Vizionáři Světa: Jony Ive A Jeho Vize O Eleganci | SKVOT
Skvot Mag

Vizionáři světa: Jony Ive a jeho vize o eleganci

Jak se hlavní designér společnosti Apple zdokonalil ve tvarech a minimalismu.

Vizionáři světa: Jony Ive a jeho vize o eleganci
card-photo

ARTHUR ZAJONC

Autor

2. dubna 2024 DESIGN Článek

Jonathan Paul „Jony“ Ive. Tak se jmenuje designér, bez kterého si dnes produkty Apple lze jen těžko představit. Je autorem tvarů iPhonu, MacBooku, iPadu a iMacu. Miluje stará auta, minimalismus a zaoblené rohy a v projektech, na kterých pracuje, kombinuje všechny své oblíbené věci.

V době, kdy Apple představuje nové brýle pro virtuální realitu Apple Vision Pro, jsme si připomněli hlavní etapy jeho kariéry, zjistili, zda existuje život po Applu, a vysvětlili, co z Jonyho udělalo to, čím je dnes.

 

Od designu umyvadla po iMac

Jonathan Ive se narodil 27. února 1967 v Chingfordu na předměstí Londýna. Jeho otec byl šperkařským mistrem a matka psychoterapeutkou.

Jako teenager se Jonathan více zajímal o otcovy obchody než o matčiny. Proto šel studovat průmyslový design na Newcastle Polytechnic (dnešní Northumbria University). Tam ho inspirovala německá škola designu Bauhaus a myšlenka, že lidé potřebují jen to nejnutnější, mu byla blízká. Tato filozofie se později stala základem budoucích projektů společnosti Apple.

Po ukončení studia pracoval Jonathan v londýnské designové agentuře Tangerine. V ní navrhoval mikrovlnné trouby a kadeřnické hřebeny – jednoduché a funkční předměty. Navrhl také umyvadlo a… toaletu. Když Jony tyto výrobky představil zákazníkovi, označil je za příliš moderní a drahé. Ivea přirozeně rozčilovalo, že pracuje pro klienty, kteří nesdílejí jeho hodnoty.

Zjistit více

 

V roce 1992 proto nastoupil do malé společnosti Apple, která se v té době potýkala s dluhy. Ivovu první prací pro Apple byl návrh kapesního počítače Newton MessagePad. Mladého Jonyho fascinovalo výklopné víko tohoto zařízení, které předběhlo svou dobu. Toto zařízení předjímalo popularitu skládacích mobilních telefonů.

V roce 1997 se do společnosti Apple vrátil její zakladatel Steve Jobs. V té době už Jony chystal svou výpověď. Oba se však domluvili a pracovali spolu více než 20 let.

Jobs viděl potenciál v tom, co dělá designér. Když navštívil designérské studio Ivea, ironicky řekl: „Nejste tu moc produktivní, že?“ Prvním úkolem od Jobse bylo vyvinout design pro počítač iMac G3, který měl vypadat jako lízátko. Výsledkem bylo průhledné tělo G3 s barevnými vložkami, které se stalo hitem mezi spotřební elektronikou. Některým lidem se tento design líbil, jiným připadal divný. Nikoho však nenechal lhostejným.

IMac G3 a jeho tvůrce Steve Jobs, 1998. Zdroj: СNN

Kromě designu Bauhausu vychází návrhy Jonyho Ivea také z práce Dietera Ramse z let 1960–1990, který byl kdysi hlavním designérem společnosti Braun. Ive několikrát veřejně ocenil Ramse za jeho „odvážný, čistý, dokonale proporčně vyvážený, soudržný a lehký“ design.

Rams kdysi formuloval „10 zásad dobrého designu“, kterými se Jony Ive řídil a řídí:

  • — Dobrý design je inovativní.
  • — Dobrý design dělá výrobek užitečným.
  • — Dobrý design je estetický.
  • — Dobrý design nám pomáhá porozumět výrobku.
  • — Dobrý design je nenápadný.
  • — Dobrý design je poctivý.
  • — Dobrý design je trvanlivý.
  • — Dobrý design se zaměřuje na každý detail.
  • — Dobrý design dbá na životní prostředí.
  • — Dobrý design je minimalistický.

