NESTYĎ SE ZEPTAT: JAK SE TVOŘÍ 3D MODELY V PROGRAMU SKETCHUP? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak se tvoří 3D modely v programu SketchUp?

Rozhovor s architektkou Evou Fickovou o možnostech a výhodách Sketchupu, nástroje pro návrhy objektů a scén.

Nestyď se zeptat: Jak se tvoří 3D modely v programu SketchUp?
6. června 2024 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Už skoro dekádu se naše nová lektorka Eva Ficková věnuje architektuře a díky tomu se pohybuje v prostředí SketchUpu jako ryba ve vodě. Zeptali jsme se na výhody tohoto jednoduchého nástroje, se kterým vytvoříš 3D modely i technickou dokumentaci. 

V článku se taky dozvíš, jak Eva postupuje při tvorbě návrhu ve SketchUpu krok za krokem. A ještě podrobněji ti vše ukáže na kurzu SketchUp pro začátečníky, kde si na živých lekcích a praktických cvičeních vyzkoušíš navrhovat 3D modely na vlastní kůži (vlastně monitor).

 

Co tě nejvíc baví na práci se SketchUpem?

Baví mě model neustále přepracovávat, měnit, experimentovat, protože úprava projektu nezabere celý den. Ke svým 2D skicám tak můžu Sketchup otevřít už velmi brzy v úvodní fázi a veškeré prostorové a hmotové řešení si ověřit ve 3D.

Jaký byl tvůj první projekt vytvořený ve SketchUpu?

Myslím, že to byl bytový dům menšího měřítka, který jsem zpracovávala jako atelierový projekt při studiu na VŠ. Jednalo se tehdy zejména o fasády a osazení do terénu a pojednání parteru v okolí stavby.

Který nástroj ve SketchUpu považuješ za nejvíce užitečný a proč?

Nástroj „make component“, protože pak jsem schopná úpravou jednoho konkrétního prvku pozměnit všechny kopie téhož prvku vyskytující se v modelu naráz. Velmi užitečná věc, pokud chci třeba pozměnit velikost stejného typu oken nebo seříznout výšku prken v plaňkovém plotu.

Jak často využíváš SketchUp pro své projekty?

Použivám ho vlastně vždy v úvodní fázi, kdy projekt prochází mnoha změnami. Někdy se stane, že se musí začít úplně odznovu. Proto mi v této fázi Sketchup velmi šetří čas a energii. 

Máš nějaké tipy na zlepšení modelovacích schopností ve SketchUpu?

Stále přicházím na nové věci. Po absolvování základů jsou super zdrojem nových postupů a zlepšováků některé Youtube kanály. Mezi mé oblíbence patří Justin Geis a jeho The SketchUp Essentials. Přidává nová videa každý týden a za 6 let svého působení vytvořil téměř 1,3 tisíc tutoriálů.

Jaké jsou největší výhody používání SketchUpu v porovnání s jinými 3D modelovacími programy?

Největší výhoda je za mě volná ruka v tvoření, kdy mě jako architektku neomezují předdefinované prvky z vestavěných knihoven, jako tomu často je u jiných 3D softwarů. A pokud přeci jen prvky potřebuji, mohu si je do modelu stáhnout z online knihoven. 

Svoboda v tvorbě jde ruku v ruce s jednoduchostí programu, který je intuitivní a dá se v něm jednoduše zorientovat i bez předchozí zkušenosti s modelovacími softwary.

Zjistit více

Jaké byly tvoje největší výzvy při učení ve SketchUpu?

Když jsem zpracovávala projekt velodromu a objekt měl velmi organické hmoty včetně klopené velodromové dráhy uvnitř, to byla výzva. Na organické hmoty je sketchup trošku nemotornější, protože základním modelovacím prvkem je čára a rovná plocha. 

Na zborcené plochy střechy v podobě hyperbolického paraboloidu jsem si musela přizvat na pomoc Rhinoceros, a nespočet pluginů do sketchupu. Ale naučila jsem se díky tomu převádět modely mezi různými programy a objevila, že většina 3D softwaru má možnost uložit projekt ve Sketchupovém formátu.

