Když marketing dává smysl a vyhrává | SKVOT
Skvot Mag

Effie a Young Lions: Když marketing dává smysl a vyhrává

Osobní příběhy našich lektorů, kteří si domů nosí tyhle marketingové Oscary.

Effie a Young Lions: Když marketing dává smysl a vyhrává
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

25. března 2024 MARKETING Článek

Když naši lektoři a lektorky získají významné ocenění, dočteš se to v jejich medailonku přímo na landině kurzu. Ale to je všechno. Jenom suchá zmínka o tom, že teda OK, tady Filda něco vyhrál. Proto ti dnes přinášíme report přímo z první řady.

 

Effie Awards – marketingové Oscary

Nejdřív malé představení cen. První Effie udělila Americká marketingová asociace už v roce 1968. Bylo to v New Yorku. Po necelých 20 letech se začaly Effie předávat i v Evropě. Průkopníky bylo Německo, pak přišla Belgie, Holandsko, Francie a další země. 

Dnes už můžeš tuhle prestižní cenu vyhrát na pěti kontinentech ve více než 50 zemích. Pokud to chceš vědět přesně, zčekni přímo ofiko stránky asociace. Ale až pak. Teď čti dál, bude to mnohem zajímavější.

Když nějaká kampaň vyhraje cenu, vsaď cvičky, že byla ta best of the best. Hodnotí se samozřejmě kreativita, ale taky i efektivita. V marketingu jde vždycky nakonec o to, aby se něco prodalo, zviditelnilo, nebo aby se společnost změnila k lepšímu. 

Zdroj: effie.org

Young Lions – bojuj jako „mladý“ lev. Nebo lvice

O cenách Cannes Lions jsme už psali. Tak dnes jenom krátce o Cannes Young Lions – kategorii pro mladé kreativce do 31 let. 

Když mrkneš na soutěžní řád, zjistíš, že tady jde o soutěž v pravém smyslu toho slova. Musíš se s někým natýmovat, dostanete zadání a do 24 hodin musíte přijít s něčím fakt neotřelým a originálním. 

Soutěžit můžeš v kategoriích digital, marketers, media, PR a print. V každé kategorii odevzdáváš trochu jiný výstup. Pokaždé máš ale možnost dokázat, že i když za sebou nemáš desítky let praxe, dokážeš tvořit kampaně, které mají grády a výsledky. 

Zdroj: younglions.cz

Naši hrdinové: Filip a Karolína

Filip Janouch je Freelance Marketing Consultant & Strategist a lektor úspěšného kurzu Tvorba značky krok za krokem. Taky nadšenec, co už v patnácti psal články pro noviny a od osmnácti se pohybuje v reklamě. Vystudoval hned tři obory, které mají s marketingem co do činění, a pak si vyšlápl na Effie. Zúčastnil se s kampaní pro Sčítání lidu a vyhrál.

Jak se Filip Janouch zpětně dívá na svůj úspěch?

„Vyhrát tuzemskou EFFIE, soutěž, která má pro stratégy zabývající se tvorbou a budováním značek velkou prestiž, je výborný pocit. 

Nejen kvůli tomu, že se jedná o ocenění práce celého týmu odbornou porotou složenou z profesionálů s mnohaletými zkušenostmi, ale také kvůli ocenění některých méně známých značek a institucí, které je, na rozdíl od komerčních značek, nesbírají dnes a denně.

Nejvíc si vážím skutečnosti, že vítěz kategorie Kampaně veřejné správy a Cena SIMAR za nejlepší práci s daty připadla značce, která svými výsledky byla konkurenceschopná komerčním kampaním s násobně vyšším rozpočtem. 

Info zevnitř poroty, že naše kampaň pro Sčítání lidu, domů a bytů 2021 byla na nejužším seznamu zvažovaných vítězů Grand Prix, je rovněž skvělý úspěch. Málokdy se totiž stává, že orgán státní správy dovede udělat kampaň konkurenceschopnou těm komerčním a neuřízne si svou komunikací ostudu.

Nominací jsme prošli v obou kolech bez větších problémů; porota nám naši přihlášku nevrátila kvůli některým nedostatkům, naopak jsme ji měli poměrně dobře ,vyfutrovanou' daty. Datovou podpěru a hodně času vloženého do kvality přihlášky vnímám jako to nejcennější, co jsme mohli udělat. Nakonec se to vyplatilo – jedna přihláška, dvě ceny. Dobrá bilance a splněný cíl. (úsměv)“

Zjistit více

Karolína je lektorka kurzu Propagace umění a kultury a taky hlavní markeťačka u Signal Festivalu. S Young Lions začala, když ještě úplně nevěděla, do čeho jde. Ale ani to jí nebránilo přijít, vidět a zvítězit. Karolína říká, že Young Lions je o kreativitě, vydrži, a o tom, jak se měřit s těmi nejlepšími. To všechno pod extrémním tlakem. 

Jak vzpomíná na svoji účast v soutěži?

"Soutěž Young Lions je bezesporu skvělá příležitost, jak se coby juniorní nebo začínající markeťák zviditelnit nebo si poměřit síly s konkurencí. Tento projekt dává možnost nahlédnutí do CSR oblasti a tvorby marketingové kampaně, která má přesah. 

Netřeba zmiňovat bojové podmínky, ve kterých se během příprav nacházíte, protože na celou realizaci máte pouze 24 hodin a rozpočet většinou nemáte nebo je tak malý, že s ním ani nepočítáte.  

První rok, kdy jsem se zúčastnila společně s bývalým kolegou Janem Dvořákem z Plzeňského Prazdroje, jsem neměla upřímně moc ponětí o tom, jak celá soutěž probíhá a co vše může v mé kariéře odstartovat. Získali jsme první místo v kategorii Marketers a k naší smůle se bohužel daný rok nejelo do Cannes kvůli covidu. 

Následující rok jsem se účastnila již na straně agentury a s mou tehdejší kolegyní Andreou Všetečkovou jsme získaly 2. místo v kategorii PR. V nějaký moment se mi dostala ta soutěž tak pod kůži, že jsem chtěla zkoušet další a další kategorie. V loňském roce jsme společně s mým velmi dobrým kamarádem Vladimírem Zikmundem získali ocenění poroty v kategorii Media. 

Soutěž Young Lions je o kreativitě, výdrži, soutěži s těmi nejlepšími, ale současně také sami se sebou. Umístění v této soutěži otevírá spoustu různých marketingových dveří a hlavně vás dostává do povědomí. Pokud bych mohla něco doporučit účastníkům, kteří stále přemýšlí, zda se zapojit, tak volba správného parťáka je jistá cesta k vítězství!"

Zjistit více

Jdeš si taky pro svoji trofej?

Co si z toho odnést? Možná to, že i v marketingu a reklamě můžeš vyhrávat a dostat svoje jméno mezi hvězdy, když máš dobrý tým, našlapanou strategii a nebojíš se jít do risku. A naše kurzy? Ty jsou vedené právě takovými lidmi, jako jsou Filip a Karolína. Lidmi, kteří to dokázali a teď svoje know-how chtějí poslat mezi lidi. 

Tak co, vidíme se na některém z našich kreativních kurzů? Věř nám, že to bude jízda, ze které si odneseš víc než jenom certifikát.