Po iMacu G3 následovala řada zařízení Apple, která pokaždé překonala obvyklé pojetí technologie a způsobila novou revoluci v průmyslovém designu: iPod (2001), iPhone (2007), iPad (2010), MacBook Air (2008), Apple Watch (2015), iOS 7 (2013). Posledním Ivovým akordem bylo sídlo Apple Park (2017), vytvořené v podobě kulatého tlačítka – jediného na displeji iPhonu.

Apple Park, 2017. Zdroj: Hyperbeast

Steve Jobs a Jony Ive se v průběhu let stali nejlepšími přáteli. Často spolu obědvali a pak trávili hodiny v designérském studiu a diskutovali o budoucích projektech. Po Jobsově smrti Ive o svém přátelství s bývalým generálním ředitelem společnosti Apple veřejně mluvil jen zřídka. Při desátém výročí Stevovy smrti však Jony napsal vzpomínkový dopis pro WSJ. Ive označil dny strávené ve firmě za jedny z nejšťastnějších a nejkreativnějších ve svém životě. Před svou smrtí Jobs Ivemu řekl, že mu jejich rozhovory budou chybět.

Selhání společnosti Apple pod vedením Jonyho Ivea

Navzdory genialitě a jednoduchosti svých produktů nebylo všechno od Applu mistrovským dílem, ne všechno se rekordně prodávalo a ne všechno bylo publikem přijato, dokonce ani těmi, kteří byli značce věrní. Tady jsou tři největší neúspěchy společnosti Apple, i když jich je mnohem víc.

G4 Cube

V roce 2000, po mimořádně úspěšném představení počítače iMac G3, Apple uvedl další generaci tohoto počítače s názvem G4 Cube. Jednalo se o kostku umístěnou v akrylovém skle. Vizuálně toto zařízení připomínalo spíše umělecký objekt než funkční počítač. Z pohledu kupujícího se tedy Cube ukázal jako nepotřebný. Zařízení bylo příliš drahé a vyžadovalo další zařízení, jako je monitor nebo reproduktory, a sklo, v němž se počítač nacházel, začalo časem praskat. Novináři tento gadget označili za první velký Jobsův neúspěch po jeho návratu do Applu. O rok později bylo používání G4 Cube ukončeno.

G4Cube, 2000. Zdroj: Wired

iPhone 6

Smartphone iPhone 6 představila společnost Apple v roce 2014. Byl to první její telefon, který byl uveden na trh v kategorii Plus se zvětšenou obrazovkou. Jeho zvláštností bylo, že se jeho rámečky poměrně snadno ohýbaly. Hliníkový materiál a velká obrazovka způsobovaly deformaci o několik stupňů, když měli uživatelé smartphone v zadní kapse a seděli na něm.

Kompletní představení produktů Apple včetně iPhonu 6, 2014

AirPower

AirPower měla být jedinečná bezdrátová nabíječka pro produkty Apple. Byla oznámena už v roce 2017. Tento gadget měl současně nabíjet iPhony, hodinky Apple Watch a sluchátka AirPods. Dokonce vznikly propagační materiály, ale tento projekt se nikdy neuskutečnil. Dva roky po oznámení Apple z neznámých důvodů vydání zrušil.

Prototyp nabíjecí stanice AirPower. Zdroj: cnet

Paradigma inovace a elegance

Filozofii designu Jonyho Ivea lze popsat takto:

  • — uživatel je v centru pozornosti,
  • — jednoduchost a minimalismus,
  • — integrace designu do inženýrství.

Těmito zásadami se Ive při své práci řídí:

#1 Zaměření na uživatele. Proces návrhu začíná a končí u uživatele. Pochopení potřeb, chování a přání uživatelů je na prvním místě. Toto zaměření na uživatele přispívá k vývoji intuitivních rozhraní a bezproblémových interakcí.

#2 Jednoduchost a minimalismus. Hlavní myšlenkou je vytvářet výrobky, které jsou tvarově jednoduché, ale funkčně složité. Tento princip se projevuje v čistých liniích, lakonickém rozhraní a intuitivním ovládání produktů Apple.

