Nestyď se zeptat: Jak postavit web ve WordPressu? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak postavit web ve WordPressu?

„Neznalost může vést k pádům webu nebo nekonečným řešením,“ upozorňuje v rozhovoru pro Skvot mag Adam Laita.

Nestyď se zeptat: Jak postavit web ve WordPressu?
30. května 2024 UX/UI Článek

Speaker a spluorganizátor WordCampu Adam Laita se už 13 let zabývá kódováním, přizpůsobování UI a optimalizací ve WordPressu. V komunitě WordPressových webařů jeho jméno rezonuje. Pokud chceš stavět kvalitní webové stránky pomocí oblíbeného a prověřeného CMS (content management system), v kurzu WordPress pro začátečníky se budeš učit od jednoho z nejpovolanějších. 

Skvot mag se pro tebe zeptal Adama na oblíbené pluginy, nároky na účastnictvo kurzu i vliv AI na budoucnost stavby webů. Tak pojďme na to.

 

Adame, proč u tebe vyhrál WordPress? Zkoušel jsi i jiné CMS? 

Kdysi jsem pracoval v Drupalu a tehdy mi nepřišel vůbec přehledný. Nevyznal jsem se v administraci, ale nevím, jak je na tom nyní. Narazil jsem také na Joomlu, ale měl jsem podobnou zkušenost. Pracoval jsem také chvíli v Prestashopu, ale ten je určený primárně pro e-commerce odvětví. 

WordPress byl pro mě, jako laika v té době, přehlednější a také k němu bylo hodně komunitního obsahu (šablony, pluginy, rady). To odstartovalo můj zájem s ním pracovat více a to jsem ani netušil, že je to nejpoužívanější CMS na světě.

Jaké jsou nejčastější chyby u amatérsky postavených webů?

Typů chyb bývá hodně. Postavit dobrý web znamená rozumět více odvětvím, ale pokud bych to bral z technického hlediska, tak asi největším problémem bývá bezpečnost a optimalizace rychlosti. Právě kvůli tomu mají někteří dojem, že WordPress není vhodné řešení, nebo, že je děravý. Ale za to WordPress nemůže, za to může neodborné zacházení.

Kdybych měl být konkrétnější, tak to zkusím v pár bodech:

  • Velké množství pluginů – může být bezpečnostní riziko, stejně tak problém pro výkon a udržitelnost webu.
  • Nevhodné zvolení builderu – builder je pomůcka, kterou postupně nahrazuje výchozí obsahový editor Gutenberg. Díky builderům se dá web postavit jednodušeji, ale je jich hodně a každý má své pro a proti a hodně z nich používají zastaralé technologie, tím pádem je jejich výběr stěžejní.
  • Výběrhostingu – i hosting dokáže s webem zahýbat a jeho výběr také není jednoduchý, byť skoro každý hosting píše, že je připravený pro WordPress… tak to není úplně pravda. (smích)
  • Velké obrázky – obrázky jsou většinou největší zátěží webu, protože je uživatelé nahrávají zbytečně velké, tím pádem se web dokáže hodně zpomalit.
  • Neznalost – chápu, že se bavíme o amatérských webech, ale toto je pro mě zásadní, protože neznalost může vést k pádům webu nebo nekonečným řešením proč „tohle nejde“ nebo „jak tohle vyřešit“ apod.

Určitě bych toho dal dohromady více, ale tyto body mi přišly nejdůležitější.

Které grafické prvky jsou teď trendy a co už by naopak mělo z webů navždy zmizet?

Popravdě, ani sám pořádně nevím. Když jsem začínal s tvorbou webů, tak mě bavilo řešit různé grafické speciality včetně animací. Tenkrát jsem objevil knihovnu GSAP, která je populární dodnes (myslím, že je to jedna z nejlepších knihoven pro animace na webu). Ale postupem času mi začalo docházet, že hlavní je funkce webu a pěkná grafika je spíše pomyslnou třešničkou na dortu. 