Který typ projektů nejraději tvoříš ve SketchUpu?

Nejraději mám architektonické studie a interiér. Obojí mohu velmi rychle převést do 3D a pak se objektem procházet v modelu, jakoby už byl postavený.

Jaké funkce SketchUpu bys rád viděla v budoucích aktualizacích?

Velkou výhodou v desktop Sketchupu by byl vestavěný renderovací engine a širší paleta vestavěných nástrojů pro organické modelování. Rozhodně ale oceňuji i online verzi Sketchupu, která je svižná, má pouze základní nástroje a tyto aktualizace nepotřebuje

Jaký je tvůj nejoblíbenější doplněk nebo plugin pro SketchUp?

Nejlepší službu mi vždy prokázal doplněk CleanUp³, kterým jsem byla schopná zoptimalizovat a vyčistit i velmi rozbité a „rozsypané“ modely, které jsem někdy potřebovala vložit z jiného programu nebo v online knihovně nebyly dostupné v požadované kvalitě modelu. 

Soubor pak měl menší optimalizovanou velikost, promazané nebo skryté nedůležité čáry, promazané duplikované plochy, nepoužívané prvky a sjednocené shodné materiály.

Jakým způsobem integruješ SketchUp do svého pracovního workflow?

Nejprve začínám projektovat v ruce. Tužka a papír je pro mě stále výchozí „software.“ Poté záleží na stupni určitosti, ve které se nacházím. 

Někdy přímo scan skici vložím do Sketchupu a používám jako modelovací podklad, jindy skicu nejprve překreslím do konkrétnějších tvarů v AutoCadu a až následně vložím výkres do Sketchupu. A ze Sketchupu poté mohu generovat řezy a pohledy, které dále rozpracovávám a konkretizuji v AutoCadu.

Můžeš popsat, jak probíhá tvůj typický proces tvorby 3D modelu ve SketchUpu od začátku do konce?

Nejčastěji ve Sketchupu zpracovávám architektonické studie, proto popíšu tento proces.

Nejprve si naimportuji DWG výkresy vytvořené nejčastěji v AutoCadu. Začínám půdorysem, ze kterého si vynesu do 3D svislé konstrukce jednotlivých podlaží a přemístím je v modelu nad sebe, jak v reálu budou postaveny. Při práci nesmím zapomínat na organizaci a hierarchizaci modelu do skupin a hladin, aby se mi následně lépe upravoval model.

Poté vložím DWG s výkresy pohledů, natočím a přiložím je ve Sketchupu k odpovídajícím fasádám a tvořím otvory a další prvky na fasádě. Pak následuje zastřešení. Často si nechám “čistou” verzi objektu bez textur a terénu jako zálohu a dál pokračuji s jeho kopií.

Přichází na řadu texturování, na textury jsem perfekcionista a trávím vybíráním té správné až příliš mnoho času. Upravuji si vlastní fotky textur v Photoshopu nebo Lightroomu. Nechci, aby na ní bylo vidět opakování, musí mít správný detail, měřítko a odstín. Ale tyto parametry se dají ještě korigovat i přímo ve Sketchupu.

V separátním souboru si z vrstevnic pomocí Sandbox tools ve Sketchupu vytvořím terén a následně vložím otexturovaný model objektu. Pohraju si s osazením v terénu a následně otexturuji i terén a přidám stromy, lidi a další stafáž.

Poté už závisí na požadované kvalitě. Někdy exportuji obrázky přímo ze Sketchupu, jindy je potřeba větší fotorealističnost a následuje některý z renderovacích programů, jako je Lumion nebo Twinmotion. A výsledný obrázek je dalším krůčkem na cestě ke zhmotnění návrhu.

Děkujeme za podrobný návod! Na kurzu s tebou se nikdo nemusí bát, že by se nenaučil SketchUp od A do Z.