Jak udělat hereckou kariéru v Hollywoodu na romantických filmech Netflixu | SKVOT
Skvot Mag

JACOB ELORDI – OD ŠKOLNÍHO NÁSILNÍKA PO ELVISE PRESLEYHO

Jak udělat hereckou kariéru v Hollywoodu na romantických filmech Netflixu.

JACOB ELORDI – OD ŠKOLNÍHO NÁSILNÍKA PO ELVISE PRESLEYHO
card-photo

YURA SAMUSENKO


SKVOT Copywriter

16. května 2024 VIDEO A FILM Článek

Jacoba Elordiho lze označit za nováčka roku 2023. Už si zahrál Elvise Presleyho v dramatu Sofie Coppoly Priscilla a objevil se jako bohatý student ve filmovém hitu Saltburn. Jacob byl nominován na britskou cenu BAFTA a v roce 2024 ho uvidíme v dramatu Paula Schradera Oh, Canada a jako Frankensteinovo monstrum v thrilleru Guillerma del Tora. 

A přestože si Elordiho pamatujeme především díky roli násilnického školáka Natea v seriálu Euforie, stále si vybírá složitější role. Pokusili jsme se vysvětlit fenomén australského herce, který byl na natáčení Pirátů z Karibiku a kvůli natáčení reklamy navštívil Kyjev. 

 

Kdo jsi, Jacobe?

Jacobův vzhled mu od samého začátku připravil cestu na hereckou školu. Na jevišti školního divadla hrál Kocoura v klobouku ze stejnojmenné pohádky doktora Seusse. Herectví ale pro Elordiho nikdy nebylo cílem. Vyrůstal v rodině malíře a pracovnice školní jídelny v australském městě Brisbane. S takovým zázemím ani jeho rodiče nesnili o hollywoodském úspěchu svého syna. 

Elordi to ale zkusil – nejprve se objevil jako komparzista na natáčení pátého dílu Pirátů z Karibiku. Poté si zahrál vedlejší roli v australské komedii Swinging Safari s Guyem Pearcem a Kylie Minogue. Film měl lokální úspěch, ale nic víc. Na to, aby Jacob mluvil o nějaké výrazné roli, bylo tedy ještě příliš brzy. 

Elordiho herecká kariéra odstartovala v den jeho 20. narozenin, kdy si zahrál roli v teenagerském dramatu Stánek s polibky. V roce 2017 ho začala natáčet společnost Netflix a později financovala další dvě díly. Jak herec později řekl v rozhovoru pro GQ: „Nechtěl jsem točit ty filmy, než jsem je natočil. Ty filmy jsou směšné. Nejsou univerzální, je to únik.“

Jacob se doslova probudil slavný po uvedení filmu Stánek s polibky na Netflixu. Když byl film uveden na streaming, v Austrálii se Elordi právě chystal do postele, a když otevřel oči, uviděl, že má na Instagramu 4 miliony nových sledujících. Musel tedy okamžitě smazat své staré školní fotky, které mohly vzbudit zbytečný zájem o život začínajícího herce.

V roce 2019 uvedla HBO seriál Euphoria Sama Levinsona, kontroverzní seriál o teenagerech a jejich problémech s různými závislostmi. Elordi se ujal role Natea, nevychovaného školáka, jehož otec tají svůj sexuální život s jinými muži a transsexuálními ženami. Sám Nate není známý svou dobrou povahou, vydírá své partnerky. 

Během rozhovoru se Jacob jeví jako úplně jiný člověk – vnímavý, přátelský a zdvořilý, ale nechybí mu zajímavé postřehy. Jeho nejoblíbenějším filmem roku 2023 je například Želvy Ninja: Mutantí chaos, který si v hotelech pustil už čtyřikrát. Herec se inspiruje Vinem Dieselem, který v kariéře Jacobovi nekonkuruje. Hvězda Rychle a zběsile málokdy hraje ve vážných dramatech zaměřených na jiné filmové ceny než MTV Movie Awards. 

Elordi rychle odstartoval kariéru v Hollywoodu – zde je několik tipů, jak jeho úspěch zopakovat: 

#1 Nezaměřuj se na svůj původ, rodinu a město, když máš cíl a inspiraci k jeho dosažení. Můžeš začít ve školním divadle a skončit na hollywoodské scéně.

#2 Vyberej si projekty, které jsou ti blízké a mají pro tebe hodnotu. Jacob je stále nucen popírat úspěch průměrné romantické komedie Stánek s polibky, o které s ním chtějí mluvit novináři. 

#3 Neváhej hledat inspiraci v guilty pleasures. Pro Elordiho je naprosto v pořádku sledovat Želvy Ninja a užívat si herectví Vin Diesela.