Dnes se snažím spíše klientům animace rozmlouvat anebo nechávat jen decentní. Některé animace můžou mít i neblahý vliv na SEO, což u webu, který má být konverzní, není žádoucí. Každopádně design nechávám na graficích a ty, se kterými spolupracuji, to dělají podle mě dobře. 

Jediné co mě teď asi tak napadá je, že se grafika změnila směrem od různých přechodů, zaoblení a přehlcení obsahu do plochého/čistého designu s volným prostorem a větším důrazem na dobře zvolené písmo a barvy.

Pomůže mi WP postavit web vizuálně čistý, nebo to můžu pokazit i s ním? 

WP vám nijak nepomůže s Front-Endem (s viditelnou částí pro veřejnost). WP je tu hlavně jako Back-End (administrace) pro správu obsahu. To, jakým způsobem pak zpracujete tu veřejnou část, už je na vás, nebo na vybrané šabloně.

Který plugin je must-have?

To je těžká otázka, pro každého bude asi jiný. Za sebe bych určitě zmínil nějaký SEO plugin. Já používám Rank Math, ale pak je tu ještě hodně oblíbený Yoast SEO. Pokud má web být konverzní, tak potřebuje mít dobře zpracované SEO a tyto pluginy k tomu mohou pomoci, ale samozřejmě je potřeba na tom pracovat kontinuálně a vždy je lepší využít nějakého specialistu. 

Dále pak ACF PRO (používám placenou verzi), který slouží pro tvorbu vlastních polí, které pomáhají rozšiřovat možnosti obsahu. Například když potřebuju z jednoho místa aktualizovat e-mail nebo telefonní číslo klienta. Vytvořím pro to jedno pole a pak ho propisuji na různé stránky. Díky tomu pak klient nemusí hledat, kde všude je potřeba to měnit.

Pak mě napadá například Wordfence, který slouží pro větší bezpečnost webu. Tím, že je WordPress populární, tak je taky na něj nejvíce útoků, kterým je třeba se bránit. Většinu bezpečnostních nastavení by bylo ideální mít přímo na hostingu/serveru (pak by ani plugin nebyl potřeba), ale jak už jsem psal výše, většina to neumí/nedělá.

V poslední řadě cachovací plugin, který pomáhá s rychlostí webu. Základní plugin WP Super Cache poslouží dobře. Já tedy využívám placený WP Rocket, který dělá další optimalizace, ale je jich více.

A nakonec nějaký plugin pro optimalizaci obrázků, jako je například ShortPixel a jemu podobní. Pomohou s datovou náročností webu.

Samozřejmě je více pluginů, které by se dalo doporučit, ale základní pravidlo zní – čím méně pluginů, tím menší pravděpodobnost napadení webu a lepší udržitelnost v rámci aktualizací a kompatibility.

Co je nejdůležitější aspekt, aby web zaujímal přední příčky ve vyhledávačích?

To je spíše otázka na někoho kdo se tím zabývá. Ale v zásadě základní věcí je, aby byl web dobře udělaný a k tomu se váže více oborů, například UX, copywriting, SEO, PPC, ale také rychlost webu. Každopádně SEO bude asi tím nejdůležitějším aspektem, protože pak může vyžadovat právě pomoc z dalších oborů pro to, aby byl web na vyšších příčkách.

Podle syllabu bude kurz hodně nabušený – zvládne ho i někdo, kdo není úplně „technický typ“?

Účastnici kurzu by měli alespoň vědět, co je prohlížeč a jak pomocí něj hledat. Bez toho to moc nepůjde. Ale jinak kurz nevyžaduje žádné specifické znalosti a rozhodně ne znalosti kódu. K tomu se dostaneme jen okrajově. Projdeme si postupně vše od základů. 

Vzhledem k tomu, že už jsem několik akcí pro začátečníky dělal a napsal jsem kus knížky ve stejném duchu, tak si myslím, že mám povědomí o tom, jak to předat, aby to dalo nějaký celkový rámec, ze kterého může účastník vycházet do budoucna.

