CO JE TO CANNES LIONS | SKVOT
Skvot Mag

Co je to Cannes Lions?

Když se snažíš, dostaneš lvíčka.

Co je to Cannes Lions?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

4. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Když se snažíš, dostaneš lvíčka. WOW. Tak to chceš. Ne, ale teď vážně. Za svou kvalitní práci v kreativě opravdu můžeš dostat ocenění. A jen tak leda jaké. Ale rovnou Cannes Lions!

 

Cannes Lions je nejprestižnější mezinárodní festival reklamní kreativity. Koná se každoročně v červnu v krásném francouzském Cannes. Se svou prací můžeš soutěžit v 16 kategoriích. Ceny jsou následující: hlavní cena Grand Prix, dále pak Zlatí, Stříbrní a Bronzoví lvi. Samostatnou soutěží je pak Young Lions, kde soutěží kreativci do 28 let. 

Historické okénečko 

Festival byl založen v roce 1954, nesl název International Advertising Film Festival a konal se v italských Benátkách. Inspirací pro vznik festivalu byl Mezinárodní Filmový festival. Tvůrci reklam si totiž řekli, že by bylo fajn dostat za svou práci taky nějaké to ocenění, a měli recht. Prvního festivalu se účastnilo 187 filmů ze 14 zemí. Druhý ročník se konal v Cannes. Od té se doby se pak ročníky konaly na přeskáčku buď v Benátkách, nebo v Cannes. Cannes se trvalým domovem festivalu staly v roce 1984. V roce 1987 se do čela festivalu postavil Roger Hautchel a přichází tak nová éra. Dnes festival nabízí marketingové debaty, různá diskuzní fóra, workshopy a další. Festival se tak nadále snaží podporovat vývoj měnící se tváře komunikace. 

Oscar v reklamě 

K čemu lépe přirovnat nějaké ocenění než k Oscarům. Ano, je to tak. Cannes Lions jsou opravdu takovými Oscary, akorát těmi reklamními. Oblastí, za které můžeš dostat ocenění, je opravdu mnoho. Namátkou můžeme jmenovat třeba: 

  • — Film a filmové řemeslo 
  • — Průmyslové řemeslo
  • — Digitální řemeslo
  • — Tisk a publikování, Média
  • — Design 
  • — Rádio a zvuk
  • — Zábava
  • — PR

Porota ale vybírá taky třeba holdingovou společnost roku, mediální agenturu roku, mediální osobnost roku. Mezi oceněními jsou samozřejmě také sustainable projekty nebo nejlepší startupy. 

Česká stopa 

Čerstvým stříbrným lvíčkem je český projekt 13 minut. Ten pro ČAP, BESIP a Policii ČR natočil společně s agenturami McCann Prague, Hero & Outlaw a Renegadz dokumentarista Vít Klusák (stojí za projektem V síti) a jedná se o kampaň, jejímž cílem bylo upozornit na problém nepřiměřené rychlosti řidičů na silnicích. Projekt získal Stříbrného lva v kategorii PR a v letošním ročníku 2022. Projekt se skládal z několik podprojektů – byly jimy spoty pro rozhlas, televizi, ale i sociální sítě v režii Víta Klusáka, dále pak celovečerní dokument s názvem 13 minut. 

Projekt 13 minut je po dlouhé době českým projektem, který Cannes Lions nominaci proměnil v sošku. 

Na Cannes Lions můžeš i ty 

A co by ne? Když se budeš snažit a přijdeš s něčím kvalitním, neotřelým a jednoduše to bude fajn, jupí, krásný, nejlepší, nádherný, určitě nominaci proměníš taky. Protože za tvrdou dřinu vždycky přijde odměna. V tomhle případě to není odměna v podobě pivka, ale je to nejvíc prestižní ocenění, které můžeš, jako člověk věnující se kreativní práci, dostat. A to přece stojí za to. 

Pokud ale pořád nevíš, kterou cestou se na křižovatce kreativita vydat, here’s nějaký ten tip. Jasný, těch směrů, kterými se vydat, je tak asi milion. Což vůbec není na škodu, je to na druhou stranu výhoda. Takže nejprve musíš zjistit, co je tvoje nejvíc silná kreativní stránka. A pak už jen jedeš. A my ti kryjeme záda! Nabízíme totiž kurzy, které jsou kreativní jako blázen. Naučíš se, jak na pořádně kvalitní copywriting, aby každý tvůj text byl pořádná bomba. A aby každý takový text přilákal co největší počet klientů. Nebo se můžeš začít školit na kreativního ředitele, protože takové dovednosti se nikdy neztratí. Neboj se a jdi si pro to! Jdi si za svým snem. Víš, jak to říká Raego, ne? Věř, běž, dokážeš. 

Takže tak – další lvíček z Cannes je tvůj.