Typ padoucha

Po uvedení seriálu Euforie se Elordiho image bad guye pevně ustálila a on ji nadále ztvárňuje i v nových filmech. Například ve filmu Priscilla hraje verzi Elvise Presleyho, která je očím diváků skrytá – bezostyšného manipulátora, který podvádí, lže a dělá vše pro to, aby si udržel svou mladou ženu po svém boku. 

Coppola uvedla, že si ho pro tuto roli nevybrala kvůli jeho fyzické podobnosti, ale kvůli jeho charismatu. Během večeře mezi režisérkou a hercem si Coppola všimla, že všechny dívky v restauraci se dívají na Jacoba. Je samozřejmě vysoký – měří 1,96 metru. Ale i on má na ženy stejný účinek jako svého času Elvis.

Podobnou atmosféru podezřelého parchanta předvádí Elordi v malé roli ve filmu Deep Water. Hraje Charlieho, milence a učitele klavíru, kterého hlavní hrdinka využívá k vydírání svého manžela. Později je Charlieho tělo nalezeno v bazénu, což odstartuje sérii nevyřešených záhad. 

V tomto filmu si Jacob záměrně vybírá roli nástroje v ději, nikoli živé postavy. Režisér Adrian Lane v podstatě využívá jeho vzhled k tomu, aby připravil rizika pro postavu Bena Afflecka. Pro Elordiho je to ale příležitost získat zkušenosti s áčkovými herci.

V thrilleru He Went That Way se Elordi promění ve skutečného devatenáctiletého sériového vraha Larryho Lee Lainese, který se na Route 66 připojí k cizinci a terorizuje ho i jeho šimpanzího pasažéra Spankyho. Poněkud divokou road movie uhlazují výkony Jacoba a Zachary Quinta (ze seriálu Hrdinové), ale také ukazují, že dva herci dokážou utáhnout hodinu a půl dlouhý film.

Záběry z filmu He went that way, 2024

Alex Abad-Santoz, publicista Vox, použil pro Elordiho výraz babygirl, který dobře vystihuje jeho výběr rolí. Podle Urban Dictionary toto slovo označuje fiktivního mladíka, do kterého jsou všichni bláznivě zamilovaní. Novinář ale jde ještě o něco dál a výstižně popisuje obraz Elordiho v USA i ve světě. 

Alex ve své stati píše, že „úspěch v dnešním Hollywoodu znamená odklon od toho, jak se muži tradičně prosazovali v nedávné minulosti. Muž musí být slavný, ale nesmí zahltit média. Kdyby Elordi hrál už ve filmu od Marvelu, nudili bychom se s ním. Muž musí být sexy, ale ne tak, aby nám připomínal méněcennost sexy mužů. Muž se musí zbavit toxické maskulinity a být prostě dobrý chlap, ale nesmí být měkký“. To je babygirl v ultramoderním podání.

A Jacob se v této roli vyrovná Cillianu Murphymu ve snímku Oppenheimer, Bryanu Cranstonovi v seriálu Perníkový táta a Jeremymu Strongovi v seriálu Gentlemani.

Buď Jacob, nebo jeho agent vědí, jak vytvořit dobrou filmografii pro herce, takže se mají od koho učit: 

#1 Na začátku nemusíš hledat velkou roli. Někdy stačí pracovat ve stínu, ale s klíčovými herci. Jacob si mohl vyslechnout historky o paparazzi a hvězdné nemoci od Bena Afflecka a Any de Armas na natáčení filmu Deep Water.

#2 Udržuj svůj obraz v médiích v rovnováze. Elordi se ke svému osobnímu životu nevyjadřuje, nehraje ve filmech o superhrdinech a rozhovory poskytuje poměrně zřídka, přesto na novináře vždy působí dojmem, že je „jejich člověk“.

#3 Zbav se stereotypů o herecké profesi. Budování mizanscény, čtení scénáře a neustálé zkoušky umožňují herci vžít se do role někoho, kým není. A toho lze dosáhnout i způsobem, jakým to dělá Jacob.

Práce s akcenty

Elordi je ve své práci perfekcionista, takže si nestěžuje na dlouhé natáčení seriálu Euphoria, kdy se jeden záběr může protáhnout na 30. „Pro mě je herectví jako dýchání,“ říká v rozhovoru pro GQ. Ve stejném rozhovoru bez lítosti říká, že nedokončil vysokou školu a sotva zvládal středoškolská studia. 

Jacob získával znalosti o této profesi sám četbou knih, divadelních her, životopisů a rozhovorů se svými oblíbenými herci. Mezi ně patřily například materiály o Marlonu Brandovi a Jamesi Deanovi. 

Zvláštní shodou okolností byli stejní herci, za kterými v mládí chodil Elvis Presley, kterého hrál Elordi ve filmu Priscilla. Ve filmu Sofie Coppoly má dvojí zodpovědnost, protože skutečného hrdinu a idol milionů lidí hraje poprvé, a to po Austinu Butlerovi v rozsáhlém životopisném filmu Elvis

Záběry z filmu Priscilla, 2023

Elordi tuto událost nevnímá jako soutěž a ani Presleyho nevidí jako padoucha, ale spíše jako člověka unaveného svým rušným životem. Jeho postava tak působí jako sotva viditelný stín, který hlavní hrdinku Priscillu odtrhává od možného šťastného života. 