A co lidi, kteří už si někdy v minulosti jednoduché webovky zbastlili – může jim být kurz užitečný?

Rozhodně… ono totiž i já po několika letech práce s WP občas zjišťuji, že mi unikly některé základní prvky systému, které objevuji postupně, a klepu si na hlavu, jak to, že jsem to objevil až teď. Takže věřím, že jim kurz může pomoct zjistit, co například dělali špatně, nebo aby doplnili znalosti a web si postavili znovu a lépe.

Kdy nastavování webů pomocí builderů nestačí a je potřeba použít vlastní kód? A kdy WP nestačí a je potřeba volit jiné řešení?

Vlastní kód se hodí zejména pro nějaké specifické funkce webu, které daný builder (šablona či plugin) neumí. Nemůžu zde být moc konkrétní, protože každý builder pracuje trochu jinak. Některé funkce se dají řešit i dalšími pluginy, ale tím se vracíme k základní poučce. (smích)

WP rozhodně není vhodný pro všechny typy webů. Například webové aplikace (to je například Facebook), nebo pak e-commerce – někteří kolegové z oboru na WP e-shopy staví (na nejpopulárnější platformě Woocommerce). 

Já ale vídám spíš tendence opouštění této myšlenky. Woocommerce není připravený pro české prostředí. Sice tu máme spousty českých pluginů, které možnosti rozšiřují, ale tím pak samozřejmě narůstá náročnost jak na výkon, tak i na údržbu. Nechci o tom mluvit zdlouhavě (to by bylo na samostatnou kapitolu), ale z mého pohledu to není dobré řešení. 

U ostatních případů, jako jsou třeba portály, prezentační weby, redakční weby, vizitky apod. je WP více než vhodný.

Jak ses dostal k tvorbě webů? Cos dělal před tím?

Během vysoké školy jsem bydlel s grafikem, který dělal především loga, ale také základní design webů a neměl žádného vývojáře. Já měl základní zkušenost s HTML a CSS z ČVUT, tak nás napadlo to zkusit spojit a tím jsem vlastně začal svou kariéru, která pak pokračovala přes 2 malé firmy až k freelancingu, na kterém jsem již přes 9 let a neměnil bych. Mimochodem ČVUT jsem nedodělal, nedávalo mi to smysl.

Před vývojem webů jsem byl na střední škole a při ní jsem skládal hudbu a spoluzaložil online počítačovou poradnu, ze které jsem po 4 letech působení odstoupil.

Co byl tvůj oblíbený projekt v poslední době?

Nejspíš poslední velký projekt https://www.prahainovacni.eu/ , kde pracoval náš tým (UX, copy, grafika a vývoj). Takové projekty mám nejradši, protože můžeme klienta komplexně směrovat od základů díky našim zkušenostem a know how. Takový komplexní vývoj webu mi dává největší smysl a může tak vzniknout kvalitní dílo. 

Budou vůbec v blízké budoucnosti potřeba webaři? Nenahradí je AI?

Dobrá otázka… já už několik let tvrdím, že klikače (lidi, kteří nerozumí kódu a weby pouze klikají v builderech) nahradí AI nebo nějaká velmi jednoduchá forma tvorby webu. Myslím, že během 5–10 let by se to mohlo projevit. Ty nejchytřejší z nich se s AI naučí a budou nabízet své služby dále a zbytek bohužel pohoří, ale to není nic, co bychom neviděli i v jiných oborech. 

Za mě je to vždy o senioritě/zkušenostech a to síto jednou přijde. Tím pádem bych všem začínajícím doporučil se učit rychle a tvrdě (dát tomu prostě dost času a učit se od nejlepších v oborech), protože pokud nebudou umět víc, než ostatní, tak se obávám, že časem odpadnou.

S tím nemůžeme než souhlasit. Díky za rozhovor, který možná někomu (nejen) v otázce webů a AI otevře oči.