světě. Patří k prvním DJs, kteří svoje sety dokázali transformovat z klubové scény na hlavní pódia velkých hudebních festivalů. A právě tohle je ta změna, která EDM zajistila jeho dominantní pozici v hudebním průmyslu. 

Lidem nesvědčí zůstávat v minulosti, takže se letem světem přesuneme zase do současnosti. 

Současný DJing a jeho na vliv na hudební scénu 

Jelikož jsme ořezané pastelky, moc dobře víme, že DJing na hudební scénu samozřejmě vliv má. A ne jen tak ledajaký. Možná by se mohlo zdát, že je dokonce základním stavebním kamenem dnešní (na TikToku) trendující hudby. A tohle tvrzení od pravdy určitě nemá tolik daleko. Avšak faktem zůstává, že ne všechna hudba vzejde z dýdžejských mozků. 

Podle mnohých, a to nemusíme patřit k lidem, kteří hudbě třeba typu EDM holdují, je role DJingu pro dnešní dobu klíčová. Příklady nemusíme hledat dlouho: třeba písnička I’m Good od Davida Guetty má jen na Spotify přes 1,5 miliardy přehrání. 

Tohle je přehled důvodů deklarujících, že DJing hudební scénu vážně ovlivňuje: 

#1 Technologický progress 

Jelikož se technologie neustále vyvíjejí, vyvíjí se i současný DJing. Diskžokejové prostě musí a chtějí držet krok a jít s dobou. Proto dnes používají digitální systémy, které integrují softwary a hardwary (třeba osvědčený Pioneer), umožňující složité zvukové manipulace, které byly dříve mission impossible. Být více kreativní je to, o čem tady mluvíme. Zkoušet nové a nové zvuky, práci s hudbou… you name it. 

A právě tohle nutí další hudební umělce experimentovat. Pracovat jak se svým hlasem, tak i s dalšími prvky zvukových / hudebních stop. Hardwary tak umožňují snadnější synchronizaci stop a mixování, díky čemuž je hudba čím dál větším zážitkem.

#2 Žánry a jejich barvitost, rozmanitost 

I hudba prochází evolucí a DJs jsou její nedílnou součástí. Mnohé nové žánry jsou více a více popularizovány a dostává se jim většího famu, než si dříve mohly představit. Hudební sebevyjádření je téma a dnes už nikdo nepochybuje o tom, že všechno, co z „pera“ hudebníků vznikne, je pure art. 

Skrze re-mixování, mashupy, ale taky vlastní produkci DJů vznikají nové hudební žánry a podžánry. Dávat starým písním nový kabát se nosí a hlavně – hlavně to letí. A když se vrátíme opět k EDM (typicky Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix), zjistíme, že prochází nekončící inovací, díky které je electro hudba masovým publikům blíž a blíž. 

#3 Proměna živých vystoupení 

DJing je fenoném, po kterém prahne doslova celý svět. To neznamená, že ji elektronickou hudbu posloucháme každý den od rána do večera, ale znamená to, že ji znáš a že si ji užíváš. Live vystoupení už nejsou jen přehrávačky v klubech, ale jsou to velkolepé show, které si budeš pamatovat do konce života. 

DJs už nejsou žádní interpreti, kteří by na festivalech vyplňovali prázdné bloky mezi vystupujícími, ale patří mezi headlinery a často jsou těmi, kdo festival zavírá. Jejich sessions jsou plná vizuálních efektů, technických dovedností a emotivních zážitků. To všechno dohromady vytváří komplexní, energií nabitý, zážitek. 

#4 Změna role DJů 

Tradiční role DJs jako selektorů hudby se rozšířila do oblasti hudební produkce a kulturotvorné aktivity. Vydávají svoje vlastní skladby, alba, objevují se na předních příčkách hitparád a obecně patří k silné skupině v hudebním průmyslu. Změnili pohled na mainstreamovou hudbu a velkou měrou ovlivňují hudební preference širokého publika. 

Na závěr trochu technologie 

Pro DJe je technologie klíčová. Bez ní by si dneska ani nešrkli (hahah, doslova – škrtání = scratching). Nejenže DJům dávají možnost experimentovat s hudbou na zcela nové úrovni, ale navíc rozšiřují možnosti, jak interagovat s publikem. 

Softwary jako Serato DJ či rekordbox získávají na své popularitě. Díky nim jsou DJs schopni mixovat hudbu přímo z počítače a díky tomu tak mají všechno pěkně na jednom místě. Softwary nabízejí řadu funkcí včetně efektů, smyček, hot cues, a synchronizace tempa, což DJům usnadňuje vytváření komplexních a technicky náročných setů.

Kontroléry umožňují DJům ovládat DJing software fyzicky, což je blíže klasickému cítění práce s mixpultem nebo gramofony. Zařízení, jako například Pioneer DJ DDJ-1000, integrují knoflíky, jog wheels, fadery a padů pro spuštění samply. To poskytuje  intuitivní a přizpůsobivé rozhraní pro veškerá hraní a vystoupení.

Propojení různých technologií dává DJům volnou ruku v tom, jak bude jejich hudba nakonec znít a jak bude jejich vystoupení nakonec vypadat. Všechno spolu souvisí, jako v životě. Jedna věc ovládá jednu, druhá třetí a všechny se doplňují. Ať už jde o kontrolery, syntezátory či vizuální softwary – to všechno dohromady tvoří celek. Celek, který známe a který nás baví.