Po seriálu Euforie a zejména po Priscille mohl Elordi spadat do škatulek, v nichž herec jasně ztotožněn s určitou postavou, jednou či více konkrétními rolemi. On si ale záměrně vybírá antihrdiny, kteří se od sebe nějakým způsobem liší – manýry, zvyky, stylem, a dokonce i hlasem.

Zatímco v Priscille musel spolupracovat s koučem, aby si vytvořil speciální elvisovský přízvuk, v Saltburnu pracoval s britskou výslovností. A mezi natáčením těchto projektů byly jen tři týdny, což mu, jak sám Jacob říká, „umožnilo nedělat si starosti s přízvukem“.

Herec měl odvahu odmítnout roli Supermana (pravděpodobně stejnojmenný projekt Jamese Gunna, který má DC znovu uvést na trh). Jacob ale souhlasí s malými seriálovými projekty. Konkrétně si zahraje zajatého seržanta v seriálu Úzká cesta na daleký sever o druhé světové válce.

Elordi na další romantickou komedii rozhodně nepřistoupí, protože si vybral cestu Roberta Pattinsona, který se po Stmívání snaží ze všech sil napravit svou pověst. Proto byl Jacob obsazen do nezávislého dramatu Sladký východ režiséra a kameramana Seana Price Williamse. Ten s Pattinsonem pracoval i na filmu Dobrý časy bratří Safdieů a všiml si, jak oba herci ve svém maximalismu touží experimentovat se svou kariérou. 

Proto se náš nováček rozhodl pracovat i v jiných oblastech souvisejících s kinematografií. Na začátku roku 2022 přijel do Kyjeva, aby si zahrál v reklamě na Hugo Boss. Produkovala ji agentura Coty, ale s natáčením pomáhala ukrajinská společnost Family Production. Po natáčení se Jacob dokonce procházel ulicemi hlavního města a na každého, s kým pracoval, udělal pozitivní dojem.

V současné době herec teprve získává na popularitě, protože získal nominaci na cenu BAFTA v kategorii Rising Star Award. Konkuruje mu také australská kolegyně Sophie Wilde (Mluv se mnou), jeho kolegyně ze Sladkého východu Eyo Edebiri a Phoebe Dinevor, která hrála hlavní roli v seriálu Bridgertonovi. Kdo ví, je docela možné, že Jacob bude mít šanci na Oscara.

Zde je několik dalších Elordiho zásad, které je třeba vzít v úvahu: 

#1 Pracuj na svém těle a mysli. Jacob čte hodně literatury, včetně filozofických děl, a pravidelně chodí do posilovny, aby se udržel v kondici a vydržel dlouhé natáčení. V pořádku je také sebevzdělávání.

#2 Experimentuj se svou filmografií a neboj se reklamy. V dnešním světě může reklama přitáhnout k herci více pozornosti než film. Nevěříš? Zeptej se Jamieho Allena Whitea na jeho kampaň pro Calvin Klein.

#3 Uč se různé akcenty. Od svých 14 let se Elordi snaží zbavit australského přízvuku, aby mohl pracovat v Hollywoodu. Nyní zní jako Elvis a typický Brit. 

Číst

Čím Jacob inspiruje? 

Za jeho okamžitou slávu může buď náhoda, nebo správné fungování algoritmů ve streamovacích službách. Elordi ale stojí za zmínku nejen proto, že ho mají všichni na jazyku a v trendech. Jacobova kariéra v posledních třech letech je o tom, co se svou slávou uděláš. Herec se odvrátil od lákavých nabídek a velkých honorářů, aby si zahrál ve filmech s festivalovou perspektivou a zajímavými rolemi.

Sladký východ měl premiéru v Cannes, Priscilla byla uvedena v Benátkách a první projekce filmu He Went That Way proběhly na filmovém festivalu Tribeca. A v každém z těchto filmů Jacob dokázal, že je víc než jen Nate z Euforie a Noah ze Stánku s polibky. 

Tohoto úspěchu dosáhl nejen bez vysokoškolského vzdělání, ale také bez odborného vzdělání, a to četbou životopisů a divadelních her. A za každým jeho výkonem je pečlivá práce na studiu osobnosti a budování jeho návyků. 

Na internetu se uživatelé často ptají spíše na novou přítelkyni Jacoba Elordiho než na jeho nový film. Herec v rozhovorech zůstává kategorický a o svém osobním životě nemluví. Pokud si s ním ale promluvíš o osobním životě Marlona Branda, řekne ti víc, než chceš slyšet.