#3 Integrace designu a inženýrství. Na rozdíl od mnoha společností, kde design a inženýrství jsou dvě samostatná oddělení, Apple jde proti pravidlům. Designéři a inženýři spolupracují od začátku vývoje, takže ve výrobku vždy dochází k harmonickému spojení formy a funkce.

#4 Inovace materiálu. Ive posunul hranice použití materiálů, experimentuje s různými látkami a technikami, aby zlepšil funkčnost a estetiku výrobku. Jeho práce s hliníkem například vedla k lehčím, pevnějším a atraktivnějším výrobkům Apple.

Zjistit více

 

#5 Pozornost věnovaná detailům. Ive je známý svou pečlivostí. Stále věří, že i ty nejmenší aspekty designu přispívají k celkovému uživatelskému zážitku.

#6 Nekompromisní kvalita. Jony dbá na vysoké standardy kvality, takže požadovaných výsledků dosahuje i prostřednictvním neústupnosti a složitých výrobních procesů.

#7 Harmonie technologie a lidskosti. Designér se snažil, aby technologie nebyla jen funkční, ale aby jí také přidal hodnoty a významy, kterých se stále držíme.

#8 Vývoj jazyka designu. Ivovy projekty nikdy nebyly statické. Díky jeho schopnosti přizpůsobovat se a inovovat se výrobky Apple držely v popředí designových a technologických trendů.

#9 Povědomí o životním prostředí. Ive do svých principů designu začlenil také udržitelnost, aby životní prostředí netrpělo ani jeho nejšílenějšími inkarnacemi.

Navzdory své autoritě a vlivu Jony Ive prohlásil, že je pouze dílkem skládačky: „Inovace ve společnosti Apple byly vždy týmovou hrou.“

Existuje život po Applu?

Ano, a podle všeho to vypadá dobře. Po odchodu ze společnosti Apple v roce 2019 založil Ive se svým přítelem, designérem Markem Newsonem, vlastní designérské studio LoveFrom. I přes odchod z Applu jeho nové studio přesto podepsalo se společností Apple smlouvu na 100 milionů dolarů, aby mohlo technologickému gigantu nadále radit. Smlouva o spolupráci však vypršela v roce 2022. Ive a Apple se rozhodli ji neprodloužit.

Písmo, které LoveFrom vyvíjela čtyři roky, 2023. Zdroj:fastcompany

Zajímavé projekty z Ivova života nezmizely. Jeho první velkou zakázkou po rozvázání spolupráce s Applem byl vývoj pečeti pro Terra Carta, ekologickou iniciativu vedenou princem Charlesem. Spolupráce s královskou rodinou pokračuje dodnes.

Ive byl také jmenován rektorem Královské vysoké školy umění (RCA) v Londýně. Designér se také účastní různých charitativních akcí, včetně Bonova projektu Red od U2.

Ačkoli je Jony nejvíce známý díky společnosti Apple, ve svém portfoliu má mnoho dalších cenných projektů. Například v roce 2013 vytvořil spolu s designérem Markem Newsonem digitální fotoaparát Leica Rangefinder s elegantním hliníkovým tělem. Ten byl dán do dražby, aby získal peníze pro Globální fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Podle aukční síně Sotheby's zaplatil kupec za přístroj 1,8 milionu dolarů.

Digitální dálkoměrný fotoaparát Leica. Zdroj: Sothbey’s

S Newsonem Ive vytvořil i prsten celý z pečlivě vybroušeného diamantu. Prsten s tisíci fasetami vybroušenými laserovým vodním paprskem čekal na zájemce s nejvyšší nabídkou. Byl prodán za 250 000 dolarů. Kromě toho Ive navrhl hodinky Jaeger-LeCoultre pro charitativní organizaci Project Red, za které kupec zaplatil 360 000 dolarů.

Dnes Jony Ive vstupuje do nové životní etapy spojené s technologiemi. Jeho studio LoveFrom zahájilo spolupráci se společností OpenAI Sama Altmana, jejímž cílem je vytvořit gadgety poháněné umělou inteligencí. K LoveFrom se již připojilo asi 20 bývalých zaměstnanců společnosti Apple, kteří začali pracovat na novém technologickém projektu. Podrobnosti o této práci však zůstávají utajeny. V tom spočívá Ivovo specifikum – nic neukazovat, dokud to není hotové.